Bicikel: Čez Črnivec v Tuhinjsko dolino

O strasti do kolesarjenja sem že pisal, zato si bom občasno dovolil napisati reportažo s kakšne od bolj zanimivih (beri: težkih in lepih) tur. Letos sem se na kolo nekajkrat že usedel, ampak bolj za kratko ali pa so bile ture dolgočasne, ravninske. Zaživim šele, ko je dovolj toplo, da si lahko slečem težke zimske kolesarske cunje, pod katerimi tudi pri petih stopinjah in manj veselo zašvicaš, zaradi česar postane pod džubinom (kolesarska zimska jakna) nadvse zatohlo. Kolesarjenje v lažjih cunjah je lahkotnejše, bolj sem poskočen.

Danes je bil tako lep dan, da sem z veseljem očistil bicikel in se s – pozor – prijateljico in prijateljem podal na Štajersko. S Tjašo sva se iz Ljubljane skozi Vodice odpeljala do Most pri Kamniku, kjer sva pobrala Blaža. Skupaj smo jo mahnili do Kamnika, od tam pa v Stahovico, kjer se začne položen vzpon na Črnivec:

01 Na Črnivec

Črnivec (902 m) je meja med gorenjskim in štajerskim koncem Slovenije. Med fotografiranjem na vrhu nas je slučajno dohitel oTTo, eden bolj ubrisanih – v pozitivnem smislu te besede – slovenskih rekreativnih kolesarjev. Naj bi se sicer obrnil in šel domov na kosilo, a zagnan kot je, se je priključil na preostanku dolge poti in poskrbel za nekoliko višjo povprečno hitrost in utrujene noge.

02 Na Črnivcu

Spust v Gornji Grad je fantastičen, nekaj hitrih ovinkov, tudi dve hitri serpentini. V zimskem času je idelna linija sicer popolnoma sfaljena, saj je po cesti ogromno peska. Nadaljevali smo do Mozirja, kjer je prišlo do dogodka dneva! Najprej naj povem, da je ena od bolj bedastih značilnosti kolesarske subkulture ustavljanje na bencinskih črpalkah. Tam dotočimo, praviloma s Coca Colo, sladkarijami in dodajanjem vode v bidone. To izgleda tako – bedno:

03 Pavza

No in med tem našim postankom so me opozorili na Alyo! Res je bila tam, moja najljubša slovenska pop zvezdnica. Takoj sem šel do nje in jo poprosil za skupno fotografijo. Najprej se je izgovarjala zaradi neurejenosti (v tisti trenirki je sicer izgledala naravnost odlično), ob obljubi, da fotografije ne bom nikjer objavil, se je pa prav prešerno stisnila k meni! S fotko torej ne bo nič. Je pa lepo popestrila ozadje telefona. Od tračev pa na cesto; skozi Braslovče smo nadaljevali do stare glavne ceste LJ-MB, ki je zdaj kar simpatično neprometna, žal pa precej slabo ohranjena. Zapustili smo jo malo naprej od Vranskega in zavili v Tuhinjsko dolino, kjer nas je pričakalo nekaj precej strmih puklov, ki so ob nasprotnem vetru prav lepo zagrenili življenje. Drugi gorski cilj je bil Kozjak (658 m), na katerega drugi strani se je veter spet obrnil v hrbet, zato je bil spust do Kamnika ob oTTovi pomoči v ospredju res pravi užitek.

V Kamniku smo se ločili in s Tjašo sva se skozi Mengeš in Trzin odpeljala domov v Ljubljano.

155 kilometrov dolga tura ima dva vzpona, skupno pa smo premagali malo več kot 1200 višinskih metrov. Vsega skupaj smo pedala vrteli nekaj čez pet ur.

Trasa: LJ–Vodice–Moste–Kamnik–Stahovica–Črnivec–Gornji Grad–Ljubno–Mozirje–Braslovče–Vransko–Kozjak–Kamnik–Mengeš–Trzin–LJ

Profil:

04 Črnivec - profil

Za tehnične frike: profil nastane z uporabo pulzmetra Polar S725, ki je hkrati tudi kolesarski števec in višinomer. Nastavljeno imam, da vse tri parametre beleži na 5 sekund. File potem prenesem na računalnik s pomočjo IR vmesnika in izriše se graf. Zaradi lažje preglednosti prilagam samo višinski profil.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori tomo 5. 3. 2007 at 9:00

  Kar konkretna povprešna hitrost, dobro ste ga peglal. Zanimivo!

 • Odgovori soča 5. 3. 2007 at 9:32

  Odlična tura s krasno popestritvijo – korajžni majo srečo. Ko prebiral blog sem v glavi že delal načrt za popolda – polhograjski dolomiti. Predlagaš kakšno dobro smer?

 • Odgovori Borut 5. 3. 2007 at 9:42

  Naslednjič ko greste na takšno turo javite pridemo nasproti iz Celja pa gremo del poti skupaj.

 • Odgovori Tadej 5. 3. 2007 at 9:49

  Polhov Gradec, Šentjošt, Vrzdenec, Horjul, Vel. Ligojna, Vrhnika, pol greš lohk pa za Borovnico, Podpeč, Ig pa obvozš ves barje. če si s specialko pejt pa raj dobrova horjul.

 • Odgovori postojnc 5. 3. 2007 at 14:15

  lepa turica, bi se takoj pridružil, če bi vedel. no, in če bi vzeli še kakšnega 🙂

  čestitke tjaši. malokatera bi tole zdržala…

 • Odgovori Janez 5. 3. 2007 at 14:40

  A si srečal gor kakšnega Serpentinška z Unimogom?

 • Odgovori seamus 5. 3. 2007 at 14:47

  pa ja nisi kupil sonyeriksona – pol res samo še čakam na fiata 😆 😆 😆 😆

  A bo punto 👿

 • Odgovori seamus 5. 3. 2007 at 14:48

  aja pa un hudiček bi mogu bit takle 😈 (CHEF dj ga zameni in tole zbriš)

 • Odgovori Grampy 5. 3. 2007 at 15:15

  Ne verjamem, da si se slikal z Alyo! Dokaži!

 • Odgovori vlatka 5. 3. 2007 at 15:32

  Petim uram pa že ne more človek reči “mala malca”. Vzpodbudno. čestitke še z moje strani.

 • Odgovori chef 5. 3. 2007 at 15:45

  @tomo: brez tvojega sokrajana bi bila ta hitrost za 2 km/h nižja 🙂

  @soča: za polhograjske dolomite ti lahko predlagam taužnt smeri, ker sem že praktično vse obvozil. Moja najljubša varianta je imela skoraj 3.500 metrov višinske razlike in je trajala dobrih 5 ur 😛

  @Janez: Ne. Samo en šleper je šel gor z nadzvočno brzino!

  @seamus: ne primerjat SE s Fiatom!!!

  @Grampy: ti bom pokazal na telefonu 😉

  @vlatka: za take kerlce kot smo mi, je res mala malca 😀

 • Odgovori Grampy 5. 3. 2007 at 17:20

  Verjamem le kar vidim in to verjamem!

 • Odgovori chef 5. 3. 2007 at 20:39

  Danes sem moral odkolesarit do Vrhnike, da je verjel, haha.

 • Odgovori trmoglavka 5. 3. 2007 at 22:42

  šele zdej sem opazila tole poročilo, pa so mi kar malo krila zrasla, ker sem pristala v tako branem blogu. hecam se 😀

  no, tudi meni je bila včerajšnja tura ena izmed lepših, čeprav priznam, da sem na trenutke dvomila, da bom s takšno “kolesarsko smetano” uspela priti do konca! Ko sem komaj lezla na Kozjak, sem se kar razjezila sama nase, ker nikoli pred turo ne pomislim, če jo bom sploh zmogla, ampak kar grem… Tokrat mi je na srečo uspelo in ker je bilo sproščeno vzdušje + dobra družba nejamrajočih ljudi, sem nanjo še posebej ponosna 😉

  Aja, pa hvala za zavetrje vsem trem garačem 😉

 • Odgovori chef 6. 3. 2007 at 7:04

  Na biciklu je ponavadi dobro, da delaš tudi z glavo in ne samo z nogami, v nekaterih primerih je pa res odveč rezmišljat 😉

 • Odgovori Grampy 6. 3. 2007 at 7:22

  Chef, pa se ja nisi samo zaradi tega peljal s kolesom? Saj bi mi sliko lahko poslal tudi po mailu. Saj veš, da je ne bi razpošiljal dalje! No, razen morda par ljudem…

 • Odgovori chef 6. 3. 2007 at 17:57

  Če ne drugega, ti te slike ne privoščim. Govorimo raje o čem drugem, haha!

 • Odgovori Grampy 7. 3. 2007 at 17:36

  No, ne vem zakaj nisi vsaj z mopedom prišel, če ne z avtom.

  Sicer pa ja, nevošljiv sem vam, kers te se tako lepo imeli. Mislim, da mi tega ni treba posebej poudarjati!

 • Komentiraj