Brez telefona

Takoj, ko sem izstopil iz taksija, sem že pogrešil telefon. Ob dveh zjutraj. Saj bi ga takoj poklical, nekaj trenutkov nazaj mi je namreč dal posetnico, a ga nisem mogel, ker pri sebi nisem imel telefona. Lisica je bila pa v Budimpešti. Na tleh telefona nisem našel. Normalno je bilo, da P. ob tej uri ni bere pošte, čeprav je še deset minut nazaj vztrajal pri ponočevanju, zato nisem računal, da bo prebral prošnjo, naj pokliče taksista. Še najbolj smiselno se mi je zdelo zaspati in zagato reševati zjutraj.

Če ne bi kar naprej izgubljal ali kvaril telefonov, bi bil milijonar

Ne spomnim se kdaj sem nazadnje nov telefon kupil šele po preteku vezave. Morda še nikoli. Včasih je bilo to poceni. Potem so začeli delati pametne telefone. Obstajajo tudi poceni pametni telefoni, a dobro delujejo le prvih nekaj mesecev. Zato sem začel kupovati drage telefone, ki funkcionirajo vse do bridkega – in prezgodnjega – konca. Huaweia P10 sem imel šele dobrih deset mesecev.

Zjutraj sem spet pregledal okolico in skočil še na kraj zločina. Natakarica telefona ni našla. Telefon je zvonil, a priklicala nisva nikogar. Klical sem na Metro, a so mi svetovali, da pokličem po deveti zvečer. Zakaj šele takrat? Ker bodo šele takrat vedeli ali se je kak predmet izgubil. »Saj je logično,« je pribila. Ne, ni logično, sem si mislil, a z dispečerji se ne gre prerekati. Tudi taksist telefona ni našel.

In še kar je zvonilo.

Ubogi telefon

Postajalo mi je vseeno. Čez dan pa se je izkazalo, da je izguba telefona prvovrstna tema za razne brezplodne pogovore. Ob omembi, da sem izgubil telefon, so ljudje prebledevali. Pa ne telefon! Kaj boš zdaj? Kako kličeš ljudi? Kaj delaš že cel dan? Saj si ob premoženje! Materi sem se tako zasmilil, da je dahnila: »Ubogi …« Ne vem še, ali je s tem mislila sina ali telefon.

Malo je grizlo tudi mene, ne toliko zaradi morebitnih stroškov, ampak zato, ker je menjava telefona precej travmatična izkušnja. Z očetom sva še enkrat pregledala teren in šla celo na policijsko postajo. Pazi zdaj! Postaja je bila … zaklenjena. Nesrečni ljudje so stali pred vrati v skoraj tako dolgi vrsti kot tujci vsako jutro stojijo pred državljanom prijazno Upravno enoto Ljubljana. Mrki obraz dežurnega, vedno imajo tisti mrki izraz, ki lepo odraža institucionalno in siceršnjo neprijaznost Policije, bi me spravil v še slabšo voljo, tako da sva odšla.

Doma me je pričakal mail: »Tvoj telefon se je našel. Nek taksist iz Žirov ga ima.« S pripisom njegove telefonske številke. Pisalo je tudi, da se lahko z njim dobim v sredo zvečer. Brez telefona bi vzdržal, ne bi pa mogel več prenašati vprašanj kje imam vendar telefon in zakaj spet ne dvignem, kaj šele da bi lahko stoično prenašal izražanja upanja, da imam back up, vprašanja, zakaj nimam tiste aplikacije, ki telefon locira in menda tudi pokvari, če pride v napačne roke, in razne predloge kaj in kako storiti.

Konec in nov začetek

Končalo se je z izletom v Žiri. Telefon je razbit, a deluje. Zdaj me ljudje vztrajno sprašujejo kako se je telefon znašel v Žireh. Ne vem prav dobro. In me niti ne zanima. Če prav razumem, je taksist iz Žirov nekoga slučajno odložil prav tam, kjer sem iz nekega drugega taksija prej izstopil jaz, ob tem pa mi je telefon padel iz žepa tiste jakne s tako butastimi žepi, da mi iz njih kar naprej letijo stvari. Medtem ga je verjetno nekdo potacal ali povozil z valjarjem. Kakorkoli, pošteni najditelj je telefon izročil taksistu, ki se je začel s tem ukvarjati pozno popoldne. Doma. Telefon je bil tako rekoč kriptiran, a mu je očitno uspelo odgovoriti na klic. Navsezadnje bi bilo bolje, če bi telefon ostal kjer je bil in bi ga zjutraj našel sam, tako rekoč na domačem dvorišču.

To pišem zato, ker se mi ne ljubi več pogovarjati o izgubljenem telefonu. Odgovoril bom tudi na drugo pogosto zastavljeno vprašanje: Kaj boš pa zdaj?

Nič ne bom. Dal bi zamenjati zaslon, če Teleray ne bi bil najbednejši servis v zgodovini mobilne telefonije, zaradi česar se bojim, da bi tistega jebivetrnjaka za pultom fizično napadel. Poleg tega bi bilo skoraj ceneje odplačati to napravo in kupiti novo. Verjetno bom še nekaj mesecev klošaril z razbitim zaslonom, potem pa kupil nov telefon.

Prejšnja objava Naslednja objava

15 komentarjev

 • Odgovori Seamus 31. 10. 2018 at 19:10

  Pa sj zaslon ti zamenjajo marsikje. Za bistveno manj denarja. To namreč ni neka znanost. teleray je tam zgolj zaradi popravil v garanciji. Enega imaš na začetku Tržaške.

 • Odgovori Seamus 31. 10. 2018 at 19:12

  Pa še to. Če ti zaslon dela, ti je šlo samo steklo, kar pride potem z delom par deset evrov.

 • Odgovori Danijel 31. 10. 2018 at 19:57

  Moj je brez zaklepanja, če ga kdo najde me bo zelo hitro lahko kontaktiral, še email imam zapisan v gumijastem ovitku. 4 leta starega S4 active (khm…) verjetno ne bo nihče hotel obdržati 🙂

 • Odgovori filmoljub 1. 11. 2018 at 12:43

  Podobno kot zgoraj. 😎 Jaz imam tale fosil (saj vem), baterija traja po ves teden, ponudniku HOT Hofer plačujem izključno po porabi (in ne pavšalno s paketom, ki ga itak ne potrebujem), če bi ga slučajno kje izgubil, pa bi mi najditelj po vsej verjetnosti iz pomilovanja in sočutja kupil ter podaril najnovejšega Samsunga ali ponudil, da mi plača vsaj pivo.

 • Odgovori Matej Zalar 1. 11. 2018 at 18:01

  @Seamus: Da, k tistemu na začetku Tržaške bom šel vprašat, ampak se bojim, da senzor za prstne odtise ne bo delal nikoli več.

  @Danijel: No, problematično je, če kak šaljivec pošlje v svet fotografije tvoje gole žene ali pa ti naredi mimogrede za 100 evrov stroškov, ko gre po bencin. J pa kontaktna številka na opaznem mestu kar dobra zamisel.

  @Filmoljub: No, saj, če izgubiš ta telefon, se sploh ne sekiraš, ampak samo prekličeš kartico in mimogrede kupiš na bencinski črpalki novega.

 • Odgovori Katica 2. 11. 2018 at 6:29

  Tile so carji – rešijo vse kar se rešit da: https://www.kron.si

 • Odgovori Whyyesno 4. 11. 2018 at 20:06

  A prek tega nisi videl? https://www.google.com/android/find

 • Odgovori Seamus 4. 11. 2018 at 20:37

  @Whyyesno – če nimaš vklopljene lokacije, potem ne dela. Zanimivo pa je, da kljub temu, da imam pobite vse google aplikacije, nisem prijavljen v google account, nekje najde eno luknjo, da ve stanje in da mi zvoni.

 • Odgovori Disguy 4. 11. 2018 at 21:11

  Jaz sem enkrat že uspel rešit svoj telefon prek aplikacije Google Maps, ker je ostal prižgan dovolj časa, da je zabeležil zadnjo lokacijo. Ta je bila v eni od sosesk na jugu LJ in zahvaliti se moram dobremu gospodu, ki je živel tam, da je šel povprašati o tem sosede in ugotovil, da je neka stara gospa našla moj telefon in ga vzela domov (Pri čemer sem nekoliko presenečen, da ga ni direktno nesla na policijo, ker verjetno ni bila zmikavtski tip). Je pa res, da je 2 meseca kasneje crknila matična plošča, tako da na koncu od te avanture nisem imel toliko kot sem mislil.

 • Odgovori Matej Zalar 4. 11. 2018 at 21:34

  @WhyYesNo: Hvala. Ampak lokacije praviloma nimam vklopljene.

  Kar se tpa tiče menjave stekla … za ta telefon to ne pride v poštev. Predrago.

 • Odgovori tele-KOM 6. 11. 2018 at 17:14

  “Ampak lokacije praviloma nimam vklopljene.”
  -točno to. Poleg tega, nato za lociranje rabiš laptop/dostop do računalnika, pridemo potem do ene težave: kaj če je v bloku? A boš zvonil v vsakem nadstropju? 😀

  Moja prigoda izpred pol leta:
  Kolesarim po LJ, ker nisem imel dresa ampak majico telefon na hrbtu provizorično zataknjen v kolesarske hlače in poslušam glasbo. Pridem do Vilharjeve, čez nasproti cesto ena zelo luštna srna in čakava zeleno.
  Ko se prižge jaz (morebiti pre-ambiciozno) štartam, grem na zadnje kolo in se zvrnem direktno na svojo zadnjo plat. Po očitnem šoku in spoznanju da sem se kraljevsko osramotil, se poberem in skušam kolikor toliko dostojanstveno odkolesariti mimo smejoče srne.
  Po približno treh kilometrih ugotovim da ne glasbe ne telefona ni več.
  Sistematično prevozim traso nazaj do semaforja sramote, vendar tudi tam telefona ni več.

  Sprijaznjen z usodo se vrnem domov in se iz stacionarnega pokličem, takoj se oglasi dekle, ki pravi da ima moj telefon in da ga lahko prevzamem v Šiški. Seveda sem do stare pumpe praktično letel (škoda da ni bilo strave za povprečno hitrost).

  Tam me čaka srna, ki je po moji vratolomni štartni proceduri slišala glasbo in je telefon vzela s sabo, da ga ne bi kdo ukradel.

  Zahvalim se ji in se še malo pogovarjava, nakar ji dam 5 eur vsaj za kavo čeprav pravi da ni treba.
  V trenutku ko sem odpeljem moje veselje ob najdbi telefona zamenja uničujoč občutek poraza, saj se zavem, da sem ji pozabil reči za telefonsko.

 • Odgovori srnjak 6. 11. 2018 at 18:51

  Si pa res butelj. Tiščal si ji 5 eur? Pa kar takoj bi težil za TŠ?
  Povabit bi jo moral na pijačo!!! In če bi sprejela, potem pa počasi naprej.

 • Odgovori TELE.com 6. 11. 2018 at 22:42

  Vem 🙁
  Celo pot nazaj sem razmišljal kakšno tele sem.

 • Odgovori tele.com 6. 11. 2018 at 22:57

  Moral bi jo povabiti na pijačo, tako pa je nikoli več ne bom videl.

  Ko sem prišel domov je strava (ves čas je bila vključena) prikazala 33.3 kilometra.

  #JUSTFUCKMYSHITUP
  https://8ch.net/just/res/13538.html

 • Odgovori Matej Zalar 7. 11. 2018 at 8:32

  Noro, ti si res težek šalabajzer 😆 Je pa dobra zgodba!

 • Komentiraj