Življenje z nepametnim telefonom

Po poškodbi Huaweia P8 sem operiral s starim Samsungom, ki je nekaj dni deloval celo bolje kot pred upokojitvijo, potem pa je dokončno izdihnil in se ni več pustil napolniti. Takrat mi je postalo jasno, da je skrajni čas za popravilo Huaweija. V vmesnem času sem po zaslugi pridnih serviserjev podjetja Teleray, ki se s počasno odzivnostjo res minimalno potrudi za zadovoljstvo strank, trinajst dni telefoniral s prastaro in zdaj že skoraj legendarno Nokio E6 s smešno majhnim zaslonom, smešno majhno fizično QWERTZ tipkovnico in brez ene same uporabne aplikacije.

Vseeno mi je takoj spet prirasla k srcu, tako s simpatičnimi merami in izvrstno avtonomijo baterije kot tudi z domiselno kombinacijo na dotik občutljivega zaslona in fizičnih tipk. Spet sem lahko brez napak tipkal tudi brez nadležne aplikacije za avtomatsko popravljanje besed. Nekaj težav sem imel le z vstavljanjem kartice SIM, ki se je skozi tri generacije telefonov v štirih letih pomanjšala dvakrat. Zelo očitna neprijetnost pa je bila, da telefon iz nerazložljivega vzroka ni sprejemal nekaterih klicev, niti SMS-ov, kar je povzročilo precej slabe volje, poleg tega se nisem znal povezati z internetom, ne v mobilnem ne v brezžičnem domačem omrežju.

To je imelo tudi nekaj pozitivnih posledic, vendar za razliko od večine dežurnih kritikov uporabe pametnih telefonov – ki pametne telefone večinoma vseeno uporabljajo tudi za kaj več kot samo klice in sporočila – ne trdim, da se mi je v teh dveh tednih bistveno izboljšala kakovost življenja. Nasprotno. Življenje brez pametnega telefona in internetne povezave je precej bolj naporno. Lahko je tudi mokro, ker med kolesarjenjem nimaš možnosti pogledati na radarsko sliko padavin.

Za vnetega kronista vseh vrst debilnosti je precej neprijetno tudi, da svojih opazk ne more takoj ponesti v svet in prostodušno tudi priznam, da me je motilo, ker se na Instagramu nisem mogel hvaliti s fotografijami športnih, kulinaričnih, pivskih, turističnih in pasjih podvigov. Ker kot bloger delam 24 ur na dan – to je v teh časih moderno poudarjati –, si zamisli, opazke in formacije povedi največkrat posnamem na telefon in ker stara Nokia nima diktafona – ali pa ga nisem našel –, je marsikaj izpuhtelo v pozabo.1

Ker sem izrazito storilnostno naravnan, me je motilo tudi izgubljanje časa, na primer med čakanjem v vrstah ali na zamudnike, ko sicer prebiram novice. Že večkrat sem se vprašal, kaj smo med čakanjem v vrstah počeli pred desetimi leti. Zdaj mi je jasno. Morda bo kdo trdil, da smo takrat raje navezovali stike, toda Slovenci tega v resnici nismo počeli, ker se drug drugega bojimo, ampak smo delali točno to, kar sem štirinajst dni delal tudi jaz: gledali smo v zrak in si vrtali po nosu. Je pa res, da sem imel čas pregledati precej dve in več let starih sporočil in fotografij.

Najbolj problematično pa je dejstvo, da imajo pametne telefone vsi naokoli, kar pomeni izobčenje iz družbe. Nisem eden tistih, ki bi a priori kritiziral omizja, za katerimi štiri osebe od štirih bolščijo v zaslone telefonov, ampak če to počnejo trije, je četrtemu brez pametnega telefona grozljivo dolgčas.

Ko sem po dveh tednih spet vklopil pametni telefon, sem doživel manjši civilizacijski šok. Dokler ga nisem oblekel v tisto silikonsko zaščito, ki se mi gabi skoraj bolj kot kondomi, se mi je hotel na vsak način izmuzniti iz rok, nisem vedel kam naj ga spravim in nekaj časa tudi nisem vedel, kaj naj z njim sploh počnem, tako da sem na avtobusni postaji več minut buljil predse, preden sem se spomnil, da bi lahko počel kaj koristnega in … pregledal dogajanje na socialnih omrežjih.

 1. Čeprav je res, da mnogih domislic ne objavim tudi sicer. []
Prejšnja objava Naslednja objava

25 komentarjev

 • Odgovori Seamus 12. 5. 2016 at 18:08

  No in zj lahko končno poštimaš Instagram vrstico spodaj, ker je bila zame edini vir tovrstnih informacij.

 • Odgovori Bor Šumrada 12. 5. 2016 at 19:07

  Hehe 🙂 sem v posobni situaciji tudi jaz trenutno, brez pametnga telefona. Ampak mi sprememba, ko mi ne piska za vsak mail, info z druzabnih spletisc in vsega ostalega prav osvezujoca. Aja seveda naj povem, da sem bil primoran telefon pravtako dati na servis na Teleray prejsnji teden v sredo, kjer so mi ta teden v torek po poizvedovanje dajali: telefon bo danes ali najkasnej jutri. No klical sem pojutrisnjem, torej danes spet in so dejali, da bo danes ali jutri. No danes ga seveda ni bilo, tako da cakajoc godota na jutri. Naslednjic poklicem v ponedeljek in ne bom ugibal odgovora na prijazno vprasanje 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 12. 5. 2016 at 19:28

  @Seamus: Eh, pa saj skoraj vse objavim. Hint: siva ikona, zgoraj desno, med ikono za RSS in Twitter.

  @Bor: Ja, to kar paše … jaz imam sicer izklopljeno piskanje za vsako figo, ampak to še ne pomeni, da kar naprej ne pogledujem na telefon. Teleray … moram jim še poslat link. No, ko sem začel telefonista verbalno maltretirat, je šla zadeva čudežno hitreje.

 • Odgovori filmoljub 13. 5. 2016 at 6:21

  Fak, pa kje (in kako sploh) jaz to živim. 😯 Pametnega telefona sploh nikoli (še) nisem imel. –KLIK

 • Odgovori Sašo 13. 5. 2016 at 9:17

  Samo v vednost: obstaja Instagram for Symbian, če ti bo tanovi še kdaj crknil in bi želel z E6 na Instagram. 😉

 • Odgovori Matej Zalar 13. 5. 2016 at 9:18

  Zeham. Na podoben način so se ljudje odzvali tudi ob nastanku časopisov, radia, televizije … na koncu pa živimo bolje kot pred dvajsetimi, petdesetimi ali sto leti. Še več: kljub ogromnemu deležu butcev sodobnega časa trdim, da je bilo butcev pred sto leti še bistveno več. S čimer seveda ne opravičujem podebiljenosti družbe.

 • Odgovori Matej Zalar 13. 5. 2016 at 9:52

  @Sašo: Haha, neverjetno. Težava Nokie je v pokvarjenem avtofokusu fotoaparata. Fotografije so bile vedno obupne.

 • Odgovori katarina 13. 5. 2016 at 16:42

  @matej zdej si pa predstavljaj moje razsvetljenje, ko sem po 10 letih BB prešaltala na S7 edge ….odprle so se povsem nove in nepredstavljive dimenzije…

 • Odgovori Seamus 13. 5. 2016 at 18:38

  Jest pa sedaj pričakujem Androida, ker moja predpotopna Nokia počasi zaključuje svojo pot in drug teden bom (če bo vse po sreči, kar rahlo dvomim) že v svetu pametnih telefonov. Bi vzel Windows, samo je na voljo samo 5,5″ Nokia, kar je odločno prevelika.

  • Odgovori Harlock 14. 5. 2016 at 16:17

   Kaj boš izbral za en telefon?

   • Odgovori Seamus 14. 5. 2016 at 17:31

    V bistvu sem ga že. Na voljo imamo itak samo ene pet telefonov in sem izbiral med dvema, ki jih lahko nesem tudi na teren in pa v hribe ali na kolo (teoretično seveda 😉 ) – Sony Xperia M4 Aqua in Samsung Galaxy Xcover 3, ter izbral slednjega, ker Sony mi deluje obupno krhek in me ne prepriča, pa še večji je in baterija je neodstranljiva, kar pomeni da ob padcu na tla telefon ne razpade in se prej kaj polomi. Ostale funkcije so sicer na papirju slabše, samo itak bo vse boljš, kot to kar imam. In glede na to, da si programje urejam sam računam na to, da bo perfomance čisto zadovoljiv.

    • Odgovori Seamus 14. 5. 2016 at 19:06

     Sem čist pozabil še na to, da ima Samsung fizične tipke, ker v mrazu zna bit dobrodošlo.

    • Odgovori Harlock 14. 5. 2016 at 19:17

     Ta Samsung Galaxy Xcover je tisti, ki ga je Matej potapljal v pivo.:D Ja, za ta denar ni slab. Gre za vstopni recimo temu amfibijskki smartphone. Če si res veliko zunaj v naravi, si poglej tudi kake Caterpiller modele.

     Jaz bom najverjetneje šel malo riziko…Kitajca Xiaomi Redmi 3 Pro in to kar prek ene spletne strani, ki ponuja 2 leti garancije. Za cca. 180 eur z odlično baterijo in 3 G RAM.

     Sicer me glave boli od teh smartphonov. Največ sem bil v dvomih glede (ne)snemljive baterije.
     Mah…če naletim na kak ugoden Samsung pod 190 eur in vsaj 2 GB RAMa in 16 GB notranjega spomina vzamem Korejca.

     • Seamus 15. 5. 2016 at 2:50

      Matej je imel Samsung Galaxy S4 Active, ki je bistveno slabše pripravljen na stresnene situacije – samo IP67, nič pa glede udarcev, ta “moj” obljublja nek hud standard – MIL-STD-810G certified – salt, dust, humidity, rain, vibration, solar radiation, transport and thermal shock resistant.

      Po drugi strani pa itak, da sem najprej preveril katerega je Matej potapljal v pivo 😉 .

 • Odgovori Harlock 14. 5. 2016 at 16:18

  Mal sem pohitel… Kateri telefon si izbral?

  • Odgovori Harlock 15. 5. 2016 at 10:02

   Vem, da pišeš blog. Če boš imel čas, napiši kaj o novem telefonu (predvsem me zanima kako se odrežeta baterija in 1,5 GB RAMa).

  • Odgovori Harlock 15. 5. 2016 at 10:04

   @seamus: Vem, da pišeš blog. Če boš imel čas, napiši kaj o novem telefonu (predvsem me zanima kako se odrežeta baterija in 1,5 GB RAMa).

   • Odgovori Seamus 13. 7. 2016 at 9:05

    S telefonom sem blazno zadovoljen. Baterija drži ustrezno – zaslon kuri baterijo kot zmešan (to jo itak vsi telefoni), samo ker ni največji je to vzdržno, drugače pa drži po par dni pri normalni uporabi – klici, mejli, prenos podatkov po potrebi, wifi isto, GPS po potrebi itd.
    Ker je to telefon z gumbi jih seveda uporabljam in res so uporabni, ker včasih zaradi rokavic zaslon ne odreagira. RAMa je zadosti (še prišel največ nekaj čez 800M od 1,5G), edino osnovni spomin (5G) je ne največji, tako da potem aplikacije dajem na SD (kolikor gre).
    Same aplikacije si moraš urediti po svoje – sam sem odinštaliral vse kar smrdi po googlu in uporabljam Outlook (mejli, koledar, imenik) v povezavi z Exchangom (služba), ostale aplikacije skrbno izbiram, da si ne naserjem telefona. Sinhornizacija z googlom mi je povzročila kolaps, ker se je vse pomešalo, tako da sedaj strikno ne sinhroniziram googla, samo firefox in outlook. googla pa uporabljam izključno preko browserja – s firefoxom sem tudi tu zadovoljen.
    Glede robustnosti pa sem tudi zelo zadovoljen – pri padcu na tla baterija pade vn (že stestiral …), kar pomeni, da še bolje prenaša padce.
    Tako, zaenkrat sem veliko bolj zadovoljen, kot sem mislil da bom in je trenutno zame točno to kar potrebujem.

 • Odgovori Matej Zalar 16. 5. 2016 at 9:50

  @Katarina: Tako razsvetljenje sme jaz doživel dobre tri leta nazaj. Brez ostalega bi še šlo, najbolj prav mi pride fotoaparat.

 • Odgovori Rado 18. 5. 2016 at 7:02

  Malo sem zamudil diskusijo,
  a upam, da mi bo morda vseeno kdo zatrdil, da ima zaradi posesti pametnega telefona na koncu meseca 100, 200, ali 300 evrov več v žepu?

 • Odgovori Matej Zalar 18. 5. 2016 at 8:54

  Bolj me skrbi, da je pametni telefon za marsikoga osnova, da sploh kaj dobi. Meni na primer odločno pomaga pri opravljanju mojega dela.

 • Odgovori katarina 18. 5. 2016 at 11:52

  jaz imam zdaj na telefonu polno mobilno pisarno, ne gre se zato, da se zasluži več, ampak da je delovni proces lažji in krrajši….

 • Odgovori Matej Zalar 18. 5. 2016 at 12:00

  @Katarina: Pri tem argumentu mene moti dejstvo, da zaradi te tehnologije ne delaš nič manj. Nasprotno, delamo še več … ker lahko. Sam sem po začetnem navdušenju nad tem, da lahko kjerkoli in kadarkoli prebiram e-pošto ali celo s telefonom urejam službene stvari, te zadeve potem raje ukinil, ker sem ugotovil, da v prostem času počnem samo še to.

 • Odgovori Rado 18. 5. 2016 at 13:16

  Bom preformuliral vprašanje.
  Bi se komu bistveno poznalo na žepu, če bi bil vezan le na domači računalnik?

 • Odgovori Matej Zalar 18. 5. 2016 at 14:17

  Čes je denar, zato bi se seveda poznalo.

 • Komentiraj