Varčevanje za višje cilje

Edina razlika med ekonomistom, ki obrača milijone in milijarde in povprečnim varčevalcem, ki obrača nekaj tisoč evrov je v tem, da prvi obvlada jezik, v katerem kraji pravi odpis podrejenih obveznic. Z vidika zdrave pameti so stvari absolutno jasne, vendar razni antiempatični voluharji in jazbeci antipatično nizajo povedi s toliko podredji in priredji, da jim je nemogoče celo slediti, kaj šele jih razumeti. Ampak zadeva je preprosta. Nekje v drobnem tisku pogodbe z banko, če ne tam, pa v uradnem listu Evropske unije, ki ga bere še manj ljudi kot uradne liste držav, namreč piše nekaj, kar bi lahko prevedel kot: »če bo vodstvo banke delalo slabo, če bo odpovedal nadzor nadzornikov, če se bo zaradi panike na trgih sesul sistem in če bodo nacionalni politiki lizali riti evrobirokratom, lahko izvedemo tudi krajo odpis podrejenih obveznic.

Jasno je, da za podrejene obveznice ne obstaja jamstvo kot v primeru bančnih vlog do višine 100.000 evrov, tako kot ni obstajalo jamstvo za stabilnost švicarskega franka. Jasno je tudi, da  Republika Slovenija v tej zgodbi nastopa kot propadla država, ki mora ubogat finančne institucije, pa naj se bivša premierka še tako hvali, da je Slovenijo odrešila trojke.

Ampak vseeno je z vsako logiko skregano, da višji cilji pretehtajo pravico do lastnine tistih varčevalcev, s katerih denarjem so banke suvereno zafurale same sebe. Za to seveda ne odgovarja nihče, ne uprava, ne nadzornik, ne lastnik. S svojim premoženjem odgovarja samo imetnik podrejenih obveznic, ki je kriv najmanj. Jezite se zaradi pidovskih baronov, ki so pokradli denar, ki sploh nikdar ne bi bil vaš, ampak bi ga država v vsakem primeru pognala za projekte, kakršna sta TEŠ6 ali TIR2. Ampak sistem, ki je ustvaril te barone, je povzročil tudi s strani finančnih in evropskih sil institucionalizirano krajo premoženja. Tako državljani ne morejo biti več varni niti pred svojo lastno državo, katere edini, ampak res edini namen naj bi bil zagotavljanje varnosti. Policaji nas terorizirajo za prazen kurac, ker lahko in ker se nič ne zgodi, in banke nam jemljejo denar, ker pač lahko.

Varčevanje? Zakaj? Zato, da bomo podpirali banke? Zato, da bodo banke izplačevale skoraj ničelne ali kar negativne obresti? Zato, da bodo zaradi slabega vodenja in nadzora naš denar zapravile ali s spretnimi mahinacijami iznašle način, kako odpisati podrejene obveznice? Voluharji in jazbeci se sicer zavedajo, da vsi nismo popolni bebci in da vemo, da nas strižejo, ampak – pa kaj potem. Kaj jim moremo? V skrajnem primeru in z veliko sreče bodo denar po dolgotrajnih sodnih postopkih vrnili, morda z obrestmi, a brez opravičila in brez odgovornosti.

Ob takih svinjarijah, ki so skoraj izključno posledica slabega delovanja države in njenih institucij, se zdi zagovarjanje državnega lastništva podjetij kot popoln nesmisel. Človek se vpraša, če ne bi bilo nemara bolje privatizirat tudi države. Res je, ideja o privatizaciji države in njenih institucij se sicer sliši kot skrajen cinizem, če že ne kot avtoritarizem, ampak to se je po svoje že zgodilo, če vemo, da iznajdljive države trgujejo z rabati na davke in s tem nelojalno konkurenco (ameriških podjetij!) ustvarjajo kar znotraj sistema, ki se mu reče EU. Imate dovolj veliko multinacionalko? Evo vam rabat na davek. Ker lahko in ker se nič ne zgodi.

Prejšnja objava Naslednja objava

4 komentarji

 • Odgovori Seamus 16. 2. 2015 at 19:50

  Skrajno noro se je leta 2008 ali 2009 slišalo, ko sem predlagal, da nas prevzame Nemčija, za kakšnih 30 let. No danes nas je očitno že bolj ali manj prevzela. S tem, da bi lahko leta 2008 iztržili bistveno več, ker takrat smo jim izgledali še skoraj obljubljena država.
  Glede varčevanja je pa tako – praktično vse države razen mogoče Švice delajo na tem, da se prihranki brišejo, ker ti predstavljajo zastoj v finančnem toku – beri s prišparanim denarjem ne zapravljamo, sploh v teh časih ko je vse skupaj ena jeba. Predvsem ni kreditov od katerih banke služijo (banko rabiš zato, da ti da kredit, ne da šparaš 😉 ), teh se pa ne jemlje, če ni neke luči na koncu tunela.
  In ker nič ne zgleda, da bo v bližnji prihodnosti kaj drugače se vsi po vrsti (mislim razne državne finančne ustanove) zmišljujejo kako izbezati denar na plano in v obtok.

 • Odgovori Matej Zalar 17. 2. 2015 at 18:06

  To je res. Ampak ljudje enostavno nočejo zapravljat. Seveda, če pa ničesar nimajo. Daj mi 3 jurje na mesec, pa bom 2 in pol ziher zapravil. Ampak, ne, to tukaj ne gre. Vsakič ko pridem v razviti svet, sem presenečen, kako ljudje zapravljajo, seveda zapravljajo, če pa imajo. Tukaj pa ljudje mislijo, da je standard visok zato, ker ljudje hodijo v preklete trgovske centre, kjer pol dneva postopajo samo zato, ker nimajo boljše ideje. Denarja pa tudi ne. V razvitem svetu denar zapravljajo za smučanje, pri nas pa celo soboto razmišljajo, kako bi prišli do poceni sekret papirja.

 • Odgovori Ime in priimek 18. 2. 2015 at 0:21

  Zanimiva opažanja. V luči tega zapisa, ti svetujem, da prebereš knjigo Jelke Ovaska – Lovke

 • Odgovori Matej Zalar 18. 2. 2015 at 0:42

  A veš da jo imam nekje v malih možganih. Kdaj bom do nje prišel, je pa vprašanje.

 • Komentiraj