Beg od televizorja

Pred tedni me je, udobno zavaljenega v kavč, pozno zvečer pritegnil film o na smrt obsojenem tipu, slabša varianta filma Dead Man Walking. Bilo je solzavo in razvlečeno, a zaradi nekakšne sprevržene fascinacije nad smrtno kaznijo, čeprav se z njo absolutno ne strinjam, sem vzdržal do konca. Končalo se je tik preden je tip sedel na električni stol.

Čez teden ali dva sem naletel na isti film in šele tedaj ugotovil, da gre za nadaljevanko Prison Break. Nadvse ponosen sem, da nisem podlegel evforiji novodobnih, kot štrumpantl napetih, neskočno dolgih serij. Prihranil sem ogromno časa, bržkone pa tudi živcev. Poznam tipa, ki je bil dovolj firbčen, da je z interneta potegnil vse do tedaj končane serije, kar ne bi bilo nič posebnega, če jih ne bi pogledal v enem samem vikendu, v ponedeljek pa z obnovo razpleta pokvaril veselja vsem ostalim. Od prijateljev sem izvedel za zgodbo, tipičen kliše: tip se da nalašč zapreti, da bi pomagal pobegniti po krivem na smrt obsojenemu bratu, za čigar obsodbo stoji zarota politikantskih rib. Od prijateljic sem izvedel, da je nekaj igralcev ful luštnih.

Beg iz zapora sem spet ujel včeraj in ugotovil ne le, da fantje še vedno čemijo v luknji, vrtnarijo pred zaporom, si izmišljujejo različne bolezni, da bi se dokopali do fukiš zdravnice in cvikajo, da ga bodo dobili od zadaj, ampak tudi, da je na smrt obsojeni robavs še vedno živ, čeprav je enkrat že sedel na električnem stolu. Bržkone ga je, kolikor se spoznam na dramaturgijo razvlečenih ameriških televizijskih izdelkov, v zadnji sekundi odrešil guvernerjev klic. Zaporniki so se tokrat vendarle odločili, da pobegnejo. Še nocoj. Izkopali so luknjo v zid, ugrabili paznika, na lepe oči podkupili fukiš dohtarco, si zrihtali obleke … toda še vedno je niso podurhali. Glejte spet danes! In jutri! In pojutrišnjem! Potem glejte še drugo sezono. In še tretjo.

Pri produkciji takšne vrste gre po mojem za podobno strategijo, kot pri subliminalnih sporočilih. Ko mulc isti komad sliši že petstotič, naj bi po teoriji vzel kuhinjski nož in umetelno razrezal domačo mačko, vse širše sorodstvo in nekaj nedolžnih sošolcev. Tako najbrž tudi oglaševalci pričakujejo, da bodo otopeli gledalci, ki dan na dan spremljajo iste reklame, vstopili v trgovino in pokupili vso zalogo pralnih praškov in LCD televizorjev.

Pred Begom iz zapora so na POP TV vrteli nadaljevanko Lost (Skrivnostni otok), ki je bila verjetno enako razvlečena, med tem ko je bila zgodba po pripovedovanju prijateljev še bolj za lase privlečena. Več mesecev pogrešani brodolomci – je to v sodobnosti sploh mogoče? – so bili urejeni kot igralci, ki so med pavzami oglaševali žiletke, parfume in šampone. Kaznjenci, morilci in posiljevalci, pa so vsi po vrsti prijazni in krotki kot muce iz reklame za Whiskas. Gledalec mora imet morilca enostavno rad! Konec koncev je on le žrtev sistema, kajne?

Edino razliko med običajnimi telenovelami in tovrstnimi serijami vidim v tem, da so slednje stabilneje finančno podprte in zato bolj kakovostno posnete, ostane pa osladna zgodba, ob kateri imam občutek, da scenarij pišejo sproti, pač glede na okoliščine. Tudi gledalci venezuelskih telenovel in Bega iz zapora so si bolj podobni, kot si upajo priznati. Oboji svoj prosti čas prilagajajo TV-sporedu, kar je za moje pojme poraz sodobnega sveta. Oseba, ki namesto druženja s prijatelji izbere jebeno nadaljevanko, je usmiljenja vredna in si dobre družbe niti ne zasluži.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori 1danica 4. 12. 2007 at 18:46

  Ampak začuda jih opazimo celo taki, ki jih bomo tako ali tako skritizirali kot prazne, osladne in brez vsebine… Le kako jim to uspe? So tako dobri ali je kaj narobe z nami? 🙂

 • Odgovori saily 4. 12. 2007 at 18:50

  😆 dle si me pa resno nasmejal s to svojo ugotovitvijo, da si dejansko gledal nadaljevanko 😀 hahaha
  prison break je meni osebno všeč, pa ne zaradi dobro izgledajočih tipov ampak zaradi vsebine… čeprov priznam, včasih me spravlja ob živce, ker ne vem kaj bo, ker vem da bo sledil zaplet, ampak ne vem kakšen… sicer pa lih danes sm pogledala zadnji aktualni del 3. sezone 🙂 tko da sedaj čakam, da pridejo novi ven

  lost mi je tudi kul, najbolj od vseh teh nadaljevank pa so me presenetile gospodinje… dejansko sm mislila, ok to bo pa res ena babja dolgočasna nadaljevanka, mater se pa tko pobijajo med sabo, da je ta huj kriminalka in mi je prov všeč ratal 😀

  sicer pa dle teh nadaljevank vsaj 2 meseca al clo 3 sploh nism mogla gledat… kar nek odpor sem imela… zdj bo mogoče spet pršu tist thrill nazaj, ne vem pa ne… dle sem bolj zainteresirana za knjige 😀

 • Odgovori likard37 4. 12. 2007 at 18:54

  Dober post! Kratek komentar imam predvsem zaradi fenomenalnega zadnjega stavka. Šefe, tako je!

 • Odgovori Insomniac 4. 12. 2007 at 18:56

  Televizije, ki samo kvasi bedastoče, ne gledam, raje si zavrtim Prison Breaka ali Losta. En del na teden, tako kot prihajajo ven. Se pa tudi meni zdi, da je zgodba vedno bolj za lase privlečena. Začetek je bil še obetaven.

  PS: Paucstadt je ravno pisal o Lost.

 • Odgovori Jaka 4. 12. 2007 at 19:16

  Najbolje, da greš nazaj v Afriko!

 • Odgovori Smreka 4. 12. 2007 at 19:26

  Meni pa so všeč Heroes, Veronica Mars pa je itak zakon.

 • Odgovori buba švabe 4. 12. 2007 at 20:29

  Od vseh nadaljevank zadnje čase (to je zadnjih 10 let) me ni nobena tolk navlekla, da bi šel TV spored gledat, kdaj bo gor. Sem pa videl veliko epizod Sopranov, pa recimo 6 feet under, CSI, House, še par drugih. Heroje sm si pa prvo sezono dol potegnil. 😳

 • Odgovori strojnik 4. 12. 2007 at 20:54

  TV je zguba časa. Bojše je na pivo iti. Ali pa na čaj… :mrgreen:

 • Odgovori Kašpar 4. 12. 2007 at 21:42

  Ne gledam ne Bega, ne Otoka.

  Strojnik, bolš je it na pir. 😀

 • Odgovori laufar 4. 12. 2007 at 21:57

  Chef, najboljš, da greš mau nazaj na bicikelpikacom, ker zdej si pa že, kako se že reče, patetičen?

 • Odgovori PaucStadt 5. 12. 2007 at 0:01

  @Cheff: ne, spored nam pa res ne hodi v zelje z družbo. serije na disku počakajo na prosti termin 😉

  Se strinjam, deloma. Verjetno kakšne velike razlike med mano, ki tripam na lost, in sosedo, ki še danes sanja Esmeraldo, res ni.

 • Odgovori Lady 5. 12. 2007 at 8:15

  “Oboji svoj prosti čas prilagajajo glede na TV spored”….

  napaka – tv spored se prilagaja tvojemu prostemu casu. zato pa so torenti in te zadeve.

 • Odgovori pirat s hribov 5. 12. 2007 at 10:52

  kva pa Rebelde 😆 ???

 • Odgovori seamus 5. 12. 2007 at 11:23

  jah sj, počas boš spoznal da je TV izguba cajta in jo boš nehal gledat.
  Ko se preseliš jo pa enostavno ne kupiš in pol nimaš TV-ja 😉
  Simpl

 • Odgovori sadie007 5. 12. 2007 at 12:20

  jst sem imela pa ful rada Umore na podeželju …

 • Odgovori buba švabe 5. 12. 2007 at 12:22

  Ja, ampak to se niti ne šteje. Tukaj je govora o žajfastih nadaljevankah ameriške produkcije. 😛

 • Odgovori sadie007 5. 12. 2007 at 12:31

  jah … k unih o zapornikih ne gledam glih, k sem bolj nežne sorte, no … 😳 pa sem se vseen hotla mal v debato vklopit … 😀

 • Odgovori kruhinmleko 5. 12. 2007 at 12:48

  gledam nanizanko.. v kratkem dobim vse serije, ki jih mislim z veseljem pregledat, ker se mi zdi zanimivo in me mal sprosti, se pravi so no-brainer nadaljevanke… ZAKON!!!

  prav tako sem si med poletjem pogledal 10 sezon najjaće ZF serije Star Gate v enem tednu..
  LOST me pač ne pritegne tako, ker nonstop vlagajo sekvence prejšnjih dogodkov oz. kaj se je z določenimi osebki dogajal in je torej brezveze..

  zanimiva nadaljevanka je še Heroes, sam to še pride na pregled v kratkem :p in pa seveda Jericho

  kar se pa tiče zapostavljanja prijateljev… včasih mi paše bit tud sam 😉 poleg tega pa me ti še vedno vabš na per!!!!

  en lep pozdravček 😀

 • Odgovori tomo 5. 12. 2007 at 13:37

  Ne vem kakšen napredek, pa smo še vedno pri tem, da ga ni čez dobro knjigo, dobro družbo doma ali v kafani in rekreacijo v naravi, dvorani, fitnessu.

 • Odgovori heros 5. 12. 2007 at 13:41

  beda. ne boš sicer priznal, pa vendar si ziher gledal vse simpsonove, vse futurame, vse prince iz bel aira, vse tako ali drugače ponavljajoče se zgodbe.

  chef, take it easy.

 • Odgovori heros 5. 12. 2007 at 13:43

  če ne, kaj za hudiča počneš cele dneve doma??? aja, pišeš nadaljevanke v blog okviru. :mrgreen:

 • Odgovori sloth 5. 12. 2007 at 19:35

  đizs pipl veseli december je. VESELI
  tejk it izi end let pipl du thejr thing

 • Odgovori chef 6. 12. 2007 at 9:20

  @1danica: smolo imamo!

  @Lady: še vedno je pa izguba časa, tudi če si povlečeš z neta!

  @seamus: to sem že zdavnaj spoznal, samo gledat še nisem nehal tisti dve uri na teden.

  @sadie: Umori na podeželju so kul, ampak sem samo enkrat vzdržal do konca!

 • Odgovori reva 6. 12. 2007 at 9:41

  Se strinjam, da is res beden, če ne greš na pir s kolegi, ampak raje doma gledaš Razočarane gospodinje!
  Kar se pa tiče izgube časa: Enim je surfanje po internetu in pisanje bloga izguba časa, drugim je kolesarjenje izguba časa, spet tretjim pa je spanje izguba časa… (Pa ne odgovarjati, da kolesarjenje ni izguba časa. Tudi meni osebno ni, enim pa je.) Ne moraš biti celi dan aktiven. Meni sede da sem kakšno uro na stand by. Takrat surfam, berem blog ali pa si z interneta pogledam serijo Razočarane gospodinje, ki sem jo zamudil, ker sem šel s prijatelji na pir.

  lp

 • Odgovori ZigaK 6. 12. 2007 at 9:48

  Gledal sem en del Prison breaka: potetoviran pa en črnc se lotita luknanja armirano betonske stene. Črncu ni jasno, kako bosta to naredila z ročnim vrtalnikom. Pa mu tetoviran pravi: a še nisi slišu za Hookov zakon?
  😆 sem mislu da bom crknu od smeha. No od takrat naprej ne gledam več, ker je očitno scenarij total u podnu.

  Aja chef, poglej si herosov filmič iz MB.

 • Odgovori sekundek 6. 12. 2007 at 15:45

  Recimo, da bi bile nadaljevanke bistveno bolj zanimive, če jih ne bi vlekli do onemoglosti in prekinjali s 1001 reklamo. Zato moj recept, nehaš gledat še prav čas in gledaš tiste sveže iz neta 😉 So pa večina teh ameriških resnično na dnu, kar se tiče umskih naporov. Jebat ga, tud američani morjo zastopit.

 • Odgovori Hana 7. 12. 2007 at 0:58

  aleluja! koncno en kateri ne vidi bistvene razlike med mehisko solato in amerisko.

 • Odgovori Uve Bolj 7. 12. 2007 at 14:06

  Lost..a to je tista serija, k en bajsi pa se ene par folka luta po enmu otoku?? pa k jim skoz neki dogaja??…haha…parkrat sem naletu na ta shit, ampak nisem zdrzal dolg in sem hitr saltu naprej..

 • Odgovori chef 8. 12. 2007 at 10:18

  @reva: Marsikaj je izguba časa, ampak najhujša je pa televizija!

  @ZigaK: sem ga že videl in sem bil prav presenečen nad vrhunsko montažo!

 • Odgovori rabarbara 9. 12. 2007 at 15:35

  Jaz pa rada pogledam Gospodinje, pa Housa, pa Talente v belem,
  pa Umore na podeželju, pa Morsa…., ampak ne za vsako ceno.
  Če gledam, gledam, če ne gledam, ni nobene panike.
  Še najbolj zvesta sem Gospodinjam. Televizija je ok, v primernih dozah.
  Vsak pa pač izbere, kaj mu najbolj sede.
  Da pa bi pred tv sedela vsak dan po več ur in ne glede na to, kaj se vrti,
  pa ne pride v poštev. Potem se raje z dobro knjigo zavlečem v posteljo.
  Ja, in zelo se strinjam s tvojim zadnjim stavkom.

 • Odgovori barbiblond 13. 12. 2007 at 20:55

  Z večino tega se strinjam, ne pa s tvojim vzgojnim komentarjem o simpatijah do kriminalcev. Bolj vidim v tem opozarjanje, do kakšnih napak prihaja v demokratičnih sojenjih. Mi zvemo in slišimo, kar nam je ponujeno in potem je kriv kriv, kar pa ni vedno res.

 • Komentiraj