43 let delovne dobe

Ob vselitvi sva obdržala stilsko kredenco, Kopačevo sliko, nekaj stvari s sentimentalno vrednostjo, na primer veliko ovalno ogledalo z lesenim okvirjem, nihajno uro, stol Rex, jedilni pribor z ročaji iz rogov divjadi, pokvarjen pisalni stroj. In obdržala sva Iskrin električni števec letnika ’76.

Analogni proizvod socialistične industrije

Je pa res, da nikoli ni bil najin, tako kot recimo modem in podobna oprema, ki pa se jo v teh časih menja vsakih pet let. Bi morala zamenjati tudi električni števec? In kako? »Takih ne delajo več,« je rekel Lisičin oče, ki nama je prijazno prenovil električno napeljavo. »Zato ga kar obdrži.«

Iskra

Števec je bil nazadnje pregledan leta 2014 in lastnik je ocenil, da po 38 letih še izpolnil pogojev za upokojitev. Vrednosti je odčitaval korektno ali pa vsaj ne v škodo distributerja, neprijetno brenčanje pa očitno ni dovolj dober razlog za menjavo. Ne ljubi se mi ukvarjati z raznimi zahtevki, vem pa tudi, da hrup zaduši tudi po meri izdelan obešalnik, ki zakrije elektro omarico, in ga še vedno nimava. Poslušajte, kako hudič brenči.1

Digitalizacija

Danes pa se je nenapovedano pojavil mojster Elektra Ljubljane in najavil, da bo zamenjal števec. Takoj, zdaj. Brez vprašanja. In zakaj bi vprašal? Števec tako ali tako ni moj. Mojster dopoldne hodi po rajonu in upa, da bo kdo doma, pri tem pa ima očitno srečo, uspelo mu je pri vseh, razen pri gospe, ki je žal pokojna.

Žal je prišel točno takrat, ko sem nujno, res nujno in točno tistih petnajst minut potreboval povezavo z internetom. To ga ni vznemirilo. Medtem ko sem delal, je zamenjal števec sosedu in potem en, dva, tri še nama. Kot se je delalo v dobrih, starih časih, sem mu medtem, ko je brkljal, skuhal kavo. Ker sem pameten človek in kuham na plin, sem lahko to storil tudi med odklopom.

Novi števec je gnusno grd izdelek v plastičnem ohišju, ki gotovo ne bo vzdržal do leta 2062. Toliko o nemški kakovosti in napredku družbe in uspešnosti kapitalističnega sistema. Elektro omarica ni več kar je bila … na stare čase, ko so stvari delovale več desetletij, nas spominja samo še glavno stikalo.

Landis+Gyr E450

Trifazni tok

Noro je že to, da plačujeva elektriko skoraj zagotovo najdražjemu distributerju, kaj šele to, da uživava v možnostih, ki jih nudi trifazni tok, kot da se v popoldanskem času ukvarjam z varjenjem. To bom rešil v naslednji petletki.

 1. Da, tudi meni gredo strašansko na živce ljudje, ki snemajo pokončne videe, napičil bi jih nekam, budale nesposobne, ampak zadevo sem objavil na Instagramu in se šele potem spomnil, da bi bilo vredno o dogodku poročati tudi na blogu. []
Prejšnja objava Naslednja objava

6 komentarjev

 • Odgovori Fotr 11. 4. 2019 at 22:13

  Slabih 100.000 kilovatnih ur je naštel v 43 letih. Povprečno torej manj kot 200 kWh mesečno! Kar je zelo lep okoljevarstveni dosežek. Pri današnjem standardu tudi zapriseženo varčne in okoljevarstveno osveščene družine porabijo precej več kot 200 kWh na mesec.
  Še dobro, da imamo TEš 6 in nuklearko…
  Aja, pozabil sem, da smo v življenju tega števca porabili še nekaj sveč zaradi redukcij elektrike v tistih dobrih časih, ko je imel vsakdo službo za nedoločen čas in nismo merili čakalnih dob v zdravstvu.

 • Odgovori kekec 12. 4. 2019 at 8:22

  Upam, da ti ga odčitavajo avtomatsko, na daljavo. Jaz nimam te sreče in javljam stanje zaenkrat še sam, kar pa je z novim števcem nočna mora. Pri starem števcu si pogledal na števec, odčital obe cifri in pretipkal v telefon. Zdaj se vrednosti na displeju menjajo same, vsakič moram pogledat v navodila kaj kakšna vrednost pomeni in potem počakat, da spet pride na vrsto tista, ki jo moram odčitat. Da škatla takšne velikosti nima ene tipke, s katero bi preklapljal med želenim prikazom, pa je sploh kriminal. Zadnjič sem pritisnil obe tipki, ki sta na škatli in vse zmešal. Skratka, edina prednost vsega je to, da je grdoba skrita v omari in je ne vidim vsakič ko stopim skozi vrata.

 • Odgovori Roki 12. 4. 2019 at 8:55

  Tako je, digitalni svet je pred nosom na vsakem koraku, tudi pri elektriki!

  Stari števci so glede na vzdržljivost in servis precej bolje narejeni kot novi elektronski. Je pa cilj novih, da se beleženje porabe iz letnih povšalov spremeni v mesečne, ker ti števci odčitavajo porabo vsakega prvega v mesecu, pod pogojem, da nemoteno deluje daljinska komunikacija.

  Ker se je osem let nazaj distribucijsko podjetje ločilo od dobaviteljev, je nastala precejšnja zmeda tu. Se pravi, da vam dobavitelj sedaj posreduje položnico za elektriko, distributer pa ureja vse tehnične zadeve.

  Se pravi, če menjaš dobavitelja, ga izbereš na strani : https://www.sodo.si/za-odjemalce/seznam-dobaviteljev-elektricne-energije
  V kolikor ima podjetje pogodbo s sodo, vam lahko spremenijo: lastništvo, naslov pošiljanje pošte itd. : https://www.sodo.si/za-dobavitelje/obrazci-perun-eis
  V kolikor nimajo pogodbe z sodo, je to vse potrebno poslati distributerju kot : Elektor Ljubljana, Elektro Celje itd.
  Kar se tiče glavnih varovalk, pa je sledeče:
  Vsi priključki do objektov so trifazni in tudi posledično nekateri bloki (predvsem novi) imajo trifazni priključek napeljan do stanovanj (večina ima enofazni priključek).

  Predvsem nas pa zanima cena, zanesljivost, ekonomičnost !?

  Če imamo enofazni priključek z glavno varovalko smo omejeni na varovalke od 16 A pa do 35A.
  Pri trifaznem priključku se ta moč razporedi med tri varovalke od 3x16A do 3X35A.

  Cenik omrežnine :
  enofazni priključek trifazni priključek
  1x16A 5,48€ 3x16A 12,79€
  1x20A 5,48€ 3x20A 12,79€
  1x25A 10,96€ 3x25A 18,27€
  1x35A 12,79€ 3X35A 43,85€

  Statistika kaže, da ima večina ljudi pri enofaznem priključku varovalke med 25A ali 35A.
  Pri trifaznem pa stanovanja 3x20A

  Da urediš pomanjšavo ali povečavo, se sedaj lahko uredi preko spleta pri podjetju Elektro Ljubljana in na sledeči način:
  Na povezavi : https://www.elektro-ljubljana.si/moja-mreza
  Na zgornji povezavi izpolniš podatek enotne vloge kaj bi rad naredil (povečava ali pomanjšava priključne moči). Ko je vse izpolnjeno, to distributer pregleda in pošlje račun za storitev.

  Strošek pride obisk monterja ( 28,84€ + cena treh varovalk),
  Še računica : 3x25A ,če pomanjšamo na 3x20A ( priporočilo namesto 3x16A, ker je ista cena omrežnine).
  3*25A je omrežnina 18,27€ in je vsak mesec fiksna, nato zmanjšamo na 3x20A, omrežnina fiksna na mesec pride 12,79€, tu se v enem mesecu pozna 5,48€ privarčevanega.
  Vse pa zavisi od stroška,ki pride to 28,84€ + varovalke = cca 33€

  Ekstremno znižanje varovalk ne priporočam, saj je cena menjave glaven varovalke plačljiva, kar si lahko preverite tu : https://www.elektro-ljubljana.si/pogosta-vprasanja-uporabnikov/ArticleID/54/Najem-za%C4%8Dasne-elektro-omarice

  Mislim, da sem strnil vse skupaj in odgovoril. Lahko pa rečem samo to, da digitalizacija včasih ni ravno napredek, kar se pri občasnih primerih pokaže tudi v praksi.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 4. 2019 at 9:22

  @Fotr: Kaj pa če se je vmes že zavrtel 🙂

  @Roki: Odlično, hvala! Zdaj mi še klicat ni treba 🙂

 • Odgovori Robba 12. 4. 2019 at 14:29

  Dodal bi zanimivost: digitalni števci lažejo (tudi porabnikom v korist). Motijo jih nove naprave kot so plazme-TVji, varčne/LED žarnice…

  Pametni merilniki porabe električne energije množično lažejo.
  https://slo-tech.com/novice/t696124

 • Odgovori Matej Zalar 12. 4. 2019 at 20:45

  No, še ta udarec! K sreči je cena električne energije same smešno nizka (kot recimo cena bencina v maloprodaji). Vse ostalo so omrežnine, priključnine, vzdrževanja, kaj pa vem, ne ljubi se mi brati specifikacije, ker bi me zabolela glava.

 • Komentiraj