Zlata teleta

Berem o ljudeh, ki so v četrtek zvečer pred Telekomovim centrom čakali na nove iPhone 6. Bilo jih je več kot sto in nekateri so čakali tudi po več ur. Telekom Slovenije je to označil za družabni dogodek. Povezoval ga je Tin Vodopivec, ena od organiziranih aktivnosti pa je bil ristanc s pridihom iPhona. Kar predstavljam si premražene neučakance, kako so izvajali ogrevalni ritual, pri tem pa se sploh niso zavedali, da jih ima Telekom za norce. Najprej že z družabnim dogodkom samim, potem pa še s ceno telefona.

Odnos Slovencev do Američanov se mi zdi smešen zlasti ob potrošniški evforiji. Povprečen Slovenec ima Američane za popolnoma zabite tepce, ki se bašejo s hitro hrano, na fotografijah šobijo ustnice in na zemljevidu ne znajo pokazati kje je Slovenija. Pri tem povprečen slovenski zabitež ne opazi, da mu vrhunec kulinarike predstavljajo ceneni čevapčič, pri čemer niti ne loči med bosanskimi in srbskimi, da na fotografijah takisto šobi ustnice in da na zemljevidu ne zna pokazati kje je zvezna država Južna Dakota.

Edina razlika je v tem, da zaradi naše zaostalosti in neinventivnosti sami nismo sposobni sproducirati niti najbolj neumnih idej, ampak jih, seveda z večletnim zamikom, privzamemo od domnevno zaplankanih Američanov. Tako se slovenski marketinški in prodajni izvedenci samim sebi zdijo blazno pametni, če trgovino, namesto ob devetih zjutraj, odprejo opolnoči, pri čemer ni zanemarljivo, da so prodajali produkt, s katerim v razvitem svetu telefonirajo že vsaj mesec dni.

Da smo si na jasnem: neučakanost tehnoloških navdušencev, da ne rečem vernikov v Steva Jobsa, skušam razumeti. Ne morem pa razumeti več kot sto zmenetov, ki so pripravljeni zmrzovati in izgubljati čas za to, da jim telekomunikacijski operater ob dveletni vezavi izpuli približno 600 evrov. Če mene vprašate, sem pač avtoritarec, bi jim morali nemudoma odvzeti volilno pravico, saj takim ljudem preprosto ne moremo zaupati soodločanja. Tako kot ne tistim, ki ste na Facebooku delili objavo o nori akciji očal Ray-Ban za samo 20 evrov. Resno? Ne vem, zakaj teh ljudi nisem odprijateljil v istem trenutku, ko so me hoteli, pa čeprav nevede, potegniti v spiralo popolnega spletnega natega. Ob zadnji Tarči, kjer so govorili o spletnih prevarah, me niso toliko šokirale zamisli prevarantov, temveč neumnost nategnjenih oseb. Bager za 7000 evrov (če kupiš dva, je drugi pol cenejši)? Slišim tudi, da ljudje bančne storitve opravljajo kar v kavarni, preko nezaščitenega brezžičnega omrežja. Mar se vam je čisto zares odfukalo?

Ob tako zabitih naročnikih ni nenavadno, da je začel Telekom Slovenije pred časom zaračunavati odpoved naročniškega razmerja – pa ne mislim na predčasno prekinitev. Ko sem zadnjič to izvedel, sem se komaj zadržal, da nisem začel vpiti na sicer zelo prijazno referentko. Mobitelu oziroma Telekomu Slovenije ali karkoli že so, sem v zadnjih 30 mesecih za eno izmed njihovih storitev plačal okroglih 450 evrov, še vedno ostajam naročnik, oni pa me kaznujejo z 12 evri – ker pač lahko? V poslovalnici sem se med drugim oglasil tudi zato, ker razmišljam o zamenjavi ponudnika interneta. Seveda sem si premislil. Naj se jebejo.

Ob tem me najbolj preseneča javno mnenje, ki ni naklonjeno prodaji takšnih državnih podjetij, češ, država potem nič ne bo imela od dobrih firm. Država? Tista država, ki je temu podjetju leta in leta dovoljevala monopol, tako da je postalo nekakšna paradržavna institucija, ki lahko svoje naročnike zajebava kakor jo je volja? Tista država, ki je dobiček državnega podjetja tako ali tako zapravila? Jebeš tako državno lastništvo! Vse kar imam od te državne firme, je legalizirana kraja 12 evrov, ker v prekletem drobnem tisku med drugim piše, da si pridržujejo pravico do sprememb naročniških pogojev in cen, kar naravnost povedano pomeni: Pridržujemo si pravico, da vas kadarkoli nategnemo na suho.

In to ni edini letošnji nateg. Že pred meseci so me nameravali na letni ravni odreti za 5,88 evrov. Ker oni lahko. Ker smo naročniki popolna teleta. Da le dobimo svoje zlato tele že opolnoči.

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori Azra . 3. 11. 2014 at 19:22

  Kriza v Sloveniji in čakalna vrsta.

 • Odgovori Mirko 3. 11. 2014 at 22:11

  Ljudje pač ne vzamejo varčevanja zares 🙂

  http://www.siol.net/priloge/kolumne/asja_hrvatin/2014/10/vzemimo_varcevanje_zares.aspx

  (ženska se upa podpisat z imenom in priimkom)

 • Odgovori Laščan Zlatorog 3. 11. 2014 at 22:48

  Ja, škoda da je Rado Pezdir šel v penzijo. On bi jih sfukal, monopoliste in kartelne kamarate. Kaj pa človek sploh rabi telefon (itak dela slabš kot leta 1995).

 • Odgovori Matej Zalar 3. 11. 2014 at 23:34

  @Mirko: Ta punca je izvrsten primerek produkta slovenskega humanističnega izobraževačnega sistema, ki zatira razmišljanje s svojo glavo. Zato so pri reformi študentskega dela proti reformi prav – študenti.

 • Odgovori Zlobni 4. 11. 2014 at 6:26

  Sem zadovoljen, da si opazil drobni tisk 🙂
  Sam sem se navadil, najprej dešifrirati te goste vrstice 🙁

 • Odgovori Matej Zalar 4. 11. 2014 at 9:39

  @Zlobni: Seveda tudi jaz berem drobni tisk, še posebej, ko imam opravka s telekomunikacijskimi oderuhi, ampak na koncu moraš njihove nespodobne pogoje sprejet, ker sicer ne boš telefoniral. Konkurenčni ponudnik, na primer, je še slabši, vsaj kar se tiče odnosa do strank.

  Podobno je z aplikacijami za telefone. Če hočeš vedeti, koliko si pretekel, se moraš strinjat s tem, da ti bo nekdo šaril po mailboxu, da bo shranil podatke o tvojih lokacijah, da jim daješ z uporabo pravico, da kadarkoli nategnejo tudi tvojo ženo.

  Podobno je s Facebookom – lahko ga sicer bojkotiraš, tudi jaz sem ga, ampak potem se pa najde en popoln idiot, ki ustvari tvoj lažni profil in ti to izveš šele po letu dni, ko se nekemu znancu zdi nekaj čudno. Ostalih 300 prijateljev pa pač bere kaj pišeš.

  Ko to, kar je kraja identitete, odkriješ, pa lumpu ne moreš čisto nič, ker je Facebook nad zakoni naše države. Točno to se je zgodilo meni in tisti idiot mi je potem z nekega anonimnega, verjetno samo za to ustvarjenega maila celo poslal nekakšno opravičilo, češ, se mi je zdelo, da bi bil vesel, ker se na FB pojavljam namesto tebe. Faking debil, takih me je pa res strah, ker nikoli ne veš, kdaj se mu bo obrnilo še na slabše in te bo počakal pred blokom in posilil.

 • Odgovori Seamus 4. 11. 2014 at 14:48

  hahahaha posilil! Odlično, ne prefukal ali porezal, POSILIL!

 • Odgovori cile 5. 11. 2014 at 11:34

  “Slišim tudi, da ljudje bančne storitve opravljajo kar v kavarni, preko nezaščitenega brezžičnega omrežja.” S tem ni načeloma nič narobe, ker gre vse preko https (šifriranega) protokola. Če je wifi zaščiten, je promet pač 2x šifriran. O detajlih nebi, samo v vednost, da paničariš zaradi nevednosti.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 11. 2014 at 11:43

  Načeloma verjetno res ni nič narobe. V praksi pa ljudem denar kradejo z bančnih računov.

 • Odgovori Alma Elizabeta Simič 5. 11. 2014 at 16:49

  Odfukalo? :-D. Eh, ma, a je folk na novo neumen? Al se pa samo meni zdi, da je tako pri veliki večini že od nekdaj…
  Taka je naša zlata aritmetična sredina.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 11. 2014 at 19:00

  Haha, dober point, ampak vseeno: mislim, da je to ociten znak, da nas je tehnologija ze prehitela. Imas sicer pescico tistih, ki to razumejo, ampak oni delajo za Facebool, Google ali za NSA. Bolj kot neumnost, ki je univerzalen pojav ze od Adama in Eve naprej, je po mojem danes problem odsotnost kriticnosti. Tako danes nekdo sploh ne razmisli, ali je bager za 7000 evrov mogoce nateg, ampak ga kar s telefonom kupi prek free wi-fi.

  Jaz resno mislim, da gre ljuxem na slabse, ker jim zaradi tehnologije ni vec treba razmisljat. In potem je na lepem logicno tudi, da placas 12 evrov za odjavo storitve.

 • Komentiraj