Primitivizem proti korektnosti

Donald Trump ni dokaz, da demokracija ne deluje. Obratno! Seveda deluje slabo, saj drugače ne more, sploh pa ne v dvopartijskem sistemu, ki je glede možnosti izbire pač le malo boljši od enopartijskega. Ob puhlici, da imajo volivci vedno prav, se mi obrača. Menim obratno: volivci se vedno zmotijo. A dokler in prav zato, ker imajo butci možnost izbire, demokracija deluje. Pred letom dni sem bil vseeno prepričan, da v državi, kot so ZDA, predsednik države ne more postati človek, kakršen je Donald Trump. Ne zato, ker volivci ne bi bili sposobni izvoliti popolnega kretena, ampak zato, ker sem računal na očitno premoč ameriškega establišmenta. A to moč sem precenil, tako kot je ameriški establišment podcenil Donalda Trumpa.

Seveda mi je Donald Trump antipatičen, ampak če me vprašate, ali bolj črtim primitivne kretene, ki ne plačujejo davkov, ali komolčarske kretene, ki so v dobro svoje politične kariere pripravljeni narediti karkoli, moram priznati, da mi je bila še bolj antipatična Hillary Clinton. V tem bizarnem političnem resničnostnem šovu, ki mu je podlegla tudi Slovenija, pa se mi je, bolj kot zaradi obeh kandidatov za predsednika, želodec obračal zaradi očitnega, v politično korektnost zapakiranega medijskega in ljudskega navijaštva, ob katerem se mi je še največkrat zasmilil kar Donald Trump.

Ne malomarnost pri pošiljanju e-pošte, ne zaslužki na račun predavanj, ne sumljivi posli fundacije Clintonovih, njena zunanja politika je dovolj velik razlog za to, da bi moralo biti Evropejce strah njene vselitve v Belo hišo – kar bi mimogrede tudi pomenilo, da so vodenje ZDA prevzeli nekakšni družinski klani, saj bi od leta 1989 do 2021 kar 24 let vladali le dve družini. Hillary Clinton je kot državna sekretarka uspešno pripravila teren za začetek nove hladne vojne, indirektni spopad med velikimi vojaškimi silami na Bližnjem vzhodu pa brez dvoma spominja na svetovno vojno, ki ima velik vpliv zlasti na Evropo.

Kaj pa lahko očitamo Donaldu Trumpu? Da je primitivec? Da je brez dlake na jeziku? Ker v moški družbi kvanta o babnicah? Oprostite, spoštovane dame, ampak to zelo verjetno počneta tudi vaš mož in oče, samo da njune zgodbice nikogar ne zanimajo. Lahko Trumpu očitamo govorice, da je serijski posiljevalec in da je posilil mladoletnico? Lepo vas no prosim! Naj verjamemo govoricam, da je sklenil pakt z Rusijo – kar za mir v svetu seveda niti ne bi bilo tako slabo? Točno, ZDA potrebujejo zunanje sovražnike, vendar jih lahko določi le establišment, zato zunanji sovražniki ne morejo biti ilegalni prebežniki iz Mehike, ampak samo Rusija in bližnjevzhodni trinogi. Naj torej Trumpu očitamo obljube, da bo preprečil ilegalno, pozor, ilegalno(!) imigracijo? Morda pa bi mu očitali nasprotovanje prostotrgovinskim sporazumom, ki jim nasprotuje z enakimi argumenti kot evropski levičarji? Ne. Dejansko mu lahko resno očitamo le prostodušno priznanje, da se je izmotaval plačevanju davkov.

In seveda mu lahko očitamo primitivizem. Ne trdim, da je Donald Trump svetnik, toda ne trdim niti, da je hujši psihopat od mnogih uspešnih menedžerjev in politikov. Primitivizem je bil zmagovalna strategija v boju proti hinavščini politično korektnih politikov in medijev, ki so ga nasajali z najbolj nizkotnimi obtožbami, kar si jih lahko izmislite. Kot avtor Nergača dobro vem, da je lahko javna podoba povsem drugačna od realnosti. Donald Trump je tako po izvolitvi ubral spravljivo retoriko.

Toda politično korektnost je premagal s politično direktnostjo. Lahko jo imenujemo tudi populizem. A nevarna sta oba koncepta, tako politična korektnost kot populizem. Sicer ne trdim, da je bila predvolilna kampanja Hillary Clinton bistveno bolj korektna, je pa predstavljala koncept hinavščine pod masko politične korektnosti.

Močno dvomim, da bo v zunanji politiki ZDA prišlo do bistvenih sprememb. Navsezadnje do bistvenih sprememb na zunanjepolitičnem področju ni prišlo niti ob zmagi Obame, ameriška brezpilotna letala so v zadnjih osmih letih odvrgla še več bomb. Republikanci bodo morali strniti svoje vrste in se sprijazniti z napako, da so dovolili kandidaturo Donaldu Trumpu. Mislim, da mu bodo v kratkem tudi razložili, kako se mora vesti predsednik države. Trump je morda primitivec, ni pa neumen. Dvomim, da ima državniške želje po spreminjanju sveta na bolje ali slabše, kvečjemu bo poskrbel zase, tako kot recimo neki nepomembni župan v nekem nepomembnem, a najlepšem mestu na svetu. Donald Trump je verjetno svoj cilj dosegel že s tem, da je postal predsednik.

Ob tem se mi zdi najbolj zabavno, da je zmagovalna Melania Trump za promocijo Slovenije naredila bistveno več kot recimo poraženi Danilo Türk. In to za manj denarja in z nič manj žolčnimi napadi slovenskih medijev. Žalostno.

Prejšnja objava Naslednja objava

36 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 9. 11. 2016 at 20:57

  Še več: zdaj se že kar zdi, da je Trump precej premišljeno in celo taktično igral na nizkotno karto populizma, kot predsednik pa bo ubiral veliko bolj konvencionalno javno podobo. Tisti, ki so se mu prej odrekli, se mu bodo zdaj spet prilizovali, kako patetično predvidljivo. Je pa seveda tudi res, da že po samem sistemskem ustroju ameriški predsednik ni ena oseba, temveč institucija (on je zgolj vrhovni piarovec te institucije), ki v ozadju skriva še druge institucije ter interese — če jih še ni (ker gre za nepredvidljivo, nepolitično osebnost), pa gotovo še pridejo. In še v nečem se strinjam s tabo: težko, da kogarkoli (po svetu in pri nas) politika še kakorkoli preseneti.

 • Odgovori Tomaž C 9. 11. 2016 at 21:48

  Zelo se strinjam s tem, kar si napisal.

  Zelo.

 • Odgovori Jani 9. 11. 2016 at 21:50

  Za začetek nima smisla hvaliti njegovo pozitivno in spravljivo retoriko med njegovim govorom. To vsekakor niso bile njegove besede, temveč lepo spesnjeno besedilo, brano iz teleprompterjev. Njegove prave govore in besedni zaklad si lahko ogledaš med nešteto posnetki na YT. Prav tako razmišljanja in upanja njegovih volivcev. Zelo kmalu se bo pokazal njegov pravi jaz in obraz. Ko bo potrebno obljube izpolniti. Zato verjamem, da bolj kot vsi njegovi nasprotniki, bodo na koncu najbolj razočarani njegovi volivci, saj razen imbecilske retorike o večni superiornosti na vseh področjih, ne bodo dosegli nič kar pričakujejo od njega.

  Vsekakor bo sedaj vajeti v roke prevzela ekipa ljudi, ki bo poskrbela za enormne premike ekonomske moči in vpliva na glavne točke politične moči. Verjetno pa nihče, ki je vsaj malo pismen in ni ideološko slep realno ne pričakuje, da bo državo vodil nekdo, ki nima o vodenju in organizaciji države niti najmanjšega pojma.

  Show must go on.

 • Odgovori Boki 9. 11. 2016 at 22:31

  Preziram oba, zdi se mi pa zanimivo, kako sicer miljarderja Trumpa ljudje se vedno povezujejo z antiestablismentom? Prav tako je tudi on sel na te volitve z lastnimi razlogi in ne za to ker se zares cuti poklicanega da resi ameriko pred grabezljivim establismentom…saj tudi sam spada v ta isti establisment in mu za samo republikansko stranko in njene poglede visi dol..

 • Odgovori jazsembog 10. 11. 2016 at 0:10

  Meni je smešno, kako ogromno slovencev označuje Trumpa, kot klovna in njegovo soprogo kot keš pičko. Punca je šla iz komunistične bede v svet, verjetno brez enega ficka, z trdim delom uspela še predenj je spoznala Donalda. Takega človeka ne pritegne neka bedna depresivna ženska iz vzhodne evrope, kakšne kelnarijo po celi sloveniji ob bencinskih pumpah, in mercator trgovinah. Melanija je super skulirana, uglajena, in sexi. Se pa vidi, da jo ves ta ameriški politični show dolgočasi. Pač rojena v sloveniji, ne zna perfectno glumiti, da uživa.

  Večkat ji slovenci očitajo, da je pozabila, na slovenijo, da se redko vrača. Kaj vam ljudje ni jasno, kaj bo uspešen človek na tujem, delal pri nas? Razen obiska familije, to pa je itak preselila v ameriko. Melanija nam nič ni dolžna, in slovenija je dost dolgocajtna država. Po kaj bo pa hodila? Po kaj pride človek nazaj v slovenijo, razen nostalagije po maternem jeziku, obujat spomine, in se vračati v lasten dom, k staršem? Tristo kosmatih medvedov, mogoče pomislite moji slovenci, da ste to deželo naredli tako bedno, da uspešnim ni za nazaj. Vi ste krivi, da se “naša” melanija ne vrača. Razen lenuhov, in tistih, ki se čustveno, intelektualno ne prilagodijo na tuje okolje, se ne vrača za stalno nihče.

  In Trump, je uspešen, ima dobro, mlajšo ženo, in ogromno denarja. Par milijard. Težke besede so padale po njemu. Tip je bolj sposoben, ko cel naš parlament zdraharjev in šlosarjev. Enako Hilarry, da ne bo pomote. Takšnih ljudi ni na tej strani alp.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 11. 2016 at 10:03

  @Filmoljub: Seveda, predsednik je figura, kot Zaphod Beeblebrox. Trump je za to vlogo vrhunski, ampak razumem paniko na republikanski strani. Ne verjamem v teorijo, da je bila v ozadju njegovega primitivizma neka višja agenda, da je bila torej to izdelana strategija. On verjetno tak je, skozi kampanjo pa je ta značaj še potenciral, ker če si že kreten, bodi vsaj popoln kreten. Zdaj ga bodo pač prizemljili in upali, da ne bo počel neumnosti po svoje. Da se razumeva … zakaj bi bil pa problem likvidirati predsednika?

  @Jani: Seveda je bila njegova izjava klasičen piar in seveda je jasno, da je Trump kreten – ni pa neumen. In nekako imam občutek, da je zmaga še najbolj presenetila njega samega. Da bodo najbolj razočarani njegovi volivci, je pa jasno.

  @Boki: Že že, on je seveda del establišmenta in pred par leti je fletno prijateljeval z obema Clintonoma, ker se mu je to pač splačalo. Vseeno pa je v tem establišmentu grdi raček, zato so se ga tudi precej iskreno ustrašili.

  @Jazsembog: Točno tako – Melania Trump seveda ni ravno intelektualni biser, mora pa imeti neke veščine, da ji je uspelo to, kar ji pač je. Kot smo se pogovarjali danes ob kavi … neka slovenska kuharica Mica iz Sevnice bo gledala televizijo in rekla, da se česa takšnega kot Melania Trump ona že ne bi šla, da ne bi nikoli dala takemu ostudnemu prascu kot je Donald Trump. Ko ji tovornjakar iz sosednje vasi plača tri deci, se pa na parkirišču s spuščenimi gatami nasloni na havbo.

 • Odgovori Tana 10. 11. 2016 at 10:44

  Politika me ne zanima, še najmanj pa te volitve v Ameriki, ki so spominjale na “resničnosti šov na kmetiji” 🙂
  Ampak Melania je pa meni v vseh pogledih všečna, prava lepotica in daleč od tega, da bi bila neumna. Prava dama. 🙂

 • Odgovori filmoljub 10. 11. 2016 at 11:21

  @Matej: seveda, ne pravim, da Trump ni v resnici tak (vsaj večinoma ali približno), ampak je v podjetniškem slogu izkoristil lastno naravo in podobo, da je ljudem uspešno prodal tisto, kar so želeli slišati (vsaj nekateri oziroma večina).

 • Odgovori Anonimno 10. 11. 2016 at 12:07

  Kako pa naj, butlji ljudski, volimo pravilno, če genialni pametnjakoviči nikdar ne kandidirate? Vse vam je jasno, vse bolje veste od političnega establišmenta, lobijev, vplivnežev iz omrežij in ozadja, za vsako njihovo napačno odločitev iz rokava tresete najboljše rešitve, hkrati pa zapravljate čas življenja za nerganje na forumih, namesto da bi se organizirali, v predvolilnih kampanjah zmleli nesposobno konkurenco ponošenih obrazov, zmagali na volitvah, sestavili vlado in pokazali svetu, kako se političnim stvarem učinkovito streže.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 11. 2016 at 12:08

  @Tana: Kako zelo neslovensko, da hvališ žensko, ki ni cankarjanska mati ali običajna keš pička, ampak gospa!

  @Filmoljub: Tako. In pri tem so najbolj moteči novinarski prevodi njegove verbalne diareje. Ko reče, da bo preprečil ilegalno priseljevanje, ga označijo za rasista. Ko za neko žensko reče, da je prasica z dobrimi baloni, je seksist. Ko nabriše neko lovačo, je posiljevalec. Ko izvoha luknjo, kako ne plačati davka, je utajevalec. In tako naprej.

 • Odgovori J 10. 11. 2016 at 12:27

  Na najkrajše: tip je odvraten kreten ampak praktično vsaka beseda je premišljena in pogajalsko izhodišče (ne pa stališče ali obljuba).

  Na kratko: http://blog.dilbert.com/post/152955248046/i-answer-your-questions-about-predicting-president

  Na dolgo:
  http://blog.dilbert.com/post/139541975641/the-trump-master-persuader-index-and-reading-list

 • Odgovori M 10. 11. 2016 at 14:55

  Priporočam vam, da se s stvarmi, na katere nimate vpliva, ne ukvarjate s takšno vnemo. Analizirate, kaj bo, kaj bi lahko bilo, kako bo, če bo… Teh visokih elit vaša mnenja ne ganejo. In stalno pritoževanje nad skoraj vsako zadevo. Začnite delati na sebi, brez jamranja, vam bo lažje. Drugače boste večne zgube.

  • Odgovori Qsiony 10. 11. 2016 at 17:58

   Bravo.
   Malce kukas iz kotla.
   Pazi se, potegnili te bodo nazaj…

 • Odgovori filmoljub 10. 11. 2016 at 18:16

  Ha ha, butalizem vedno pride na plano. Ne jamraj (beri: problem je tisti, ki na problem opozarja), ampak raje delaj na sebi (beri: potrpi, prilagodi se in predvsem ne izstopaj iz butalskega povprečja). Outstanding! 😀

  • Odgovori M 10. 11. 2016 at 19:57

   Ti si pa precej negativno nastrojena oseba, vidim. Butalizem? S temi zapisi na tem blogu ne boste dosegli čisto nič. Kot sem napisal, na te stvari nimamo vpliva. Ti pa zveniš, kot da lahko kaj spremeniš. Na žalost ne. Lahko pa pri sebi kaj urediš, da ne boš tu preveč napadalen. Ker več kot očitno te tare kar precej kompleksov. Mogoče se naučiš, kako boš izstopal, ker s takšnim pisanjem si precej na dnu.

 • Odgovori Anonimno 10. 11. 2016 at 18:42

  Butalizma v glavnem sami kritizerji nikdar ne presežete. Namesto da bi izstopili iz povprečja jamračev in nergačev v bifejih in na internetu ter se sami politično angažirali, če ste že tako zaverovani v svoj prav, svoje sposobnosti in modrosti, ostajate v istem blatu pasivnežev in nekaj “opozarjate na probleme”. Kot da koga od vplivnih kaj briga vaše pasivno opozarjanje. Opozarjate samo drug drugega in si kimate, to je pa tudi vse. Če je kaj posebej butalsko, je to, da si domišljate, kako javno korist prinašate s tem vašim patetičnim opozarjanjem na probleme v vaših malih internetnih klubih.

 • Odgovori lenivec 10. 11. 2016 at 19:09

  Hehe! Zalar, a je to kakšna tvoja bivša? 🙂

 • Odgovori jazbog 10. 11. 2016 at 19:13

  Retoricno vprasanje, zakaj guru daje zastonj nasvete zgubam. Po svoje mas prav. Sam mi smo evropejci, ni vse bizniz.

  V zivljenju sem se naucu, da skrajnosti skodijo. Rad delam, rad imam denar, ampak imam rad svoji prosti cas, pivo in kafetkanje z slovenci, pa ceprav mi pogosto gredo na zivce, ko mi ze posteno najedejo. spet skocim v azijo. Par mesecev je fajn, delamo projekte, je pa jeba ker z nobenim sodelavcem ne morem po mosko spiti pivo in reci kaksno o babah in politiki. Tak mi dopizdijo da moram nazaj.

  Na momente sem zguba, in cisto mi pase..

  In kot nekdo ki dobro osebno pozna kitajsko, ve da americani potrebujejo “trumpa” v stilu pravega deda, ker azijci poznajo samo poziciranje glede na denar in moc. Sicer jih bodo posteno pelali scat. Ja kdo ve, kaj se bo zgodilo, trumpov predvolilni show gor ali dol ampak resnica je da morajo ameriski zavezniki placati vecjo ceno za varnost pred rusijo in kitajsko.

  Druga resnica, je da ima od globalizacije vec azija kot zahod. Da povem kak deluje v praksi, mesanje zahodne in kitajske kulture. Ko je ded american, in zena kitajka, se ded zelo prilagodi, in razmerje je tam 60:40 za kitajski nacin zivljenja. Ko je ded kitajec in zena belka, se belka prilagodi 95% kitajski kulturi. Vsi ameriski kolegi, imajo vize na kitajskem preko sluzb in ne kot druzinsko clani – ker take ni mogoce dobiti. Medtem pa kitajci, dobivajo drzavljanstvo zahodnih drzav,printajo jim potne liste po tekocem traku, kupujejo nepremicnine z zemljo, firme.

  In ljudje na zahodu vse bolj spoznavajo to, da se pod krinko demokracije o tem ne sme govoriti, da multikultarizem prinese ogromno problemov, in se pocasi cutijo ogrozene. Ko zahod postaja multikulturen, je azija nacionalistna, homogena kot se nikoli. In ko nekdo sposoben kot Trump te travme prinese na povrsje z direktnosjo, vulgarnostjo, ljudje zgrabijo.

  Brexit, trump, naslednja je francija, pa potem?

  • Odgovori M 10. 11. 2016 at 20:16

   Saj tvoji komentarji so berljivi. Nasvet je bil predvsem za razne Filmoljube, pa seveda za avtorja tega bloga. To je precej napadanja v komentarjih, avtor pa tudi precej grobe besede uporablja. Ima aroganco Trumpa, le da je Trump ustvaril imperij, in je sedaj predsednik najmočnejše države. Avtor tega bloga ima pa tale blog in precej kritik čez ogromno zadev, na katere pa nima niti najmanjšega vpliva. In takšni se prepozno zavejo, da so čas zavozili za to, da so zgube.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 11. 2016 at 21:47

  Misliš, da boš s temi butastimi komentarji kaj dosegel? Predlagam, da jih ne pišeš, kajti name nimaš nobenega vpliva. Na tvoje mnenje o meni se poserjem. Veš zakaj? Ker jaz pišem blog, ki ga vsak dan bere 1000 ljudi, ti pa nisi sposoben drugega kot ponavljanja obvestila, da z blogom ne bom spremenil sveta. No shit! Hvala za obvestilo. Škoda samo, da to vem že dolgo.

  • Odgovori M 10. 11. 2016 at 22:04

   Zakaj spet besede “butasti”, “poserjem”. Ne samo s tem blogom, s takšnim razmišljanjem tudi ne boš ničesar spremenil, niti kvalitetnega naredil za svoj razvoj. Kakšen odnos imaš to o večini ljudi, češ sami butli. Potrebno bo živeti z manj cinizma in arogance, potem boš tudi sam dojel, da si mogoče celo pod temi butli. Sam sem pristaš koristnega blogerstva, kjer so začrtane teme in veš, kaj je namen tega bloga. Tvoj blog je namen predvsem tebi samemu. Da imaš celo 1000 branj na dan. Super, če je to zate dosežek. Seveda potem nadaljuj. Ampak svoj negativizem in blatenje vseh drugih, s tem pa izžarevaš tisto nekaj, čemur se reče definicija zgube. Tako pač je. Poizkusi vseeno ne o večini misliti kot o butastih, boš tudi sam večji pozitivec in boš mogoče dejansko začel pisati stvari, ki kaj pomenijo.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 11. 2016 at 22:57

  Ne bom se ponavljal, da te kot anonimnega psihoanalitika, ki me ne pozna in nima pojma o mojem delu, a me vseeno žali, da sem zguba, uvrščam v kategorijo spletnih babcev, do katerih se iz principa striktno že deset let vedem arogantno in cinično. A za vsakogar se kaj najde: če želiš brati nekrritične prispevke, ti predlagam kategoriji Hribi ali Potepanja.

  • Odgovori M 11. 11. 2016 at 14:45

   In 10 let si že na isti točki, kajne? Saj tvoje delo je vidno. Vse naokrog pljuvaš po ljudeh, a s tabo nič ni. Celo poguglal sem, imaš enega uspešnega soimenjaka, tebe ni nikjer. Čez 10 let boš spremenil le to, da boš napisal, da že 20 let tako misliš o komentatorjih. In takrat boš že čez 40, pa še vedno tam, kjer si bil pred 20 leti. Ja fant, mogoče se pa takrat zaveš.

 • Odgovori darja 11. 11. 2016 at 2:47

  Je pa dober za 70 let.

  Jaz na njegovem mestu:
  – ko se zbudim – masažaaa
  – plavanje in en top zajtrk
  – prečikiram novice
  – v ene top cunje in mal špilat direktorja
  – kosilo z Melanijo (meni je res všeč in prisežem, da nisem nikoli nič rekla čez njo)
  – počitek na masažnem stolu – ali res masaža (jaz bi za masažo ubijala)
  – ura je 16. – gremo z aviončkom na piknik? Jeaa!
  – zvečer muska ob morju in topli objemi. Za vsakim grmom 5 specialcev.
  Pa spat med satenaste rjuhe…..še napit se ga ne moreš k krava!

  V resnici je to en zelo zajeban lajf! Ne smeš sam mignit nikamor!

  Jaz si želim eno leseno kočo, pujsa, 3 kure, vrt , par dreves, psa – morje in čoln!

 • Odgovori filmoljub 11. 11. 2016 at 5:52

  Ha ha, pa to je res neverjetno. Nekaj ur te ni, potem pa tole. Take komentatorje na blogih (ali spletnih forumih ali kje drugje) smo imeli že v devetdesetih, ko se je uveljavil in razširil internet, in vidim, da so še danes med nami. Res sijajno. Butalizem par excellence. Hov hov. Pa sem mislil, da je le Gartner nekakšen posebnež. 🙂 Za razne M-je in anonomneže: –KLIK

 • Odgovori zastonj zabava 11. 11. 2016 at 6:30

  Dedec ali otrok – to je vprašanje!?
  Še malo prepucavanja, da bo 1001 bralec, … grem po kokice.

 • Odgovori Simon 11. 11. 2016 at 7:41

  Matej to kar si zapisal imaš prav.
  Za vse tiste, ki tako pljuvajo čez Trumpa, naj se raje zamislijo koga so pa pri nas volili (Cmerarja in company).

  Najbolj mi pa postane slabo, ko zdaj kar naenkrat vsi upajo da bo Melanija ne vam kako pomagala Sloveniji. Še par dni nazaj so pa po njej pljuvali. Ker to je hinavščina prve klase.

 • Odgovori Waldo 11. 11. 2016 at 11:37

  Točno, Cmerar je naš Trump (pustimo slog ob strani). Predstavljata se kot nova obraza izven politike in obljubljata spremembe proti establismentu in v korist malih ljudi. Yeah right, saj vidimo: ukinitev registrskih računov, davčne olajšave za “najbolje plačane inženirje”, sprostitev cen goriv v imenu večjega dobička naftarjev,… S Trumpom bo enako: poskrbel bo zase, svojo žlahto in podrepnike, establishment ga bo čisto lepo umiril ker je v igri preveč denarja, ljudje bodo na koncu razočarani, enako revni in brez perspektive. Odlično če se se motim. Seveda so še drugi, še bolj črni scenariji, ki si jih resnično ne želimo.

  Melanija? Zakaj točno bi naj bil ponosen nanjo? Kako točno in zakaj sploh bi ona želela pomagati Sloveniji? Ali ni še v času ko je bila manekenka, govorila da je Avstrijka? Seveda se je zaradi nje zdaj večkrat slišalo za Slovenijo, kar je dobro, ampak zdaj pričakovati od nje nevemkaj je slaboumno.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 11. 2016 at 12:15

  @Darja: Zato je on milijarder, midva pa nisva.

  @Filmoljub: In vedno se pojavijo v manjših tropih. Eden zalaja in potem se opogumi še drugi 🙂

  @Waldo: Tudi jaz nisem ponosen na Melanijo, tako kot nisem ponosen na Petra Prevca – jima pa obema od srca privoščim. Seveda pa je klasično butalsko od kateregakoli uspešnega Slovenca pričakovati, da bo nareil karkoli za svojo državo. Kaj pa na naredi? Kaj je pa za Slovenijo naredil Peter Prevc. Nič. In prav je tako.

  Bi se pa lahko Slovenci do morebitne bodoče prve dame vedli spoštljivo in njen uspeh poskusili speljati tudi na svoj mlin. Ne, raje jo vsak, ki ima 5 minut časa zmerja, ker pač ni tipična ponižna, preplozana 45-letnica z zapitim možem, ampak uspešna ženska, ki je poročena s predsednikom ZDA. Za državljane take države pa nimaš kaj delat. Seveda tudi nehaš brati slovenske cajtenge.

 • Odgovori Zmrda 13. 11. 2016 at 8:00

  “Tudi jaz nisem ponosen na Melanijo, tako kot nisem ponosen na Petra Prevca – jima pa obema od srca privoščim…”

  Tako ja! Prevc ni začel skakat zato, da bo delal promocijo Sloveniji in Melanija ni s Trumpom zato, da bomo mi imeli kaj od tega. Koliko so naredili za promocijo začnejo ponavadi omenjat tisti, ki v svoji karieri niso zadosti zaslužili, da bi bili preskrbljeni. Da ima Slovenija že sedaj od Melanije več kot od STO si pa lahko priznamo in pač hvala.

 • Odgovori zmago1 13. 11. 2016 at 8:53

  Meni je prevsem fascinantno da je žena USA predsednika Slovenka. Madona pa kje si to videl,….imaš 180 držav na svetu, 8 mlrd ljudi, a žena najvplivnejšega človeka na svetu je = Slovenka! Seveda to ne bo rešilo naših lokalnih in osebnih problemov in ne bomo imeli nič višje plače zato, še vedno bomo gledali Cmeraja in Kučkota in Ivana jj in Kuštrinkota in bolje da neham ker že ratujem slabe volje…
  Torej ko smo ugotovili da od Melanije ne bo nič za nas ostane samo misel na to da je Melanija v beli hiši , lah te spravi to dobro voljo lah pa v slabo,..jaz izberem prvo.

 • Odgovori Matej Zalar 13. 11. 2016 at 10:48

  @Zmago1: Točno to fascinira tudi mene. Verjetnost za kaj takega je manjša od verjetnosti, da Slovenec postane predsednik evropske nogometne zveze. Marketinški učinek pa bistveno večji.

 • Odgovori Silvy 13. 11. 2016 at 12:48

  Kako pride do Brexita in kako Trumpi in podobni pridejo na oblast:

  https://www.youtube.com/watch?v=2nQIcjnMFQo

 • Odgovori Matej Zalar 13. 11. 2016 at 13:54

  Word! Hvala.

  Že dalj časa trdim, da bo levica pokopala (svobodni) svet, kakršnega smo si izborili (bla, bla, bla). Tako kot Hitler ni prišel na oblast zato, ker bi imel tako blazno dobre ideje, tudi drugi populisti ne zmagajo zaradi programa (pri čemer ne trdim, da je Donald Trump variacija fašistov, je pa res, da je Hitler imel precej jasen program). To se zgodi, ko obstoječi sistem ljudem ne more več ponuditi zdravorazumskih rešitev.

  Ne morejo nas v nedogled nategovati, da je multikulturalizem krasen koncept, če pa ni. Ja, lahko bi bil, ampak … ni. Kako bi lahko bil? Tako, da zamenjamo narod? In točno to nam plozajo razni Meseci in Merklove, ne glede na to, ali so sredinski levičarji ali sredinski desničarji … narod jim bo pokazal sredinec.

 • Odgovori Seamus 4. 1. 2017 at 0:44

  No, pa so kljub vsemu spremembe in to še preden je postal predsednik:
  http://www.rtvslo.si/svet/ford-klonil-pred-trumpom-proizvodnje-vendarle-ne-seli-v-mehiko/411573
  Sicer 700 ljudi ni ravno nekaj (ena izmena v Revozu), gre bolj za princip, da ne gredo v Mehiko.
  Bo še zanimivo, če se res ne bo podredil.

 • Odgovori Matej Zalar 4. 1. 2017 at 6:54

  Ja, to je kar smešno. Tako kot sem pred kratkim bral, da so lani iz ZDA izgnali (mislim da) 240.000 nezakonitih priseljencev. Take ukrepe, ki so po mojem seveda logični, so torej izvajali še pred Trumpom (pa tudi ograja že stoji, samo da je neučinkovita). Ampak v ustvarjanju panike so uveljavljeni mediji ob citiranju Trumpa vztrajno pozabljali na besedo “nezakoniti” in se celo spravili na njegovo ženo, češ da je prav tako priseljenka. Seveda, ampak se je priselila zakonito.

 • Komentiraj