Ekologija na ključ

Parkiranje smetnjakov na pločnike je še bolj neokusno od urejanja ekoloških otokov v središčih slovenskih vasi ali ob stanovanjskih blokih, kot v našem domačem primeru, ker arhitekt in gradbinec nista dobro izračunala razmerja med številom stanovalcem in površino prostora za smetnjake.

Teh pojavov ni mogoče razumeti drugače, kot da so izraz balkanske mentalitete. Zato me po drugi strani čudi ta neverjetna skrb za samo naše smetnjake in samo naše smeti. V Plešivem v Goriških brdih je za zlorabo ekološkega otoka predpisana kazen, bolj razširjeno – in brez dvoma bolj učinkovito – pa je zaklepanje smetnjakov.

Zanimivo se mi zdi, da smo prakso tovrstnega zaklepanja opustili celo v našem bloku, kjer moram zaradi ekstremno paranoičnih sosedov v najslabšem primeru odkleniti troje vrat še preden pridem do svojih stanovanjskih. Precej bolj se – tako kot tamkajšnji prebivalci še mnogih drugih abotnih pravil – reda držijo na mariborskem vikendu. Pri tem mi je najbolj všeč postavitev vrat in ključavnice neposredno nad kanalom. Bravo!

Ključavnice so zato, da se jih zaklepa!

Seveda pa je v hiški za naše ljube smetnjake premalo prostora, zato nekateri pač … niso zaklenjeni.

Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori Seamus 16. 7. 2016 at 20:08

  HAHAHAHA LMAO
  Najbolš, da imaš ključ na špagci okol vratu. Za vsak slučaj. Al pa na tisti napravci, k je bila včasih na smučiščih za karto navijat.

 • Odgovori Gregor 17. 7. 2016 at 13:34

  Mogoče pa avtor tega vidi biznis v izdelavi novih ključev, ko bodo komu padli v jašek. Nkol ne veš.

 • Odgovori Matej Zalar 17. 7. 2016 at 23:18

  @Seamus: Mene je tam dobesedno strah. Zdaj sem tukaj sam in če bi se zaklenil ven, sploh nimam nobene pametne alternative.

 • Odgovori NatasaPr 20. 7. 2016 at 13:02

  Pri nas so primitivci ob ekološkem otoku začeli odlagati kosovne odpadke. Zato nam je občina dala dve možnosti: ali se ekološki otok ukine ali smetnjake ogradimo in zaklenemo, ker posledično potem kreteni, ki iz drugih krajev v našo vas vozijo kavče, stare televizorje in drugo šaro vendarle ugotovijo, da tisto ni kraj za kosovni odvoz. Odločili smo se, da bomo ekološki otok ogradili, ker nikomur v vasi ni v interesu, da steklo, embalažo in papir vozi še pet kilometrov dlje. Ampak potem se bo najbrž našel nek nergač, ki se bo slučajno peljal po naši cesti in se nad tem zgražal. Žal, tudi meni ni všeč, ampak to je v naši občini za zdaj edini način, da imamo smeti kolikor toliko pod kontrolo.

 • Odgovori Matej Zalar 20. 7. 2016 at 20:40

  Nič nimam proti ograjevanju kontejnerjev, nasprotno! Vsi kontejnerji bi morali biti ograjeni, ker sicer kazijo okolico. Noro pa je, da se vrata potem zaklepa. Sicer pa je pri nas doma stanje v tem boksu pogosto tako.

 • Komentiraj