Pisoarji

Pisal sem že o uriniranju v stoje, kar je po mojem za moške edini sprejemljivi način, razen v izjemnih primerih, kot so bolezen, zaspanost, huda vinjenost ali zanimivo čtivo. Ne gre za to, kot so nekateri zmotno ugotavljali, da bi bilo scanje v stoje zadnje zatočišče moške identitete, češ da se je nesposoben dokazati na drugih, pomembnejših področjih. Moški smo pač ustvarjeni za uriniranje v pokončnem položaju, tako kot so psi ustvarjeni, da dvigujejo nogo, medtem ko psice počepajo. Zato štejem pisoar za fantastičen izum, ki navsezadnje tudi olajša čiščenje sanitarij.

Pisoar

Iz ženskih ust sem že slišal, da je skupinsko uriniranje barbarsko dejanje, češ da je izločanje intimno opravilo, ki naj bi ga civilizirani ljudje opravljali v miru. Ampak zakaj bi nam moralo biti nerodno – seveda ob upoštevanju nepisanih pravil. Ker v zadnjem času opažam, da jih mnogi žal ne upoštevajo, verjetno ne bo odveč krajši tutorial.

Obvezna je postavitev ob steno, torej na skrajni konec vrste s pisoarji. Pri tem se je treba obrniti nekoliko vstran, ne samo zaradi zakrivanja intimnega predela pred morebitnimi radovednimi pogledi, ampak tudi iz spoštovanja do ostalih. Naslednji uporabnik se postavi na točno nasproten konec v vrsti pisoarjev, tako da je od prvega čim bolj oddaljen. Tretji se postavi na sredino, seveda v upanju, da je pisoarjev cela vrsta. Če so le trije, zna pri manj samozavestnih seveda priti do težav. In enako, če sta na voljo le dva pisoarja.

Pisoarji

Dogaja se mi, da zasedam enega od dveh razpoložljivih, ko pride neznani kolega, a si ne upa stopiti zraven, zato raje cilja v luknjo straniščne školjke. Sprašujem se, od kdaj imajo moški takšne probleme? Zgodi se, da se stopim poleg možaka, ki še niti ni začel z odtakanjem. Pravilno se obrnem malo vstran, zijam v nago babo, ki dela reklamo za najboljši telefonski fuk v Sloveniji, iztočim od treh pirov nabrano tekočino, tip pa še vedno nemočno drži orodje v rokah, in ne zmore. To je po mojem resen psihološki problem in težko si predstavljam, da je tip sicer sposoben, samozavesten dec.

Moško stranišče je tudi prostor za širjenje in utrjevanje socialnih vezi. Med zdravima, psihološko stabilnima neznancema, ki z ramo ob rami odtakata tekoči balast, se hočeš-nočeš splete kolegialna vez. Na javnih straniščih sem se že večkrat zapletel v pogovore, ki se večinoma vrtijo okrog žensk, avtomobilov in športa. Ob sprostitvi s svinjskim vicem mine hitreje.

Skratka, vse prej kot barbarsko. Nasprotno, da nekaj zdravih moških s tičem v roki v vrsti stoji drug poleg drugega ne da bi se sprli ali stepli, je po mojem višek kultiviranosti. Dokler, denimo, ne naletiš pokvarjenca, kakršnih je največ na javnih straniščih, na primer na ljubljanskem kolodvoru. Tam sem nekoč že od zadaj zagledal tolsto rit odurneža brez vratu, ki je v nasprotju z vsemi pravili stal nekje na sredini. Pomaknil sem se skrajno desno in med uriniranjem začutil, da je nekaj narobe. Nemarnež penisa ni zakrival, niti uriniral ni, ampak se je bedasto režal in v divji telovadbi stresal tolsti podbradek. Malo sem zlezel k steni, ga poskušal ignorirati, ampak je kar lezel proti meni, krivil se je sem ter tja, da bi kaj zanimivega videl, in se zaradi obilne obloženosti skoraj prekucnil.

Mogoče bi v vsej svoji narcisoidnosti celo prenesel, če bi si me ogledoval krepak, urejen dvajsetletnik, dasiravno bi ga vseeno nahrulil. Ta odurni pokvarjenec mastnih redkih las, ki so se lepili na prešvicano čelo, s prevelikim nosom, na katerem so tičali špegli iz osemdesetih let prejšnjega stoletja s tankimi okvirji, vtisnjenimi v zavaljen ksiht, je bil tako nagravžen, da me je minila vsa kultiviranost. Ob grožnji, da mu bom pri priči zabil faco v scalnico, če takoj ne spizdi ven, se je še bolj bedasto nasmehnil in jo podurhal.

Za take primere bi si res zaželel tiste pregrade, ki jih montirajo v bolj nobel straniščih in so pravzaprav odlična rešitev, ker še vedno omogočajo stik z očmi, nepovabljenim pa preprečujejo, da bi buljili v sosedove genitalije, kar je v bistvu težava, saj nekateri enostavno ne morejo gledat stran, spet drugi so pa tako nažgani, da se bojiš za lastne čevlje.

Sicer pa, kot je rekel prijatelj: Kako v resnici šprica, se zaveš šele, ko uriniraš v kratkih hlačah!

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori fetalij 22. 7. 2008 at 8:15

  😀 posvetilo pisoarjem in “scanju” stoje… na železniški so sumljivci ja, nisi prvi s tako zgodbo. pa zadnji verjetno tudi ne… sicer pa imamo na šihtu res hude sanitarije. pisoarjev dovolj, školjk dovolj, res nobel. tja se hodim spočit :mrgreen:

 • Odgovori Blitz 22. 7. 2008 at 8:28

  Kaj pa eden novejših izumov – telefoniranje med opravljanjem male potrebe? Sem doživel nedavno na dunajskem letališču. Kolega Nemec, s katerim sva bila skupaj na poti, se je kar tresel od smeha, tako, da je najbrž kljub pisoarju ostalo kar nekaj rumeno ošpricanih ploščic.

  Sicer pa, ta tema te nenavadno hudo zaposluje. Če še ne veš, so lulki namenjeni še čemu drugemu kot lulanju. 😉

 • Odgovori Anonimno 22. 7. 2008 at 9:19

  Meni so pa pisoarji prav nagravžni in nikoli ne
  grem scat v pisoar.Zelo neprijetno je tudi,
  če je nekdo zraven in gleda.
  Tudi higiensko so vprasljivi,vedno grozno smrdijo.
  Fuj!

 • Odgovori todi 22. 7. 2008 at 9:24

  Raje greš scat na školjko in poščiješ vse tistemu, ki mora it srat.

  Taki banditov nisem nikoli razumel.

 • Odgovori mark 22. 7. 2008 at 9:27

  🙂
  edina rešitev drevo?
  od česa neki že smrdijo tile pisoarji?

 • Odgovori Nataša B. 22. 7. 2008 at 9:27

  😯 Jebeliš mate dedci, no ne posplošujem da ne bo pomote, enih problemov s tem scanjem. Je pa res da pa potem, v navalu gužve na ženskih wc se s pridom poslužujem moških sekretov 😆

 • Odgovori Dinozaver 22. 7. 2008 at 9:30

  Pisoarji so za pusije. Pravi moški ščijejo po zidovih in v grmovje.

 • Odgovori chef 22. 7. 2008 at 9:47

  @fetalij: To pa res, jaz sem se tudi na stranišče izmuznil. Je pa res, da je iz ure v uro slabše in več brisač nastlanih po tleh 🙂

  @Blitz: Saj imaš polinkano do tistega bebca, ki je med scanjem telefoniral poslovnemu partnerju 😆
  Sicer pa jaz trenutno z lulkom ne počnem drugega kot lulam (no, enih stvari ne priznam, haha).

  @todi: Tako. In potem jaz veliko potrebo opravljam samo doma.

  @Nataša: Nasprotno, mi sploh nimamo problemov!

 • Odgovori eritrocitus 22. 7. 2008 at 9:59

  Pa še kaj bi se dalo reči o
  higieni in čistoči pisoarjev in
  stranišč na splošno. Včasih se mi
  pošteno smilijo uboge, snažilke;
  kaj vse proizvaja človeški um!

 • Odgovori Bzz 22. 7. 2008 at 10:06

  Ko omenjaš opravljanje velike potrebe samo doma, tudi mene zanima od kod ta pojav, namreč tudi meni sploh na misel ne pride, da bi to opravil kjerkoli drugje, kot doma. Razen v primerih večdnevne odsotnosti.

 • Odgovori Utisevalec 22. 7. 2008 at 10:17

  Dober manual!:) Drugace pa, mi pravimo: “Noben slovan ne ščije sam!” .. zato se to dela družno in družabno!

 • Odgovori Ana 22. 7. 2008 at 10:20

  to opisovanje postavitve – postopne – pred pisoarjem sem zasledila na enem izmed youtube-ovih videih 😀

  pregarde bi dala že od samega začetka “izuma” teh specifičnih wcjev 🙂
  ni mi jasno, zakaj je ločeno pri ženskah, pri moških pa ne…res ne vidim razloga za razlikovanje…gre za intimno dejanje, ki za povrh oddaja veliko smradu, tak da ja higijena in delna privatnost sta nujni 😀

 • Odgovori BorutV 22. 7. 2008 at 10:56

  Jaz pa pri pulzu več kot recimo 85% HRmax ne morem opravit. Oziroma ne morem začet. Potem, ko uspe štartati, do konca že naredim.

  A je to normalno, ali imam mogoče fiziološki ali celo psihološki problem?

 • Odgovori chef 22. 7. 2008 at 11:01

  @eritrocitus: Ja, in eni od vrhunskih prešičev so kadilci.

  @Bzz: Gre za občutek sproščenosti.

  @Ana: Normalen dec pač ne škili, zato bi bile pregrade načeloma nepotrebne.

  @BorutV: Čudi me, da te pri tem pulzu sploh zagrabi 🙂

 • Odgovori jazbec 22. 7. 2008 at 11:15

  Če ne kdo ne more začet scat ob prisotnosti drugih ni še rečeno, da ima psihološke probleme -ob pritisku lahko tudi iz zadnje odprtinice kakšen glasek (prdec)pride ven…in če to rata, zna bit zelo nerodno….rajš počaka, da je sam in začne scat, pa še prdne lahko kokr mu paše…če pa zasmrdi, pa že okrivi nemarne sanitarije…

 • Odgovori Mavricna 22. 7. 2008 at 11:34

  No, ja, čeprav me življenje včasih hudo je.., sem še vedno vesela, da nisem moški, vsaj takrat, ko sem na stranišču. Ker sem že videla pokrove, ki so se zaprli ob nepravem času. Pa da na stranišču ni vetra, ker je hudo scat proti vetru …

 • Odgovori Mavricna 22. 7. 2008 at 11:35

  veter je nevaren pri pisoarjih, ne pri školjkah

 • Odgovori polona 22. 7. 2008 at 11:52

  mavrična-tukile, bi pa vseen lahk blo mal vetrovn 🙂 🙂
  http://flickr.com/photos/lyravillagefarm/422091947/in/photostream/

 • Odgovori Mavricna 22. 7. 2008 at 11:55

  tam blizu se jaz ne bi kopala

 • Odgovori swislar 22. 7. 2008 at 12:45

  Chef, se strinjam. Pisoar je posebna stvar, katere praktični in simbolni pomen se da iskati v precejšnji širini in globini.
  Je pa res, da pa je ravno pisoar mnogokrat izvor strašnega smradu na moškem WC-ju..saj veste, tisti gumb nad pisoarjem zgoraj ima tudi eno funkcijo….po uporabi pritisni…..enkrat sem o tem nekaj napisal tukaj: http://www.rtvslo.si/blog/swislar/moski-in-dolzina-moskosti-mit-ali-resnica-po-uporabi-pritisni/12147
  Se opravičujem za takšno “promocijo”, ma se mi zdi, da nekako paše zraven..
  LP

 • Odgovori Blazz 22. 7. 2008 at 12:46

  Hehe, zadnje čase si očitno napolno zaseden z gorami in scanjem. 🙂

  Ampak ok, men tut gre na kurac, če ti en pod prste (u tiča :lol:) gleda.
  Sicer pa omenjeni problem doživljam tudi jaz – včasih me tiši scat, pa čakam ko budala pol ure da kaj prteče, potem pa še pol ure da se spraznim. Ampak to bo najbrž zaradi mojih ledvic…

 • Odgovori chef 22. 7. 2008 at 14:11

  @jazbec: To je sicer res, ampak opažam, da večine to ne moti… saj, konec koncev smo na stranišču, kjer je to dovoljeno, a ne?

  @Mavrična: O ja, pokrovi, ki se zaprejo, haha. No, to je pa kar lastnik stranišča kriv, če ni pravilno izračunal razdalj, ki bi ugodno definirale kot.

  @polona: Nosilnost mostička pa ni dosti več kot en stot, heee.

  @swislar: Nimam časa za branje, bom kasneje.
  Je pa problem pri teh knofih. Namreč, ljudje vse živo počnejo, ko urinirajo in se tudi meni gabi pritisnit… kar pa še ne pomeni, da tega sploh ne počnem. Se pa splača vzet kakšno brisačko, če jo imajo, sicer pa listič straniščnega papirja, ki ga potem diskretno odvržeš v koš!

  @Blazz: Mene v bistvu ne moti, če samo na hitro pogleda. Če pa bulji in se mi idiotsko reži, me pa moti, ja.

 • Odgovori Vidko 22. 7. 2008 at 14:28

  Mi človeki z LULČKI smo zakon, potem pa ta čistoča res je, da so na javnih wc-jih morda onesnaženi vendar pa ste deklice še bolj namarne. To lahko potrdi tudi, kaj nekaj mojih kolegic, ki so velikokrat rekle, da so ženski slabsi se pravi, da so skoraj pujsike. Potem v barih so moški w čisti ženski pa so obup

 • Odgovori dr. Onyx 22. 7. 2008 at 14:40

  Meni se zdi Blogosfera naravnost idealni medij za poglobljeno debato o javnih straniščih, scanju in pisoarjih. Ne razumem pa, zakaj ne delajo tudi pisoarjev za ženske? Vzameš vojaški “čučavac”, prebarvaš na roza in to je to.

 • Odgovori kolinago 22. 7. 2008 at 14:40

  Si kdaj probal s kolesa opravt, med vožnjo? Se spomnim Claudia Chiapuccija ko je na Giru na spustu scal po gledalcih ob cesti. Za nas je bil takrat ultimativen car. Če leti tok da niti pit nimaš cajta pol ti drugega tko al tko ne preostane. Razen če je dež in lahko v hlače opraviš.

 • Odgovori chef 22. 7. 2008 at 22:10

  @dr. Onyx, ne boš verjel, ampak menda obstajajo tudi pisoarji za ženske!

  @kolinago: Mi ni šlo nikoli tako za nohte. Vprašaj naše ultramaratonce kako to počnejo med 24-urnimi dirkami 😆

 • Odgovori siggi 22. 7. 2008 at 22:43

  Take imajo kitajci al japonci.. ne vem točno 🙂 Univerzalne za use, ki pol nekako čudno čepijo al sedijo al karkoli že 🙂 Uglavnem pišoar si bo treba ugradit v WC ko se bo delala bajta al pa vseljevalo v stanovanje. Zaradi filinga, ko samo nasloniš glavo nazaj in te bk kam točno ciljaš, ker gre itak vse not 😀 Za školjko je potrebna že natančnost 🙂

 • Odgovori barbiblond 23. 7. 2008 at 21:12

  Težko kaj pametnega povem o skupinskem uriniranju, bi pa za domači pisoar izbrala takega s pokrovom. Razlika je očitna.

 • Odgovori feniks 25. 7. 2008 at 22:22

  Preden se resno razjokate nad pomanjkanjem intime en star zapis chinagirl, ki ne piše več.
  http://www.ednevnik.si/?w=chinagirl&page=15&thisy=&thism=&thisd=

 • Komentiraj