Amsterdam za moške, ki jih tišči

Bistvena strateška prednost moških pred ženskami je, da lahko uriniramo stoje in pri tem tudi bolj ali manj uspešno ciljamo v točno določeno točko ali se, na primer v novozapadlem snegu, tudi umetniško izražamo. Scanje v pisoarje je svojevrstna družabna dejavnost: z neznanci sklepamo nova prijateljstva ali komentiramo oglas na steni pred seboj, s poslovnimi partnerji sklepamo posle. Če se vsi držijo nepisanega protokola buljenja v steno (ali v fotografijo nage babe, ki vabi, da jo pokličete za 1,40 EUR/minuto) in zgolj diskretnega obračanja glave s pogledom, uprtim naravnost v sosedove oči, ne more iti prav nič narobe, razen seveda škropljenja – česar pa se, kot je ugotovil dober prijatelj, zavemo šele, ko nosimo kratke hlače.

V gosto poseljenih urbanih naseljih seveda ni tako preprosto kot v naravi. Kot relativno znan in absolutno osovražen bloger si težko privoščim, da bi šel na vodo kjerkoli in kasneje poslušal, da, glej ga, ves pameten je, potem po ščije po vseh ljubljanskih vogalih. O, ne, Matej je olikan – ali pa se vsaj dobro skrije. Skratka, v mestih vedno pride do težave, ker moraš ali na espreso – nikoli ne hodim v lokal samo na potrebo – ali iskati javna stranišča, ki pa so čedalje večkrat plačljiva. To bolj ali manj pomeni, da dam raje gostincu za kavo, kakor da bi plačal pol toliko samo za storitev samopostrežnega uriniranja.

Brezplačna javna stranišča imam za znak družbene solidarnosti, sisteme Sanifair in podobno pa bi lahko z dikcijo novodobne komunistične miselnosti mirno označil za neoliberalistično svinjarijo ali celo za izkoriščanje človeka po človeku z najbolj temeljno potrebo. Da za to zaračunajo na bencinski črpalki, kjer pustim 60 ali 80 evrov, je najmanj podcenjevanje strank. Zato moram pohvalit ljubljanski brezplačni javni stranišči, ki ju tudi redno obiskujem.

Še bolj me je navdušil amsterdamski sistem!

Berem, da oblasti uriniranje na javnem kraju strogo kaznujejo z globo, kar upijanjenih moških sicer ne odvrne od scanja po vogalih, nekaterim pa je v poseben užitek tudi uriniranje v kanale – menda zaradi tega vsako leto v povprečju umre po petnajst ljudi, ki verjetno, pijani kot čepi, izgubijo ravnotežje in pač utonejo. Postopek ugotavljanja smrti naj bi bil razmeroma preprost – spoznajo jih po odpetih zadrgah.

Nizozemci jim pravijo krul in če prav razumem, naj bi to pomenilo spirala, točno taki so namreč javni pisoarji, ki so jih prvič predstavili leta 1880, današnjo obliko pa naj bi dobili leta 1914 ali 1916. Obstajajo v enojni ali bolj družabni dvojni različici. Težko boste doživeli bolj smrdljivo izkušnjo, zato je še toliko bolj nenavadno, da nekateri tam v intimi, kakršno pač omogoča spirala, počno tudi prepovedane stvari, ki jim je mesto drugje. Kakorkoli že, diskretnost je zagotovljena.

Zanimivi so tudi prenosni pisoarji, ki jih v mestu postavijo ob posebnih priložnostnih, na primer po nogometnih tekmah, kakršna je bila srhljivka med oranžnimi in Kostaričani. Naenkrat lahko na enem urinirajo štirje možje. Rezervirano, kajpak, za prave moške, ki jim ni nerodno lulat v javnosti. Tiste, ki se za najosnovnejšo potrebo zaklepajo v kabino, pa enostavno moram vprašat: »Ali se tudi usedete?«

Prejšnja objava Naslednja objava

21 komentarjev

 • Odgovori Rado K. 25. 8. 2014 at 19:51

  “na primer v novozapadlem snegu, tudi umetniško izražamo”

  V zvezi s tem je bil pred leti škandal na Dedinju (Titova rezidenca).
  Eno zimo, ko je bil Kardelj na obisku pri Titu, pride telesni stražar povedat Titu v kabinet, da je Kardelj lulal v parku in da je v sneg izpisal svoje ime.
  “To pa ni nič takega”, pravi Tito. “Stara partizanska navada pač”.

  Pa pravi telesni stražar: “Že, že, a rokopis je od Jovanke”.

 • Odgovori Aleš 25. 8. 2014 at 20:37

  Samopostrežno uriniranje?!? No ja, sej zato te pa berem… 🙂

 • Odgovori Aleš 25. 8. 2014 at 20:39

  “Postopek ugotavljanja smrti naj bi bil razmeroma preprost – spoznajo jih po odpetih zadrgah.”

  A duhovičiš, al je to res?

 • Odgovori M. H. 25. 8. 2014 at 21:38

  Nič ne bom napisala, samo za žensko kvoto se oglašam.

 • Odgovori Matej Zalar 25. 8. 2014 at 21:58

  @Rado: Priznam, da sem moral, sicer rahlo omotičen od vplivov različnih dejavnikov, ob tme vicu malo razmišljat … potem sem skoraj crknil od smeha. Krasno!

  @Aleš: To sem v bistvu prebral na nekem drugem blogu, se mi pa zdi logično. Za vsako figo res ne rabiš forenzika, ampak verjento zadostuje že zdraa pamet, hehehe.

  @Marija: Hvala lepa.

 • Odgovori darja 25. 8. 2014 at 23:33

  Meni pa ni jasno – ko škropite – in gre nekaj narobe al' pa ne, se zaveste šele, ko ste v kratkih hačah… ?

  Ženskih stranišč pa ni? Tisti na fotki – samo nogce orežeš (plehu) in je 🙂

 • Odgovori Jaka Racman 26. 8. 2014 at 9:12

  Nekateri se res zapiramo v kabino tudi samo za najosnovnejšo potrebo, vendar ne zato, da bi se usedli, temveč zato, da za trenutek uživamo v zasebnosti in miru.

 • Odgovori uršula 26. 8. 2014 at 10:00

  mene tudi zanima, kako je pa z ženskimi prostori za te zadeve : (

 • Odgovori Matej Zalar 26. 8. 2014 at 10:35

  @uršula: Hja, ženske so v tem primeru na slabšem. Še enkrat pa opozarjam, da je svinjarija tolikšna, da posedanje, pa tudi daljše zadrževanje v prostoru, ki bi ga zahtevalo slačenje in počepanje, nikakor ni zdravo.

  @Jaka: Verjetno tudi manjše pomanjkanje samozavesti, a?

 • Odgovori Alkoholik 26. 8. 2014 at 10:45

  Češki primer poskusa discipliniranja:
  https://pbs.twimg.com/media/Bv87s6GIQAEWJwa.jpg:large

 • Odgovori Rado K. 26. 8. 2014 at 10:56

  Takšen WC kot je na sliki je očitno zgodovinski izdelek. V seriji Alo, alo, pred Renejevo oštarijo (med II. WW) so imeli prav takega.

 • Odgovori M. H. 26. 8. 2014 at 16:35

  Matej, rada te imam, pošiljam ti tudi lepe pozdravčke.

 • Odgovori DusanK 27. 8. 2014 at 1:41

  @darja, ko smo v kratkih hlačah in če curek preveč škropi okoli, potem začutimo vsako mikro kapljico. V dolgih pač ne.
  Zato moški, ki jim med uriniranjem preveč opleta okoli, vzamejo četrt viagre, glih tolk, da je boljši kót in kolena niso mokra. Bog ne daj vzet celo, ker pol pa od brade kaplja.
  @Matej, ta spiralna stranišča so res maskota Amsterdama.
  Tudi pri nas bi bili prepotrebni, med drugim tudi javni pljuvalniki, ker je pljunkov in žvečilnih gumijev vse preveč na cesti.

 • Odgovori miran 27. 8. 2014 at 9:12

  Ha, jaz nisem nikjer videl takega pisoarja. Pa saj ga nisem iskal in možno, da sem šel mimo, ne da bi sploh registriral, da je to to. Grem gledat svoje fotke, če je bil slučajno kje kakšen.

  Lahko pa povem, kako je, če mora ženska in/ali majhen otrok nujno odtočit. Težavno. Prva postaja, kjer smo poskusili, je bila najbližja bajta, v kateri je bil slučajno Starbucks. Zgleda spedenano, ampak te ne spustijo na sekret, če nimaš v roki njihovega računa za kavo za 9 evrov ali kaj takega. Naslednji poskus je bil par hišnih številk naprej, ena mini fensi šmensi kavarnica. Sekret je bil tako posran, da je bilo treba potem hlače od tamale zabrisat v smeti, pa sploh ni prišla do tega, da bi opravila svojo stvar. Še dobro, da s sabo nosimo rezervne. Normalen vece smo potem našli šele v enem kofišopu z licenco na koncu ulice.

 • Odgovori Lara Arh 28. 8. 2014 at 19:56

  ha, ha, ha, ha….. odlično 😉

 • Odgovori ZabaRTma 29. 8. 2014 at 10:02

  V londonskem Sohu sem lulal v potopne pisoarje, ki jih dvignejo zvečer ko je potreba po njih največja. Diskretnost je sicer precej manjša kot pri amsterdamskih, vendar večine (okajenih) uporabnikov verjetno to ne moti. Tudi mene ni 😉
  http://www.asdlabs.com/blog/2009/04/03/urilift-public-pop-up-toilet/

 • Odgovori Matej Zalar 29. 8. 2014 at 12:42

  @miran: Jaz sem manjši šok doživel v amsterdamskem McDonald's-u. Na eni ulici je manjši McDonald's, kjer nimajo sekreta, ampak samo stenski zemljevid, kako se pride do večje izpostave, ki je morda minuto stran. Ker me je grozljivo pritisnilo, sem tekel tja, bilo je odprto, a dostop do stranišča je preprečeval rdeč trak. Med tekom me je Surinamec izza ponka tudi že nadiral, kaj da se grem (z nesramnim tonom), češ da imajo zaprto. Nič ni hotel slišat o tem, da bi me pustil na stranišče, povedala sva si nekaj krepkih in v končni fazi sem bil prisiljen v umetniško izražanje po zidu v neki ulici, široki mogoče dober meter.

  Sicer pa me že nekaj časa drži, da bi napisal eno besedilo o infantih, ki jim starši poustijo, da se onečejajo kar v javnosti. Take stvari me dobesedno šokirajo. Saj jaz razumem, da otroka nenadoma pritisne, ampak lepo prosim, ne mu z rokami oblikovat sedšča in ga dvignit točno na pešpot, po kateri jaz vsak drugi dan rinem na Rožnik.

  Še moja psica, na primer, se tam postav kakšen meter ali dva spoti, če se že poserje v urbanem okolju, pa drek poberem. Mulci pa kažejo bele riti kar sredi dneva in za njimi seveda nihče ne pospravi.

  @ZabaRTma: Krasno, vidiš, to je kultura. Mene sicer javno uriniranje ne moti, seveda v primeru, da gre za neko normalno rešitev v smislu pisoarja. To je vendar povsem normalno opravljanje neke potrebe in dokler ne gre za svinjanje mestnega inventarja, v tem ne vidim nobene težave.

 • Odgovori Lara Arh 29. 8. 2014 at 18:57

  kar sledi je od moža od Lare, ki dodaja kamenček v mozaik pisoarskoscalnih izkušenj – prva na Lastovu v baru: s svojimi 176 cm višine in relativno običajno razporeditivijo organov sem na WCju moral stopiti na bližnjo cca. 50 cm visoko školjko, da se lahko odlil v pisoar, kajti ob neposrednem stanju poleg pisoarja mi je le-ta segal do prsi; druga: jutro kasneje, po nepozabni noči preživeti na morju na jadrnici, sem zavoljo vljudnosti do lastnikov jadrnice kleče odlagal na nizkem pisoarju. O višjega k nižjemu … in pohvala avtorju za prisrčne zapise.

 • Odgovori Andrej 15. 9. 2014 at 10:47

  Mene so najbolj navdušili pisoarji v New Delhi. Simpl, edino vonjave so neprijetne.
  Izgledajo pa takole:
  http://kendrive.blog.co.uk/2008/07/08/they-pay-you-to-use-the-public-toilet-4418457/

 • Odgovori Zlobni 15. 9. 2014 at 12:47

  Pri nas se to ne more zgoditi :
  http://www.srecko.rs/wp-content/uploads/2012/01/pisoar.jpg

 • Odgovori Zlobni 15. 9. 2014 at 12:56

  Variacija na to temo :
  Iskalnik Google – “Slike za poizvedbo pisoar za ženske”

 • Komentiraj