Davek na zdravje

»Dovolite mi najprej, da povem, da je danes za ministrstvo in mislim tudi za celo Slovenijo in Slovenke in Slovence velik dan. Kajti po 24 letih smo predstavili nov sistemski predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju in to je, mislim, dobra novica.«

Solzavi nagovor ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc je nov dokaz, da razsežnosti težav v slovenskem zdravstvu bistveno presegajo sposobnosti te vlade in še posebej sposobnosti ministrice. Gospa me spominja na nerodne piflarke, ki so vedno napisale predolge spise in jih oddajale, ko je že zvonilo, a so vseeno dobile dobre ocene, ker so se pač potrudile. Če so takšna dekleta vztrajna, lahko bržkone prilezejo do mesta ministrice.

To, kar je ministrica predstavila skoraj dve leti in pol po nastopu mandata, ni zdravstvena reforma, ampak samo predlog za drugačen način zbiranja prispevkov za zdravstvo. Država se torej sprememb loteva tako, kot smo že vajeni: z uvedbo novega davka.

Predlagani popravki zelo očitno niso oblikovani po meri ljudstva, ampak po okusu koalicije, torej ne tako, da bi bili ljudje bolj zdravi, ampak tako, da bo preživela vlada. Občutek imam, kot da bi spremembe predlagali socialni demokrati ali upokojenska stranka: več je treba vzeti premožnim in še bolj izenačiti razlike med minimalnimi, povprečnimi  in nadpovprečnimi plačami.

S tem, da višje prispevke plačajo premožnejši, sicer ni nič narobe, kot tudi ni nič narobe z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja – ampak ne na tak način, da država okrepi monopol nad prispevki za zdravstvo in poveča tveganje za neracionalno porabo. Najhuje je, da s tako spremembo ne bo zadovoljen skoraj nihče. Še najmanj seveda zaposleni z najdpovprečnimi plačami, a tudi manj premožni, ki bodo sicer prihranili slabih sto evrov letno, a ne bodo deležni nič boljše zdravstvene oskrbe kot doslej. Kajti reforma, kot temu skrpucalo pravi ministrica, ne odpravlja glavnih vzrokov za finančno luknjo v zdravstvenem sistemu.

Pacientom boljša nabirka ne bo pomagala, če država ne pristriže peruti Zavodu za zdravstveno zavarovanje in če ne opredeli pristojnosti in odgovornosti vodij bolnišnic. Če bodo zdravstvene ustanove še vedno vodili kadri, ki nimajo pojma in jih očitno niti ne zanima koliko denarja zapravijo za predrag material ali pa jim uspe doseči, da univerzitetni klinični center ostane domala brez anestieziologov, je dodaten denar za opremo, zdravila in mlade specialiste čista izguba, ki si jo bodo še naprej delili mešetarji in grebatorji iz zdravniških vrst.

Nisem med tistimi, ki bi rešitev ob vsaki težavi videl v menjavi vlade, ker je vsaka naslednja vlada kvečjemu še slabša. Ampak to je skrajno škodljiv predlog sprememb, ki ne samo ne rešuje težav zdravstva, ampak stanje še poslabšuje, zato je verjetno res čas, da vlada pade. Ne zato, ker je predstavila reformo, ampak zato, ker ni predstavila reforme. Da si je ob tem skrpucalu ministrica še tako blazno všeč, da si je kupila novo pražnjo obleko, je pa sploh znak za alarm.

Res pa je, da nisem pričakoval nič boljšega.

Prejšnja objava Naslednja objava

48 komentarjev

 • Odgovori Borut 20. 1. 2017 at 19:15

  A sem edini, ki ga vsaj malo moti davčno izkoriščanje “bogatih”? Strinjam se, da mora obstajati določena mera solidarnosti, ampak zakaj ne v obe smeri? Seveda ne pričakujem boljše zdravstvene oskrbe, ampak glede na to da premožnejši zagotovo v povprečju delajo več od tistih z nižjim prihodkom, bi lahko začeli pri čakalni vrsti. Prej so na vrsti, prej bodo ozdraveli in skrbeli za tiste, ki ne morejo skrbeti zase. Win-win.

  • Odgovori Ph 20. 1. 2017 at 21:10

   Haha tale me je pa najprej šokirala, potem pa še nasmejala.
   Na pamet mi pade dosti win-win situacij, ampak zgoraj ponujena ni ena od njih 😀

 • Odgovori Matej Zalar 20. 1. 2017 at 20:37

  Ne, v socialni državi premožnejši ne morejo in ne smejo biti kakorkoli privilegirani v primerjavi z manj premožnimi. Pika.

  Nekaj drugega pa je vprašanje ali je pošteno, da recimo minimalna plača znaša 2/3 povprečne plače, pri čemer večina ne sodesga povprečne plače. Morda je pošteno, ni pa normalno in taka družba ne more normalno funkcionirati.

  • Odgovori Aleš 20. 1. 2017 at 22:50

   Pravzaprav bi pravilneje zapisal, da v “socialni državi po slovensko” premožnejši ne smejo imeti več prosto razpoložljivega dohodka, kot manj premožni. In ga tudi nimajo.
   .
   In če sešteješ vse “socialne bonuse”, zastonj vrtce, socialna stanovanja, malica za otroke, kaj vem kaj še vse… …pa do RTV prispevka, imajo eni, se bom grdo izrazil, socialci, kjer je žena čistilka na minimalcu s tremi pamži v “jankovičevem” stanovanju v celovških dvorih in brezposelnim descem, – itak nista poročena, da je lahko še “samohranilka” – ki cel dan visi v bifeju pod blokom, čika in izpolnjuje listke za športne stave, ter sem in tja preproda kakšen rabljen avto,več prosto razpoložljivega dohodka, kot redno zaposlen “tajkunski” par z vsak po recimo 2.500 €/bruto, temi otroki v vrtcu, živeč v najetem stanovanju (ali pa kredit).
   Da tudi bistveno več razpoložljivega prostega časa na strani “socialcev” sploh ne omenjam.
   .
   Socializem 2.0
   .
   Lahko noč Slovenija.

 • Odgovori Zmrda 20. 1. 2017 at 22:38

  Ne vem, a je zdravstvo sociala? Najboljse da povsod sabo nosis izpisek zadnje place pa te lahko karkoli kupis upalijo po lestvici.

  • Odgovori Aleš 20. 1. 2017 at 22:56

   🙂 Točno.
   Še malo, pa bo treba še na pumpi, ko boš točil gorivo, pokazati izpisek zadnje plače, da ti bodo ubrisali stopnjo trošarine glede na tvoj zaslužek.
   Butale.

 • Odgovori Revež revežu kača 21. 1. 2017 at 7:57

  Gospa me spominja na nerodne piflarke, ki so vedno napisale predolge spise in jih oddajale, ko je že zvonilo, a so vseeno dobile dobre ocene, ker so se pač potrudile.

  Danes dobre ocene ne bi bilo, kvečjemu odbitne točke ter posledično tudi slabšo oceno. 🙂 Pa tudi vztrajnost ni ravno več vrlina …

  Mi je pa vedno zanimivo prebrat komentarje o tipičnem izkoriščevalcu vseh vrst transferjev ala sociala – lenuh, kadilec, igralec stav, štepar otrok, 24 urni kofetar, lahko kar pijanec, zanemarjalec dece, šminkasta afna, južnjak/priseljenec, ipd. – kar jasno kaže, da so mediji in razni neoliberalni pridigarji uspešni pri svojem početju.

  • Odgovori Aleš 21. 1. 2017 at 9:42

   Zgolj en primer:
   Si mogoče kdaj videl vsakoletni seznam prejemnikov socialnih stanovanj v Ljubljani?
   Uporabi google in si ga poglej, pa ti bo mogoče kapnilo, kdo je žrtev kakšnih “pridigarjev”.
   In če še nisi opazil: “neoliberalizem” je v tej državi na napačni strani Alp državni sovražnik št. 1 in kakršnikoli “neoliberalni pridigarji” sploh nimajo dostopa do 90% revolucionarnih medijev.
   In ti si očitno en tak “dobro opran” produkt naših MSM.

 • Odgovori filmoljub 21. 1. 2017 at 8:32

  Ha ha, samo v Slovenistanu je taki polovičarski bedariji mogoče reči “reforma” — in to remek delo smo pripravljali četrt stoletja? Človek ne ve, ali bi se bridko jokal ali blazno smejal. Največji dosežek ministrice je torej sistem egalitarnosti, uresničenje butalskih mokrih sanj: “Vseeno je, kako je zdrava moja krava, samo da bo sosedu crknila.” Seveda, bognedaj da bi premožnejši plačevali enako ali da bi bil kdo privilegiran.Raje vsi skupaj zgnijmo v revščini in bedi. Predvsem tisti moralni ter intelektualni. Ravno včeraj sem gledal inavguracijo novega potusa. Česa tako grotesknega že dolgo ne, vsaj od prejšnjega Pahorjevega selfija dričanja po ograji ali kaj že.

 • Odgovori Matej Zalar 21. 1. 2017 at 9:54

  @Aleš sicer karikira, a ima prav. Dejstvo je, da se v Sloveniji ne splača biti pošten in delati za 2.500 evrov neto. Ne, ne … dogovori se z delodajalcem in delaj za minimalca, ostalo pa zaračunaj prek popoldanskega s.p. Prek njega izdajaš fakture tudi za ženino popoldansko delo, pri čemer je popolnoma brezveze, da je gospa sploh zaposlena.

  Krasen primer je tudi dodaten davek na luksuzna vozila – premožni, ki bi že tako plačali bistveno več davka, so avtomobile pač kupili in registrirali v tujini – zaslužil je posrednik, država pa nič.

  Nadalje berem, da ministrica iz kvote SD kar po svoje predlaga povišanje minimalne plače – zakaj? Da bo še več ljudi prejemalo minimalno plačo? Da bo vsak z minimalcem sicer lahko zapravil 30 evrov mesečno več (kar je smešno), a bo njegova služba manj sigurna? Da bo država s tem še enkrat spodbudila prekarizacijo? Da bodo prispevke, ki jih bo država pobrala od teh višjih minimalcev zapravili ne da bi kakorkoli izboljšali zdravstvo?

  V tej državi pač lahko preživiš samo tako, da goljufaš – bolj ali manj. Za prekarce z majhnimi dohodki je recimo obvezno, da napišejo za 10 jurjev potnih nalogov – to vemo vsi in to delamo vsi in ta idiotizem je postal normalen -, sicer enostavno zaslužijo celo manj kot delavec z minimalcem, ki bo vedno govoril samo o minimalcu, nikoli pa ne bo omenil, da dobi še regres pa plačani dopust pa plačano bolniško pa osnovna sredstva za delo – vse tisto, česar nima noben s.p.-jevec, ker si mora vse to financirati sam. Zdaj bo pač moral plačati še nov davek na zdravje, čeprav mora že tako plačati višji prispevek kot ostali minimalci – in to ne glede na to, koliko v resnici zasluži.

  Resno, z veseljem bi dal za zdravstvo 50 evrov mesečno več – ampak ne tej državi, kjer ropu rečejo korupcija.

  • Odgovori Mietzsche 21. 1. 2017 at 14:06

   Minimalna plača obstaja neodvisno od državne zakonodaje. Če država ne garantira minimuma, kar ga efektivno itak ne, pač glede na cel divji zahod s skrajšanimi delovnimi časi, s.p.-janjem in podobnim jajcem, minimum še vedno je. V denarju in v delovni klimi. In zato ljudje bežijo v tujino. Nobenega zidu ni, ki bi jih ustavil, kvečjemu en velik tobogan. Krvavimo delovno silo kot DDR. In kak je odziv delodajalcev? Več denarja? Normalni delovni časi? Manj podcenjevanja in/ali teroriziranja na šihtu? Manj siljenja v kazniva dejanja? Faking šit, da ne, samo vsak drugi dan se da nekoga v cajtunge ali na TV, da nam pove, da ni kadrov, ker so mladi leni, neposlušni in neuporabni. Ampak to pač dobiš, ko ne ponudiš minimuma.

 • Odgovori filmoljub 21. 1. 2017 at 10:30

  Kakorkoli obrneš, ima Mazzini prav: stoletja smo bili hlapci, ki so iz nategovanja gospodarja ustvarili življenjski nazor in filozofijo. odkar smo samostojni, pač nategujemo drug drugega oziroma sami sebe. Navada je pač železna srajca — in že res, da smo zapustili Balkan, a Balkan ni zapustil nas.

 • Odgovori Revež revežu kača 21. 1. 2017 at 13:32

  Aleš kar na teren bo treba in dat plašnice z oči – zaposleni, prekerci, nezaposleni, invalidi, bolniki, družine umirajo danes na obroke.
  Sicer pa vsak vidi, kar hoče videti – tebi gredo v nos ta uvoženi in prejemniki neprofitnih stanovanj, drugemu migranti, tretjemu bogati, četrtim sosedje, itd. Vsak izhaja iz sebe in iz svojih okoliščin. Lahko se seveda zgodi tebi – bolezen, smrt, bankrot, izguba zaposlitve in družine – kaj hitro si v sranju živega blata – tudi samomor je le del te igre.

  Sicer pa je najbrž res enostavno: pustiš službo in špilaš socialnega podpiranca pred kafičem s čikom v roki, na upravni enoti si spremeniš ime in priimek, da zveni bolj eksotično, pobarvaš lase, se prijaviš na razpis in zadeneš glavni dobitek – stanovanje. In potem bentiš čez tiste, ki imajo službo in si lahko kupijo svoje stanovanje.

  • Odgovori Mietzsche 21. 1. 2017 at 14:17

   Socialna stanovanja so super dobitek za slovenske poslovneže. Kak neverjeten čudež je to, da smo iz Juge prišli s takšnim presežkom stanovanj, da lahko mladina živi v podedovanih nepremičninah in da država občasno še vedno zgradi kakšno blokovsko naselje, da lahko slovenski “ustvarjalec delovnih mest” izplačuje mezde, ki bi človeka sicer omejile na življenje v neogrevanih pločevinastih barakah, in si sam privošči tistega Audija na leasing, potem pa javno potoži, da če ne bi bilo terorja minimalne plače, bi bil on vendar milijonar. O slovenske sanje

 • Odgovori Dorian Premužič 21. 1. 2017 at 15:36

  Konkreten primer:

  Pri okrog dva tisoč evrov neto plače skupaj z delodajalcem skozi leto vplačava 6.000€ zdravstvenih prispevkov. 300€ dodam sam za dopolnilno. Skozi DDV in trošarine, ki gredo v integralni proračun in se porabijo tudi za izobraževanje zdravniškega osebja in gradnjo infrastrukturo, dodam še cca. 5000€ letno. Aja, pa pri 8,5% prispevku ZZZS pri zavarovanju avtomobila vržem še kakšnega stotaka. Ne smem pa pozabiti tudi dohodnine, kjer kot samska produktivna kapitalistična svinja brez otrok “pravično” zapadem v 41% odstotni razred in še dodatno oplemenitim proračun.

  Nepremičnine si ne lastim, kljub temu da že zdaj za kapitalske dohodke odbijem četrtin, bom po novem še tukaj financiral zdravstveni sistem kjer nimam pravice izbrati in izvedeti kakšen zdravnik me zdravi.

  Najbolj žalostno na koncu ni to, da s kolegom, ki kot občan plačuje 50€ na mesec, sediva v isti šestmesečni vrsti za specialista. Žalostno je to, da so mene in sebe intelektualno sprani kolega in njegovi sovolilci spravili v položaj, kjer svojega letnega dohodka nikjer ne upam povedati na glas. V Sloveniji zato, ker bi bil označen za sovražnika ljudstva. V tujini pa zato, ker sem kljub desetletnim izkušnjam za šest jurjev prekratek za letno plačo, ki jo pri njih dobijo diplomirani začetniki. Da ne omenjam kako bi sploh razložil, da sem procentualno obdavčen več kot njihov šef s par stotimi tisočaki letne kompenzacije.

  • Odgovori Aleš 21. 1. 2017 at 19:10

   *****
   Identična situacija.
   Pa jebem ti državo, kjer si z 2 jurja neto plače ožigosan za tajkuna, sovražnika delovnega ljudstva in tako tudi obdavčen.
   …ravno dobil izračun dohodnine za 2016. Ko vidim tisti bruto cifro z vključeno boniteto za službami avto si mislim, da sem za Slovenijo pravi tajkun. Dasiravno v tujini s tako bruto letno plačo operira vsak malo izkušenejši komercialist.
   Kar pa realno mesečno dobim na račun pa vem, da me nese vsak keramičar ali prodajalec sadja na tržnici.

 • Odgovori Harlock 21. 1. 2017 at 16:49

  Problem s premožnimi v Sloveniji je, da večina njih je prek vez in poznanstev in seveda nepotizma prišla do lepih služb, denarja in statusa.

  • Odgovori Aleš 21. 1. 2017 at 19:15

   To lahko velja samo za javni sektor in (para) državne firme.
   Glede na rekorden % (para)državnih firm v Sloveniji je pa za “naše” še vedno dovolj “službic”.
   .
   P.S. se spominjaš primera direktorja neke javne “firme” iz Holdinga mesta Ljubljana – 6 jurjev bruto plače in “mestno” neprofitno stanovanje za 250 € najemnine.
   No po javni objavi te “anomalije”, je tega “đeka” je potem Janković le “privil” in mu dvignil najemnino na 280 € – in novinarji so bili zadovoljni, zgodba izginila iz medijev.
   Adijo pamet.

  • Odgovori Seamus 21. 1. 2017 at 20:29

   Ja, in takšni ljudje potem konkurirajo na trgu. Zaposlen za nedoločen čas v državni firmi, kjer dela skoraj kar mu paše, večino pač za popoldanski sp, ki je ravno za to kar dela v službi. In sedaj naj bi bil njemu nekdo konkurenčen? Na sestanek za razpis pa pride zopet ta isti osebek…
   Res, adijo pamet.

 • Odgovori Anonimno 21. 1. 2017 at 20:03

  se res vsem zdi logicno, da se vsepovsod ukvarjajo samo z 20-75 EUR in debato ali je to davek, prispevek ali zavarovanje. kot da bo to resilo nase zdravstvo.

  zaradi tega se v UKC Mb ne bo vrnil nihce od anesteziologov, kirurgov, urologov, ki so imeli vrh glave nesposobnih sefov/direktorjev in neurejenih razmer in odsli…

 • Odgovori jazsembog 21. 1. 2017 at 20:06

  Se enkrat ponavljam, edini nacin, da v sloveniji normalno prezivis, da imas firmo v tujini, in denarni tok speljan mimo slovenske drzave.
  Pri nas so ljudje vsekani, tezki socialisti, apaticni do kraja, sama postsocialistna jajca cujem vsaki dan.
  Ze kot mlad sem se odlocil, da bom porocil tujko. Najboljsa garancija, da te sistem, in lastna familija, ne potegne not v greznico za vedno.
  Ekonomsko, je nas narod popolnoma nepismen, poleg tega pa se ideolosko kmetavzarko nadrkan.
  Vlada kaze, kaj je problem druzbe. Ukvarjanje z prerazporejanjem, namesto z dodano vrednostjo. Posledica so ogromno oportetni stroski oz nizka produktivnost. Ce das neki novi davek, mora prej produktivnost zrasti, in za novo dajatev morajo ljudje predvsem dobiti vec.
  In matej point socialne drzave ni v tem, da smo vsi vedno v istem dreku, temvec, da je osnovni minimalni paket pravic isti. Ce jaz placam vec prispekov, nocem biti po operaciji v sobi z tremi cefurji, ampak zelim privatno sobo z jebanim tv in svojo kopalnico.
  To kar dela slovenija je mehki socializem.

 • Odgovori jazsembog 21. 1. 2017 at 20:17

  PS. Poslano iz hotela *****, cena na noc slabih 500 eurov. Socialisti, zjebali ste mojega oceta, mene ne boste. PS delam v drugi stroki, kot sem dostudiral v slo. Samouk. Zal mi je, da sem zapravil ta davkoplacevalski denar, se bolj pa mi je zal za moja leta. Tajkun sem, kriv sem, ker mam teh 100 jurjev na racunu. Zal mi je, da sem sel ven delati, povejte s katerim letalom pridem nazaj, da me boste obdavcli.

 • Odgovori darja 21. 1. 2017 at 20:33

  Zame je faljeno že to, da en šolan tip – na položaju – zasluži par 1000 € plače.
  Ej mali, šolal si se na naš račun! In seveda (nesposoben) direktor.
  V naši firmi vsi garamo. 🙂 Veste koga najbolj pogrrešamo, k gre na dopust?
  ČISTILKO!
  Nobenega šefa, ne mene. Vse laufa. !
  In čistilka je najmanj plačana! Od kje vam, da si zaslužite več?

  • Odgovori Seamus 22. 1. 2017 at 18:44

   @Darja – a misliš, da bi šef imel delo, če bi čistilka odšla? Kaj pa če bi odšel šef in vsi tako bajno plačani? Bi imela čistilka še delo v tej firmi, kaj pa ti?

  • Odgovori Uroš 23. 1. 2017 at 8:50

   No to…..to je ta prevladujoči DNK slovenskega javnega mnenja. Čuj, čistilka je najpomembnejša v firmi, ona je nenadomestljiva, brez nje ne gre. Šef pa je itak nebodigatreba, ki samo plačo vleče.

   To je večinsko razmišljanje v Sloveniji, politiki niso neumni, oni to zelo dobro vedo. Zato bodo tudi non stop višali davke in prispevke, ker večinsko mnenje to podpira. Mi smo ekonomsko popolnoma nepismeni, politika to izkorišča na svoj mlin, tej državi ni več pomoči. Skratka še nasvet, dajte se davčno optimilizirat, tisti ki pač sploh imate takšno možnost. Plačujte minimalne dajatve, zakaj bi financirali ogromno državno javno porabo, ki se ne zna samoomejiti, ampak se samo non stop samo veča.

   • Odgovori Boki 23. 1. 2017 at 11:44

    Tocno to, ekonomska nepismenost! To je eden najvecjih tezav, ne samo slovenske druzbe ampak evropske druzbe na splosno. Americani npr. so prisiljeni malo bolj s svojo glavo razmisljat in jih zivljenje prisili k temu, da kaj kmalu dojamejo, da denar ne raste na drevesih…seveda se zdalec ne menim, da je ameriski sistem brezhiben. Ze nekaj casa pravim, da bi morale biti osnove ekonomije reden predmet na vsaki srednji soli. In to prakticna ekonomija, da se ljudje naucijo, kako denar krozi in od kje pride denar za transferje, od kje so placani javni usluzbenci, primerjava na primerih iz zivljenja, kot je na primer ze opisani spodaj od Krena.

    Videli smo grski scenarij in kaj se zgodi, ko ljudem veliko das in ko nekoc zmanjka denarja. Mogoce do grskega scenarija v Sloveniji se pride, mogoce ne. V kolikor pride, bo verjetno na dolgi rok bolje, v koikor ne pride, pa bodo slovenci in slovenke vecno zivotarili in opevali bivso jugoslavijo. Bivso z razlogom…

 • Odgovori jazsembog 21. 1. 2017 at 22:42

  Ker si fakin zasluzim. Ker me placajo, od kinezov do americanov. Od kod vam, da mi boste pobrali vec, samo zato ker sem bolj sposoben? Prosim oprostite, ker zasluzim, si privoscim, in ne spim v kampu v bedni istri.

  Nekaterim noben bog ne more pomagati, solal sem se na ocetov racun, kateremu so dolga leta kradli 65% od place, od katerih smo jaz in moja familja milo receno bore malo videli. Da ne omenjam vseh dajatev takih in onakih, ki jih je placeval kot podjetnik.

  Razlika je ta, da je oce bila sila naiven, jst sem se pobral, in vglavnem ostajo ljudje kot ti. Naj ti bog pomaga slovenija.

 • Odgovori Stane Debevec 22. 1. 2017 at 7:41

  Dobro jutro g. Zalar,

  čudim se, da pri vsem tem, kar sem prebral v komentarjih na Zdravstveno reformo, sploh še kaj deluje v
  v Sloveniji. Ampak ne boste verjeli, prejšnji petek, ko je padal dež, sem šel na vlak in pripeljal je po voznem redu!
  Tudi mestni avtobus 6B še vozi do nas….
  Menim da vzdravstvu ne potrebujemo nobene reforme, ampak samo boljše delo. Kako do tega priti pa jaz ne znam povedat. Pa tudi če bi znal ne vem, če bi me poslušali.
  Sloveniji ne bo pomagal noben bog. Ji ni l. 45 in ji ni tudi l. 91, ampak smo si pomagali kar sami, kakor smo znali in mogli.

  Pozdrav,
  Stane Debevec.

 • Odgovori Matej Zalar 22. 1. 2017 at 7:43

  @Darja: Pošlji na dopust za tri mesece čistilke in potem za tri mesece še vodstvo podjetja. Potem pa opazuj, trapa zmešana.

  • Odgovori Boki 22. 1. 2017 at 17:38

   Ja, tako je! Noro, koliko ljudi v tej drzavi se vedno misli, da delavec za tekocim trakom ali cistilka doda enako mero dodane vrednosti kot menedzerji in direktorji. Tudi dejstvo, da je na koncu zgodbe veliko tajkunskih direktorjev (ki so seveda v manjsini v primerjavi z vsemi direktorji) zapravilo vso vrednost, ne more biti opravicilo, da ljudje preprosto ne razumejo, zakaj je cistilka placana manj od direktorja. Noro!

   • Odgovori Matej Zalar 22. 1. 2017 at 19:45

    Prav zaradi tega v tej deželi uspejo samo reforme za uravnilovko.

   • Odgovori Waldo 23. 1. 2017 at 9:05

    Dodana vrednost? Ja seveda. Ker direktor ustvari “toliko” dodane vrednosti, zato nima tistih nekaj deset evrov za popravit minimalca, poštena plača pa je že utopija.
    Dodana vrednost? Zato pa direktor tako “redno” plačuje davke in prispevke za zaposlene.
    Dodana vrednost? Zato pa cela Slovenija sloni na šrafciger industriji in lahko konkurira samo s cenami v tekmi do dna. Redki so menedžerji, ki so sposobni kaj več kot preprodaje in sestavljanja. Kakšen razvoj že presega njihove zmožnosti. Da o navadnih lopovih v spregi s politiko ne govorimo.
    Čistilke in drugi delavci ustvarijo toliko dodane vrednosti, kot jim je naložijo nadrejeni, če ne, letijo. Koliko dodane vrednosti pa ustvarijo taki menedžerji, ki konec meseca klub temu nimajo za prispevke? Če bi bili kaj prida, bi si rekli “Ja, imam idejo, kaj narediti da bom izboljšal plače.”, ne pa da jamrajo koliko jih bo to stalo in ne vidijo dalje od novega beemveja in prikolice na Hrvaškem.

    • Odgovori Matej Zalar 23. 1. 2017 at 9:12

     Ne razumem zakaj je vedno govora o nekaj slabih primerih – ne pa recimo o poštenih delodajalcih. Recimo o tistih, ki so v času krize dobesedno životarili zato, da so lahko delavcem izplačali plače? Zakaj bi morala ta država zafukati tudi poštenjake, ker ne zna stopiti na prste lumpom? Zaradi bebavega javnega mnenja?

     • Waldo 23. 1. 2017 at 10:12

      Matej, ne vem zakaj. Morda ti lahko pojasni Aleš in ostali, ki tresejo stereotipe o brezdelnežih na sociali in javnem sektorju, ne povedo pa ničesar o tistih, ki jih je resnično teplo življenje in ne morejo/ne znajo ven ter o tistih v JS, ki dobro opravljajo svoje delo.
      Tudi meni gre to posploševanje na živce, a če eden začne posploševati, da “so vsi taki”, ne vem zakaj ne bi še jaz nastavil takega ogledala “vsem njegovim”.
      MMG, nekaj slabih primerov? Ko se govori o delavcih in JS, so “vsi taki”, a med direktorji in lastniki je “le nekaj slabih primerov”. Poglej na durs seznam davčnih dolžnikov, potem pa govori o “nekaj” slabih primerih. Neizplačevanje npr. je sedaj že običajen način poslovanja. Da o plačilni disciplini ne govorim.
      Če bi bilo “slabih primerov” le nekaj, potem Slovenija ne bi bila dežela šraufciger industrije, preprodajalcev kitajske robe in cenovne tekme do dna. A to je očitno domet teh naših “vrhunskih” menedžerjev.

    • Odgovori Seamus 25. 1. 2017 at 20:57

     Jaz ne bi v ospredje vedno tišal najnižji kader. Ja, veliko je tega. Samo dajmo raje v ospredje potisnit kar je res dobro. In zanimivo je, da so to lahko tudi tujci, ravno berem, da je to recimo tudi Yaskawa, če se že LEK ne sme preveč omenjati. Tehnološka podjetja dajo razvoj in veliko dodane vrednosti. Lon posli so za preživetje, napredek je nekje drugje.

  • Odgovori Seamus 22. 1. 2017 at 18:46

   Aha, vidim, da si že odgovoril.

   • Odgovori Uroš 23. 1. 2017 at 12:31

    Joj, prenehaj s temi neumnostmi o šraufnciger industriji in podcenjevanju vsega….Pri nas je industrija takšna kot je, sploh ni tako slaba, je pa tudi izvozno naravnana, ta industrija izvozi 30 milijard evrov na leto, to je 70% našega BDP, torej vsega kar ustvarimo. Ta industrija je edini vlečni konj v zadnjih letih, ki vleče to državo in našo gospodarsko rast. Pogoji so pa za delo v Sloveniji slabi. Plače so preveč obdavčene, zaposleni dobijo premalo ven svojega neto izplačila, glede na to koliko delodajalec plača njegovo bruto bruto plačo.

 • Odgovori kren 22. 1. 2017 at 10:22

  z mojega vidika je tale “reforma” dodaten korak k uravnilovki. Se jebem cele dneve v firmi, da bo obstala se za kaksno generacijo, moja je brezposelna, dva otroka, kredit za hiso, ker so tastari vse zabluzili, placujem tudi dom za ostarele. Vrtec 500 eur na mesec, dohodnina 41%…. ko vrzemo skup s sosedom, kjer je on malo nad minimalcem, ona majckn visje, se vedno pa pod jurja, pa vrtec 70 eur, pa otroski dodatki, pa itd…. sva skor na istem, s tem da je on vsak dan ob treh doma, s familijo. Dalec smo prisli, razmisljam ce se sploh splaca se rinit. Najboljs zapret vse skup, pa na socialo. Bom vsaj frej, pa otroke pa zeno vidu vsak dan.

  • Odgovori Anonimno 22. 1. 2017 at 21:25

   Se podpisem.

 • Odgovori Anja Razgorsek 22. 1. 2017 at 10:31

  Je še kdo opazil, da ne bo več nadomestila za krvodajalstvo? Tudi to me bode. Ker za nekatera dela in nekaterih delodajalcih si lahko vzameš tisto uro, dve fraj in greš potem nazaj veselo na delo. Pri vseh službah in delih pa ni tako enostavno in do sedaj so refundirali 100%. To, da bodo starši ne cepljenih otrok, krili stroške taiste bolezni, okužbe se mi pa zdi prav.

  • Odgovori Seamus 22. 1. 2017 at 18:47

   Računam na to, da ko ne bo več zadosti krvi na zalogi in jo bodo morali, recimo, kupovati od Avstrije, da se bo hitro kaj spremenilo.

 • Odgovori jazsembog 22. 1. 2017 at 23:35

  Gospod Debevec, ste mogoce kupili karto na internetu in surfali po wifi SZ? Vse to imajo ljudje za isti denar na voljo v avstriji.

  Milijonske dokapitalizacije, pa ne premorejo par tisocakov za to.

  V sloveniji, je sociala krinka za krajo. Uvajajo davke za bolj sposobne, za tiste, ki ustvarijo vec. Nekaj drobtinic dobi proletariat, ostalo pa ponikne.

  Vec bo slovenske “sociale” bolj bo reven proletariat. Pa da te vidimo kako vam cistilke ustvarjajo standard, ko vam pobegnejo inzinirje in podjetniki

 • Odgovori Matej Zalar 23. 1. 2017 at 7:02

  @Kren: Najhuje je, da tisti s 700 evri plače vidi samo, da nekdo zasluži 2.000 evrov in trdi, da zasluži 1.300 evrov več. Da ne govorim o pajacih, ki si ogledajo javno dostopne podatke o prihodkih samozaposlenih in iz prometa 25.000 evrov tudi hitro izračuna, da pač nekdo zasluži dobra dva jurja mesečno.

  • Odgovori kren 23. 1. 2017 at 20:56

   Itak, ker se celo generacijo in se malo po uradnem koncu socializma folk se vedno nima pojma. In tu ter za to krivim izkljucno nase starse. Ker niso imeli jajc izpeljst spremembe, za katero so se ONI odlocili, do konca. Znacilno za babyboom generacijo – obstali so nekje na pol, tocno tam, kjer jim je nsjbolj udobno.

 • Odgovori darja 23. 1. 2017 at 20:05

  Ste slišali za Šešoka? Ste. In?
  Jaz govorim o tem, da v eni firmi ne more bit razmerje tako, Šef par 10 tisoč €, čistilka gura za 470!

  Naš šef ima namestnika in 3 pomočnike. Niti slučajno ne opazimo, kdaj je prisoten, Kaj šele, kaj dela. Ima sl. avto, gre na kakšen sestanek in na koncu šihta vse podpiše. 🙂 Kar mu v mapi servira tajnica.

  Itak se ceni znanje. Niso pa za odmet vsi drugi…. Me veseli, da se cenite. In da garate 🙂 Vsako delo je častno!

  • Odgovori kren 23. 1. 2017 at 21:01

   Sam ti si res perla. Menda se v vasi firmi za vsebino dokumenta, ki ga sef podpise, dogovorita tajnica in cistilka? Daj no mir no.

 • Odgovori darja 23. 1. 2017 at 21:12

  Pa ravno sem hotela napisat, da te rzumem. Da imaš doma (!) težave, ker je žena brezposelna in trpiš.
  Ne se sekirat! Vse se reši.
  Sliši se plehko, samo je res. Nikoli več ne boš tako živel kot zdaj. Kupi flašo vina in si naredita top večer.

  Jeba je zunaj – dom pa samo tvoj!

 • Odgovori NZ 25. 1. 2017 at 14:32

  Slovensko zdravstvo ima malo morje problemov, financiranje je eden od njih, vodenje pa je najbrž še bistveno večji. Ves denar na svetu ne pomaga, če je nesmiselno razdeljen, ali še huje, nerazdeljen. Se strinjam z nergačem, ki nerga čez direktorje/vodje zdravstvenih ustanov. Sam sem iz povsem drugega “foha” ampak se srečujem s podobnimi vzorci. Ne vem na čigavem gnilem zelniku je zraslo, da je neki xy Dr. ali Ing. s strokovnega področja naravno usposobljen za managersko delo. Če ne drugega mu najbrž že osnovni marketing in finance niso jasne (še marsikomu z ustrezno izobrazbo niso). Poleg managersko strokovnega deficita pa v takem primeru v paketu dobiš še cehovski Manus manum lavat, kar jasno pripelje do neizogibnega kaosa, korupcije in neučinkovitosti, oz. po ekonomski mantri, nekonkurenčnosti.
  Jaz osebno bi vse teoretične medicince pometal z vodstvenih struktur ker za to pač niso usposobljeni, kvečjemu so lahko “strokovni svetovalci” oz. strokovni dirketorji, ki naj se ukvarjajo z medicinskimi standardi, ostalo se jih pa ne tiče. Pilot ni direktor letalske družbe (bože sačuvaj), kovinar ne predsednik uprave SIJ-a, zelo verjetno tudi mesar ni direktor Perutnine Ptuj. Tu bi bilo potrebno reševati zdravstvo, začet z razbijanjem zdravniškega ceha, FIDES, Zbornica itd., pa ne narahlo, ampak z macolo.

 • Komentiraj