Zelen kameleon na zeleni podlagi

01_Juzna_Afrika_0308Marsikdo si verjetno misli, da imajo turistični rangerji v Južni Afriki sanjsko službo. Delovnik je dinamičen, cel dan so v naravi in ves čas so v stiku z ljudmi s celega sveta – v desetih dneh nismo srečali niti enega neprijetnega gosta! –, vozijo dober pleh in imajo orožje. Ampak po drugi strani je služba pač … služba. In služba turističnih rangerjev še zdaleč ni lahka. Formula 42-14 pomeni, da šest tednov delajo brez dneva počitka, potem so dva tedna prosti. To pomeni, da se ženijo bolj ali manj znotraj podjetja, kjer delajo, saj po enakem urniku dela tudi drugo osebje.

Poleg zgodnjega jutranjega in popoldanskega izhoda s turisti na teren, ki trajata po tri ure, skrbijo tudi za avto in drugo hišno infrastrukturo, na primer za menjavo žarnic ali odmaševanje umivalnikov, občasno pomagajo v kuhinji in pri strežbi, poleg tega pa so gostom cel dan na voljo za vprašanja in s širokim nasmehom z njimi tudi spijejo kakšno pivo. Nick iz Mohlabetsi Safari Lodga je med drugim tudi maser.

Šolajo se leto dni: šestim mesecem teorije sledi pol leta prakse. Med drugim morajo pridobiti dovoljenje za vožnjo po terenu in v prometu, učijo se strežbe in seveda rokovanja z orožjem. Za razliko od rangerjev, ki se borijo proti divjim lovcem, na terenu ne streljajo skoraj nikoli, morda enkrat v življenju, dovoljenje za orožje pa morajo po novem menda obnavljati na pol leta. Nekoč so se menda tudi v skrajnih primerih najprej posluževali opozorilnih strelov, a to ni bilo dovolj sigurno, zato morajo po novem že v prvo ciljati med oči. Menda so hudičevo dobri strelci.

Rangerji se sledenja naučijo, na terenu pa so z njimi vedno trackerji, ki imajo divjino v krvi. Brez izjeme so črnci. Na sedežu nad motornim pokrovom se zdijo popolnoma neuporabni, a v resnici točno vedo, kaj počnejo. Ko reče, da bo našel leoparda, skoči z avtomobila in ga poišče peš – orožja ne nosi, zanaša se samo nase.

03_Juzna_Afrika_0084

Pri sledenju upošteva čas dneva in čas v letu, vreme, sonce, luno in veter. Pri sledenju se morate vedno postaviti med sonce in stopinje. No, trackerji jo med vožnjo že od daleč ne samo opazijo, ampak tudi razpoznajo žival.

04_Juzna_Afrika_0319

Praviloma sta ranger in tracker stalna partnerja, ki se ne pogovarjata prav dosti. Če že se, uporabljata mešanico angleščine, afrikaansa in lokalnega domorodnega narečja, ki se od pokrajine do pokrajine razlikuje, zato ranger iz Limpopa morda sploh ne razume rangerjev iz ;pumalange. Na enak način rangerji po radijski zvezi komunicirajo tudi z drugimi avtomobili na terenu. Iskanje živali na tako velikem območju je namreč timsko delo, zato so stalno v stikih, čeprav delajo za konkurenčne firme. Zakaj govorijo v latovščini? Zato, da ne bi po nepotrebnem vznemirjali turistov. Odlična taktika.

05_Juzna_Afrika_0192

Zgodilo se je tudi, da sta avto zapustila oba, ranger in tracker, mi pa smo nekaj minut sedeli sredi ničesar. Malo sta šla raziskovat okolico …

06_Juzna_Afrka_0100

Na terenu vsakič postrežeta tudi prigrizek in kofe.

07_Juzna_Afrika_0832

Ranger najde marsikaj, prav neverjetni pa so trackerjev vid, sluh, vonj in verjetno predvsem intuicija. Ko smo se zvečer vračali v lodge, smo mimogrede poiskali še kakšno nočno žival. Avto se pelje kakšnih dvajset do trideset kilometrov na uro, tracker z lučjo sveti levo in desno …

08_Juzna_Afrika_0631

… ko nenadoma dvigne roko in pokaže v grmovje ob cesti. Nekaj časa je trajalo, da smo ga opazili – kakšno ped dolgega kameleona v barvi listja.

09_Juzna_Afrika_0633

Težko razumem kako ga je opazil. Možno je sicer, da je žival stalni rezident istega grma, smo razmišljali, ampak tudi grmov je na tisoče.

Človek preprosto zna živet z naravo. On ne rabi pametne ure.

Prejšnja objava Naslednja objava

4 komentarji

 • Odgovori Seamus 20. 3. 2015 at 22:54

  Očitno imajo v Afriki marsikje tak delovnik. Tudi v Ruandi na elektrarnah delajo v podobnem ritmu.

 • Odgovori darja 21. 3. 2015 at 2:13

  A to ste se vozili kar s kabrioletom? Kaj pa če bi kakšna zelena mamba padla z veje v naročje?
  Tale kameleonček mi pa deluje umeten. Oni imajo tako smešno ljubke dolge krempeljce.
  Joj sem spet zoprna ;(

 • Odgovori darja 21. 3. 2015 at 6:40

  Neeeee, spet sem vse za J. Eni drugi kuščarji imajo take razprte krempeljce.
  Če me imaš vsaj malo rad, boš vse zbrisal, plizzz!!

 • Odgovori Matej Zalar 21. 3. 2015 at 18:39

  @seamus: Verjetno povsod tam, kjer so obrati od rok. Povsod, ampak res povsod tudi delajo več kot v Evropi. Zato nas prehitevajo po levi in desni.

  @Darja: Kabriolet! Če bi mamba padla v naročje, bi bil nekdo hitro mrtev. To je adrenalin, bejbi! Pa nič ne bom brisal, čeprav te imam rad.

 • Komentiraj