Želje in bojazni na pragu novega šolskega leta (1998)

Kakšna bebava tematika! Ni nenavadno, da nisem imel pojma kaj naj sploh napišem. In potem sem šel v gimnazijo … in v štirih letih je bil esej samo enkrat ocenjen z več kot tri. Dobil sem minus pet! Ne, ni mogla dat petice. Blazno sem ji šel na jetra.

3. šolski spis
Želje in bojazni na pragu novega šolskega leta

Prvega septembra bomo zopet vsi stopili skozi šolska vrata. Pa ne skozi vrata naše osnovne šole, temveč skozi vrata srednje šole. Vstopili bomo v nov svet, še nepoznan svet in srečali bomo nove sošolke, sošolce in nove profesorje. Marsikdo ne bo poznal nikogar.

Polni bomo pričakovanj, pa tudi bojazni. Nam bo šlo v srednjih šolah lepo ali bomo le s težavo lezli naprej? V novi šoli bomo srečali nove prijatelje, kar bo zagotovo najlepše.

Da pa bomo vstopili skozi vrata tiste šole, ki si jo želimo, bo potrebnega veliko dela. Že od petega razreda nabiramo točke, nismo pa še pisali eksternega preverjanja iz slovenskega jezika in matematike. Bomo uspešni? Za uspeh pri mali maturi je prav gotovo najpomembnejše znanje, ki smo si ga nabrali. Sam pa sem ob reševanju testov iz prejšnjih let ugotovil, da je veliko odvisno od sreče, kar je seveda zelo krivično. Nekdo, ki se morda zelo uči, ima lahko pri preverjanju smolo in zagreši majhno napako, ki ga stane točko. Nekdo drugi, ki pa se ni veliko učil lahko pri kakšnem vprašanju obkroži kar nekaj in ker se mu zgolj posreči, lahko izrine s šole tistega prvega.

Nekateri gredo na dvoletne poklicne šole, nekateri na triletne ali štiriletne, nekateri pa smo oddali prijavo na gimnazijo. Prav vsi pa s želimo končati srednjo šolo s čim boljšim uspehom in morda narediti maturo ter se vpisati na fakulteto, kar je pa že druga zgodba.

Toda, prvi letnik! Kje je še to? Blizu, pa vseeno daleč. Še manj kot štiri mesece je do nje. Končati moramo še osnovno šolo, ter prebroditi počitnice. To je blizu. Daleč pa zato, ker bomo večinoma zelo težko prišli na srednjo šolo.

Veliko pričakujem od svoje šole. Rad bi si pridobil znanje, vendar si v prvi vrsti želim prijateljev, s katerimi bom preživel srednješolska leta.

Nekateri pravijo, da so tista leta najlepša, drugi pa, da so najlepša osnovnošolska leta.

Ravno včeraj sem gledal na koledar in ugotovil, da bomo šli v osnovno šolo in imeli pouk samo še enaindvajsetkrat. Od počitnic nas loči samo še eksterno preverjanje znanja, zaključni izlet na Soči in valeta v hotelu Slon. Počitnice bomo preživeli in, kot sem že napisal na začetku, 1. septembra vstopili v srednjo šolo.

Izvirnik: Želje in bojazni na pragu novega šolskega leta

Prejšnja objava Naslednja objava

4 komentarji

 • Odgovori a veš 26. 4. 2015 at 20:45

  Kdaj boš nehal s prigodami iz šole? Živeti je treba za danes in jutri, ne pa za leta nazaj. Se mi včasih zazdi, kot da si mentalno na ravni OŠ pamža. 😉

 • Odgovori Matej Zalar 27. 4. 2015 at 0:09

  Dosti dlje res nisem … samo malo bolj pokvarjen sem.

 • Odgovori a veš 1. 5. 2015 at 19:39

  Dokler se ne usmradiš, še ni panike. 😉

 • Odgovori Sagi 4. 5. 2015 at 8:07

  It’s imavrptiee that more people make this exact point.

 • Komentiraj