Zbiram sličice. Zajela me je gore mania.

Lisica je zadnjič ugotovila, da je Sparova spletna trgovina več kot samo zadovoljivo dober servis z več kot le korektno dostavo na dom. Če se bo v naslednjih tednih izkazalo, da to res funkcionira, sploh ne bova več hodila v trgovino in čez pol mesta tovorila zavojev z desetimi rolami straniščnega papirja. Pameten potrošnik, ki ne živi predaleč od središča mesta, bo meso, kruh in zelenjavo raje kupoval pri specializiranih prodajalcih, na tržnici.

Dostavljavec je zraven prinesel tudi sličice, namenjene spodbujanju potrošništva z igranjem na karto navdušenosti otrok nad zbiranjem česarkoli že. Če prav razumem, dobi kupec za vsakih deset evrov, ki jih zapravi, še zavojček z nalepkami. Nekaj dni kasneje sem v trgovini ugotovil, da prodajajo tudi pripadajoči album z vsebino na temo geografskih, živalskih in botaničnih značilnosti gora po vsem svetu.

Lisici sem težil toliko časa, da mi ga je kupila.

Gore Mania

Ne morem ugotoviti ali je album namenjen osnovnošolcem, starim do deset let, ali tistim odraslim, ki se ne morejo ravno hvaliti s splošno razgledanostjo in visoko inteligenco. Preseneča me tudi, kako uspe ustvarjalcem vplesti partizane celo v tako publikacijo, kot da je v zvezi s Triglavom najbolj pomembno, da so se po njem »zgledovali pri obliki partizanske kape«, ki je »znana kot triglavka ali titovka«. Vsekakor pa so take edukativne akcije precej koristnejše od manije z bakugani ali gormiti, ko kupovanje tistih figuric ni služilo popolnoma ničemur.

Slovenske Alpe

Je pa kar zabavno lepiti sličice, a ker nisva prehuda potrošnika, gre precej počasi. Razmišljal sem, da bi na glavni prometni žili do osnovne šole postavil stojnico za trgovanje z nalepkami. Ali pa bi otroke kratkomalo izsiljeval, kot se je to počelo v starih časih, ko medvrstniškega nasilja še niso obešali na veliki zvon in smo se glede takih stvari mulci zmenili sami.

Sem pa ob omembi albuma na Instagramu že dobil ponudbe za menjavo in celo za donacije.

Prejšnja objava Naslednja objava

15 komentarjev

 • Odgovori Gregor 3. 3. 2018 at 18:17

  Ko že omenjaš Triglav v albumu. Ustvarjalci albuma so namreč zgrešili sliko. Na slikici, na kateri naj bi bil slikan Triglav je dejansko Škrlatica in njeni sosedi.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 3. 2018 at 20:12

  Hoho, tega sploh nisem opazil. No, saj je vseeno. Važno, da ljudje zapravljajo.

 • Odgovori Traveler 3. 3. 2018 at 21:40

  Ob torkih v Spar Vič, 17h, menjava sličic. In ne, ne bos med starejšimi. 😉

 • Odgovori Matej Zalar 4. 3. 2018 at 14:27

  Neverjetno. Malodane arhaično.

 • Odgovori kekec 5. 3. 2018 at 8:42

  Danes foter kupi frocu takle album, potem pa na službenih mailih fehta katere številke mu še manjkajo. Kdo zdaj zbira nalepke? Otrok ali foter?

 • Odgovori kekec 5. 3. 2018 at 9:02

  Ko je svetovno v fucbalu so menjave sličic vsako sredo v Lepi žogi.

 • Odgovori slovon 6. 3. 2018 at 14:28

  “Lisici sem težil toliko časa, da mi ga je kupila.” LOLZ, a nimaš prisluženih točk, da bi jih vnovčil, kot naša mularija? 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 6. 3. 2018 at 18:09

  Gotovo bi jih imel ogromno, ker za praktično vsa gospodinjska opravila skrbim jaz 🙂

 • Odgovori kekec 7. 3. 2018 at 8:31

  Za opravila, ki jih tudi sicer opravljaš ni točk. Točke so za tisto, kar sicer ne počneš, ampak vseeno kdaj pa kdaj narediš.:)

 • Odgovori filmoljub 7. 3. 2018 at 9:26

  Ampak važno, da je MANIA (in ne npr. manija) ter AVANTURA (in ne pustolovščina), mater jim ceneno polpismeno nesposobno.

 • Odgovori Spam 7. 3. 2018 at 16:29

  @ grammar nazi

  SSKJ – avantúra -e ž (ȗ) nenavaden, vznemirljiv doživljaj, pustolovščina: doživeti, iskati avanture; pripovedoval je o svojih avanturah; čudovita avantura / spuščati se v erotične avanture

 • Odgovori filmoljub 8. 3. 2018 at 8:47

  Itak da sem grammar naci, 😕 pa še hujši postajam, ker mi gresta polpismenost in to siromašenje jezika močno na kurec. AVANTURA je prevedenka iz germansko ali angleško govorečega področja oz. priredba ADVENTURE, ima pa še druge pomene. Zakaj ne uporabljati lepih slovenskih izrazov, kjer je to primerno?

 • Odgovori Matej Zalar 8. 3. 2018 at 11:50

  @Filmoljub ima prav. Tudi meni gre gramarnacizem na živce, ampak če obstaja lepa slovenska beseda, jo moramo, sploh v tovrstni literaturi, uporabljati. Drugače je, če v nekem tekstu že po trikrat uporabiš besedi pustolovščina ali dogodivščina. V tem primeru ni nič narobe, če uporabiš tudi avanturo. Nič nimam niti proti tujkam, če nekako pašejo v kontekst. To pa je vendar namenjeno otrokom.

 • Odgovori miran 16. 3. 2018 at 13:30

  Mi sploh ne hodimo v Spar, pa ima tamala praktično že vse slikice. V šoli si menjajo, pa s sorodniki, znanci itd. Zdaj bo menda treba še album nabavit. Groza. 😮

  • Odgovori Seamus 17. 3. 2018 at 21:16

   Enako. S tem, da je pri nas to že ustaljena praksa in smo album kupili že na začetku, ko smo dobili prvih 100 sličic.

  Komentiraj