Zelena jeklenka je bomba

Kuha se na plamenu. Pika. Ko kuham, želim vedeti kaj se dogaja pod loncem. Večji ogenj, bolj vroče, manjši ogenj, manj vroče. Da bi za indukcijski štedilnik kupoval posebne lonce? In kičaste kafetiere? Plin, prosim! Če v bajti ni zemeljskega plin, bo tudi jeklenka dobra.

Brezplačni nasveti

Ampak ljudje svetujejo. Tudi, če jih nič ne vprašaš.

Vseeno razmisli o indukciji, čaj ti skuha v minuti.

Mar ni škoda prostora v omarici?

Kaj, če eksplodira? Nevarno je!

To boš ves čas menjal in nosil v drugo nadstropje.

Plina zmanjka

Vedel sem, da bi bilo dobro naročiti rezervno, če plina zmanjka ravno med pripravljanjem večerjo za šest gostov. Dobrih pet mesecev sem to vedel. Potem je zmanjkalo plina, k sreči zjutraj. Vodo sem spet grel na pohodniškem gorilniku.

Potem sem raziskal kako priti do jeklenke.

Nič ni bolj preprosto.

Ne samo, da jo je mogoče naročiti ali s spletnim obrazcem ali 24 ur na dan, 365 dni v letu na dveh brezplačnih telefonskih številkah. V Ljubljani jo katerikoli dan pripeljejo v manj kot dveh urah. In tudi ne samo to: dostavljavec jo priklopi in brezplačno zamenja tesnilo.

Je to najboljša storitev v Sloveniji?

Tri četrt ure

Ob 9.15 sem jeklenko naročil preko spletnega obrazca.

Ob 9.31 so me poklicali, ker me kot nove stranke niso imeli na spisku.

Ob 10.02 me je poklical dostavljavec.

Ob 10.03 je bil pri meni.

Res je bil malo razočaran, ker sem dol prišel brez prazne jeklenke in res je skušal lobirati, da bi mu jo prinesel ali da bi mu vsaj dovolil zapeljati po zelenici do vhodnih vrat. »Kar vi jo boste zamenjali.« Malo je bil razočaran, ne pa siten, kot je običajno za večino dostavljavcev, ki mislijo, da so naslovniki njihovi glavni sovražniki.

Zamenjal je jeklenko in tesnilo, zaračunal za deset kilogramov 23,30 evrov, PIN, prosim, hvala, izvolite potrdilo, lep dan želim.

Kot da ne poslujem v Sloveniji.

Rezerva je za dolgočasneže

Vseeno sem naročil samo eno. Zakaj bi imel pol leta na zalogi rezervo? Vem pa tudi, da bom čez pol leta vsakič cvikal, da bo plina zmanjkalo ravno v najbolj kočljivem trenutku, ko ne bo dovolj hitro niti 48 minut. A razumete? 48 minut je trajalo, da so mi pripeljali plin in manj kot pet minut kasneje sem že lahko kuhal.

Enajsta je menda brezplačna. To bo čez kakšnih pet let.

Prejšnja objava Naslednja objava

42 komentarjev

  • Odgovori Seamus 20. 12. 2018 at 19:11

    Sam indukcijo morš res probat! Moj sanjski šporget je 4 indukcije in na sredini en ogromen plin z dvojnim grelcem. Ker ja, čez plin ga v nekaterih primerih ni. Ostalo je pač nuja.

  • Odgovori Anonimno 20. 12. 2018 at 19:35

    Jaz sem za indukcijo.

  • Odgovori za plin 20. 12. 2018 at 20:22

    Moj sanjski štedilnik: 3 plin, 1 elektrika (za vsak slučaj).

    Tudi največji kuharski mojstri kuhajo na plinu.

  • Odgovori Danijel 20. 12. 2018 at 20:54

    Na plinu si lahko skuhaš tudi če vzame elektriko. Npr. zaradi žledoloma.
    Na plinu si lahko čik prižgeš.
    Plin je “moška” zadeva (polna nekoliko težka, za zamenjat rabiš kos orodja…)
    Plin daje plamen, tako da imaš v stanovanju nekaj vsaj približno prvinskega (peč na drva ali kamin je seveda še boljša varianta).
    Ja, včasih jih je imela samo pumpa in kaka železnica, zdaj ti jo pa, kot berem, že tudi zmontirajo… kaj hočemo, dedci čez par let tudi plina ne bojo znal več zamenjat 🙂

  • Odgovori Matej Zalar 20. 12. 2018 at 22:51

    No, to. Tudi največji kuharski mojstri kuhajo na plinu. To je zame dovolj dober argument. Ko se mi bo nekoč mudilo z gretjem vode za čaj, bom kupil grelnik za vodo. Zdaj ga nimam predvsem zato, ker se mi gnusi posedovati n+1 naprav. Za vse drugo … se ne mudi. Ko kuham, si vzamem čas. Jajca cvrem v železnem loncu. Uživam v plamenu,

    @Seamus: Veš kaj bi se zgodilo v praksi? Večinoma bi delal na plinu.

    @Za plin: Ko sva kupovala, sem imel tudi jaz mislih sistem 3-1. Prodajalec je samo vprašal: “Misliš, da boš dejansko uporabljal elektriko?” Pomislil sem in ugotovil, da smo to imeli doma, pri starših. Nikoli, res nikoli nisem uporabil plate. In sva šla all in. Ni mi žal. Dobro, v petek je zmanjkalo, in tudi res je, da še nikoli nisva nucala vseh štirih rink … ampak vseeno. Jebeš štrom, če imaš rezervno bombo. Če 🙂

    @Danijel: Tako. To je to. Jaz sem še iz generacije, ki sicer zna zamenjati, ampak raje ne, če ni treba 🙂

  • Odgovori Moski 20. 12. 2018 at 23:38

    Plin je zakon. Indukcijo imam 5 let. Želim vrnitve na plin.

  • Odgovori spam 20. 12. 2018 at 23:41

    Kuhajo tudi v gostilnah na indukcijo. Kjer je račun večji in se kuharjem cel čas ne mudi. Na plin pač lahko mečeš lonce. Pri indukciji jih polagaš.

    Indukcija odpove samo pri kakšni pravi wok sceni. Seveda klasični štedilniki na plin tudi in to še prej. Res, da je super hitrost. Še bolj pa je pomembna preciznost. Če pogrešaš ogenj si pač prižgeš zraven svečko.

    Pa se ne kupi najcenejša. Sicer pa – nije žvaka za seljaka 😉

  • Odgovori Matej Zalar 21. 12. 2018 at 8:07

    @Spam: No, že polaganje me moti. Inovativno kulinariko sem prerasel par let nazaj, nekako v obdobju, ko si nisem več želel niti super avta niti kakega drugega super luksuza. Nič nimam proti, ampak na koncu bom šel raje h Kopaču in tudi raje se vozim z bednim avtom, kot da vsak bulji vame ali pa me zmerja z audijašem.
    Za preciznost je menda najboljši šporget na drva, ampak za to res nimava prostora, bolj pa me preseneča ta argument, da tudi v dobrih gostilnah kuhajo na indukciji, češ, potem jo potrebujem tudi jaz. Zakaj? Ker si enako dober kuhar, ki bo znal opremo izkoristiti enako kot chef z Michelinovo zvezdico? To se mi zdi vendar smešno.
    Imajo pa ljubitelji indukcije nekaj skupnega z vegani: prepričevali bodo v svoj prav tudi tiste, ki jih niso nič vprašali.

    @Moški: Nisi prvi. Točno to sem že slišal od marsikoga.

  • Odgovori Afna 21. 12. 2018 at 10:09

    Izkušenj s skuhanjem imam precej. Plin ima samo eno pomanjkljivost. Zaradi vzgona toplega zraka pomešanega z maščobo, je zgornjii del omaric v kuhinji večkrat potrebno čistiti. Delna rešitev je čimbolj kvalotetna kuhinjska napa. Vse ostalo je plin konkretno v prednosti. Če pa kdo še vztraja, mu lahko po alinejah naštejem…;)

  • Odgovori Boki 21. 12. 2018 at 11:41

    @Seamus: haha, legendarno! Vsec so mi te moski fetisi na razne naprave. Npr. moja domena je pa pomivalni stroj. Srce me boli, ko vidim, kako se jih napacno uporablja!
    @Matej: “nekako v obdobju, ko si nisem več želel niti super avta niti kakega drugega super luksuza”. Ja, jaz se pocutim osebno bolj odraslega, ko sem zrasel v to obdobje, da se mi za take zadeve preprosto povedano jebe. Super je! In mislim, da je velikokrat vzrok zelje po nekem vrhunskem avtu res samo majhen lulcek. Dobro, ce bi imel denarja na pretek, bi drag avto vozil tudi jaz ampak tudi takrat bi verjetno iz upornistva raje imel najdrazji mogoc model Mondea kot pa Audija ali Bemfla…
    @Afna: “Zaradi vzgona toplega zraka pomešanega z maščobo, je zgornjii del omaric v kuhinji večkrat potrebno čistiti.” Aha, to je torej razlog! Dobro, da si povedal, nisem na to nikoli pomislil in se vedno spraseval, zakaj je bila v prejsnjem po vseh kuhinjskih povrsinah taka mastna svinjarija, sedaj pri infrardecih platah pa te se ni zaslediti.

  • Odgovori Matej Zalar 21. 12. 2018 at 12:10

    @Afna: No, če so omarice do stropa, ta težava odpade, napa je pa tudi kar dobra.
    Lahko sicer našteješ vse prednosti plina, toda vernikov v indukcijo ne boš prepričal, to je tako kot da bi se bodel z nasprotniki cepljenja.

    @Boki: Otročje, majhen lulček … kakorkoli že. Seveda premožen človek ne bo kupil slabega avta, ampak kdor je pameten, se tudi ne bo preseraval. Razumem, da nekomu veliko pomeni tudi Porsche in naj ga ima. Ampak hitro bomo videli ali ga ima zato, ker lahko, ali zato, ker mu veliko pomeni. Pred časom sem recimo spoznal človeka, ki mu je življenjski point zaslužiti za prestižen avto. Ampak to ne more biti življenjski point. Avto je lahko kvečjemu posledica uspeha, ne pa smisel uspeha.

  • Odgovori Seamus 21. 12. 2018 at 12:23

    To, da plin uporabljajo veliki kuharji me ne prepriča. Jaz doma kuham za vsak dan z omejenim prostorom. Manjko plina (žar, vok ipd) pa rešujem zunaj na prirejenem plinskem žaru (večja doza, dodatne luknje za 2X moč originala).
    Doma smo imeli plin oz 2X plin 2X elektrika. Nikoli več, raje cel plin. Samo termične svinarije ne reši niti napa. Preverjeno.

    Mislim, da pri indukciji ne gre za vernike. Jaz ti naštejem par zadev, ki so v plus indukciji in ko se plin skrije. Kaj boš pa potem? Nobena zadeva ni idealna, vsak vzame kar hoče, samo dokler indukcije resno ne sprobaš jo težko komentiraš. Sem ravno včeraj delal ocvirke in kar si lahko privoščim na indukciji na plinu ne gre 😉

  • Odgovori Boki 21. 12. 2018 at 13:20

    @Matej: ne, ni tezava, da bi se mast mabirala samo na zgornji strani povrsin. Mast se nabira tudi na spodnji strani. V tem je problem. To je pa se tezje pucat potem.

  • Odgovori Matej Zalar 21. 12. 2018 at 14:29

    @Seamus: Saj imajo tudi vegani xxx argumentov, ki jih je mogoče ovreči z drugimi xxx argumenti. Gre samo za to, da jaz nikogar ne mislim prepričevati, da je plin najboljša stvar na svetu, medtem ko mi vsak z indukcijo strašno rad nalaga, da pravzaprav nimam pojma. I don’t give a fuck. Rad uravnavam vročino s plamenom in to je to. Gre za romantiko in že ko pogledam šporget, se bolje počutim, kot če bi drsal po neki gladki površini in tapkal po na dotik občutljivih krogcih.
    Ocvirke pa dobim v kozarcu, ne v trgovini, ampak od prašiča, ki sem ga držal, ko je šel.

    @Boki: vem, ampak če kuhaš, je pač svinjarija, jebiga. Veš kakšno sem imel v prejšnjem stanovanju? Grozno. Pa se je kuhalo na električni plati.

  • Odgovori Anonimno 21. 12. 2018 at 18:28

    @Matej
    ne gre za nobene vernike indukcije. Preprosto so dejstva. Lahko pravociraš in govoriš neumnosti ali pa govoriš iz strani nezanja.

    Če pravociraš se opravičujem. Sicer pa vsak kuha na tistem, kjer mu paše.

    Argument o dobrih gostilnah pa ni bil argument. Samo odgovor na neumno trditev, da jo v dobrih kuhinjah ne uporabljajo.

  • Odgovori Matej Zalar 21. 12. 2018 at 19:42

    Bog te nima rad! Nikogar ne prepričujem v nič, briga me na čem kuhaš in vseeno mi je tudi na čem kuhata Bratovž in Ana Roš. Pravim pa, da vsak, ki kuha indukcijo, mene prepričuje kot da gre za neko versko sekto.

  • Odgovori Jazsembog 21. 12. 2018 at 21:29

    Odlicna tema, doma imam pravo plinsko bombo, verjetno dovolj veliko, da spravim v luft cel blog. Dobavljam jo iz avstrijske fabrike, in za njo sem imel posebni varnostni pregled. Tudi zracni filter sem prilagodil. Posebej za azijsko kuhanje, kjer se ogenj zdigne na oko 30 do 40 cm, da zaliva rangljo spodaj in vsepovsod postrani. Najrajsi pripravljam ribo, pa skoljke in tudi zelenjavo, redko noodle. Drugi nastavek je normalen kot ga imajo starsi. Za dezvo.
    Drugace imam tudi dolgocasno indukcijsko plosco, kjer kuham juhice in krompir. Pa se eno mobilno, kjer vcasih kaj skuham po azijsko, vene na terasi ali pa si specem omleto zjutraj na friskem luftu.
    Vedno bolj uzivam v kuhi, mogoce ker se blizam 30, druga resnica pa je v tem, da je germanska hrana za svinje in lokalce.
    Je ze kdo probal prizgati papir na indukcijski? Pa to popizdis

  • Odgovori Tomaž 21. 12. 2018 at 22:50

    Za zgornji del omarice en nasvet. Polozite gor recimo liste koledarja ali časopisa in jih samo zamenjate.itak ni vidno pa hitro maščobo dol vrzete.
    Drugače imamo doma indukcijo in ni nič posebnega razen to da mogoče prej zavre…
    Zraven je štedilnik na drva ki se uporabi za jedi na žlico in da se jih potem pusti na robu cel popoldan da je na koncu res zmohtna,kot od babice

    • Odgovori Tomaž 21. 12. 2018 at 22:51

      Aja pa pri obdukciji bom en dan znorel zaradi tipk na dotik

  • Odgovori TrilcVanilc 21. 12. 2018 at 23:34

    Imam indukcijo. In popolnoma nobene potrebe, da bi prepričevala ljudi v nakup le-te. Briga me na čem ljudje kuhajo.

    Steklokeramike ali pa onih starih električnih plošč res ne razumem. Ok, plin je čisto druga stvar, ampak ko imaš enkrat izbrano kuhanje na elektriko … zakaj še zmeraj izbirajo steklokeramiko? Tega res ne razumem. Vseeno se v izbiro ne vtikujem.

    Pogrešam pa vok gorilnik. Imela sem ga v prejšnem stanovanju, cca 7 let. Faj zadeva od prvega do zadnjega dne.

  • Odgovori Bič 22. 12. 2018 at 0:45

    Jaz sem za plin. In znam sama vse zamenjat.

    Ko bom pa starejša, pa sigurno prešaltam na štedilnik na drva. Ampak tak, da ti greje vodo, da lohk spečeš kruh, pico,,, da tenstaš goveji golaž 4 ure, da skuhaš vse marmelade,,,, pa še kaj. Pa še ocvirke.

  • Odgovori Seamus 22. 12. 2018 at 18:36

    @Matej – ma svinjarije na indukciji ni, če imaš dobro napo. Pa kuhamo za celo familijo že od začetka. Je pa potem svinjska napa… Letos sem jo po dvanajstih letih razstavil na prafaktorje in spucal. Maščob v trdi obliki je bilo za en centimeter po celotni notranjosti.

    Glede prepričevanja pa mislim, da je razlog v tem, da je indukcija strašansko hitra in to ljudi fascinira. Ne plin, kaj šele steklokeramična ji nista blizu, sploh če je indukcija kvalitetna. Tako, da ne mislijo ravno tako slabo, kot si jih primerjal zgoraj…

  • Odgovori Matej Zalar 22. 12. 2018 at 20:32

    Kot naročeno sem včeraj srečal znanca, odličnega kuharja, ki dela v vrhunski restavraciji. Mislim, res vrhunski. Povedal je par kar zanimivih reči. Prvič, veliko raje kuha na plinu. Drugič, v službi nimajo indukcije. Tretjič, v vrhunskih restavracijah sicer imajo tudi indukcijo, uporabljajo pa jo, ko je treba nekaj hitro pogreti – ne pa tudi zaradi nekakšne domnevne preciznosti. In take indukcije, kot jo imajo v teh kuhinjah, vi nimate doma.

  • Odgovori Seamus 22. 12. 2018 at 20:59

    Joj Matej. In takšnega plina, kot ga imajo, nimaš doma.

  • Odgovori Matej Zalar 22. 12. 2018 at 22:19

    Samo pravim kar mi je povedal, da ne bo spet kakšnega “doma kuham kot največji kuharski mojstri”.

  • Odgovori spam 22. 12. 2018 at 23:29

    Matr si trd. Sedaj pa ga je mimo pihnil še tvoj odlični kuhar. Mikrovalovka je v kuhinjah za gret. Z indukcijo bi večino jedi zažgal (če bi jo uporabljal zaradi hitrosti).

    Kar se preciznosti tiče. Recimo težava je manjšo količino na plinu vreti minimalno (ure in ure). Daš plin na minimum pa je še vedno preveč. Takrat zna prideti prav navadna elektrika (če imaš 3+1). Pri ok indukciji npr. tega problema nimaš.

    Seamus ti je tudi pomembno točko izpostavil. Industrijski plinski štedilniki imajo v štartu vsaj 2x več moči, kot domači. Zato so tovrstne primerajave nemogoče oz. smešne. Kot bi metal gorca in specialko v isti lonec.

    • Odgovori Boki 23. 12. 2018 at 9:11

      Haha, ljubim slovensko prepricanost v en in edini subjektivni prav 😀

    • Odgovori Anonimno 26. 12. 2018 at 0:02

      Mikrovalovka za pogrevat v restavracijah? Ja, v Jurmanu :). Resne restavracija imajo grelce, spodaj se pa krožnik postavi za čas, ko čaka. Kakšne kretenizme eni pišete. V vse škodljive sestavine hrane se vtaknete, a kuhate na indukcijo. Kdor uživa v kuhi, ima ogenj. Ne pa teh elektro pizdarij.

  • Odgovori Matej Zalar 23. 12. 2018 at 8:10

    Saj pravim, kot vegani. Zdaj že vrhunski kuhar pihne mimo. Bravo! Da domači štedilniki niso enaki kot profesionalni, mi je bilo pa jasno še pred pokroviteljskimi razlagami v slogu “veš, tudi vegani lahko jem zelo raznoliko hrano”.

  • Odgovori Winston Wolf 23. 12. 2018 at 9:42

    Sem v 2. polovici 40.-ih tako, da mogoče na moje mnenje glede plin vs. indukcija vpliva tudi “zrelost” :-)…
    Pri nas doma se kuha bolj malo – preko tedna oba jeva zunaj – tako, da tozadevno, kar se same “tehnologije” kuhanja tiče, bi mi bilo vseeno ali bi imel doma plin ali pa indukcijo.
    OK priznam, da plin “psihološko” deluje vseeno bolj prvinsko… …domače ognjišče pa to :-)…
    .
    Potem pa bereš po forumih kako nekaterim indukcije crkujejo (v garanciji in izven), pa kako jih uradno “nočejo” popravljati (oz. bi zamenjali celotno el. vezje v vrednosti skoraj nove indukcije) in se potem oglašajo domači mojstri, ki so pogruntali, da je možno crknjeno indukcijo popraviti za par 10 €, samo vedeti moraš katero elektronsko komponento moraš zamenjati – nekaj lotati po elektronskem vezju – česar uradni servisi seveda ne počnejo itd…
    …skratka, da bi imel v stanovanju napravo, ki jo večinoma uporabljam samo med vikendi s potencialno nezanemarljivim rizikom nekih tehničnih težav, pa potem zajebancije z uradnimi servisi – če je še v garanciji – ali raznimi domačimi mojstri, usklajevanje treminov, demontaže, montaže nazaj, itd… …hvala lepa.
    Tu očitno “zrelost” 🙂 odigra svoje tako, da jaz bom vedno “na plinu”.
    (OK, če me močno useka kriza srednjih let in si najdem kakšno 20 let mlajšo se znajo okoliščine tudi bistveno spremeniti :-))
    .
    Nezanemarljivo je seveda dejstvo, da tudi moja boljša polovica podobno razmišlja, ni udarjena na “najnovejšo” tehniko ter, da večino njenega “kulinaričnega udejstvovanja” predstavljajo razne, dokaj preproste, juhice itd… ..kjer je plin “tehnološko” čisto OK.
    .
    No pa še “mestni plin” imamo, da se mi niti z jeklenkami ni potrebno ukvarjati…

  • Odgovori Matej Zalar 23. 12. 2018 at 10:28

    Haha, in točno @Seamus se je zajebaval s popravilom. Teorija “manj tehnologije” mi je tudi sicer blizu, čeprav na to nisem ob izbiri štedilnika niti pomislil.

  • Odgovori Winston Wolf 23. 12. 2018 at 17:03

    Haha, ja točno točno na ta prispevek, sem tudi jaz naletel – samo nisem uspel “povezati” avtorja.
    Da bi jaz imel takšna jajca in zajebancije mi vse “dol pade” – kar se tega tiče je plin “bulletproof” in zame je to pomemben faktor, ker se poizkušam izogibati nepotrebnim “distrakcijam” v lajfu :-).
    .
    Off topic:
    Iz enakih razlogov tudi še vedno uporabljam 15+ let star gorenjev pralni stroj. Saj me žuli, da bi nabavil novega, tišjega, inverter, več programov, večja kapaciteta itd… …pa potem bereš kako imaš lahko vseskozi neke serviserje v bajti, pa ne dela to, pa ne dela ono, pa “elektronika”… …in življenjska doba aparata je zdaj itak max. 5 let itd… …tako, da bo verjetno stari še v uporabi, pač do prve okvare.

  • Odgovori Seamus 23. 12. 2018 at 18:14

    @Matej – sori, samo tle ti men deluješ kot f**king vegan. Samo še čakam, da ti nekdo omeni, da zadeva seva. Sem delal v kuhinji (res, da ni bila vrhunska…) in vem kakšne stroje imajo tam. In sem jih tudi uporabljal. In bil navdušen. Samo, ko pogledaš kaj lahko kupiš za doma pa vidiš, da je ena sama žalost. Ko me je razočarala še steklokeramična sem šel na indukcijo in sem nadušen. Toliko moči ne dobiš in pika. Samo, če ti to ni poglavitno in ti je več filing plina tudi OK. Ne vem od kje ideja, da se te prepričuje. To je zgolj enostavno dejstvo – indukcija 3,5kW izkoristek 95%, plin maks kar sem videl 5kW izkoristek 50-60%. Kaj boš z njim mi je pa čisto vseeno. Samo ne moreš se it rekla kazala, ker to je princip chemtrailov, ko jim dejstva ne pomenijo nič.
    @Winston Wolf – poln plin je verjetno res še edini brez elektronika, vsaj upam, da je… Vse ostalo pa jo ima. Blog sem nehal pisati, zato ni tudi ostalih zadev. Od tiste indukcije dalje sem ta čas popravil – pečico, pralni stroj, pomivalni stroj, HI-FI ojačevalec, CD player, matično ploščo za računalnik sem pa zamenjal. Torej praktično vse naprave edino hladilnika še ne. Zgolj v info.

  • Odgovori spam 23. 12. 2018 at 20:38

    @seamus

    Pusti ga. Ima spet tiste dni in mu ego ne pusti, da bi kdo o bilo kateri zadevi vedel več, kot on.

    Sicer pa letos 2x serviser Gorenja. Hladilnik in pralni stroj. Oboje staro manj kot 2 leti. Pa še draga roba od njih. Sem imel občutek, da bo kvaliteta na račun cene boljša. Dober samonateg.

  • Odgovori Matej Zalar 24. 12. 2018 at 7:57

    Bog se vaju usmili! A lahko, prosim, nehata, še preden bom zaključil, da sta funkcionalno nepismena ? Kje sem pa napisal, da je plin absolutno boljša rešitev, ki jo priporočam vsem? Tako je, nikjer nisem tega napisal. Napisal sem, da mi je plin pač bolj všeč. Ko gre za kuhanje, se mi jebe za izkoristek, ker kuhanje razumem kot – po svoje – romantično opravilo. Vidva pa zdaj nabijata kot tisti, ki lastniku športnega kupeja pametujejo, da so izbrali narobe, ker je bolj praktično voziti varčen avto z velikim prtljažnikom, ki da ga vozijo tudi neki strokovnjaki za avtomobile. A lahko, prosim, živila toplotno obdelujem z ognjem? In a lahko, prosim, izrazim mnenje, da mi je to pač všeč, ne da bi mi utrujali in se delali pametne? Hvala.

    • Odgovori Anonimno 26. 12. 2018 at 0:08

      Pusti jih Matej. Na koncu bosta še rekla, da mi, ki kuhamo na ognju, nismo dovolj napredni. Ko pravi ljubitelj kuha v ponvi, jo večkrat dvigneš in vsebino premečeš z uporabo zapestja. Pri indukciji v tem primeru vse utripat začne, ker ni več stika. Ampak kdor kuha enkrat tedensko ali pa čiste osnove, mu to sploh ni pomembno.

      • Odgovori Matej Zalar 27. 12. 2018 at 12:10

        V glavnem, če bi imel skoraj neomejeno prostora, bi mogoče imel oboje, samo da mi ne bi bilo treba poslušati pametovanja. Racionalnost je po eni strani v družbi 21. stoletja skoraj pozabljena vrlina, po drugi strani pa nekateri tako pretiravajo, da to ni več normalno. Tudi električna kolesa naj bi bila del tega: v krajšem času z manj truda vidimo, doživimo več. Uau. Super. Ampak vseeno raje vidim manj in se še naprej vozim izključno na lasten pogon. Kar pa še ne pomeni, da bom lastnikom e-koles pametoval, češ da nimajo prav, ker se zabavajo po svoje.

        • Odgovori Anonimno 27. 12. 2018 at 12:27

          Točno tako. To pregovarjanje in pametovanje je že tako nadležno, da je groza. Ampak ne, tudi, če bi imel ogromno prostora, ne bi imel obojega – ker si karakter, in te drugi ne bodo usmerjali ;). In tako je prav. Sam uživam v kuhi in se vedno najde nekdo, ki mi pametuje o super AMC posodi. Glavni argument mi ponudi, da ni potrebno uporabljati olja. Ne hvala, dobrega steaka se pač ne more narediti brez olja in masla :).

          • Matej Zalar 27. 12. 2018 at 14:33

            Našteli ti bodo 1001 razlog, da se steak MORA narediti brez olja in masla 🙂

  • Odgovori Matej Zalar 24. 12. 2018 at 7:58

    In če smo že pri psihoanalizi: najbolj cenim ljudi, ki o stvareh vedo več kot jaz. Ne prenesem pa pametovanja, sploh če nisem nič vprašal.

  • Odgovori Anja 24. 12. 2018 at 9:04

    Prisegam na kombinacijo plin-elektrika. Bohvari indukcija. Ne maram. Tudi mikrovalovne nimam iz podobnih razlogov (sevanje, zdravje in to). Ampak jaz nabavim reči predno jih zmanjka. Ker, se mi je kot zakleto dogajalo, da mi je zmanjkalo plina, kruha, jajc za praznik. Tudi psica se navadno poškoduje, zboji za praznik. In potem se naučiš doma imeti vedno tiste najnujnejše reči, vključno s satelitom, pasjimi čevlji, pasjo protibolečinsko tableto.

  • Odgovori Roman 24. 12. 2018 at 11:16

    Prisegam na kombinacijo plin-indkucija.
    Doma indukcija, na kampiranju plin.
    Smo do pred kratkim imeli plin, ki je po mojem mnenju bolj priročen za kuhanje, vendar je indukcija prevagala zaradi prostora za jeklenko (ki ga zdaj zaseda druga navlaka) in zaradi manje svinjarije in lažjega čiščenja. Pa mularija je, to stalno nekaj pacamo okrog kuhalnika.

  • Komentiraj