Domača pisarna: ne počutite se kot doma!

Že večkrat sem zabeležil opazko, da pravzaprav sploh ne delam. »Tebi je lahko, ker ti ni treba hodit v službo,« pravijo ljudje, ki v službo pridejo ob osmih in odidejo ob štirih. Oni imajo pravo službo, jaz pač ne, ker da delam doma, delovni čas načrtujem sam in me nihče ne sili k sedenju na od doma dislocirani lokaciji. Kot da je delo od doma nekaj najboljšega!

No, saj v bistvu je.

Ampak seveda ni tako pravljično, kot si marsikdo predstavlja. Največjo težavo vidim v tem, da je treba delati.

To je dva metra od domačega kavča precej zahtevnejša naloga, kot v po delovni zagnanosti smrdljivi pisarni. Prištejte še osebke, ki vedo, da imate čas za en kofe praktično kadarkoli ter možnost, da lepo vreme izkoristite dopoldne, in na lepem je po kosilu ura štiri popoldne, ceste so nabite s tistimi, ki se že peljejo iz službe, vi pa ugotavljate, da ste v celem dnevu odgovorili na nekaj mejlov in naredili samo tisto, kar je bilo najmanj nujno. Zgodilo se mi je že, da sem šel na kavo ob devetih zjutraj, vrnil pa sem se ob petih zjutraj naslednjega dne, ne najbolj razpoložen za delo. Ker tako ravnanje slej ko prej privede do razpada sistema, je – kot vam bo povedal vsak pametnjakovič, ki ljudem prodaja meglo – pomembna predvsem organizacija. Do spodnjih zaključkov nisem prišel s pomočjo strokovnjaka, ampak na podlagi lastnih napak.

Za začetek je pametno določiti uro, ko začnete delati
V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da boste ob desetih zjutraj še kar poležavali, preostanek dneva pa napol zleknjeni delali na kavču. V tem položaju ne boste naredili nič, zvečer pa vas bo bolel hrbet. Delovni dan začnem po jutranji kavi z velmožmi v lokalnem bifeju. Že pred tem s polurnim sprehodom poskrbim za pasje radosti, kar pomeni, da vstajam ob pol sedmih zjutraj in telo na višje obrate spravim na svežem zraku.

Obleka naredi človeka
Klasična napaka je lahko delo v udobnih cunjah kot so trenirke, pižame, spalni plašči ali celo kombinacija gat in razvlečene majice. V prvem primeru človek počasi zdrkne po stolu navzdol, v drugem obstaja nevarnost, da se bo prestavil na kavč, v tretjem pa, da se bo ob prvem zahtevnejšem izzivu raje začel igrati s samim seboj. Vedno se oblečem tako, kot da bi delal med ljudmi, pri čemer seveda ne pretiravam s kosi, kot so srajce in kravate, na nogah pa imam zaradi zdravja copate. Na ta način preprečim pretirano sproščenost, praktično pa je tudi, če imam sredi dneva kakšen sestanek.

Delaj takrat, ko delajo drugi
Zvečer vas bodo ljudje gnjavili z vabili na pivo. Ob sobotah je tržnica. Ob nedeljah kosilo pri mami. Kdor ima otroke, pa je tako ali tako pečen. Iz navedenih razlogov se večernemu in delu ob koncu tedna načeloma izogibam. Enako velja za delo ponoči. Ko sem se še puščal izkoriščati, sem to počel, potem pa sem se začel imeti rad. Ni moj problem, če ljudje ne obvladajo time managementa.

Evidenca realizacije dela
Ob šestih zvečer lahko pride do ugotovitve, da že cel dan delate, a narejeno ni nič. Svojega delovnega časa ne štejem v urah od začetka do zaključka dela, ker bi v tem primeru res lahko kar naprej javkal, da garam cele dneve (tako se mi to dogaja samo kakšen teden na mesec). Upoštevam izključno efektivno delo. Porabljen čas za posamezna opravila in naročnike sproti vpisujem v preglednico. Med posameznimi opravili si vzamem po pet do deset minut odmora, a vedno šele, ko jih končam. Če ne realiziram ciljnega števila ur, jih nadoknadim zvečer ali konec tedna (kar je v neskladju s prejšnjim pravilom). V praksi do enih, ko imam kosilo, naredim več, kot sem včasih v službi v celem dnevu. Je pa res, da štiri ure do kosila največkrat minejo tako hitro, da je časovna preganjavica neizbežna.

Delo pusti v pisarni
To v primeru, da delate doma, seveda ni mogoče. Zato pa sem konec prejšnjega leta ukinil sinhronizacijo elektronske pošte na telefonu. Na telefonu jo pregledujem samo še v primeru, da pričakujem novo sporočilo. Ko neham delati, Outlook zaprem. Kar pa ne pomeni, da ni kdaj odprt tudi ob desetih zvečer ali ob štirih zjutraj (glej prejšnje pravilo).


Morda se sprašujete, kakšne so ob vseh teh normah sploh prednosti dela doma? Marsikdo pričakuje popolno svobodo, ampak ta se kmalu izrodi v lenarjenje in posledično v kampanjsko garanje od jutra do pozne noči. Žal je edini način, da tudi v resnici kaj naredite, ne pa samo javkate, da cele dneve delate, prav to, da sledite klasični delovni rutini. Prednosti so seveda očitne. Največja je prihranek časa (in živcev), ker ni treba migrirati v pisarno na drugi strani Ljubljane. Odkar delam doma, se mi zdi simpatičen celo jutranji sneg. Druga prednost je mir pred sodelavci. Odprte pisarne, v katerih dela po deset ljudi naenkrat, so morda zabavne, ampak jaz rabim mir. Po nekaj letih prehranjevanja v gostinskih obratih, kjer vsak drugi dan naročiš ocvrt sir ali dunajski zrezek, mi je zdravje hvaležno, ker večinoma kuham doma. Zadnja prednost je v tem, da psica ni sama.

Bistvena težava domače pisarne pa je v tem, da ste navsezadnje cele dneve doma. Včasih grem zvečer v bife samo zato, da se končno odlepim od računalnika. Človek lahko na ta način postane čisto navaden pijanec. Še posebej, če mu zjutraj ni treba v službo. Že večkrat sem razmišljal o pisarni ampak, zakaj le? Letno bi me to stalo od jurja do tri, ki jih nimam, če bi jih že imel, bi jih porabil bolj smotrno, navsezadnje bi pa večinoma vseeno delal doma, ker se mi pač ne bi ljubilo v pisarno. Enkrat je sneg, drugič čakaš dostavo, tretjič se ne splača samo za dve uri …

Prejšnja objava Naslednja objava

34 komentarjev

 • Odgovori lešnik 9. 2. 2015 at 18:51

  B-)
  Super opisane prednosti in pomanjkljivosti, no, plusi vendarle prevagajo. Vsaj zame bi. Nočem romantizirati dela od doma, je relativno, ampak mir pred sodelavci je vseeno sanjski. Zanimivi pa so mi tudi posamezniki, ki jim kaj takega ne bi nikoli ustrezalo, ker so radi med ljudmi + vse, kar paše zraven. ¯\_(ツ)_/¯ Ala jim vera, zanimivo bi bilo izkusiti, kako to izgleda.
  Da ne zaidem predaleč: kaj pa mir v bloku? Če so sosedje uvidevni in hrup, kolikor se da, zadržijo med svojimi štirimi stenami, je vse ok, če pa so konstantno nemogoči, zna biti problem.
  P.s.: v tretjem odstavku od zgoraj navzdol ti je nekaj teksta požrlo – iz nadaljevanja je razvidno, kaj si mislil, ampak samo omenim.
  P.p.s.: kako je s slikami na tem blogu? Na prvi strani je videti, kot da slika pisarne paše k blogu, ko pa priklikaš v dotični blog, je brez slike. (Tudi samo vprašam, ni panike.)

  • Odgovori azra jakopin 21. 2. 2015 at 1:56

   Zelo dobro napisano!
   Meni je kar cela hiša že ratala pisarna, povsod so sami papirji.
   Se mi zdi, da je res najbolje, če je človek kar v službi, sploh če je redna plača.

   Azra

 • Odgovori Ivan Piber 9. 2. 2015 at 19:34

  Pozabil si najpomembnejše! Tisti, ki hodijo v službo 5. ali 10. ali pa 15. dobijo plačo, ti jo moraš pa zaslužiti! Kateri plus zdaj prevaga, a, Lešnik?

 • Odgovori Maja Zmaja 9. 2. 2015 at 19:56

  Resnično uporaben (in ne samo zabaven:)) zapis. Tenkju!

 • Odgovori Roman Černigoj 9. 2. 2015 at 20:07

  Super napisano!
  Meni manjkata samo disciplina in organiziranost.
  Vse ostalo obvladam in bi lahko delal doma 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 9. 2. 2015 at 20:08

  @Lešnik: Imam srečo, da sosedov praktično ne slišim. Čez dan so tako ali tako vsi v službah 🙂 Nekaj slabe volje je bilo dva meseca nazaj, ko so flat zraven mene obnavljali, kar so počeli precej hrupno – ampak to se lahko zgodi kjerkoli.

  P.s.: Mislim, da mi ni ničesar požrlo 🙂 Vsaj v tretjem odstavku ne …
  P.p.s.: To je dejansko moja miza ob slabših dneh. Ali se slika pojavi tudi sredi teksta ali ne, je pa stvar moje odločitve.

  @Ivan: Ni čisto nujno … pogosto sem doma delal tudi takrat, ko sem dobival plačo. Je pa res, da je to precej bistvena komponenta. In če hočeš pisarno, moraš najprej zaslužit za … pisarno.

  @Maja: Ni za kaj.

 • Odgovori Janč 9. 2. 2015 at 20:09

  Dolly Parton o prednostih dela od doma:

  http://www.youtube.com/watch?v=LwDMFOLIHxU

 • Odgovori lešnik 9. 2. 2015 at 20:21

  @Chef
  Ad p.s.: joj, seveda ne, moj lapsus: tretji odstavek od spodaj navzgor.:-) (“Ker imam” … in potem delna ponovitev oz. nadaljevanje misli v naslednjem odstavku.)
  Ad p.p.s.: a, tako.:-)
  @Ivan Piber
  Still!

 • Odgovori Matej Zalar 9. 2. 2015 at 20:33

  Mmmm, ja, nekaj se je uvalilo. Hvala!

  Kar se pa tiče služenja denarja doma, lahko blazno pametno predlagan, da lahko poskusi vsak. Ne točki VEM odpreš s.p. že v nekaj minutah, še nekaj minutah traja odprtje računa na banki, računovodje se pa kar grebejo za posel in jih sploh ni treba iskat. Ko odpreš podjetje, se že v nekaj dneh čudežno pojavi na desetine prvlačnih ponudb. Potem pa samo še najdeš naročnike/kupce in gremo 🙂

 • Odgovori Aleš 9. 2. 2015 at 21:39

  Matej, kaj se pa dogaja zadnje čase s tabo? Nekam, kako bi rekel, preveč prijazen si s komentatorji… 🙂

  Pa tudi posti so sumljivo zabavnejši po novem letu… 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 9. 2. 2015 at 21:47

  Vmes sem na glavo padel. Pa tudi pavza je mogoče dobro dela.

 • Odgovori filmoljub 10. 2. 2015 at 8:18

  In ti praviš, da nimaš koristnih blogerskih prispevkov? 😀
  Poznam kar nekaj ljudi, ki imajo polnovredni s.p. in se pritožujejo nad enoličnostjo ter mankom samodiscipline dela doma. (Sam to občutim le ob večerih in med vikendi, ko za domačim računalnikom opravljam službo št. 2, med norenjem otrok in žvenkljanjem posode). Na drugi strani pa smo seveda tisti droni, ki se (bodisi v državni službi ali gospodarskem sektorju, vseeno je) vsak dan pridno štempljamo ob 7h ter še bolj pridno odštempljamo ob 15h, vmes pa dopolnjujemo facebook profile in deskamo po netu. Koliko (in če sploh kaj) v pisarni dejansko narediš, je kajpak drugotnega pomena. Prosto po Mazziniju. Ah, ta naša čudovita delovna zakonodaja in ta naša srečna, marljiva država. One big fucking happy family.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 2. 2015 at 9:33

  Seveda lahko tudi v pisarni zabušavaš in mnogi počnejo točno to. Sam sem imel že v prejšnji službi točno to možnost in oblasno sem jo tudi izkoristil. Žal je pa to pomenilo, da sem potem delal doma ali pa v pisarni visel do sedmih, osmih zvečer. Res pa je, da sem bil na delovnem mestu odgovornega in vsako delo me je pač počakalo, direktor pa je imel to nerodno lastnost, da je bil deloholik in da ni imel občutka za čas.

  Doma je pa skušnjava brez dvoma večja. Ker, če si že v pisarni, zakaj ne bi delal. Ko si doma, pa … zakaj ne bi ležal na kavču? Končno zrhtal tiste vtičnice, ki te moti samo takrat, ko delaš? Prestavil mize na primernejše mesto? Skočil na sprehod s psico opoldne, ko je toplo (potem pa zunaj vseeno na deset minut pregledoval e-pošto)?

  O domnevni marljivosti SLovencev (ne države) bi se pa tako ali tako dalo razglabljat na dolgo in široko. Sam mislim, da na splošno Slovenci niti pod razno niso marljivi, razen seveda doma, ampak so leni špekulanti, ki polovico delovnega časa zabijejo z razmišljanjem, kako nategnit sistem, da bo podjetje zaslužili čim manj, oni pa glede na vloženo delo čim več.

  Ko nekaterim 45-letnikom povem, koliko stane, da sploh lahko imaš s.p., jih večkrat skoraj zadane srčni infarkt, kot da živijo na nekem drugem planetu. Sploh ne razumejo, koliko oni stanejo delodajalca, ker vidijo samo svojih 600 ali 1000 ali 2000 evrov neto, čemur praviloma pozabijo prištet še stroške za malico in prevoz, češ, to mi itak pripada. Seveda ti pripada, pizda, saj tudi meni pripada, ampak nekdo mora to tudi zaslužit. Tako kot mora zaslužit še za osnovna sredstva, tekoče stroške, material, poslovne prostore, davke in ostala jajca, neka zaposlena kozmetičarka pa samo izračuna, da, o, ta mesec sem pobarvala nohtovb in izpulila dlak za 3000 evrov, dobila sem pa samo 700 evrov, ostalo je pobral lastnik. Ja, seveda. Zato si pa kozmetičarka, ki dela za 700 evrov, ker nič ne razumeš. Pa še to je danes zelo dober denar, ko ga primerjaš s samozaposlenimi, ki so to samo zato, ker so jih na Zavodu za nezaposlene prepričali, da je danes pametno biti podjeten.

  • Odgovori Seamus 10. 2. 2015 at 14:12

   Odličen komentar. Samo tega večina itak ne zastopi, tako kot tega ne, kaj je bruto in kaj neto. In zakaj dobiš nazaj vrnjeno dohodnino… In zakaj meni na plačilni listi, poleg neto in buto, piše en, na prvi pogled, kr neki znesek – strošek delodajalca. Sploh to bi moralo pisati vsem na plačilni listi in to z večjim fontom, kot neto. In ob zaposlitvi bi ti morali povedati kaj ta znesek pomeni.
   Mogoče bi potem še komu nekam kapnilo kaj pomeni, da smo obupno obdavčeni.
   In mogoče bi na volitvah volili koga drugega.

   • Odgovori Matej Zalar 10. 2. 2015 at 17:43

    Javni uslužbenci in tisti z varnimi službami še vedno ne bi volili koga drugega 😉

 • Odgovori filmoljub 10. 2. 2015 at 12:32

  Da se v tej zavoženi državi (večini) dejansko ne splača biti “podjeten”, je jasno. Vseeno pa vztrajno mislim (in tukaj se nemara strinjava), da večina Slovencev pravzaprav ni nujno lenih, izkoriščevalskih pizd, temveč se po metodi družbene evolucije zgolj prilagajajo sistemu. In ta je kajpak v totalnem kurcu. (In naj mi kdo NE soli pameti, da je ta natanko tak, kakršnega smo sami izbrali oz. naredili, ker to ni res. Jaz ga NISEM, ker sem bil premlad.) Mislim, da bi v normalni državi za kolikor toliko dostojno plačo večina ljudi (večino časa) prizadevno delala, če bi ji tisti zasluženi denar potem omogočil dostojno preživetje (ne pa, da morajo za to še zvečer imeti službo št. 2).

 • Odgovori Matevž Šutar 10. 2. 2015 at 13:32

  hahaahahahha kok sem se pa zdj nasmejal… do solz

 • Odgovori Matej Zalar 10. 2. 2015 at 17:47

  @Filmoljub: Tukaj sva na trhlih tleh – je bila prej kura ali jajce? Vprašanje je, zakaj smo opravilno manj sposobni od severnjakov. In zakaj so Grki opravilno še manj sposobni.

  Da b za dostojno plačo ljudje v povprečju delali bolje, pa jaz malo dvomim. Imaš ljudi, ki delajo kot zamorci tudi za majhen denar in imaš take, ki svirajo kurcu tudi za visoko plačo. In dejansko imajo plačo višjo od svojega inputa. V vsaki firmi je tako. Eden dela kot norec, nasproti njega pa nekdo gleda filme, ker misli, da je na mrtvo zaščiten (ker je prvi prišel v firmo).

  Je pa res, da je tako verjetno povsod.

  @Matevž: No vidiš, ti si lahko spremljal vse moje obole, ko sem prišel dol na en pirček živce umirit 🙂

 • Odgovori filmoljub 10. 2. 2015 at 17:55

  Imaš ljudi, ki delajo kot zamorci tudi za majhen denar in imaš take, ki svirajo kurcu tudi za visoko plačo. In dejansko imajo plačo višjo od svojega inputa. V vsaki firmi je tako. Eden dela kot norec, nasproti njega pa nekdo gleda filme, ker misli, da je na mrtvo zaščiten (ker je prvi prišel v firmo). Je pa res, da je tako verjetno povsod.

  No ja, tako je povsod PRI NAS in prav to je problem oz. o tem govorim. Kaj takega Švedu ali Nemcu sploh ne pride na pamet oz. bi se mu zdelo brezveze. Z mojega stališča, ki sem tukaj npr. jajce, je seveda bila prej kura — kurčev sistem, ki ga nisem jaz naredil ali izvolil.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 2. 2015 at 18:02

  To je res, ampak tudi v tem sistemu sem jaz delal, pa če se mi je zdelo še tako trapasto, da imam pri večji odgovornostiin bistveno več urah usranih 100 evrov višjo plačo. Je pa res, da se zdaj počutim kot tepec. No, res je tudi, da sem jo jaz kasneje bolje odnesel 🙂

 • Odgovori Ph 10. 2. 2015 at 20:57

  Jst tudi ne vem od kje ideja, da smo marljiv narod. Kamorkoli sem prišla delat (redno, preko študenta, …) je bilo polno ljudi, ki se jim ni dalo nič. Večina pravzaprav. Na splošno so očitno nezadovoljni s plačo, potem še z delovnim časom, pa s tem da morajo prenašat sitne stranke, pa blablabla. Predvsem tisti, ki so lahko srečni, da so dobili takšno službo.
  Ne zmorem razumet, da je človeku lažje v strop buljit, kot pa kaj naredit. Da si lahko svinja lena in ne opravljaš niti svojega dela, kaj šele komu pomagaš – “ni moje delo”. Ko je pa enkrat slučajno malo gužvice, pa itak past po tleh “ven se ne vidim”…
  Kot študentka sem opravljala kar nekaj del, ki so bila odnašanje riti (več ljudem naenkrat) – kako človeka ni sram, da ena študentka naredi isto delo v 8 urah kot 3 redni zaposleni?? Pa glede na to koliko dreka sem spucala za nazaj v parih firmah (spet kot študentka), mi niti najmanj ni jasno kako sploh funkcionirajo.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 2. 2015 at 23:20

  Temu odnosu moj foter pravi: “Ne moreš me tako malo plačat, kot lahko jaz malo naredim.”

  Poznal sem skladiščnike, ki so totalno popenili vsakič, ko sem jim pripeljal robo. Njihovo edino delo je bil sprejem robe in sortiranje na police. Ampak ne. Pičkavammaterna, kaj mi to vozite. Za take kretene nimam nobenega razumevanja. Minimalec je več kot si zasluži.

  Pa ne samo, da jih ni sram, ker študent dela namesto njih. Študentu se bodo še režal, češ, poglej ga, kretena, on se trudi.

 • Odgovori filmoljub 11. 2. 2015 at 5:55

  Zaradi dreves ne vidiš gozda. Nekateri zgoraj omenjeni so morda (pravim: morda) tudi sami bili kdaj mladi in prizadevni in se celo veselili službe, pa so npr. imeli neumnega, nesposobnega šefa in izkoriščevalske, zlonamerne sodelavce (negativna selekcija, tako kot pri nas povsod, od politike do gospodarstva in javnih služb) in so potem leta in leta žrli tuj drek. Nazadnje se ti vse skupaj upre. Rezultat je tak, kot ga opisuješ zgoraj. Gnil sistem.

 • Odgovori Seamus 11. 2. 2015 at 7:59

  @filmoljub – zopet si na tem kaj je bilo prej. Sam sem mnenja, da ne smeš pasti v to, drugače si isti. Če bi bilo dovolj takšnih, ki jim ne bi bilo vseeno bi se kaj spremenilo. In to govorim čisto iz osebne izkušnje – ko ni šlo več sem šel. in sedaj se v novi firmi na novo postavlja sistem z ljudmi, ki jim ni vseeno, ker prej jim je bilo.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 2. 2015 at 8:41

  Točno tako kot pravi Seamus. Vsak je imel možnost službo zamenjat (zdaj je res drugače in kdor ima službo, se je oklepa z vsemi štirimi). Ampak ne, lažje se je zlit s sistemom, špekulirat in čim manj naredit, ob tem pa tarnat zaradi slabe plače in slabih odnosov. Lažje je postat isti. Če me je nekdo jebal lani, bom jaz naslednje leto nekoga drugega – in ob tem bom še sadistično užival.

  Zato pa se je sistem lahko povampiril. Ker so bili tisti z dobrimi plačami tiho. Banke so s pomočjo Banke Slovenije denar kradle zato, ker so bili zaposleni tiho. Razen enega, ki je potem izgubil službo. Ampak ohranil je ponos. Ostali so golazen in zanje ni nobenega izgovora v smislu “v to nas je prisilil sistem”.

 • Odgovori filmoljub 11. 2. 2015 at 8:45

  Saj nikakor ne zagovarjam lenuhov, ampak samo skušam (po mazzinijevsko) razumeti položaj, kakršen je. In se strinjam: kot edina rešitev se najpogosteje izkaže ta, da pač greš — če seveda imaš to možnost. Seveda sistem naredijo ljudje, ampak težava je, ko ta postane sam sebi namen in le še ščiti tiste, ki jim je ohranjanje statusa quo v interesu. Mladi člani v sistemu bodisi (a) potrpežljivo trpijo in odnašajo riti, (b) se prilagodijo oz. postanejo enake riti kot starejši kolegi ali pa (c) odidejo drugam oz. na svoje. Sistem pa se zaradi nobene od treh možnosti ne spremeni.

 • Odgovori Seamus 11. 2. 2015 at 10:07

  @filmoljub – ne bova prišla nikamor 😉
  Sam sem prevelik idealist glede tega kaj je možno in zaenkrat (na srečo) v 15 letih in treh (v resnici 4, samo ena je ta, da sem enkrat opečen prišel nazaj od koder sem šel) menjavah še nisem prišel na mesto kjer bi doživel, da se ne da nič spremeniti.
  Točka (a) ima po moje vedno dve možnosti – (a1) potrpežljivo trpijo in odnašajo riti ali pa (a2) potrpežljivo trpijo in odnašajo riti, hkrati pa zadevo počasi vzamejo v svoje roke in jo spremenijo. Tudi med “starimi” se bodo vedno našli ljudje, ki so lahko (a1) ali (b) in ko jim predlagaš, da se kaj spremeni se v njih prebudi tisto začetno predstanje in bodo potegnil s tabo in ti pomagali.

 • Odgovori Feri Naf 11. 2. 2015 at 11:26

  Če si po naravi ekstrovertiran in nimaš družine, je delo od doma super (sploh pozimi), ker imaš za delo mir, zvečer pa si organiziraš kako druženje. Meni se je pa prevečkrat zgodilo, da po več dni skupaj nisem v živo komuniciral z ljudmi. Če bi šel spet med freelancerje, bi dosti rajši rental mizo v kaki manjši coworking pisarni. Vsaj za kofe in kosilo maš zagotovljeno družbo.

 • Odgovori filmoljub 11. 2. 2015 at 11:37

  @Seamus: 😉 nič hudega, izhajava pač iz različnih izkušenj. Ampak da ne bo nesporazuma: ko govorim o “sistemu”, imam v mislih delovno zakonodajo in možnosti, prilagodljivost trga delovne sile, nagrajevanje po učinku in prizadevnosti, napredovanje po sposobnosti in znanju, vsaj osnovna socialna in zdravstvena zaščita, take reči. Idealist sem tudi jaz, le da sem bolj optimističen glede narave ljudi (oz. tega, da vendarle niso čisto vsi izkoriščevalske pizde, ki te nategnejo ob vsaki priložnosti), kot pa glede realnih možnosti večjih sprememb v sistemu.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 2. 2015 at 18:12

  Najvarneje in najpreprosteje se je prilagodit sistemu. Tako so nas učili skozi celoten izobraževalni proces. “Red mora bit, pa čeprav slab,” so nam pravili, ko so gradili sistem. Tisti sistem, ki je s subvencijami spodbujal samozaposlovanje, tako da lahko zdaj doma pišemo blog in pizdimo. Aja, jaz nisem dobil subvencije. PO prekinitvi zaposlitve celo nisem izkoristil pripadajočega mi nadomestila za primer brezposelnosti. Eden redkih kretenov. Zdaj mi je tistih dveh jurjev prekleto žal.

 • Odgovori filmoljub 11. 2. 2015 at 18:48

  Idealizem in moralnost sta lepi kreposti, dokler ni treba plačevati položnic. Seveda se večina ljudi prilagodi sistemu, kaj pa naj bi storili? Samomor zaradi načelnosti, zato da dokažeš nekaj nekomu, ki mu dol visi zate?

 • Odgovori Matej Zalar 11. 2. 2015 at 22:33

  Catch 22

 • Odgovori Urban 12. 2. 2015 at 14:41

  Za evidentno evidenco realizacije dela probaj z: http://www.myhours.com/
  Nekaj boš moral vnašati, pridobiš pa podatke, koliko si za posamezen projekt porabil časa. Mogoče kot priloga računom, ki jih izdaš…

 • Odgovori darja 13. 2. 2015 at 20:16

  @ FERI NAF je napisal dober komentar.

 • Komentiraj