Stranišča londonskih pubov

V zvezi z londonskimi pubi nisem omenil straniščne anekdote. Zadnjo noč sva se z Jernejem odločila, da ga zažurava, pa naj bo kar hoče! Kameradi so, najbrž zaradi pomanjkanja pirovskih aminokislin in vitaminov, omagali in pospali, midva pa sva zakolovratila po Sohu.

01 Covent Garden zvecer

Fancy klubi in dolge vrste pred vhodi naju niso zanimali. Ponudbe plačljivih debelušk, črnk, Kitajk in Filipinske prav tako ne, ker sva poštena moška1. Zanimivo, prej nam jih nikdar niso ponujali, res pa je, da so bila zraven dekleta. Zdaj sva bila očitno videti obupana, toda zvodniki so zgrešili vzrok – bolj kot debelušnih Filipink sva si želela piva. Izurjen nos je kmalu zavohal nekaj med odprtim pubom in diskačem, toda že na vratih naju je ustavil približno stopetdeset kilogramski črnec z zavidljivimi bicepsi. Le malo mu je bilo treba razširiti roke, da tudi fižol moje rasti ni mogel mimo. “Five pounds each!” Scena je bila klavrna, dokler nisva ugotovila, da se pub razteza še v prvo nadstropje. Da smo dva dni nazaj točno tu kosili, zdaj pa so po mizah plesali, sva ugotovila šele čez čas.

V naglici se ob vstopu v zgledno urejene sanitarije nisem dobro razgledal, ampak takoj opravil in si nameraval umiti roke. Tip, ki je sedel na umivalniku, me je z navzočnostjo v polju moje intime motil, potem pa mi je na dlan stisnil milo in odprl pipo, da sem si izpral roke. Nazadnje mi je z elegantno kretnjo ponudil še papirnato brisačo. Vse to je počel v popolnih, ravno prav dolgih časovnih razmakih, ki so omogočili hitro in učinkovito snažnost.

Seveda je pričakoval funt. In ga tudi dobil.

Bolj iz navdušenja kot iz potrebe sem vskočil še enkrat, zapravil naslednji funt in šele tedaj opazil, da je imel model na umivalniku na voljo vsaj deset vrst parfumov. Ta popolna ustrežljivost me je navdušila, hkrati pa sem si oddahnil, ker mi možak ni pomagal tudi pri uriniranju. Hočem povedat, da je bila pomoč popolnoma odveč, da mi je, skratka, bolj malo pomagal.

Scena v vseh londonskih pubih seveda ni bila tako prijetna. Pot do stranišča je bila naporna, a privlačna:

????????????????

Ob vstopu pa je smrdelo po vseh možnih človeških izločkih iz vseh možnih odprtin. Višek je bil ta umivalnik. Nekdo je nanj celo odložil žvečilko.

??????????????????????????????????????????

Za konec samo še detajl svetilke, po kateri sodeč bruhanja v umivalniku prav gotovo ne bi pričakovali!

 1. S premalo denarja []
Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Brane 3. 7. 2007 at 10:05

  te dni je v Londonu več policajev, kot pa debelušnih Filipink. Pred vsakim muzejem ali večjim pubom ti pregledajo prtljago in žepe. Še v Mcdonaldsu zraven tebe večerja tip v popolni bojni opremi. Čeprav takšno stanje za Londončane ni ravno novo (Irska), je vseeno moteče. Sploh na največjih Underground križiščih in letališčih. Med velikim številom debelih domačink pa je razen piva, kot ga omenja avtor zgornjega prispevka “balzm” za oči pogled na kakšno suho črnko, spedenano do potankosti. Mmmm…

 • Odgovori Darja Kürner 3. 7. 2007 at 10:31

  Angleži ne slovijo ravno po čistoči in znajo biti pravi packi. Včasih sem pogosto hodila v London in ker nisem imela ravno na pretek denarja , iskala cenene hotele. Najcenejši za 30 funtov so bili tako nemarni, da sem morala zvečer spiti pivi preden sem se lahko ulegla v posteljo. Kolikor toliko čisti za naše standarde so se pričeli šele nad 80 funtov, to pa je cena za katero pri nas dobiš že 4 zvezdice. London je sicer lep na zunaj, in če si dovolj premožen, da si privoščiš soliden hotel, sicer pa je lahko prav nagravžen. Povprečni Angleži se ne umivajo kaj dosti. Leta 1998 sem delala kot tutor v neki angleški poletni šoli. Bivala sem skupaj s štirimi angleškimi učiteljicami, v sobi z enim umivalnikom. Čeprav je bila na hodniku tudi kopalnica s tuši, so se raje umivale v vse v enem umivalniku, ena za drugo, najprej obraz in vrat, potem pod pazduho in nazadnje noge. Drugega nič. Ker imajo v Angliji posebaj pipe ta vročo in mrzlo vodo, je bilo potrebno najprej zamašiti lijak, natočiti vodo iz obeh pip, da je bila topla in nato se je pričelo umivanje v isti vodi od zgoraj navzdol. Za sebj niso pomile lijaka s kakim detrgentom, ampak so samo spustile vodo, obrisale lijak z gobo in že se je umivala druga. Zares nepojmljivo za naše pojme o higieni. Šlo mi je res na bruhanje in minil me je celo apetit. Zato sem v Angliji vedno shujšala. Vendar je bilo to njim povsem vsakdanje in običajno.

 • Odgovori Brane 3. 7. 2007 at 12:44

  O madona, kaj si ja nor!!
  Upam, da gre za izredni primer in da niso vse Angležinje takšne packe..
  Tokrat sem bil v res dobrem hotelu (območje Great Portland Streeta, blizu muzeja Madame Tussauds), kjer je ena noč z zajtrkom stala 240 € (!). Zvečer sem si zaželel še eno pivo iz sobnega minibara, poklical sem recepcijo, a mi minibara niso hoteli aktivirati preden jim ne prinesem kreditne kartice… (ne vidim logike cene enega piva v primerjavi s tornadom, ki jim ga lahko narediš pri zajtrku … 😉

  V hitrem vlaku mi je kolega razlagal, kako je nek terorist pred raztrelitvijo zavpil “Alah-ekbar” in ob teh besedah so vsi potniki okoli naju začeli pobirati prtljago in so zapustili najin vagon… (uh, kako so naju samo gledali…)

 • Odgovori chef 3. 7. 2007 at 12:51

  @Darja: kakšne obsedenosti s higieno res nisem opazil, a sem k sreči zelo nezahteven kar se tega tiče (kar še ne pomeni, da sem pacek, haha).
  Je pa res, da stanje s stranišči po lokalih pri nas ni bistveno boljše. Ko grem na stranišče pri Mačku v japonkah, me vedno grize, ali hodim po politi vodi, ali po…

  Sem pa mislil, da ljudje v Angliji shujšajo zaradi hrane 😀

 • Odgovori Vega 3. 7. 2007 at 14:27

  @Darja: Glede umivanja – treba je upoštevati tudi to, da je to otok, in predvsem dejstvo, da je voda tam precej dražja, kot pri nas, tako da je marsikdo tam vzgojen tako, da varčuje z vodo, kar se mi ne zdi tako napačno.

 • Odgovori ali karimi 3. 7. 2007 at 15:02

  He, he, mene je debeli črnec že pred 12imi leti v Salsa klubu (vis a vis starega marquee kluba) še naparfumiral (poleg mila in brisačke), plačal sem pa samo pol funta, ker sem ostalo, valjda, rabil za pir.

 • Odgovori chef 3. 7. 2007 at 18:42

  @ali karimi: inflacija, kaj češ 😀 Tam je imel na krožničku samo kovance za funt…

 • Odgovori blitz 4. 7. 2007 at 22:28

  ti si pa fen sekretov ali ne?

 • Odgovori chef 5. 7. 2007 at 11:55

  Mar kdo ni? Mene fascinirajo!

 • Odgovori blitz 5. 7. 2007 at 20:35

  Mene tudi – saj veš, da sem ga dal med mojih 5 predmetov.

 • Odgovori mbastudent 6. 7. 2007 at 0:13

  Tudi sam sem se 3 leta nazaj v Londonu prvič srečal s temi “ponudniki umivanja” na WCjih. Potrjeno sprejemajo tudi manjše zneske od 1 funta (obratno sorazmerno s širino ramen prejemnika storitve), ampak ti kovanci romajo direktno v vrečko pod pultom. Zato ostanejo na krožničku samo kovanci za en funt, da se to smatra kot standardni znesek (e, spoznajo se na marketing). Na poti od WCja do pinta se mi je porajalo nekaj vprašanj:
  1. kolikšno maržo poberejo pubi tem “ponudnikom umivanja”? Ali pa gre za princip “roka roko umije”, dobesedno in tudi figurativno 🙂
  2. koliko sploh zaslužijo na večer? Po hitrem izračunu čez palec od 100 funtov čistega navzgor na večer, na mesec to znese programerska plača v LDN.
  3. kdaj se bodo znašli tudi v LJ?

  Parfumov pa se tudi sam nisem pritaknil. Angležinje sploh niso bile tako apetitlih, da bi se zaradi njih polival s ko(lon)jskim miksom po WCjih …

 • Odgovori chef 6. 7. 2007 at 7:28

  Hm, po mojem mu oštir kar precej pobere, bi rekel. Konec koncev so voda, milo, brisače in prostor last puba. No, za parfume pa ne vem.

 • Odgovori Matjazz 10. 7. 2007 at 13:37

  Samo milo in brisačka? V Laosu, si si lahko poleg tega na wc-ju kupil tudi glavnik, palčke za ušesa ali liziko. Da ne omenjem prigode v Kambodži, kjer sem bil med uriniranjem deležen še masaže hrbta. Modelu sem komi razložil, da je to bl neprijetno, kot prijetno in da me naj pusti namiru… 🙂

 • Komentiraj