Cepljeni proti zdravi pameti

Nobenega dobrega izgovora nimam za to, da se tudi letos nisem cepil proti gripi. Razloga za to pa sta, da se mi ne ljubi na drugi konec Ljubljane in da sem neodgovoren. Ker kot samozaposleni nisem upravičen do trdo priborjene delavske pravice do nadomestila za začasno zadržanost od dela zaradi bolezni, sem v prvi vrsti neodgovoren do samega sebe, ob tem pa tudi do družbe, ker potencialno obremenjujem sistem in posledično tudi druge paciente.

Vzroka za izredne razmere zaradi bolezni, ki niti nima epidemioloških razsežnosti, je seveda tudi nezadostno število medicinskega osebja in pomanjkljiva bolnišnična infrastruktura, skratka razgrajeni zdravstveni sistem, ki ne služi pacientom, ampak barabam, ki nas vsakič znova nategujejo s floskulami o socialni državi. Ampak vzrok za gnečo je tudi neodgovornost ljudstva. Čeprav stane cepljenje pičlih 12 evrov in je verjetno manj zamudno kot povprečen obisk trgovskega centra, je precepljenost v Sloveniji iz leto v leto nižja in med najnižjimi v Evropski uniji. Da je nizka tudi med medicinskim osebjem, se mi pa sploh zdi šokantno, ker bi pričakoval, da bo praktično stoodstotna.

To dokazuje, da smo Slovenci po eni strani paranoičen, po drugi pa tudi egoističen narod.

S tistimi, ki proti vsakršnemu cepljenju nastopajo z argumentom o teorijah zarote ali se sklicujejo na načelni boj proti farmacevtskim korporacijam, te teme raje ne načenjam. Mi je pa že več znancev razložilo, da naj bi bilo cepljenje proti gripi brezveze, ker cepivo ni stoodstotno. Ampak tudi varnostni pas ne zagotavlja stoodstotne varnosti – naj se torej v avtomobilu ne pripenjam več in upam, da se ne bom zaletel?

Mar ni bolje plačati 12 evrov in si vzeti uro časa za cepljenje, kot teden dni preležati v vročičnih mukah ob debilnem dopoldanskem televizijskem programu in ob tem bolezen prenesti še na ostale družinske člane? Navsezadnje je zaposleni ob del zaslužka, a je tudi res, da marsikdo morda raje zasluži manj in ostane doma ter po prvih treh dneh najhujšega na delodajalčeve stroške že kaj postori na vrtu ali celo naskrivaj raznaša viruse v trgovinah in bifejih.

Bolj, ko je država socialna, bolj se državljani zanašajo nanjo, obenem pa se jim zaradi institucionalizacije solidarnosti ni več treba ukvarjati z empatijo. Če je z vidika prihodka skoraj vseeno, ali ste v službi ali ne, boste za svoje zdravje skrbeli manj kot tisti, ki zaradi bolezni utrpijo tudi resne finančne posledice.Tudi, če zboli sosed, vam je vseeno, ker bo za njegovo zdravje poskrbela država – kot je tudi prav. A obenem ljudje v tem okolju domnevne solidarnosti, ki ni naša odločitev, ampak je hočeš nočeš vgrajena v sistem, razvija egoizem, ki je zaradi šibkega zaupanja v institucije socialne države še posebej očiten.

Mladi starši, ki svoje otroke opisujejo kot največji zaklad, zanje bi tudi ubijali ali bi se v nedogled borili z mlini na veter, četudi nimajo prav, tako zaradi čistega egoizma na načelni ravni niso sposobni doumeti, da so objektivno vsi otroci vredni enako. Tem ljudem je za druge prav malo mar, zato zaradi zanemarljivo majhnega števila hudih zapletov po cepljenju odgovornost za precepljenost otrok prelagajo na druge starše, ki svoje največje zaklade izpostavljajo popolnoma enakemu tveganju. Razlika je v tem, da so prvi egoisti, drugi pa solidarni. In seveda prvi mislijo, da so najpametnejši.

Enako je s cepljenjem proti gripi.

Ob tem je zanimiv slovenski fenomen prepričanje, da smo najpametnejši na svetu – tudi denimo na področju precepljenosti, ki je bistveno manjša kot v drugih državah. Obenem tarnamo zaradi znatno slabše blaginje kot v tistih državah, kjer se neumnejši državljani bolj redno cepijo.

Manj cepljenih, več bolnih, manj narejenega, manj zasluženega.

Tisti borci za težko priborjene pravice in proti farmacevtskim lobijem, ki nikdar niso služili denarja, ampak so hodili v službo po plačo, tega seveda ne bodo doumeli.

Prejšnja objava Naslednja objava

36 komentarjev

 • Odgovori p 1. 2. 2017 at 8:09

  Moj prijatelj ki živi v Coloradu, se, odkar je v ZDA, vsako leto cepi proti gripi. Zakaj? Ker mu delodajalec na leto da tolk in tolk plačane odsotnosti. In če en teden leži domaz gripo, potem mu zmanjka dni za smučanje. Zavarovnje vskoči šele po enem mesecu, vse kar je manj ti odžira dopust.

 • Odgovori Matej Zalar 1. 2. 2017 at 8:30

  O tem govorim.

  Težava takšnega sistema je sicer to, da potem v službo hodijo tudi bolni ljudje. Samozaposleni natakar si recimo ne more privoščiti bolniške odsotnosti, ker mora vsak mesec naštepat 200 ur, da sploh preživi. V redu, on bo mogoče investiral v cepljenje in se je tega rešil. Lahko pa se samo prehladi – in on ne bo ostal doma, ker to pomeni, da zasluži 40, 80, 120 ali 200 evrov manj.

 • Odgovori FoX 1. 2. 2017 at 8:31

  Amen. “To dokazuje, da smo Slovenci po eni strani paranoičen, po drugi pa tudi egoističen narod.” To bi moralo pisati na prvi strani ustave.

 • Odgovori Platar 1. 2. 2017 at 9:05

  Hja
  Nikoli se nisem cepil imam pa sodelavca preko mize, ki to redno prakticira…v zadnjih 10 letih nisem opazil, da bi mu cepljenje kaj prida pomagalo, ravno tako ga zvije in pokašljuje in smrka en teden na zimo kot jaz( če ne še bolj), ki prisegam na šnopc in propolis.(mogoče mešam prehlad in gripo)
  In ja bolje ostati doma kot meniti da se bo firma sesula, če te dva dni nebo, in v tem času okužiti še vsaj 10 drugih.

 • Odgovori filmoljub 1. 2. 2017 at 10:59

  Po mojem je težava prav to, kar ti opisuješ kot paranoično: ljudje preprosto ne zaupajo nikomur in ničemur. Kakšno cepivo je pravzaprav to? Morda kakšno ceneno, tretjerazredno, neučinkovito? Je priporočilo oblasti o cepljenju spet en butalski nateg, ki služi samemu sebi (oz. zgolj tistim, ki prek javnih naročil služijo s cepivi ter medicinskimi standardi in postopki)? Gre za lobiranje farmacije, učinkovina in učinek pa sta povsem brezvezna? No, saj si povedal: za paranojo gre. Ampak težko bi rekel, da je nezaupljivost docela neupravičena — zlasti po tistem, ko nas ta država s svojimi podsistemi brezsramno in groteskno nabija v riti že zadnjih 25 let. Pa da se razumemo: osebno sem absolutno ZA cepljenje, pa ne samo to proti gripi, ampak tudi sicer oz. pri drugih (zlasti otroških) boleznih.

 • Odgovori Silvy 1. 2. 2017 at 11:38

  @platar Če samo en teden pokašljuje in smrka, to potem ni gripa. Gripa pride praktično v par urah in te popolnoma položi s temperaturo čez 38.5, bolečinami v kosteh in mišicah, glavobolom … Če imaš res pravo gripo, ne hodiš naokoli, ker enostavno ne moreš.
  Sama sem jo na zadnje prebolela kakšnih 10 let nazaj in res ni bilo fajn. Pa še oba z možem sva zbolela.
  Ker si nisva želela ponovitve, sva se po tej izkušnji nekaj let cepila. Brez kakršnih koli stranskih učinkov, potem pa spomin na preživeto grozo zbledi in na cepljenje kar malce pozabiš. Tako, da zdaj se že par let ne cepiva, bolj ali manj zaradi že zgoraj navedenih razlogov.

 • Odgovori Matej Zalar 1. 2. 2017 at 11:53

  @Platar: Sodelavec je verjetno res samo prehlajen. Tukaj sva spet pri vprašanju pripenjanja v avtomobilu. Se ne boš pripel, ker se že 10 let nisi zaletel, medtem ko se prijatelj zaletava kljub temu, da je pripet? Tudi jaz po mojem sploh še nisem imel gripe, čeprav se nisem nikdar cepil. Verjetno se bom šele potem, ko jo bom prebolel prvič 🙂

  @Filmoljub: Absolutno imaš prav. Vendar je po drugi strani zanimivo, da ljudje vseeno verjamejo Židanom, Janšam, Semoličem in neznancem s Facebooka, ki objavljajo šokantne resnične zgodbice. Verjamejo torej barabam in butcem z zelo slabimi argumenti. Ne bodo pa verjeli strokovnjakom z resnimi argumenti in to kljub temu, da gre za ukrepe, ki so v razvitem svetu dobro sprejeti.

  V enačbo je torej treba vnesti še naivnost (ko politiki govorijo o socialni državi ali o reformi v zdravstvu, jim gre za nas) in očiten, pogosto povsem neutemeljen strah pred spremembami, ki pa je očiten tudi pri liberalnem delu tega naroda.

 • Odgovori jazsembog 1. 2. 2017 at 15:14

  Mogoce folk, ker je sam dosti amaterski na svojem podrocju ne zaupa stroki?
  Ja smesno, da folk pada na balkanski sarm zgoraj omenjenih, medtem pa res podvomi v vsaki stavek odlicnih strokovnjakov.
  Ja slovenci so/smo paranoicni. Lezarnost slovencev je samo zaigrana in na povrsju, v resnici folk zmrzne ob vsaki novi situaciji. Za to noben zares ni za spremembe

 • Odgovori Aleš 1. 2. 2017 at 16:29

  Mislim, da se večina nas še dobro spomni pandemije gripe H1N1, ki jo je razglasila WHO. Razvite države so po podatkih Evropskega združenja za klinično mikrobiologijo in nalezljive bolezni do konca lanskega leta naročile več kot milijardo doz cepiva, vendar pa je bilo doslej cepljenih le okoli 300 milijonov ljudi. Nova gripa in odziv nanjo pa sta prinesla ogromne dobičke farmacevtskim podjetjem. Tako sta denimo švicarska farmacevtska giganta Novartis in Roche zaradi množične prodaje cepiva proti novi gripi v tem času zabeležila rekordne dobičke.
  V javnosti so se zato pojavila ugibanja o vplivu farmacevtskih podjetij na ravnanje WHO glede nove gripe. WHO trditve, da je ustvarila “lažno” pandemijo, da bi s tem zagotovila koristi farmacevtski industriji, označuje za znanstveno in zgodovinsko napačne in zagotavlja, da farmacevtska industrija ni neprimerno vplivala na politiko in odgovor WHO ob pojavu pandemske gripe.

 • Odgovori Aleš 1. 2. 2017 at 17:27

  jazsembog: Kako komentiraš dejstvo, da se po tvojem ˝odlični strokovnjaki˝ proti gripi večimoma sploh ne cepijo.
  Matej: Če do sedaj še nisi imel gripe, ima po mojem mnenju prste vmes očitno dober imunski sistem.

  • Odgovori Primoz 1. 2. 2017 at 21:57

   A lahko to “dejstvo” podpres s kakim verodostojnom virom? Kot je recimo dejstvo, da je na infekcijski kliniki cepljenih vecina zdravnikov?

 • Odgovori Matej Zalar 1. 2. 2017 at 17:52

  Brez dvoma, ampak bojim se, da z leti popuščam. To pravzaprav čutim. Res je tudi, d aje bila precepljenost včasih večja. Potem so se ljudje spametovali, ugotovili, da je vse skupaj nateg, in začeli pogosteje obolevati za gripo.

 • Odgovori darja 2. 2. 2017 at 2:14

  Jaz imam tudi dober imunski sistem.
  Niti pod razno se ne bi cepila. Se pa izogibam folku, da mi ne diha za ovratnik. Recimo za ritjo imam vedno v trgovini voziček.
  Po vsaki žurki na ‘šihtu’ ima vsaj 1/3 sodelavcev ocvirke na goflji. Jaz nikoli.
  In tudi doma ne strašim z Brefom.

 • Odgovori jazsembog 2. 2. 2017 at 3:16

  Verjetno, ker jim je vseeno, ce zbolijo. Moj instruktor za voznjo se v prostem casu pelje mimo moje vasi 100 km/h, pa je se vedno je on tisti, ki mladino, najbolj nauci kaj je varna voznja, ker se zaveda, da resuje zivljenja, medtem ko drugi samo hodijo na siht in se jim jebe.
  Ko se glih omenja, imam eno farmacevtko v familiji, ki kategoricno zavraca vsa zdravila. To mi razlaga, ko sedi na svoji riti z 20kg prevec in gleda na tv. Sola ne naredi cloveka, slovenci znamo biti paranoicni in jih je vcasih boljse vzeti na izi. Ce ne morem spati na letalu, se nasopam z tableti, ali pa se ga napijem. Jem pa tui kar mi pase, s tem da tak in tak ne maram nekega poceni ulicnega sranja prevec. Se pa gibam.
  Btw ales si kupil delnice Novartis takrat? Kak se ze rece, u better put money where your mouth is?

 • Odgovori Platar 2. 2. 2017 at 8:10

  Ja res je verjetno je bil le prehlad, tudi sam se ne spomnim da bi jo prav velikokrat prebolel mogoče vsega skupaj dvakrat.
  Sem za cepljenje proti nalezljivim boleznim,tetanusu tudi proti klopnemu meningoencefalitisu sem se cepil(ker jih fašem par 10 100% vsako sezono) sedaj hodim na vsakih 5 let po obnovitvene doze, ker tega me je pa res groza, gripa pa, kaj pa vem zaenkrat se čutim dovolj odpornega da glih vsake “šponte”, ki jo populistično oglašujejo pa res ne potrebujem. tok tok po lesu…

 • Odgovori Mirko 2. 2. 2017 at 10:03

  Zakaj se cepiti:
  https://www.youtube.com/watch?v=RfdZTZQvuCo

 • Odgovori Aleš 2. 2. 2017 at 10:13

  Primož, res ne čutim potrebe, da bi tebi kar koli dokazoval. Sem pa dokaj dobro seznanjen z podatkom, kolikšna je preceplenost ljudi, ki delajo v farmacevtskih podjetjih, ki proizvajao cepiva proti gripi. Adjuvas squalen je eden od snovi, ki so ga uporabljali v cepivu, ki povzroča hude oblike avtoimunskih bolezni in po koncu zalivske vojne so uporabo tega adjuvansa v cepivih prepovedali. Dejstvo pa je, da človek nikoli v zgodovini ni bil tako zaležen in zanemarjen, kot je zadnjih nekaj let, tako, da ne preseneča dejstvo, da se tikih ljudi ujame že najmanjši virus. Da pa ne bo pomote, nisem proti vsakršnemu ceplenju, saj sem sam cepljen proti klopnemu meningoencefalitisu. Strah in panika sta najboljša sopotnika bolezni in nesreče.

  • Odgovori p 2. 2. 2017 at 11:11

   Glej, želim samo, da deliš z nami vir tvoje “dobre seznanjenosti”. Sicer izjava ni vredna pol p…e mrzle vode.
   Mimogrede, a veš, da je skvalen eden od naravnih lubrikantov ženske vagine. Previdno 😉

 • Odgovori Matej Zalar 2. 2. 2017 at 12:09

  @Mirko: Lepa, ampak paranoik bo rekel, da je v resnici tista pregrada naluknjana ali da se premik sem ter tja in podobno.

  @Aleš: Ta je tudi dobra – dokaj dobro seznanjen s podatkom o precepljenosti zaposlenih v farmacevtskih podjetjih. Ne razumem kdo, kako (metodologija, vzorec) in zakaj sploh zbira te podatke.

  Je pa zanimivo … ko je edina posledica bolezni dejstvo, da za teden dni obležiš (in povzročiš strošek delodajalcu), je cepljenje brezveze. Ko gledaš fotografije ljudi s klopnim meningoencefalitisom – ali celo poznaš koga, ki je zbolel -, takrat pa iz dtrahu požreš cmok in se cepiš s cepivom farmacevtskega podjetja, ki mu gre samo za zaslužek.

  Prosim, ne zameri, ampak to je prvovrstni primer egoizma o katerem pišem.

  Se pa strinjam, da so ljudje zaležani in da to farmacevtski industriji in zavarovalnicam pride blazno prav. Res Ampak za to, da se ljudem ne ljubi ukvarjati s športom in da prekomerno žrejo, pijejo, kadijo in se drogirajo, niso krivi farmacevtski in zavarovalniški lobiji. Oni so pač samo tiho in dobro delajo svoj posel.

 • Odgovori Trilc Vanilc 2. 2. 2017 at 20:47

  Mene zmeraj znova preseneti to izpostavljanje zasluška farmacevtskih podjetji. Pa zaboga no. Saj niso humanitarni zavodi. In dobiček je pri njih še kako pomemben. Razvijanje novih zdravil ni ravno poceni hec. A mislite, da vse razvoje in preizkave pa teste financira država? Luft? A se kdo sploh zaveda kakšna je pot do registracije novega zdravila ali cepiva? A se kdo sploh zaveda koliko časa preteče od ideje, odkritja, razvoja in testiranja preden pride zadeva na trg? Koliko dokazil, preverjanj je vmes? In koliko denarja je za to potrebnega?

  Po drugi strani pa, ali veste koliko je regulative pri izdelavi vseh tistih tudi “eko” igrač, ki jih vsi ti “zavedni in vsevedni” starši, ki imajo kemijo, farmacijo in medicino v malem prstu, tlačijo otrokom, ki jih dan za dnem vlačijo po ustih?

  Pa še nekaj o dobičkih. Daleč največ dobička ima prehrambena industrija. Ali boste sedaj, zgroženi nad tem, kako jim gre samo za denar, nehali jest?

  Lepo vas prosim.

 • Odgovori Rado 3. 2. 2017 at 6:24

  O gripi lahko povem le to, da sem jo fasal le enkrat. In to takrat v srednji šoli, ko so nas prisilno peljali na cepljenje. Cepljenje je bilo zame usodno. Hvala, nikoli več!

 • Odgovori Matej Zalar 3. 2. 2017 at 9:16

  @Trilc Vanilc: Odličen komentar! Za slovensko javnost je na splošno problematičen vsak, ki z nečim nekaj zasluži. Primer: nek entuziast organizira vaški kolesarski maraton, ki skozi leta preraste v nekaj večjega. Takrat se pojavijo komentarji, da to pa ne gre, zdaj je pa on zaslužil, in to z nami, zaračunavajo nam štartnino – ki je, kajpak, po mnenju teh ljudi previsoka.

  Pa da bi delodajalec ustvaril dobiček – ja kaj imam pa jaz kot zaposleni od tega?

  In tako naprej.

  @Rado: No, če si med tistimi redkimi, ki jim cepivo pomaga, je res škoda zapravljati. Si pa potem na udaru od tistih, ki bi se lahko cepili, ampak se ne.

 • Odgovori Seamus 3. 2. 2017 at 9:59

  @Trilc Vanilc – prehrambeno industrijo si omenil samo bežno. Pa mislim, da Slovenci veliko več svinarije dobijo preko hrane, kot prek igrač.
  Pri nas je pomebno samo, da je poceni, poceni, poceni. Kvaliteta ne šteje nič, samooskrba nič. Je bil pred kratkim en lep članek na to temo, kako smo pri nas smetišče za hrano, ker pokupimo vse, samo da je poceni. Ali pa zadnjič tisto nadomestno mleko…
  Je pa zanimivo, da južnije je še tužnije. Lani sem na tržnici v vukojebini v Srbiji doživel šok – želeli smo kupiti jabolka in branjevec nas prepričuje, da ima poljska jabolka, odlična, sladka, čvrsta. Ta lokalna so baje kisla in brez okusa…
  Kakorkoli, pri nas je problem tistih nekaj ljudi, ki imajo reakcijo na cepivo. Ni pa problem s sladkornimi, alergijami, debelostjo, zamašenimi žilami, pa verjetno še kar nekaj boleznimi, ki so posledica slabih prehranjevalnih navad in slabe kvalitete hrane.
  Nimam podatkov, koliko je vsako leto teh bolezni, samo verjetno jih ne nekajkrat več, kot je primerov zaradi cepljenja. Pa pustimo ob strani dejstvo, da bolezni po cepljenju niso ravno dokazane, medtem ko ostale so dokazano posledica hrane.
  In ljudje se raje ne bodo cepili, ker je to popularno. Žrli bodo pa govedino s pretečenim rokom iz odpisanih blagovnih rezerv Nizozemske ali Belgije, ki jo ponujajo supermarketi, ker je poceni.
  Bruh!

 • Odgovori Gal Kusar 3. 2. 2017 at 14:54

  Matej, ker omenjas ravno trgovske centre in “da se ti ni dalo na drugi konec Ljubljane”… V ZDA pred sezono girpe v (vecjih) trgovskih centri omogocijo cepljenje proti gripi. Tako lahko ljudje, ki gredo po nakupih, spotoma opravijo se ceplenje in jim ni treba za to posebej hoditi v zdravstvene domove ali bolnisnice. No, ce sem malo sarkasticen, ne vem zakaj Posta Slovenije, katere poslovalnice so se spremenile v kramarske sejme, v svojih poslovnih enotah ne izvaja tudi cepljen proti gripi? Morda pa bi tudi kaksna prava zdravstvena zavarovalnica v Sloveniji ali celo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, strosek ceplenja posameznika proti gripi, uposteval pri zmanjsanju zavarovalne premije?

 • Odgovori Matej Zalar 3. 2. 2017 at 18:15

  Lepa, zelo dobro. Na Petrolu bi pa lahko uredili drive-in cepljenje, recimo zraven pralnice.

  Zdravstvene zavarovalnice (tudi državna, ki pravzaprav sploh ni zavarovalnica) bi lahko marsikaj po vzoru avtomobilskih in drugih premoženj, ampak ne bodo. To, da kadilci, pivci alkohola, požeruhi in lenuhi plačujejo enako zavarovalnino – seveda v odvisnosti od dohodkov, kar je prav – kot zavarovanci, no, davkoplačevalci, ki živijo zdravo, je bistveno bolj nelogično kot če bi za avtomobilsko zavarovanje lastnik vozila s 60 konji plačal enako kot nekdo, ki vozi avto s 400 konji.

  Temu ne moremo reči solidarnost, ampak potuha.

  Aja, saj za to so trošarine na tobak, alkohol … pa še na sladke pijače bi jih radili nabili. Škoda samo, da ta denar ne gre v zdravstvo.

 • Odgovori Rado 3. 2. 2017 at 20:02

  ? Ne vem, če si me razumel Matej. Na udaru za gripo sem bil le enkrat v življenju. In to takrat, ko sem se cepil.
  Le takrat sem zbolel. Potem nikoli cepil in nikoli zbolel.

 • Odgovori Matej Zalar 4. 2. 2017 at 19:40

  Eh … sem razumel, ampak v komentarju spustil sem besedo “ne”. Menda si imel pa preprosto … smolo.

 • Odgovori Matej Zalar 7. 2. 2017 at 9:37

  Uau. Če bi se imel s tem čas ukvarjati, bi verjetno relativno hitro našel mnenje imunologa, ki razmišlja drugače.

  Tisto pismo je seveda samo še eno v vrsti resničnih izpovedi. Ja, tudi med zdravniki bojda obstajajo šokantno neumni kadri, za katere se človek čudi, kako so sploh izdelali gimnazijo. Nekatere verjetno spoznaš že na daleč, večine žal ne.

 • Odgovori Uroš 7. 2. 2017 at 9:49

  Na podlagi česa se lahko ti odločiš, kateri so neumni in kateri ne? Na podlagi znanja medicine? Zdrave pameti? Včasih je za zadravo pamet veljalo, da je zemlja ravna.
  Jaz sem že prevečkrat doživel (sedaj govorim o svoji stroki, ne o medicini), da je napačno nekaj “kar pa ja vsi vedo”. Z današnjo tehniko sem imel možnost ovreči zdravo pamet, ki je veljala 30 let. In ne vem, zakaj bi bile nekatere veje znanosti na to imune.

 • Odgovori Uroš 7. 2. 2017 at 9:52

  Še to. Iz tvojega odziva sklepam, da članka nisi prebral v celoti. Se motim?

 • Odgovori Matej Zalar 7. 2. 2017 at 11:08

  No, določiti, kdo je neumen, je relativno preprosto. Težje pa je razločiti med dobrimi in slabimi zdravniki, preprosto zato, ker mi kot laiki premalo vemo, današnja tehnika in široka dostopnost do domnevno relevantnih virov gor ali dol.

  Nikakor ne trdim, da si ti neumen – da ne bo razumljeno narobe -, verjetno se v to problematiko poglabljaš precej bolj kot večina zdravnikov, ki so se nekaj naučili na faksu in farmacevtskih seminarjih, zdaj pa trdijo, da je to praktično dogma. Ampak ob večini tistih, ki so a priori proti cepljenju si ne morem pomagati, da jih ne bi imel za neumne že zaradi njihovega načina komunikacije in nekakšnega pravičniškega boja proti stvarem, ki jih sploh ne zastopijo. V isto kategorijo uvrščam nasprotnike GSO, kis o to bodisi zato, ker nimajo pojma, bodisi zato, ker je pač kul biti proti.

  Članka v angleščini na 13 straneh pa res nisem prebral in ga ne bom niti, ko se bom odločil za cepljenje samega sebe ali svojega otroka.

  Poglej, tako kot lahko dvomim v cepljenje, lahko dvomim v praktično vse na tem svetu, berem vse sorte in se grizem zaradi vseh krivic, pa zaradi ameriške in ruske zunanje politike pa zaradi vprašanja partizanov in domobrancev pa zaradi aidsa in lačnih otrok pa zaradi prehranskih in farmacebtskih korporacij pa zaradi dopingiranih rekreativnih kolesarjev, ki me nabrišejo za 10 minut v klanec, včasih pa so bili 5 minut za menoj … ampak tega preprosto ne bom počel, ker nimam niti časa niti znanja.

 • Odgovori Uroš 7. 2. 2017 at 11:23

  “Težje pa je razločiti med dobrimi in slabimi zdravniki, …”
  Ravno zato pa potrebujemo nekakšen sistem za spremljanje kakovosti v zdravstvu. Zdravniki se ga žal ogibajo in zato tudi nimajo možnosti učenja na lastnih napakah.

  https://podcrto.si/zakaj-moramo-stalno-dvomiti-v-kakovost-nasega-zdravstva-in-zdravnikov/

  In zato tudi dogme ostajajo dogme. In zato moramo tudi o dogmah dvomiti.
  Ko bomo imeli možnost spremljati kakovostv zdravstvu, bo po moje zaupanja v zdravstvo več in debat o cepljenju manj.
  V kateri bolnišnici se raje zdraviš: tam kjer ne odkrijejo nobene napake, ali tam kjer odkrijejo 25 napak na leto?

 • Odgovori Ata Štrumf 20. 4. 2017 at 15:25

  Bivša mis je po novem zdravnik….!?!?!

  http://www.alenkavindis.si/ospice-se-sirijo-zaradi-cepljenja-kako-jih-zdraviti/

  Mimogrede. Ne zbijat vročine. Ne mrzlih obklatkov!?!? No samo še čakam da reče…ah saj so samo vročinski krči…no biggie….malo čajka…toplo postlco…pa je…

 • Odgovori Uroš 21. 4. 2017 at 12:00

  Ne bom komentiral cepljenja in ostalega, ampak le zbijanje vročine.
  V čakalnicah zdravstvenih domov so običajno na voljo zloženke, med njimi tudi kakšna o splošnih nasvetih glede vročine. Če te zloženke spremljaš več let lahko opaziš, da se meja vročine, kjer je potrebno zbijanje zvišuje. tudi nasveti zdravnikov se spreminjajo. vedno bolj jasno postaja, da je vročina pač obrambni mehanizem, ki je za telo koristen in se ne zbija, razen če je previsoka. In koliko je preveč, je bilo včasih celo 38, potem 39, danes pa tudi pediatri že to mejo postavljajo na 40°, razen seveda če vemo, da je dotična oseba nagnjena k vročinskim krčem.
  Skratka, nova spoznanja spreminjajo stare dogme.

 • Odgovori Bingo 17. 1. 2018 at 11:08

  Zadnja teorija zarote pravi, da imajo farmacevti več dobička če prodajajo zdravila čim več obolelim, kot če prodajajo cepiva. Zato so sami podtaknili vesti o nevarnih vsebinah v cepivih, da se čim manj ljudi cepi in je posledično čim več obolelih ter večji zaslužek na zdravilih.
  Če pa obolelost povzroči paniko in povečano povpraševanje po cepivih, imajo pa izgovor za dvignit ceno cepiv.
  Skratka WIN-WIN situacija.
  Kolateralna škoda pa so tisti necepljeni, ki so tako neumni da so nasedli.

 • Komentiraj