Ženske torbice

Ženske torbice me jezijo, a hkrati do njih čutim neizmerno simpatijo. Pravzaprav ne do teh neverjetnih stvari, ampak do ženske obsesije in njihovega nerazumevanja dejanskega namena predmetov za shranjevanje in prenašanje drugih predmetov. Primarna funkcija torb, malh in ostalih pripomočkov za prenašanje predmetov naj bi bila uporabnost. Izjema so ženske torbice.

Ženske nove nakupe vedno opravičujejo z nujnostjo. “Nujno rabim nove škornje za zimo.” Čez en teden potrebuje čevlje za dež, potem pa še ene za prijateljičin žur. Podobno je s torbicami. Nikoli jih ni dovolj, saj imajo punce različne jakne, čevlje in hlače, za vsako kombinacijo pa morajo imet posebno torbico. Če k modnim prištejemo še vremenske in sezonske spremenljivke, pridemo do števila, ki je primerljivo številu kombinacij na lotu.

V začetni fazi uporabe (oziroma že pred uporabo) bodo trdile, da je torba izjemno praktična, bodisi zaradi velikosti bodisi zaradi pravilne razporeditve predalčkov in žepkov. Sem bo spravila šminko, tja robčke, v tretji predelček avtomobilske ključe, denarnico bo imela tam, ogledalce pa na drugi strani. V končni fazi vedno pride do tega, da je vsa krama raztreščena po celi torbici, zaradi česar je določeno stvar takorekoč nemogoče najti. Ko prosiš za robček – seveda ga nikdar nimaš pri sebi – se hitro vse dame naokrog ponudijo, ker ga imajo pri roki; potem čakaš pol minute, da vsebina nosu izteče že sama od sebe, nakar prva zmagoslavno izvleče svoj zavojček. “Našla sem jih!” Zakaj bi bilo potrebno po torbici karkoli iskat? Saj ni velika, kot npr. stanovanje! Problem je seveda težko razumljiv; le s pomočjo metafizike bi si lahko razlagali dejstvo, da vsebina povprečne damske torbice presega dejansko mogočo količino, ki bi jo lahko vanjo shranili.

Ženske je skoraj nemogoče priklicati na telefon. Zakaj mislite, da je tako? Jasno, ker je spravljen med ostalih tristo reči v torbici! Kako naj ga najde še preden obupaš in  odložiš? Zvonjenje med predavanji ali v knjižnici! Panično brska po malhici, pa ji sploh ne bi bilo treba, ker neha zvoniti samo od sebe, še preden vraga najde.

Žensko torbico v kontekstu ljubezenske ali vsaj tesno-prijateljske zveze dojemam kot simboličen objekt. Denarnico si drzneš shranit izključno v torbico, katere lastnica je vredna vsega tvojega zaupanja! To si razlagam s preprosto, v moško podzavest vnešeno logiko: pospraviti neko vredno reč v to vrečo brez dna je podobno tvegano kot brez kompasa tavati globoko v deževnem pragozdu; malo verjetno je, da bomo našli ven.

O torbici kot statusnem simbolu ne bi izgubljal besed, zato pa si bom dovolil kratek skok v ekshibicionizem in v izogib ugibanjem razkril vsebino mojega malega  mestnega nahrbtnika.

Nahrbtnik

Vsebina nahrbtnika

 • denarnica, jasno, vedno poka od silne vsebine
 • nekakšni papirji, ki jih danes ne smem pozabit doma
 • atlas Ljubljane
 • sončni špegli
 • pisali (nimam pojma zakaj kar dve, upam pa, da obe delujeta)
 • starokopiten blokec – imel sem preprost Palmov dlančnik, ki mi pa nekako ni sedel. To je še vedno najbolj praktično.

Vse ostalo je po žepih in na dosegu roke: ključi, telefon, denarnica. Včasih me sicer zmede število žepov, zato se ob iskanju telefona tolčem po riti in prsih.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori irena 19. 3. 2007 at 8:35

  Jst v mojih torbicah vedno vse najdem (čeprav bi človek včasih mislil, da sem sredi selitve, ker toliko stvari nosim s sabo), na telefon me je pa nemogoče dobiti, ker ga nikoli ne slišim. In ne, nočem bolj našponati zvoka, ker je to nasilje by mobitel. 🙂

 • Odgovori Jazzy 19. 3. 2007 at 9:29

  kot če bi mojga poslušala 🙂 on za mojo torbico reče sportbili torbica 🙂 nimam tok velikih torbic samo notri spravim svega in svašta 🙂 od fotkiča, denarnice, mp3 plejerja, telefona, ma ni dani…

 • Odgovori pameten 19. 3. 2007 at 10:51

  Ej ne pozabi… v ruzak sodijo tudi kondomi, pa tudi v žensko torbico!

 • Odgovori Urša 19. 3. 2007 at 10:53

  hja, take pač smo…jaz imam včasih, ko grem kam skupaj z dveletno hčerko, v torbici še dve plenički in vlažilne robčke…(ki pridejo prav še komu drugemu…)

 • Odgovori chef 19. 3. 2007 at 11:01

  @irena: najdeš že, najdeš, ampak gotovo tudi iščeš 😆

  @pameten: vsega tudi ne mislim pokazat 😉

  Pozabil sem omenit absolutno največjo torbico kar sem jih kdaj videl… Brez retiravanja, ampak s tako torbo se jaz brez težav odpravim na tridnevno potovanje in to ob predpostavki, da redno menjam gate in nogavice!

 • Odgovori sadie007 19. 3. 2007 at 11:27

  šefe … punce bojo spet hude 😀 … jah, jst sem ena od tistih, k mam rada torbe, notr pa vse, od švicarskega noža do sponk za lase … pa nikol nč ne najdem, na telefon se zmeri prepozn oglasim … ampak, ko je treba pa na hitr flašo odpret, mam pa zmeri edina odpirač s sabo 😀

 • Odgovori chef 19. 3. 2007 at 12:44

  Hehe, bojim se, da imajo že vsi jezike do tal, preden najdeš odpirač 😆

 • Odgovori šuši 19. 3. 2007 at 13:05

  jaz dejansko koristim žepke…v torbici je vedno red (ok, moja torbica je večja od tvojega nahrbtnika) Notri imam pa svašta, zadnjič sem celo odstranila izvijač (ker sem morala pošraufat omarico in posodo), in tudi spravim notri oblačil za dva dni. Za robčke pa priznam, da je problem. Samo jih sej ko prej najdem 😀
  Sem se naučila začet iskati robčke 2 minuti pred kriznim szanjem 😀

 • Odgovori blabe 19. 3. 2007 at 13:26

  A si lahko kdo predstavlja kaj use bi lahko MacGuyver naredu če bi meu u lasti tako torbico?:)

 • Odgovori Matjaž 19. 3. 2007 at 13:33

  meni pa je všeč če ma moja spremljevalka torbico … ker potem jaz ne rabim … mobitela in denarnice v žepe tiščat 😉

 • Odgovori Enolla 19. 3. 2007 at 14:18

  Kot vedno, sem se nakrohotala tvojim opisom žensk. Super so! Se mi zdi, da bi lahko kar nekaj teh blogov objavil v knjigi za moške s podnaslovom – “navodila za uporabo” – simpatično razkrivaš moško – ženske razlike, ki so nam pridobljene že iz pradavnine.

 • Odgovori polslona 19. 3. 2007 at 14:40

  Pritožuješ se da dolgo traja preden najde robček, ampak dobiš pa ga, ne;) Če ne bi blo “sportbili torbic” bi si smrkel v rokav brisal!! Da ne govorimo kaj vse je potrebno (predvsem poleti) moškim “spravlat” v torbico;)

 • Odgovori jupi 19. 3. 2007 at 14:48

  Hehe, si prav dobro opisal žensko potrebo po torbicah. Tudi jaz imam najraje večje, s kar največ žepi-v zadnjem času sem se celo navadila največkrat uporabljane stvari (beri:mobitel,lipgloss,denarnica) spravljati v ločene predale.Nad kramo in manjšim kaosom vsebine torbice, sem se namreč zamislila ob dogodku v trgovini, ko sem na blagajni namesto denarnice potegnila ven dnevne vložke:) :), ki sem jih jasno čimprej hotela zatlačiti nazaj, pa sem tako čudno zamutala po torbici, da sem jih namesto v predal, spustila na tla. V veselje in zadovoljstvo vseh prisotnih, ki jih je moja štoravost nadvse zabavala. Jasno, sem se po plačilu kar hitro postrgala iz trgovine. Sem si pa po novem omislila posebno škatlico za vložke in jasno predal, v katerem so shranjeni. In obvezno se zapira z zadrgo :).

 • Odgovori anna 19. 3. 2007 at 14:57

  enolla je napisala vse kar sem jaz hotela…
  odlično ti gre …

 • Odgovori Andr3jka 19. 3. 2007 at 15:41

  Običajno ne nosim torbice in imam vse stvari v žepih. Ampak je koristno če imajo tvoje prijateljice dobro založene torbice.
  Primer iz reničnega življenje:
  Jaz: Se trudim odpreti plastenko soka, ki sem ga ravnokar dobila iz avtomata, in v šali rečem: “Za tole odpret bi potrebovala kombinirke.”
  Moja prijateljica: Brez besed iz mini torbice izvleče kombinirke in mi jih poda.

 • Odgovori chef 19. 3. 2007 at 15:59

  @blabe: 😆 😆 😆

  @Matjaž: to sede, predvsem na kakšnem morju, ko vseh teh stvari nimaš kam vtaknit. Dama pa mirno paradira po plaži s torbo 😀

  @polslona: če ne bi bilo žensk, potem moški vsaj ne bi koplicirali in bi se res brisali v rokav , hehe

  @jupi: povsem logično je, da iz torbice padejo najbolj kritične reči. To se je dogajalo že tudi meni.

  @Andr3jka: saj ni res, pa je! Če ne bi šlo za mehankarja ali žensko, ne bi verjel 😀

 • Odgovori šuši 19. 3. 2007 at 16:09

  Ampak je pa sranje pred vstopom v kak klub. Ko preiščejo torbico in notri najdejo celo serijo nevarnih pripomočkov: škarjice, pilico, švicarski nož, izvijač…Če seveda ne menjaš torbice med pripravami na žuranje.

 • Odgovori Modre misli Barbi Blond. » Blog Arhiv » Čas je, da nekaj razkrijem o sebi. 19. 3. 2007 at 16:25

  […] Vesela sem, da je Chef v http://chef.blog.siol.net/2007/03/19/zenske-torbice/  začel skozi moške oči o ženskih zadevah in pred nami celo odprl svoj nahrbtnik. Ti so mi bili od nekdaj uganka. Kaj je v moški torbi ali kovčku si lahko predstavljam, težje pa sem si zamislila vsebino moškega nahrbtnika sredi urbane Ljubljane. […]

 • Odgovori tralala 19. 3. 2007 at 16:39

  Najbolj je pa to smešen, da ropar takoj najde denarnico v torbici. Pa tudi to je smešen: Ene majo čist take majhne torbice za pod pazduho (a zato da ne švicajo?) v katere gre lahko sam labela pa mobitel, ampak ne one še zmeri iščejo in iščejo.
  BTW: Ruzak je zakon!

 • Odgovori Boštjan 19. 3. 2007 at 17:19

  Men je pa včasih kar fajn, da ma ženska veliko torbico s sabo, lahko še jaz kaj noter dam, da me v žepih ne moti. 🙂

 • Odgovori My name is Bond. Sadie Bond. » Blog Arhiv » Sportbili torbice vs. žepi na fantovskih hlačah 19. 3. 2007 at 17:52

  […] K razmišljanju oz. pisanju me je vzpodbudil vedno zanimivi šefov blog, kjer razpravlja o ženskih torbicah in njih vsebini. Mene je povsem zadel, priznam. Moja torba je vedno polna neboditreba krame, brez katere (se mi zdi) ne morem živet. Če popišem vse, kar nosim s sabo, je spisek tak (močno zardevam zraven): sončna očala, vazelin, USB-ključ, kuliji, robci, ključi od mami, moji ključi od stanovanja in avta, švicarski nož, ogledalce, kovanec z luknjo v sredini (danska krona) za srečo od prijatelja, vžigalnik, školjka iz Rodosa, čigumiji, v mini žepku pa aspirini, naprosini, flajštri, elastika za lase, tamponi, lip gloss in flumukan. Manjka pa mobitel, ker je trenutno na mizi. V moji torbici je praktično dovolj, da preživim v divjini, če me le-ta doleti nepričakovano (očitno pa nikakor ne nepripravljeno). Edino, kar je – čas rabim. Vse imam s sabo, samo čas je potreben, veliko časa, da željeno tudi najdem. Zatorej – potrpljenje. […]

 • Odgovori nana 19. 3. 2007 at 18:31

  Ob prebiranju tvojega prispevka in nadaljnih komentarjev sem se nasmejala do solz. 😀 Tudi sama imam nekaj torbic, a jih ločim na torbica za fax in torbice za ven: prve so velike in navadno vse najdem v njih, ker imam določen žep za mobitel in žep za ključe in mesečno. Se pa zgodi, da pozabi mesečno dati v ta žep, potem pa je hudič, ko pred šoferjem na troli brskam in brskam po torbi, da bi našla mesečno. To traja ponavadi tako dolgo, da šofer obupa in reče: sej je vredu.:) No slednja je pa majhna, v kateri imam samo mobitel in labelo. Tu pa mislim, da nimam nikoli problem z iskanjem.;)

 • Odgovori primoos 19. 3. 2007 at 20:20

  Vabim vas da si ogledate odgovor na vprašanje ženskih nakupov:

  http://steyr.blog.siol.net/2007/02/15/seks-v-omari

 • Odgovori barbiblond 19. 3. 2007 at 20:24

  Chef, kašne stvari se res dlje iščejo, pa vseeno prej, kot če greš po njih domov ali v štacuno.
  Moj dragi je krstil moje torbice za komunalce- noben jih posebej ne mara, brez njih se pa vseeno ne da živet 😉

 • Odgovori marelca 19. 3. 2007 at 21:13

  Pišuka šefe, usi te hvaljo. No ja, tko pač je. 😉 Pričakujem nadaljevanje, ali pa drugače, zakaj ženska vleče na morje cele malhe, tip bi pa samo brisačo s seboj vzel.
  lp

 • Odgovori barbiblond 19. 3. 2007 at 21:19

  marelca, zakaj bi se pa tip matral, če ima žensko z malho zraven?

 • Odgovori Tadej 19. 3. 2007 at 21:25

  če ta chef ni legenda pol ni pa nben

 • Odgovori Ime (obvezno) 19. 3. 2007 at 21:47

  Najboljše je pa,ko se ženski ne da nosit več tiste malhe, pa jo obesi tipu na rame, hahaha, kako že izpade? Ammm…

 • Odgovori chef 20. 3. 2007 at 7:02

  @šuši: saj JO zamenjaš 😀

  @nana: točno, kako brskate na avtobusih, haha, pa to je noro. Zaradi tega bi se splačalo spredaj sedet, pa bi samo gledal in se zabval.

  @barbiblon: poleg vaše obsesije nad torbicami me navdušuje tudi dejstvo, da smo očitno vsi vaši moški prišli do podobnih zaključkov 😀

  @marelca: dobra ideja, morda nekoč v prihodnosti 😉

  @ime (obvezno): ko ti obesi torbico pomeni, da ti zaupa! Zato se meni vedno fajn zdi. Zgleda pa res trapasto, ja, se strinjam.

 • Odgovori pet-in-g-seks 20. 3. 2007 at 21:11

  jaz imam star znucan nahrbtniček. upam, da bo kmalu razpadel!

 • Odgovori vlatka 20. 3. 2007 at 21:19

  če se lahko malo pohvalim, se iz moje torbice, rucačka, nič ne vsuje kot pri drugih…in vedo vem, kaj imam notri….A ti povem?

 • Odgovori chef 20. 3. 2007 at 21:34

  @pet-in-g-seks: ti nahrbtniki nikoli ne razpadejo do te mere, da ne bi bili več uporabni. Pravzaprav neverjetno.

  @vlatka: seveda ti ne verjamem in te izzivam, da poveš 😀 Tako je tudi mišljeno, da dame poveste, kaj se vam valja po malhi 😉

 • Odgovori ŠVABA 21. 3. 2007 at 0:48

  Chef…tole si pa full dobr napisu…svaka ti čast 🙂 O vsem tem se popovnoma strinjam…če se samo spovnem na moje kolegice al pa kr na mamo lahk rečem da tak nered k majo pa ženske u torbicah, ga pa še dedi u delavnicah nimajo 😀

 • Odgovori chef 21. 3. 2007 at 7:00

  Hehe, tale z delavnicami moških je zabavna! Ampak mislim, da mehankarji vseeno vse z prve najdejo 😛

 • Odgovori Position Female 22. 3. 2007 at 16:04

  Morda odgovor na moško težavo z ženskimi torbicami. 😉

 • Odgovori *** 22. 3. 2007 at 16:11

  Haha! Dobro si tole napisal. Moram pokazati svoji mami. Iz nje se pocasi ze vsi, ki jo poznamo – pa tudi tisti, ki je ne – norcujemo, ker je s torbicami naravnost obsedena. No, pa s cevlji tudi, a to sem odkrila sele pred kakim letom, ko sem kot nora iskala svoje cevlje (do danes jih se nisem odkrila), nasla pa za en kamion njenih cevljev, salonarjev, sandal, polskornjev,… You name it she’s got it!

  No, saj jih imam tudi jaz kar precej (spet sem pri torbicah), a vecina je podedovanih od nje. Preteklo leto nosim eno in isto iz, seveda, cisto prakticnih razlogov. Je dovolj majhna, da z njo ne zbijam mimoidocih, in dovolj velika, da vanjo poleg denarnice, mobilnega telefona (ta je se pogosteje v kaksnem zepu, da je lahko in hitro dosegljiv), mp3 predvajalnika, robckov, vazelina in se kaksnih drobnjarij, spravim se tako debelo knjigo. Pod pogojem, da je le-ta A5 formata, se razume. A jo imam samo za v sluzbo (imam cas brat, hehe). Edina dobra lastnost zime, je namrec ta, da nosimo oblacila z zepi. Vanje se da stlacit skoraj vse nasteto, izvzemsi knjigo. Clovek se brez odvecne prtljage pocuti res … svobodno.

  Ceprav zveni drugace, se mi torbice vseeno zdijo izjemna pogruntavscina. Pa tudi nujno zlo. 🙁

 • Odgovori nada 22. 3. 2007 at 19:46

  A torbica, jah to bi pa predolgo trajalo za obrazložit.Z leti se kar nekaj predmetov znajde v njej “za vsak slučaj” in mož se je tudi navadil z leti da kaj pritakne “za vsak slučaj”.Pred vrati pa sem jaz največkrat v dilemi “za vsak slučaj” ali nisem morda še česa pozabila vtaknit vanjo.Zato se z leti damska torbica spremeni v torbo nato v cekar ali nahrbtnik…..važno je da imam vedno s seboj “za vsak slučaj” ki poskrbi za ravno držo hrbtenice ( mojega moža) hi,hi.

 • Odgovori branimir 17. 12. 2009 at 20:23

  zanimiv pristop omenjenim težav rešuje torba I-bag
  poglej i-bag.info

 • Odgovori branimir 17. 12. 2009 at 20:26

  torba torba…
  jst mam v svoji totalen kaos tko, da malo organizacije bi rabla ja. predali …definitivno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  ok… jst mam not ( vedno je itak premajhna oz. premalo prostorna):

  * mobitel-rabi svoj ľepek...nekje bolj pri vrhu, ampak spet tako, da ne pade vn.
  * denarnica..isto kot mobi
  * pisala...raznorazna...se zgubljajo okoli
  * labele, korektorji
  * krema za roke NUJNO!
  * mp3, usb...sluąalke se zapletajo med svinčnike, rokavice robčke in račune in se zapletejo z drugim mp3jem in sluąalkami za mobi, kar je ful nepraktično in na koncu pade vse vn...potegnem eno in pride cela vsebina vn
  * kdaj se znajde kaąna knjiga, račun za plačat (se ne sme zmečkat)
  * planerček ali blokec-vedno pride prav, če ga nimaą, ga točno takrat rabią
  * robčki, tampon, vloľek, intimni robčki, kak kondomćić (za tiste v obtoku...kot sem sedaj js)
  * aha pol kak lekadol al nalgesin, če se preveč znuca, se lahko kr odprejo ponesreči
  * čigumi morjo bit pri roki
  * ok jst mam ąe ąčetko za zobe
  * čaki grem pogledat....................
  * ąe malo
  * rokavice-ker ąe zebe
  * sončna očala (ki se lahko opraskajo na ostalih pizdarjah)
  * ključi z dovolj velikim obeskom (zdej mam novga medota ma se bojim, da sebo kej umazal al počečkal na kemikih
  * ukraden cukr od kave ( če ga kdaj doma zmanjka, pride ful prav, če ne se pa kmali kej strese po torbici- ma je itak na dnu)
  * uhani, ker me včasih tiąčijo in jih dam dol
  * načrt perspektive (...ne spraąuj....)
  * prokleti evri, ki so padli iz denarnice
  * post-it (malo zmečkan)
  * ključ od avta (spet mora met dovolj velik obesek, da se ga najde)
  * denarnica ąt. 2 samo za kovance
  * (poleti mam ąe posebno za kune)
  * ąpanga za lae
  * zmečkani računi, tester za parfum, mala krema za obraz (tester-se hitro stisne kam ponesreči)
  * persen he he (kaj vse rabi sodobna ľenska)
  * ąraufncigr
  

  no ma zdej mam ąe celo bolj malo stvari, ker sem bla v luksemburgu pred dvemi tedni in sm spucala borąo. Ponavadi se najde ąe kąna japka, ful različnih papirčkov, ura, borąica za make up-če kje prespim, kakąne drobnarije iz trgovine (mali kalejdoskop), mali deo, radirka, ąilček, celo suha igla in ąabr, aha tudi mali priborček za ąivanje sem nekaj časa vlačla s sabo, lak za nohte, če poči najlonka,…pa ąe kaj bi se naąlo
  Ne morem verjet!!!!!! Kaj vse vlačim okoli. in to v malhici s tremi notranjimi ľepki ( za mobite, za denarnico- v temu mam labele in uhane, in ąe enmu z zadrgico-tu je mp3 včasih tudi telefo, kak kemik in čigumi…lahko je pa tudi vse raztreseno not..ja ja Katastrofa!!
  Poleti pa mam ąe več…ąe nujno kremo za sončenje, sudoku in vedno ąe ene kopalke al pa extra gate.
  Upam, da sm ti kej pomagala s tem.

  Ideje pa………zaenkat ne pade nobena

  čaki……….
  ma ti bom ąe pol kej napisala
  kje si zdej? Jst u izoli, ma se odpravljam v lj

  idejce padle vmes:
  da lahko menjavaą barve borąe, da ma lahko ko kao neko prevleko (da kombiniraą laľje) notranjost pa ostane
  to se mi zdi kul, da lahko razmontiraą, da maą za vn samo ľepek z mobijem, kondomi in denarnico, za čez dan pa večjo malho
  za plesat more bit nujno majhna in ne sme opletat okoli…
  za čez dan mora nujno not kaka knjiga, ravija al pa karkoli drugega papirnatega, če ne je treba nosit posebej, kar pa je nepraktično (aktovke pa so mi ultra grde)
  ma ne vem več
  ti ąe kej napiąem
  papa

 • Komentiraj