Kratke hlače, še krajša pamet

Mislim, da v našem časovnem pasu čez dan ne more biti tako mraz, da bi me temperatura odvrnila od teka. V ponedeljek je bila 1 stopinja Celzija in ker na mrzel zrak nisem pretirano občutljiv, sem pred polurnim počasnim tekom oblekel letne nogavice, tanke dolge hlače – kasneje mi je bilo žal, d anisem vzel debelejših –, zimsko aktivno majico z dolgimi rokavi, tanko tekaško jopo in tanek softshell, na glavo sem poveznil ruto, obul pa superge z membrano Gore-Tex. Šele po 20 minutah lahkotnega teka in razteznih vaj sem odpel zgornjih nekaj centimetrov vetrovke … in srečal tekača v kratkih hlačah in kratkih rokavih.

mde

mde

V teh dneh, ko se v medijih piše in govori o malodane ekstremno nizkih temperaturah, to menda ni edini tekač na Viču, ki mu je vroče že pri udobnem tempu okoli 6:00 min/km. O tej obliki psihopatologije sem pisal že pred tremi leti, toda tisti primerek je oblekel vsaj vetrovko, medtem ko je bil tale oblečen točno tako, kot sem jaz pri tridesetih stopinjah.

Če vas navdušujejo najboljši na svetu, ki jih na televiziji novembra vidite, da na maratonih tečejo v kratki opravi tudi v izjemno hladnih razmerah, naj povem, da isti ljudje v dolgih hlačah in dolgih rokavih trenirajo takoj, ko temperatura pade pod 15 ali celo že pod 20 stopinj. Rekreativni tekači, kot je to v navadi za pripadnike naroda, ki mislijo, da znajo sami vse, seveda vedo več kot strokovnjaki.

Prejšnja objava Naslednja objava

14 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 22. 1. 2016 at 18:10

  Ampak a ni tako, da sem moraš za tek obleči primerno razmeram čez nekj časa, ko boš segret — torej med tekom — in ne za čas mirovanja, ko si še hladen in te pri tisti temperaturi seveda zebe?

 • Odgovori Alec 22. 1. 2016 at 19:41

  Sicer nimam izkušenj s tekom, ampak ko sem zadnjič šel na bližnji hrib (1000m), mi je bila pri 0°C in brezvetrju med hojo čisto dovolj aktivna majica z dolgimi rokavi. Je pa res, da imam rad nizke temperature; vse kar je nad 10°C mi je za hojo v breg že preveč.

 • Odgovori matej 22. 1. 2016 at 19:45

  Ni slabega vremena, so samo mehkužni ljudje (beri: softiči)! 🙂

 • Odgovori Natasa 22. 1. 2016 at 20:25

  Po mojem je tega tekaca pred tabo zeblo in mu je bilo zal, da ni vzel rokavic in kape s sabo haha. Za 1 stopinjo si imel ti vsaj tekasko jopo prevec, ampak to je tvoja stvar, te nic ne obsojam. Mene pa bolj kot ‘premalo obleceni’ zanimajo tisti , ki pri 10 stopinj tecejo oborozeni tako kot jaz pri -5

 • Odgovori Matej Zalar 23. 1. 2016 at 8:22

  @Filmoljub: Seveda. Mene je prih pet minut teka zeblo. Tega modela pa celo pot.

  @Alec: Seveda.

  @Matej: Tudi drugače je. So tisti, ki ostanejo notri in so tisti, ki so nespametni.

  @Natasa: Ta jopa je tanka kakšen milimeter in je pravzaprav majica.

 • Odgovori Seamus 23. 1. 2016 at 11:54

  Mogoče je pa Bohinc in je še 10°C nad mejo 😉
  -10°C
  Škoti so pričeli s kurilno sezono, Bohinci pa so pričeli nositi dolge rokave.

 • Odgovori Anonimno 23. 1. 2016 at 17:28

  Kakor komur paše. Pozimi na sončku ni problem tekat v poletnih oblačilih, če ne piha veter.

  Sto ljudi, sto čudi. Res ne vidim razloga za čudenje in pametovanje o tem. Zagotovo imaš tudi ti kakšno navado, ki bi se običajnemu človeku zdela malce idiotska na prvi pogled. Si pač misliš svoje in greš naprej.

 • Odgovori Matej Zalar 23. 1. 2016 at 21:10

  @Seamus: 🙂

  @Anonimno: Poglej, če je 10 stopinj in nekdo teče v kratgkih hlačah in rokavih, je to mogoče nenavadna – in brez dvoma ne zdrava – navada. Ko to nekdo počne, o je 1 stopinja, pa že meji na norost. Če ne bi bil tako presenečen, bi obrnil in ga vprašal, kaj se mu plete po glavi.

 • Odgovori BlazH 23. 1. 2016 at 22:19

  Malo pred novim letom srečam modela, ki pridivja s kolesom iz Golovca na Hradetsko pri ene 3 stopinjah v kratki majici in kratkih hlačah. Drži pa, da je na polno sijalo sonce in da se je model zaščitil s kolenčniki 🙂

 • Odgovori Tilen 24. 1. 2016 at 3:27

  Hmmm …
  Edini problem, ki sem ga imel ob teku pri 5°C v kratkih hlačah in majici brez rokavov, so bili premraženi prsti na rokah. In pred nekaj leti, ko sem bil bolje natreniran kot zdaj, ko sem za dobro jutro naredil 100 sklec in med sneženjem enkrat “samo skočil” okrog “hiše” brez majice, potem se je pa opravilo zavleklo in začudeno sem ugotovil, da me ne zebe, takrat sem hodil naokrog pri 5°C v bombažni majici s kratkimi rokavi in po centru najlepšega mesta na svetu srečeval ljudi, trdno zavite v krznene plašče. Gledal sem obsojajoče poglede, ki so verjetno pripovedovali kaj o psihopatologiji, jaz pa sem jim vračal apologetske poglede, ker me, če ni bilo vetra, ni zeblo.
  Pa se nisem čutil zrelega za v Polje.

 • Odgovori slovon 24. 1. 2016 at 8:16

  Ej, sam to da ce nekoga manj zebe kot tebe, je pa psihopatoloski primer, je pa cheap.

 • Odgovori Rado 24. 1. 2016 at 10:41

  V Cerkljah sem nekoč tekel 25 km tek na smučkah.
  – 18 stopinj je bilo tistega nedeljskega jutra na štartu. Uro in pol kasneje na cilju pa – 13.
  Je pa takšen tek le za povsem zdrave in dobro pripravljene, sicer ti mrzel zrak v plučih naredi opustošenje!

 • Odgovori Matej Zalar 24. 1. 2016 at 20:10

  @Blazh: Ja, modeli na kolesu so še hujša oblika pacientov.

  @Tilen: No, vsak čudak še ni za v Polje 😀 Resnici na ljubo, jaz grem komot laufat v tem mrazu v kratki opravi. Ampak naj mi nekdo pove en dober razlog, zakaj bi to naredil? Ga ni. Ne mi reči, da je sicer vroče, ker to enostavno ni res.

  @Slovon: Eno je, da ga manj zebe kot mene, nekaj drugega je pa norost. In takole, na pogled, bi rekel, da tipu ni bilo niti malo prijetno. To je seveda normalno.

 • Odgovori Anja 25. 1. 2016 at 7:58

  Hjap, eni se v zimske pajkice oblečemo in tekaško dolgo majico, pa pridemo še vseeno z mrzlo ritjo domov….Moj sosed pa hodi naokoli brez majice, spodnji del neka trenerka in coklji, po možnosti brez nogavic. Kadar blagovoli past sneg, se smuča do pasu gol, v sneg pa si nastavi pivo.

 • Komentiraj