Koristna funkcionalna vadba

Ni nujno preteči maratona ali polmaratona ali desetke, da postanete pravi tekač. Morda tudi ni res, da morate za potrditev slovenstva nujno prilesti na Triglav. Je pa za potrditev, da ste čisto pravi, stereotipni prebivalec dežele na sončni strani Alp, nujno zgraditi ali vsaj temeljito prenoviti nepremičnino. Z lastnimi rokami in pametjo. Če ste morda dovolj močni, za tak življenjski projekt gotovo niste dovolj pametni. So ljudje, ki se nekaj let specializirajo in urijo za rušitvena, gradbena, vodoinštalaterska, elektroinštalaterska, pleskarska, mizarska in mnoga druga dela, vi pa se morate vsega tega naučiti v nekaj tednih.

Seveda ne velja najeti podjetja, ki vse to uredi namesto vas, tako da bi samo nekomu oddali ključ in se čez tri mesece vrnili v prenovljeno stanovanje s škatlami v najetem tovornjaku. Za tak način prenove najverjetneje nimate dovolj denarja – razen če ste morda obrtnik, ki izvaja gradbena dela –, poleg tega pa je status slovenstva in pristnega prijateljstva tistih, ki pri tem pomagajo, pogojen z med gradbenimi deli priborjenimi žulji, ranami in poškodbami.

Ob delu, ki nas je kalilo kot prave Slovenke in Slovence, se mi je utrnila fantastična poslovna ideja, ki naj jo uresniči nekdo z boljšo poslovno žilico. Razmišljal sem o storitvah informacijske družbe po vzoru podjetja, ki je skušalo dokazati, da ne ponuja storitev na področju prevoza, čeprav ponuja storitve na področju prevoza. Aplikacija, ki bi lahko postala neposredna konkurenca fizičnim delavcem na eni in klasičnim telovadnim ustanovam in storitvam na drugi strani, bi vadbe željno ljudstvo usmerjala na lokacije gradbenih obnov ali drugih težaških del. Pri tem prijaviteljem ne bi bilo treba plačevati za brezkoristno prelaganje uteži z ene strani telovadnice na drugo, ampak bi za svoje koristno in brez dvoma uporabno delo celo dobili plačilo.

To se res sliši kot pritoževanje nergačev, ki športnike pošiljajo počet kaj pametnejšega od sedenja v telovadnicah ali tekanja v krogih, a zdaj nam tehnologija tudi v resnici omogoča združevanje koristnega s koristnim – za telo in družbo. Vadba je lahko raznolika: delo s pnevmatskim kladivom, nalaganje in prenašanje gradbenega materiala v različno velikih vedrih, nošenje 150-kilogramske kadi iz tretjega nadstropja v pritličje in še kaj. V času konjunkture bi bilo priložnosti za vadbo več kot dovolj. Razmislite!

Če se pred prihajajočo sezono še niste lotili preventivne vadbe moči, pa pustite šalo ob strani in razmislite še enkrat! Sezona je pred durmi. V tokratni izdaji revije Tekac.si že najdete osemtedenski načrt vadbe za polmaraton na Istrskem maratonu, že prej pa se rekreativna tekmovalna sezona začne z Malim kraškim maratonom. Toda brez panike! Preden se lotite takšnih izzivov, bi morali imeti v nogah ne le bazične kilometre, ampak tudi čvrsto telo. Zato je zdaj res že skrajni čas za krepitev, stabilizacijo in uravnoteženje telesa ter za sproščeno nabiranje kilometrov. Morda ponoči s svetilko na glavi, konec tedna pa v neokrnjeni naravi s krpljami na nogah. O vsem tem pišemo v tokratni reviji, ki postreže tudi s predlogi za najlepše prireditve teka v naravi in še čim. Samo z revijo ne boste postali boljši tekač – za to boste morali poskrbeti sami –, vam bo pa gotovo v pomoč.

uvodnik v reviji Tekac.si

Najdete jo pri vseh boljših prodajalcih časopisov, naročite jo tukaj in všečkate na Facebooku.

Koristna funkcionalna vadba

Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori Stane Debevec 7. 2. 2018 at 7:47

  Dobro jutro g. Zalar,

  ne zavidam tistim, ki so lahko dobili ali kupili že narejeno in opremljeno stanovanje kjerkoli niti tistim, ki so polagali opeko, mešali beton (nekateri celo na roke) in uporabili pomoč sorostva in prijateljev zato, da imajo sedaj dom. Vsak je pač naredil tisto, kar je v danih pogojih znal in zmogel. Tudi samograditeljstvo zahteva svoj davek – v denarju, času in zdravju.
  Hiša je samo en velik mrtev kapital – leta službe zamrznjena v zidovih. Žal pa v teh krajih potrebuješ več kot samo slamnato streho na štirih palicah, tako kot v tropih.
  Se vidimo v Sežani. Poleg vzdušja in družbe pridem tudi zaradi jote…
  Pozdrav Stane.

 • Odgovori BlazH 8. 2. 2018 at 15:10

  Pred lokalnim fitnesom je naloženih vsaj trideset kubikov drv. Ko sem iz bifeja bistroumno predlagal, da bi bilo bolje sekat ta drva kot nadstropje višje nabijat z macolo po odsluženi kamionski gumi nisem požel nekega posebnega navdušenja 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 8. 2. 2018 at 17:55

  @Stane: Hja … če že stanovanje ali nek kapital dobiš, ga pač urediš, ker je to še vedno relativno poceni. Če bi moral kupiti, bi se pa res desetkrat vprašal. Sežana? Mene ne bo 🙂

  @BlazH: Hja, zadevo je treba popularizirati. Vasih tudi nihče ni treniral v Mostecu, potem so pa ugotovili, da je dober verkehr in se zdaj tam šponajo pred mimoidočimi babnica … pa še brez majic so lahko, kar je na fitnesu prepovedano 🙂

 • Odgovori Disguy 8. 2. 2018 at 21:25

  Na kickstarterju bi lahko začel žicat denar za razvoj fensi šmensi sekire kot športnega pripomočka, stavim da bi se našlo dovolj ljudi, ki imajo preveč denarja. Sploh če bi za promocijo zraven poziru kakšn bradat hipster.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 2. 2018 at 10:49

  Že pred časom sem nekje objavil, da sem pripravljen za skromen honorar asistirati kot model za snemanje reklam na Kiskcstarterju, a potem verjetno nisem bil dovolj agresiven.

 • Komentiraj