Zvestoba do groba

Poplave v Ljubljani, in to celo v pred kratkim dograjenem naselju, ki se, kakšen sarkazem, imenuje Viška sončava, so pokazale marsikatero zablodo sodobne družbe. V človekovo nasilje nad podnebjem se ne bi spuščal. Marsikdo, predvsem strokovnjaki, ki obvladajo vsa področja, se prognozam klimatologov smejejo v brk in ob vsaki poletni ohladitvi ali majskem snegu pametujejo, češ, kakšno globalno segrevanje, zebe me sredi maja. Kot da ti pojavi niso ravno posledica podnebnih obremenitev. Predavanje Lučke Kajfež Bogataj na Akademiji za mlade turistične novinarje na Bledu je name naredilo velik vtis. Bistveno poudarek je bil, da smo klimo in okolje že usodno spremenili, da nikoli več ne bo kot je bilo. Preostane nam le, da škodo, ki bi nastala v prihodnosti, čim bolj omejimo. In da se … prilagodimo.

Da je sistem prilagoditve zatajil, je jasno vsem, ki so se znašli ujeti v stanovanjih in so po Viču veslali v kanujih. Prva stopnja prilagoditve bi bila, da stanovanjskih naselij ne bi gradili na poplavnih območjih. Sam sploh nisem vedel, da živim na poplavnem območju oziroma blizu in da strokovnjaki na nevarnosti iz doline pod Polhograjskimi dolomiti, opozarjajo že več let. Janković seveda v slogu balkanskega kavboja pizdi, da bo zjebal odgovorne, enako ostudni pa sta kandidatki za županji iz SDS iz NSi, ki se razburjata v slogu generalov po končanih bitkah. Jasno, da situacija ne bi bila nič boljša pa če bi bil na mestni oblast sam Janez Janša – po vsem, kar se dogaja v našem političnem prostoru, je moj fatalizem ne samo upravičen, ampak tudi logičen. K sreči kandidatki in kandidat niso bili toliko nadležni, da bi se v gumijastih škornjih slikali v vodi do kolen. Kot da firbcev že tako ni bilo dovolj!

Mogoče bo kdo rekel, da sem tudi jaz firbec, ker sem fotografiral poplave – ampak jaz na Viču živim in voda je zalivala pritličja kakšnih petdeset metrov od mojega bloka. Dlje kot do naslednje luže nisem šel, ker me to niti ni zanimalo niti se mi ni ljubilo. V okolici sem pa srečeval cel radovedneže iz čisto drugih delov Ljubljane, ki so se prišli samo čuditi situaciji, nekateri s celimi družinami, in potem so po Tržaški čez vodo vlačili pet, šestletne otroke in na hrbtu prenašali babnice, ki še niso prišle dlje kot do prvega wellness centra, zato naravno katastrofo razumejo kot prvovrstno adrenalinsko zabavo. Dokler ne bi šlo kaj narobe. Podobno si mislim o mulcih, ki so wakeali po mestnih ulicah. A to so adrenalinski friki, ki se nevarnosti tudi zavedajo. Da se na poplavljenih območjih zabavaš z majhnimi otroki, je pa enako neodgovorno, kot otroka voziti na sprednjem sedežu, češ da se ne bo nič zgodilo, ker paziš, kako voziš.

Zdaj pa k naslovu.

Od dveh potrjenih smrti sta oba končala v poplavljenih avtomobilih. Z vsem spoštovanjem do umrlih, ampak ob vsem, kar sem videl, se temu sploh ne čudim. Za začetek naj omenim kršitve ZVCP, saj praktično ni bilo voznika, ki ne bi obšel ne samo znaka, ki prepoveduje promet za vsa vozila, ampak so ograde obšli tudi po pločniku ali po nasprotnih pasovih. Danes zjutraj, ko sem obtičal na Rudniku, ker so zaprli navezavo na krožišče na Jurčkovi, sem bil priča IDIOTU, ki je najprej obvozil tablo, potem pa na avtocestnem uvozu izstopil iz avta, premaknil stožce, ki so zapirali dovoz, in se med njimi izmotal na avtocesto. Verjetno se mu je mudilo? Tudi meni se je, a sem vseeno izgubil 42 minut na poti, za katero sicer porabim sedem minut.

On se mora z avtom pripeljati točno do hiše in bo rinil dokler lahko, pa bohpomagaj. Ker, kaj se pa v avtu lahko zgodi? In kako naj naduti vozniki to razumejo, če v poplavljenem podvozu obtiči mestni avtobus. Upam, da je voznik, ki je ne samo zmočil noge potnikom, ampak jih spravil v smrtno nevarnost – na poplavljenih območjih lahko padeš v razkrit kanalizacijski jašek –, takoj dobil odločbo o prekinitvi delovnega razmerja, ker to je pa preveč celo za voznike LPP.

Verjetno sem boljši voznik od večine tistih, ki so rinili v vodo, pa mi vseeno – ali ravno zaradi tega – ni prišlo na misel, da bi izzival neznane pogoje in da najmanj zaplavam in uničim avto. Začne se tako, da poskusiš, malo naprej bi že še šlo, no a gre še malo … dokler avto na lepem ne crkne.

Avto, naš zvesti prijatelj!

Preberi še: Poplavni ekstremisti

Prejšnja objava Naslednja objava

32 komentarjev

 • Odgovori smoger 21. 9. 2010 at 18:29

  A res verjameš L.K. Bogataj? 😆

 • Odgovori đoži 21. 9. 2010 at 18:49

  Če ne bi bilo segrevanja, bi bili že krepko v ledeni dobi, saj se krožnica zemlje okrog sonca povečuje, kar je konstanten pojav na nekaj tisoč let. Tako da je to globalno segrevanje kar nekaj, treba je poslušat prave strokovnjake, ne pa neke bla bla bla – Lučke ipd. Ona bi to morala vedeti !!!??

 • Odgovori siggi 21. 9. 2010 at 19:34

  Kar se šoferja LPPja tiče so pa pričevanja taka. Zbralo naj bi se par šoferjev novejših (nizkih avtobusov) in pač debatiralo ipd, dokler ni mimo pripeljal starejši (višji bus). Potem so modro ugotavljali, da bi ta star bus moral z lahkoto priti na drugo stran in da ubistvu nikakor nebi smel crknit. No in je šofer pohodil stopalko za plin, ostalo pa je znano 🙂

 • Odgovori kalbo 21. 9. 2010 at 20:36

  No ja no, skoraj 20 stopinj za božič bi lahko označil za globalno segrevanje. Da je bil pa Vič zalit in da po Barju še vedno vozijo čolni, je pa splošno znano. To je poplavno območje že zelo dolgo in sega njegova zgodovina daleč nazaj še preden je nastal pojem “globalno segrevanje”. Sega vsaj tja do mostiščarjev.
  Poglej samo stare bajte na Ižanki. Vse so nasipane do nivoja ceste, med cesto in bajto je širok jarek, čez pa mostiček. Zanimivo, da voda tam, kjer so ble zadnjič POP kamere in so posnele lušno deklico v objemu svojega dragega na stopnicah voda sega točno malo pod višino teh nasipov. Zanimivo ne in sigurno to ni stvar globalnega segrevanja.

  Tipa, ki je vejkov bi pa jest lastnoročno počil okol ušes una dva geja v čolnički pa stresel v vodo.

 • Odgovori dr. Onyx 21. 9. 2010 at 21:26

  Jaz sem danes gledal video posnetke iz Črne vasi. Te kraje poznam, kot da bi tam živel, saj se vsak dan dvakrat peljem mimo. Poznam vsako hišo. In dobil sem občutek, da so ti ljudje dejansko povsem pozabljeni, kot bi šlo za kakšne aboridžine. Starejše ljudi bi morali pa po moje obvezno preseliti. To sedaj traja že par dni, ponoči se močno shladi, hiše so vlažne, brez elektrike, pitne vode, ni mi jasno, kako greš lahko v poplavljeni hiši na stranišče…

 • Odgovori seamus 21. 9. 2010 at 22:34

  Ha, in si se smejal k sem rekel, da če mogoče nisi na poplavnem področju…

  Glede firbcev – celo Lublano bi mogl zalit na en meter globoko, tako kot je pred leti Celje. Pol pa ne bi imel več tolk firbcov, bi lohk vsak to doma počel in v miru jamral. In čez dva dni bo praktično že pozabljeno, medtem ko bo v spodnjem toku Save in Krke še vedno vse pod vodo.

  In ljudje si sploh ne predstavljajo, kolk vode je to. Za primer naj naveden idiota, ki je dejal (ne vem kje!), da poplav v spodnjem toku Save ne bi bilo, če bi predhodno spustili gladino vode v jezerih Vrhovega, Boštanja in Blance.

  Če bi omenjana jezera dejansko spraznili do konca (seveda bi s tem ogrozilo samo akumulacijo, ker bi se brežine brez vode sesedle!!!) bi se jezera pri 3500m3/s napolnila v dobre pol ure al pa mogoče še kakšno minuto več. Te elektrarne niso akumulacijske temveč pretočne – se pravi vode se v njih ne akumulira, tam je samo za to, da se doseže čim večji padec.

  To je to in čisto nič več, ne pa da bi omilil ali izničil poplave. Prav tako, kot ne bi dosegli nič, če bi zalili dve njivi pred Ljubljano.

 • Odgovori mumbly 21. 9. 2010 at 23:34

  In chef, zdaj si izvedel in izkusil zakaj ljubljančanom rečejo žabarji ali močvirniki.
  Mene si malo podcenjeval, ko sem ti nekoč to razlagal, zdaj pa ti je to isto povedala narava sama. A zdaj mi boš verjel in ti žlica ne bo več padala iz rok.

 • Odgovori chef 22. 9. 2010 at 3:20

  @đoži: Ti, nikoiništawhothefuckisđoži pa veš vse!

  @siggi: Saj pravim, delovna knjižica, pa čao. To so isti šoferji, ki bi te izven postaje spustili iz avtobusa samo preko njihovega trupla. Pravila so pravila.

  @dr: Onyx: Saj dva deci urina pri vsej tisti vodi se skoraj ne pozna 😛 Če sem prav videl, so na Igu nameravali evakuirati 400 ljudi, a so raje ostali doma, kot da bi se vsi skupaj gnetli v kakšni telovadnici.

  @seamus: Jasno, na koncu so vsi pametni.

  @mumbly: Po tvoji logiki so žabarji tudi Krčani, Dolenjci, Vipavci itd. Za poimenovanja, ki si jih periferci izmislijo za Ljubljančane, mi je pa kratko in malo mar.

 • Odgovori Tomko030 22. 9. 2010 at 6:15

  Ja ja firbci… Sem iz krajev, kjer nas je tri leta nazaj dobesedno splaknilo in nižje doli dobesedno zabetoniralo z vso možno navlako iz vode. No, mi se mučimo z enim hlodom, da bi ga zvlekli iz enega okna, ko se zadaj zasliši klik, klik, klik…. pa vidimo tipa kako nas veselo fotka. Men je blo že rahlo dovolj, stopim do njega, mu pokažem lopato in mu rečem, lej zdej ke si nas pofotkal, pa se zdej še malo lopate al pa metle primi. To pa ne…. on da je fotograf, da ne more, poj je pa men že malo piskal v loncu, primem za lopato, je vidu tip, kva mislem, se je opraviču in šou. No tolk.

 • Odgovori Whiskey 22. 9. 2010 at 7:51

  @seamus: Se pravi opankarjevi zadrževalniki so en navaden blef. Treba bi bilo povečati pretočnost in spremeniti Zakon o gradnji.

 • Odgovori tadej 22. 9. 2010 at 8:09

  Zelo off topic: živjo, Matej, sem ti poslal emajl s prošnjo za strokovno pomoč. A lahko, prosim, malo pogledaš po spamu? Najlepša hvala.

 • Odgovori Mirko 22. 9. 2010 at 8:20

  Vozniki avtobusa so dobivali točna navodila kje in kdaj morajo oziroma ne smejo vozit. Sam sem slišal v enem po njihovih internih zvezah da naj kar gre po določeni poti, ker tam voda ni tako globoka in da “itak ne bo nič”.

 • Odgovori dr. Onyx 22. 9. 2010 at 8:45

  Chef, ko bi bil samo problem dva deci urina. Znano je, da so bile fekalije včasih, ko niso poznali kanalizacije, eden glavnih vzrokov za infekcije in najhujše nalezljive bolezni. Ob takih poplavah in skoraj stoječi vodi fekalije in gnojnica iz kmetij postanejo lahko spet velik problem. Še vedno trdim, da bi morali vsaj starejše obvezno evakuirati, ker očitno se ne zavedajo vseh nevarnosti.

 • Odgovori chef 22. 9. 2010 at 9:54

  @Tomko: Ti moraš vedet, da tudi on opravlja svoj job. Jebiga, je pač mrhovinar.

  @Whiskey: Blefira itak. Tako kot Pahor, ki je spet nekaj obljubil.

  @tadej: Sorry, sem pohitel takoj, ko sem videl.

  @mirko: To je potem spet ena tista: komanda, je komanda. V tem primeru ni kriv samo voznik, ampak tudi dispečer ali kakorkoli se že tem ljudem reče. Če zaposliš buteljna, ki funkcionira samo v 100-procentno normalnih pogojih, pač ne moreš pričakovat, da bo kdaj delal po pameti. Žalostno.

  @Onyx: Starejši pa itak nosijo plenice.
  No, da s ene bomo zajebavali iz dreka. Ti verjetno veš, da je stare ljudi blazno težko prepričat, da bi zapustili svojo imovino in bolj ko so betežni, bolj bodo vztrajali. Če se ne motim, je na tak način odneslo tisto gospo na Bovškem. Raje je utonila, kot da bi odšla.
  Midva tega sicer ne razumeva, ampak počakaj 40 let.
  Menda pa zdaj po celem Barju čolnarijo in se v trgovine pač peljejo na ta način, srat pa hodijo pod krimska pobočja, kaj vem.

 • Odgovori seamus 22. 9. 2010 at 9:54

  @Whiskey – voda bi se morala razliti po Barju, kjer je prostora dovolj, sam tam ima familija lastnino, ki jo hočejo za dober denar prodati. Če bi bilo tam razlivno področje je zadeva ničvredna. Itak se ljudje ne zavedajo da za poplave, kot so bile sedaj potrebuješ velika področja in povezavo razlivnega področja proti Ljubljanici (ki naraste zelo omejeno in z zamikom). Za spodnje del Save je “rešitev” samo gradnja dodatnih dveh HE, ki bi to vodo brez razlita peljali do Hrvaške. Zato pa Hrvaška nikoli ne bo pustila, da zgradimo zadnjo HE.

  S pretočnostjo pomoje ne rešiš situacije, ker za to potrebuješ tudi padec (pri takih pretokih se ustvari t.i. vodni klin, ki se veča, če je padec manjši). Kamniška Bistrica je šla s pretokom iz 30m3/s do 160m3/s, višina se je pa dvignila samo za dober meter, do izliva reke iz struge pa je manjkalo še več kot meter.

 • Odgovori đoži 22. 9. 2010 at 10:07

  Malo se pozanimaj ti vse-neved!

 • Odgovori Janez 22. 9. 2010 at 11:14

  Vse-neved, dobra!

 • Odgovori Whiskey 22. 9. 2010 at 13:45

  @seamus: Jasno, pri sotočjih se ne da veliko naredit. Mislil sem bolj na čiščenje in razširitev kritičnih vodotokov. Pri takem volumnu, to res nima skoraj nobenega učinka. Ravno v nedeljo sem se klatil okoli Kamniške bistrice in se mi je zdela rešitev kar Ok. Samo tam je tudi padca zadosti.

  Nisem vedel, da je opankar kupil zemljo na Barju. Zdel se mi je, da je to nekje okoli severne obvoznice.

  @chef: Vladavina blefa in filmske mimike. Ne razumem butastega folka, da da svoj glas tem idiotom. Da bo pa kdo od politikov kaj dobrega naredil za rajo, je enko utopiji. Imamo pa igre 🙂

 • Odgovori seamus 22. 9. 2010 at 14:27

  Vem, da sem nekje drugje bral o tem, sam tud tale link bo OK:
  http://www.rtvslo.si/slovenija/gradbeni-posli-v-ljubljani-jankovic-od-price-do-preiskovanca/230045

 • Odgovori Jeln 22. 9. 2010 at 15:58

  Kaj je pa narobe če gre človk pol wejkat? Nardit se itak ni dal nič takrat kaj se pizdite če se pol folk mal sprosti. Sej tm pr domžalah so se pa z vodnmi skuterji vozil kjer je včasih cesta bila. Pa kaj? In včeraj sem videl kako pred vrtcem na travnik, ki ga je poplavilo spuščajo čolničke. Sej ne rečem da se zajebavaš takrat k se odstranjuje posledice pa prideš slikat in provociraš ljudi. Ampak zakaj se nebi smel mal sprostit?
  Glede busarja pa sma tok, če butel nebi tok po gasu šov pi pršu čez, je pa stisnu gas, voda je pršla še višje kokr je bla in glu glu mašina pije vodo 😀 Če ste gledal je potem en z manjšim kombijem al neki tazga komot pršu čez, ker je šou počas 😀 Je treba znat tut čez visoko vodo vozit če se tako zelo mudi….

 • Odgovori Bimbo 22. 9. 2010 at 16:28

  http://mamisandra.blogspot.com/2010/09/siskarski-posebnez.html :

  “Malo pred nami je še šla ena trola mimo, ampak je bla tanova in jim je ratalo. Naša je bla pa tastara in jo je komplet zalilo.”

  Ne rečem, da so vozniki avtobusa angelčki. Kljub temu vožnje skozi zalit podvoz očitno le ni čisto enostavno določiti za strašen greh in kaznovati z odpustitvijo. Na podlagi česa že? Prekrška prometnih predpisov ali jasnih navodil o globini vode, v katero sme zapeljati avtobus številka XXX?

 • Odgovori Antipat 22. 9. 2010 at 20:00

  @Jeln
  Se pravi naslednjič ko bo gorela tvoja hiša ali stanovanje, ne bo nič narobe če sosedje namesto pomoči, prinesejo klobase in senf pa se malo sprostijo ob prijetnem ognju?

  Verjetno bi bilo pametneje z jeepom iz vode vleči avtomobile, opremo in ljudi, ne pa neke mentalne invalide na boardu, ki kot kaže nimajo niti za bus karto do Ankarana.

 • Odgovori j.j. 22. 9. 2010 at 21:38

  19.seamus: ne zagovarjam župana, a zaenkrat imata juniorja le zemljo, voda pa je tekla po svojih zakonitostih povsod.

 • Odgovori chef 22. 9. 2010 at 22:54

  @Bimbo: Na podlagi tega, da je ljudi, če že ne spravil v nevarnost, pa dobro namočil. Če bi mene nateral v vodo naravnost pred fotografe in če slučajno ne bi imel s seboj vodnega skuterja, bi se mi utrgalo – v bistvu bi počakal v avtobusu dokler me ne bi rešili. Počakal bi že iz firbca. Če bi bil ekshibicionist, bi se pa slekel do golega in naj me potem kar kaznujejo, če hočejo. Pač nisem hotel zmočit obleke.

  @j.j.: Ja, ampak če veš, kako Janković teži Polhograjčanom in Horjulcem, postane kristalno jasno, kam pes taco moli. Pri čemer tisti zadrževalniki po eni mnenju nekaterih strokovnjakov (seveda ni nujno, da imajo prav) prav dosti ne bi pomagali. Koliko zaupam Jankovićevim strokovnjakom, sem pa enkrat že pisal. Namreč, njegovi strokovnjaki so pred kakšnim letom ljudem, ki živijo na Peruzzijevi, skoraj zalili bajte.

  Seveda je res, da se katastrofe dogajajo tudi v razvitih krajih. V Passau recimo, imajo vsako leto poplave, pa se nič kaj dosti ne grizejo. S tem pač živijo. Očitno se bodo morali s tem naučiti živet tudi vsi Barjani, ki so dovolj neumni, da novih hiš ne postavijo na kole. Vseeno je svinjarija, da se Ljubljansko barje, ki je edinstven ekosistem, zaradi želje po zaslužku spreminja v eno veliko zazidljivo področje, ki je pa itak obsojeno na poplave.

 • Odgovori seamus 22. 9. 2010 at 23:02

  @j.j. – lahko pa ne bi, sploh če bi se zadeva kontrolirano razlivala 😉

  Še pred poplavami smo imeli debato, kako v Nemčiji država po novem poskrbi za ogromna razlivna področja na mestih, kjer je nekaj desetletij prej zgradila nasipe in elektrarne. So pač videli da je manjša škoda, če se razlije kontrolirano po ravnini – kmetijskih zemljiščih, kot pa nekontrolirano ob najšibkejšem členu. In tudi v LJ so bile podobne ideje in mesta za to so bila mišljena na Barju preden dotoki pridejo v LJ (recimo okolica benciskega servisa na avtocesti 😉 ). Sedaj pa župan predlaga zadrževalnike višje nad LJ. Sicer ne poznam reda velikosti zadrževalnikov, samo malo me to spominja na unega genija, ki bi spraznil pretočno elektrarno … Za 10 ha (100000m2) veliko njivo bi zadrževalnik v višini 4m napolnili v eni uri, če vzamemo pretok Gradaščice, ki je bil prisoten skoraj dva dni – 250m3/h (vir ARSO) in predpostavimo, da bi polovico vode spuščali mimo.

 • Odgovori Janez 23. 9. 2010 at 7:56

  Meni se zadrževalniki zdijo kot kotlički za WC – če (oziroma ko, glede na nivo kvalitete izvedbe v gradbenem sektorju in kasnejše vzdrževanje) popustijo, bo ogrožene dele Ljubljane preplavil nekaj metrski val.

  Bolj smiselno se mi zdi vodo peljati čim nižje, mimo Ljubljane z razširjanjem/dodajanjem prekopov, kontrolirano razlivanje po barju. Mogoče se pa najde par ljudi ki bi jim zavestno življenje na poplavnem območju bilo v veselje in bi lahko zloglasne parcele še bolje unovčili.

 • Odgovori Jeln 23. 9. 2010 at 10:20

  Antipat ti si butel, dej preberi kaj sem napisal pol pa pametuj.
  V času nastanka tega videa nisi mel kej reševat, če ni blo prej znešeno višje je blo vse mokro že, in sm prepričan, da če bi nekdo v stiski takrat človeka z džipom ustavil in ga prosil da mu še avto vn zategne da bi to naredu. Še ljudje, ki jim je zalilo kleti so iz čistega dolgčasa plavali pred lastno hišo. In ja sem videl posnetke. Nevem zakaj ste pol kr naenkrat vsi neki moralni in pridigate.
  Kaj boš pa počel ob taki vodi razn izkoristil na način, ki ti je najljubši. A te je mogoče ogrožal s tem? Al samo fovšijo zganjaš?

 • Odgovori seamus 23. 9. 2010 at 14:49

  Evo, privez pri sodelovcu v črni vasi 😀

  Vmes, ko je drenaža delala, si je vzel čas za športni predah.

  http://lh4.ggpht.com/F0dauHrFxwQ/TJtMfUVPMUI/AAAAAAAAIgA/z5WcTjg8Z8/s720/Poplave%20201020100921081.JPG

 • Odgovori seamus 23. 9. 2010 at 14:50

  Privez

  Še enkrat link, upam, da tokrat dela

 • Odgovori paxman 24. 9. 2010 at 12:29

  Ja, ampak če veš, kako Janković teži Polhograjčanom in Horjulcem, postane kristalno jasno, kam pes taco moli.

  Sedaj pa župan predlaga zadrževalnike višje nad LJ.

  Ni nič župan predlagal, niti težil. Zadrževalnika je izbrala(!) in sprejela(!) prejšnja vlada, dober mesec pred nastopom Jankovićevega mandata.
  Also, Kahel pravi:”Tak obseg poplav kot je bil včeraj je mogoče rešiti samo z izgradnjo zadrževalnika, ki pa ga ni mogoče locirat na območju MOL.”

 • Odgovori Vesna 24. 9. 2010 at 16:33

  @30 Koliko te Janković plačuje za takšne bedastoče?

 • Odgovori paxman 24. 9. 2010 at 17:23

  Ne vem. Koliko?

 • Komentiraj