Ogrejte se (Tekac.si)

Aprilsko-majski Tekac.si je na prodajnih policah vašega najljubšega prodajalca časopisov že več kot mesec dni in še slab mesec dni časa imate, da si ga priskrbite ali ga naročite tukaj. Spodaj je moj nič kaj prida uvodnik, ki je tak zato, ker sem ga pisal tik preden sem odpotoval v Maroko. Mimogrede, pred tekom se vedno ogrejem in dinamično raztegnem, ker sem pred tem lesen kot ostržek.

naslovnica_Tekac.si_0405-2016

Ogrejte se

Mrzli meseci, ko so trde mišice zahtevale precej več ogrevanja kot sicer, so končno minili, to pa še ne pomeni, da lahko zdaj pozabite na ta element vadbe. Bo že držalo, da ga radi preskočimo ali omejimo le na stopnjevanje tempa v začetnih nekaj stotih metrih, pozabimo pa na raztezne vaje. Toda že petminutni časovni vložek v dinamično raztezanje lahko pomeni ne samo varnejšo in bolj kakovostno, ampak tudi lahkotnejšo vadbo, ob kateri bomo bolj uživali. Prav zato smo za uvod v sezono posvetili glavno temo ogrevanju z velikim poudarkom na dinamičnem raztezanju – in psihološki pripravi na vadbo. Po zimskem spancu je lahko namreč zbiranje motivacije kar naporen zalogaj.

Če vas v prvih toplih dneh kar naprej dajejo zaspanost, lenoba in telečje noge, se lahko mirno izgovorite kar na spomladansko utrujenost. Če je zakisanost ali zastrupljenost telesa mit, ki so si ga izmislili prodajalci ne nujno potrebnih, zagotovo pa dragih prehranskih dopolnil, je namreč spomladanska utrujenost zaradi hormonskih neravnovesij v telesu, ki nastanejo ob spremembah temperature, nekaj povsem običajnega.

A k sreči je mogoče tovrstno utrujenost premagati brez prevelikih stroškov. Predvsem se morate postopoma in brez pretiravanja spraviti v gibanje na svežem zraku. Ob tem je spet čas za obogatitev jedilnika, ki je pozimi res nekoliko siromašnejši. V lonec zamešajte spomladanska superživila, s katerimi boste spet izboljšali imunski sistem in pripravili telo na spomladanske tekaške napore.

Pri tem ne pozabite, da velja za pretiravanje s športom enako kot za druge, udobnejše razvade, kot so nažiranje ali fizična in miselna lenoba. Novodobni uspešneži, ki nas prepričujejo, da je mogoče v 24 ur z dobro organizacijo stlačiti vse obvezne in zaželene aktivnosti pa še zabavo, niso nujno najbolj srečni ljudje na svetu, njihovo krasno življenje na Facebooku pa je lahko v resnici le privid.

Prejšnja objava Naslednja objava

2 komentarja

 • Odgovori AnaLiza 16. 5. 2016 at 5:20

  Samo čez vrata se moraš spravit! Samo to!

  Suoer živila? Ojoj, staraš se. 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 16. 5. 2016 at 9:48

  Ne, delam revijo za narod in se temu prilagajam 🙂

  Je pa res, da se že en mesec prečiščujem s šparglji.

 • Komentiraj