Straniščno udobje

Kadar prvič vstopam v hotelske sobe, si najprej zagotovim najboljše mesto za spanje, potem pa takoj preverim stanje stranišča. Bolj kot udobna postelja – težav s podlago za spanje k sreči nimam – me zanima kakovost stranišča. Da pokrov školjke ni cenen, plastičen, ki se zalepi na stegna in ga ob vstajanju nekaj centimetrov neseš s seboj, potem pa udari nazaj na keramiko. Tako daleč najboljše, kot tudi daleč najslabše stranišče sem doživel na kolesarskih potovanjih. Na evropskem prvenstvu v Gradcu sva s kolegom nekoč spala v sobi velikosti približno osemdeset kvadratnih metrov s približno enako prostorno teraso. Kopalnica je vključevala tudi džakuzi, zaradi katerega je enkrat prišlo do skorajšnje poplave in utopitve. Povsem drugače je bilo kakšen mesec kasneje na svetovnem prvenstvu v Luganu. Skupna stranišča za celo nadstropje niso zagotavljala sproščenosti, tuš kabina je bila pa kar – v sobi! Vdelana je bila v steno, razmajana steklena vrata pa so svojo funkcijo bolj slabo opravljala. Niso zadrževala niti pogledov, niti vode. No, vsaj fletno cimro sem imel!

Bedno je bilo tudi letos v londonskem hostlu, ampak za tisto ceno nisem pričakoval veliko. Papir je bil vedno pri roki, pa tudi voda je bila enkrat celo topla! Eno od lepših stranišč imajo v apartmajih Ranča Burger na Venišah! Tako kot cel apartma, je prostorno tudi stranišče, najbolj pomemben element pa je pisoar z diskretnim pokrovom! Taka pozornost do moških je redka, a zato toliko bolj pomembna.

Pisoar na Venišah

Najdražje sem uriniral v Benetkah. Na javnem stranišču sem odštel evro.

Včeraj sem imel priložnost opravljati potrebo v Gostilni Krištof v Predosljah. Ker opisovanje hrane ne sodi v straniščni zapis, se bom gurmanskim užitkom posvetil v jutrišnjem članku. Danes bi opisal le Krištofovo pozornost do gostov tudi v končnem segmentu lahkotne prebave njihovih specialitet. Fotr meni, da je stranišče urejeno v finskem slogu, kar mu bom, popotniku kakršen je, brezprizivno verjel. Nekaj posebnega so že drsna vhodna vrata, sicer identična vratom kabine. Prijetna glasba sprosti še tako hudo napetost, prostora v kabini je dovolj, papir na dosegu roke. Pleteni koš za brisače je privlačnega videza, pa še težko ga je zgrešiti.

Straniščna kabina v Gosilni Krištof

Okrog zanimivega umivalnika in diskretne lučke je postavljena dekoracija iz cvetja in kamnov v kozarcu. Privlačno. Milo je lahko izperljivo.

Umivalnik v stranišču Gostilne Krištof

McDonaldsa in vineršniclev s pomfrijem vajeni otroci bodo v hišni ponudbi sicer težko našli kaj za njihov okus, kar pa ne pomeni, da otroci niso dobrodošli. Osebje se z dodatno ponudbo potrudi tudi za otroke in kuhar bo z veseljem pripravil tudi kakšen dodatek. Da so otroci dobrodošli, Krištvo dokazuje tudi na stranišču – nižje postavljena pisoar in umivalnik:

Otroški umivalnik na stranišču v Gostilni Krištof

No, tole pa pika na i! Gospodje se lahko odišavimo!

Parfumi

Jutri pa še o hrani!

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Pi.Roman 14. 6. 2007 at 18:42

  Chef, reče se NA Venišah. Drugače se pa popolnoma strinjam s tabo. Stranišče je zelo dober pokazatelj lastnikovega odnosa do strank.

 • Odgovori buba švabe 14. 6. 2007 at 18:45

  Baje veliko dajo na stranišča na Kitajskem. 😈 Bi moral kej za na olimpijske trenirat…

 • Odgovori blitz 14. 6. 2007 at 18:56

  Meni se zdi pomembna pa knjižna polica.

  Sicer pa imam kar nekaj zanimivih izkušenj v sekretih. Na počivališču blizu Ulma so nad pisoarji majhni ekrančki z reklamami. Ko si človek umije roke in seže po aparatu s papirnatimi brisačami, le ta spregovori.

  Znanec mi je pa pripovedoval o napisu, ki ga je videl na vratih sekreta nekje v Nemčiji: “Wie Adolf Hitler sitze ich hier, die braune Masse unter mir”.

  Najboljša so pa bila v starih časih na letališčih v Sovjetski zvezi. Vrata so bila takšna, da so se ljudem videle noge in glava.

 • Odgovori irena 14. 6. 2007 at 19:03

  ti si pa opravil svojo domačo nalogo! 😀

 • Odgovori tinaenainedina 14. 6. 2007 at 19:24

  Zgleda, d nism edina, k se ji WC-ji zdijo pomemben člen javnih obratov! Že od kakega 7. leta mam navado, d vsepovsod (npr. v gostilni) grem najprej pogledat stranišče…če je urejeno je to velik plus, če pa ni, potem me tam vrjetno ne bodo več videli! 🙂

 • Odgovori daniyel 14. 6. 2007 at 19:32

  Najpomebnješi del stanovanja/hiše 😀

 • Odgovori kost-v-grlu 14. 6. 2007 at 20:06

  Najboljši so tisti pisoarji, kjer je v višini čela blazinica, da se lahko nasloniš in je vse skupaj še bolj prijetno.
  Prav pride tudi, če si že v rahlo majavem stanju. 😀

  Sem čudak, če razmišljam o tem, da bi imel tudi v svojem bodočem domačem stranišču pisoar? 🙂

 • Odgovori Fetalij W. Tyschew 14. 6. 2007 at 21:19

  elvis je imel tako lepo stranišče, da je od vsega lepega tam tudi umrl. 😀

 • Odgovori prgrmr 14. 6. 2007 at 21:30

  Glede besede jacuzzi … Mislim, da marsikdo ne ve, da gre za ime italijanskega podjetja (http://www.jacuzzi.eu/) in da se ne izgovarja kot v ameriških filmih (džakuzi), ampak po italijansko, približno. /jakuci/.

 • Odgovori Dajana 15. 6. 2007 at 0:17

  hahahaha blitz. Včasih sem tudi jaz brala sekretno poezijo, samo zdaj so očitno nehali pesniti na stranišču. Sem pa tudi jaz imela eno zoprno izkušnjo pri nekem umetniku na Dunaju, fotografu, ki je imel stranišče tako, da si imel salonska vrata. Videle so se ti noge in glava. Jasno, da tam nisem šla na stranišče. 🙄

  lp

 • Odgovori chef 15. 6. 2007 at 7:23

  @Pi.Roman: hvala, popravljeno!

  @blitz: kaj pa pove tista mašina?

  @kost-v-grlu: tisto z blazinco je res nobel, ja. Dokler je nekdo ne pokozla.
  Ne, nisi čuden. Tudi jaz si ga želim!

  Ampak tale je pa hecna… no, da se noge vidi, ni še nič posebnega… ampakglava in tiste od napenjanja izbuljene oči… 😆

 • Odgovori NoniBoy 15. 6. 2007 at 8:36

  Meni najboljše stranišče je bilo v Münchnu v NONI Cafe-ju – nad straniščem je bila obešena slika TAHITIja 😉 Rajska plaža in občutek… kot da stojim na otočku in svobodno lulam v ocean :)))

 • Odgovori dronyx 15. 6. 2007 at 9:05

  Ko sem tole bral sem se spomnil ene reklame za antispyware program iz neke računalniške revije.

  Na sliki je bilo skupinsko stranišče. Školjke skoraj ena zraven druge, brez vrat, ločene zgolj z pol metra visoko leseno predelno steno na levi in desni. Dva tipa sedita vsak na svoji školjki in se opazujeta.

 • Odgovori RokaVodaKamen » Stranišča 15. 6. 2007 at 9:06

  […] Stranišča […]

 • Odgovori sadie007 15. 6. 2007 at 10:15

  bi neki napisala, pa je čist preveč naturalistično … 🙂

 • Odgovori mitkos 15. 6. 2007 at 11:07

  Najbolši WC ji so v visokogorskih kočah. Še posebej mi je ostal v spominu WC pod Mt. Blancom v koči na slabih 4000m. Greš v lopo, ki je pritrjena nad prepadom in se dobesedno vserješ v 300+metrov globoko praznino. Pomoje zmrzne še preden doseže tla.

 • Odgovori Dajana 15. 6. 2007 at 12:35

  Aha. Vedno sem se spraševala, kam gredo alpinisti na stranišče. Recimo Tomaž Humar v tisti luknji… :mrgreen:

 • Odgovori chef 15. 6. 2007 at 13:06

  @sadie007: daj no, radi imamo naturalistične sestavke 😀
  Sem pa pozabil napisat, da je tisto s pisoarjem v hotelski sobi tudi sicer zelo praktično. Če se imata dva zelo rada, lahko izločata hkrati!

  @mitkos: pa še zebe ko šus…

  @Dajana: nekje sem slišal, da nosijo plenice :s

 • Odgovori buba švabe 15. 6. 2007 at 13:10

  Kaj pa kolesarji nardijo, če jih stisne? Mislim tko na eni dirki. Čist tko iz firbca prašam…

 • Odgovori sadie007 15. 6. 2007 at 13:49

  oprosti, šefe, se trudim ostat dama 😉

 • Odgovori NoniBoy 15. 6. 2007 at 13:57

  @ buba švabe. Ustavijo se TIČA VUN pa opravijo potrebo 🙂 V kolikor pa so vešči tudi lulanja iz kolesa se dvgnejo, spet TIČA VUN pa lulajo. Drugače pa velika potreba je pa cela jeba… se treba ustvit, najt gozd pa papir in pol slečt zgotnji del dresa, pa naramnice dol dat in šele potem pade ven RIT… V glavnem lulajo pa kakajo tak kot normalni :)) ps. MB je med rekordom v Moravskih Toplicah mogel na en tak postanek v gozd – pa je vseeno padel rekord, zgubil pa je cele 3 minute! ca. 1,5 km več bi lahko naredil 🙂 no ja al pa ne.. težko je vozit ko tišči… :))) lp

 • Odgovori NoniBoy 15. 6. 2007 at 14:01

  @ buba švabe. zdaj sem videl da si vprašal na dirki – jaz sem bolj mel v mislih ultrakolesarske dirke. Na navadnih dirkah, ki trajajo ca. 3 ure, do 5 ur ponavadi tak švicaš da ni treba it na potrebo, če pa že, to ponavadi nardi cela grupa in potem tiste trave ob cesti kako leto ni potrebno več kosit… naredijo pa to po zgoraj omenjenem postopku… da pa bi sli tako na veliko potrebo pa bi ze lahko govorili o naravni katastrofi.. kolko gifta požrejo kolesarji celo o nadnaravni;) zadnjič je en bil tak pod dopingom, da ko je scal je lukno v asvalt naredu :))) haha

 • Odgovori marelca 15. 6. 2007 at 16:28

  Sem kupovala pisoar za v hišo, ne mojo, in morš mislt, šel je naprej v Bosno. Si predstavljaš, tam nekje v bosanski kuči pisoar s pokrovom. 😉

 • Odgovori chef 15. 6. 2007 at 17:31

  Če jih stisne na dirki driska, (kar je ob naporih zelo pogosto), ga fajn nasankajo. Pač se mora ustavit…

  Mislim, da je bil Brentjens tisti, ki je enkrat na EP dobil drisko, pa mu je letelo za zmago, zato se ni ustavil, ampak v cilj raje pripeljal posran. Morda o tem kaj več ve tomo.

  So pa biciklisti zanimiva sorta ljudi, ki jih ni sram postaviti se ob magistralko in scat direkt s ceste.

  @marelca: tudi Bosanci niso več tisto, kar so včasih bili!

 • Odgovori NoniBoy 15. 6. 2007 at 18:36

  @ chef zakaj bi nas pa blo sram? sej mamo kaj pokazat HAHAHA :))) JOKE 🙂

 • Odgovori blitz 15. 6. 2007 at 20:42

  chef, ne vem, nisem razumel. Bilo je nerazločno in takrat še nisem znal dobro nemško. Ampak čez en teden grem spet tam mimo, pa bom preveril. Zdaj znam dobro nemško, oni so pa najbrž tudi tehnologijo izboljšali. Verjetno pa reče, da naj z obema rokama potegneš brisačo.

  pa upam, da so nad pisoarje medtem plazmo naštimali. Bom pa preveril še kabine, morda imajo hišni kino.

 • Odgovori NoniBoy 16. 6. 2007 at 2:19

  ja pa 5,2 sound itak pa MP3-je ker so zakon!

 • Odgovori Dajana » Arhiv bloga » Stranišča 18. 6. 2007 at 22:51

  […] Za Vrtiljak dneva izbiram danes temo, s katero je začel Chef: […]

 • Odgovori RokaVodaKamen 20. 6. 2007 at 8:48

  […] Stranišča […]

 • Komentiraj