Cicka

Čez reke sem se prevažal že z marsičim, tudi s tirolsko žičnico, še nikoli pa ne s čim tako hecnim kot konec prejšnjega tedna pod Kumom pri Zidanem Mostu. Ime ji je cicka. Kot sem videl tik pred odhodom, jo je pred časom že opisal Miran, ki je prehodil isto pot, samo da v obratno smer. Jaz sem šel na Kum iz Trbovelj čez Čebulovo dolino, spuščal pa sem se po Škratovi dolini v Zidani Most. In v Zidani Most s tiste strani – razen, če se ti ljubi brusiti podplate po asfaltu, ne moreš drugače kot s to smešno pogrutavščino.

Cicka

Da ne bi bilo pomote, gor piše, kaj je to. Po mojem bi morali pripisati vsaj, da je uporaba na lastno odgovornost, če že ne kakšna krajša navodila.

Cicka - navodila

Z vitlom sem jo potegnil na svojo stran, a me je nekoliko skrbelo – sama od sebe pač ne bo prišla čez. Precej manj stresno bi bilo, če bi imel za družbo še koga drugega kot bitje s štirimi nogami in brez rok, ki je bilo do te zadeve še bolj nezaupljivo kot jaz. Med testno vožnjo brez potnikov sem ugotovil, da jo odnese precej daleč, seveda ne do postaje na nasprotni strani. Ocenjeval sem, da se bom lahko do vrha nekako potegnil za zajlo.

Čas za akcijo! Zajla je po moji oceni dolga okoli sedemdeset metrov. Problem je v tem, da se odpelje takoj, ko jo spustiš, jaz pa sem moral not spraviti še psico, ki se je – njen nesporni pogum gor ali dol – odločila, da se tega heca pač ne gre. No, nekako sem jo zabrisal not, skočil v cicko in zaprl vratca še preden se je žival vrgla dol. Na koncu sem se samo še elegantno potegnil nekaj metrov do postaje – kar je bilo lažje, kot sem si mislil.

Brez dvoma vrhunec izleta, žal pa o cicki nisem izbrskal nobenega pametnega podatka. V razvitih deželah bi verjetno zadeva funkcionirala kot turistična znamenitost, za prevoz bi zaračunali vsaj 2 evra in pred vožnjo bi nam odpredavali pravilnik o varnosti. Ves čas vožnje nosite čelado! Med potjo ne odpirajte vrat! Ne stegujte se skozi okno! In podobno. Včasih je dobro živeti v nerazviti deželi.

Nekdo je posnel filmček:

Prejšnja objava Naslednja objava

16 komentarjev

 • Odgovori Rok 17. 1. 2013 at 19:01

  Tole bo pa za sprobat

 • Odgovori darja 17. 1. 2013 at 20:00

  Jaaaaa! Na prvi fotki sem mislila, da je ptičja hišica. 😛
  Saj veste, zdaj pomagamo pticam preživeti zimo!!!

  Chef, kje, kako najdeš take adrenaline?

 • Odgovori blitz 17. 1. 2013 at 21:00

  Huuuudoooo. Tole morem pa mulce peljat. A gre v obe strani na enak način? In kako se potegneš do postaje? Se vlečeš za tisto zajlo, ki se jo vidi skozi okno?

  In še najpomembnejše vprašanje – ali mobi vleče na sredi reke? 😆

 • Odgovori Anastazija 17. 1. 2013 at 21:32

  Tale cicka je bila 1. 8. 2012 objavljena v reportaži v Delu z naslovom K Štajnbrikarjem do ajzenpona z luftponom:

  http://www.delo.si/arhiv/k-stajnbrikarjem-do-ajzenpona-z-luftponom.html

  Pa še prevod: Štajnbrik – Zidani Most, ajzenpon – železnica, luftpon – cicka (tovorna žičnica, v konkretnem primeru čez reko Savo med Radečami in Zidanim Mostom.

 • Odgovori chef 17. 1. 2013 at 21:53

  @darja: Imam talent, ampak tole se mi je posrečilo.

  @blitz: Ja, sem pregledal signal. Na bregu je lovil 🙂 Ja, gor se pa potegneš z zajlo, ki je očitno namenjena prav temu. Na koncu je za boljši oprijem okoli zajle navita nekakšna špirala.

  @Anastazija: Hvala, preberem! So pa to zanimivi kraji, ki jih ne poznam dobro.

 • Odgovori miran 18. 1. 2013 at 9:44

  Hoho, cicka, najbolj zabavni del izleta na Kum. 🙂

  Tisto o varnosti in teh zadevah bi bilo pa treba kar resno jemat. Jaz sem se konkretno treščil v betico, ko sem se stegoval ven in je cicka na drugi strani butnila v gume (kolega me je čisto brez občutka vlekel).

 • Odgovori uršula 18. 1. 2013 at 12:52

  se strinjam s s tvojo psico.

 • Odgovori chef 18. 1. 2013 at 21:03

  @miran: Vidiš, tipično balkansko-pobalinsko: z napravo je upravljala nepooblaščena in neizšolana oseba, potnik pa se je brez čelade stegoval skozi okno 🙂

  @uršula: Največkrat ima prav, ja. Je pa med nama bistvena razlika: ona bi šla po 15-ih kilometrih komot naokoli in prehodila dodatne tri, štiri … jaz bi naredil skoraj vse, da mi ne bi bilo treba 🙂

 • Odgovori ToniT 19. 1. 2013 at 7:06

  Nisem vedel, da to čudo še obratuje. Pred davnimi leti smo šli na izlet na Kum in ko smo se vračali nazaj v Zidani Most, smo se peljali s Cicko – daleč najboljši del izleta.

 • Odgovori Nergač » Pippa na vlaku 19. 1. 2013 at 18:02

  […] chef 19.01.2013 ob 18:00 ob 18:00 pod Pippa, miks V zvezi z omenjenim izletom na Kum so me spraševali, če Pippa sme na vlak. Seveda […]

 • Odgovori jeri 5. 2. 2013 at 12:31

  Ko sem bil majhen smo se včasih peljali tukaj mimo. Takrat je bila cesta še tako ozka, da je promet tekel najprej 15 min v eno smer in potem 15 min v drugo smer. Ko smo čakali, so me vedno strašili, da se bom mogel peljati s tem čudom, če ne bom priden.
  Nisem pa vedel, da se ljudje s tem dejansko vozijo, meni deluje bolj nezanesljivo:) Bom sprobal enkrat.
  Kolo bi spravil notri Chef?

 • Odgovori miran 5. 2. 2013 at 13:01

  Haha, cesta je še vedno tako ozka, samo da je zdaj malo naprej semafor, ki nekaj časa spušča v eno smer, potem v drugo. Za kolo nisem ziher, verjetno bi šlo, bi pa verjetno moral imet nekoga zraven, da bi držal. Se mi pa zdi brez potrebe s kolesom gor rinit. Če prideš iz celjske smeri, raje v Zidanem Mostu zaviješ levo in narediš tisti dodatni kilometer do starega železnega mosta v Radečah.

 • Odgovori chef 5. 2. 2013 at 14:27

  @jeri: Z biciklom bi šlo, če bi ga fajn držal 🙂

 • Odgovori miran 5. 2. 2013 at 14:45

  Ja, malo sem nejasno napisal. Mislil sem, da rabiš nekoga, da ti cicko drži, ko nalagaš. Pa če si sam in se moraš potegnit tistih zadnjih nekaj metrov, si predstaljam, da ti lahko kolo dol v Savo zgrmi. Nerodno je, bi pa moralo biti izvedljivo. 🙂

 • Odgovori Nergač » Kriška gora 15. 5. 2013 at 18:02

  […] veselje – ali je bilo slabo vreme ali snežni plazovi. Tako smo rinili na nižje kuclje: Kum, ne vem kolikokrat na Grmado in na Tošč, na Krim, najbolj bedna letos je bila Limbarska gora. […]

 • Odgovori Areh 7. 9. 2018 at 5:30

  @jeri Gre s kolesom..

 • Komentiraj