Pohujšanje v kotlini ljubljanski

Še enkrat bom ponovil, da v krščanskem delu Evrope verjetno ni mesta, kjer bi bilo decembrsko vzdušje tako odvratno ne-božično kot v Ljubljani. V prestolnici tako ne praznujemo adventa, ampak tako imenovani december v Ljubljani. Vzdušje je praznično in sejem je prazničen. Da le ne bi slučajno omenili božiča. Kot da tega v Ljubljani ni. Na adventni čas bržčas opozarjajo samo jaslice na Bregu, pa še tam so prezgodaj postavili svete tri kralje, ki pridejo Jezuščka obiskat šele 6. januarja.

Ateistični božič

Kjer se koncept ločenosti religije in države razume enako fundamentalistično kot koncept svobode govora, seveda ne moremo pričakovati normalne družbe. Kot sovražni govor se tako razume vsako nesramno opazko, kot ogrožanje sekularne države pa vsak križ, celo tisti, ki bi se utegnil pojaviti na Miklavževi mitri.

Praznična razsvetljava je ponekod posrečena, recimo vzdolž Slovenske ceste, a na splošno je gnusno pretenciozna. Dvorni razsvetljevalec Zmago Modic se trudi s kičem simbolizirati karkoli, da le nima nobene zveze z božičem. Letos sta Ljubljano skoraj pohujšala jelenček in košuta.

Grešne živali v veseli Ljubljani

Vprašali se boste kako umetniku pride na kraj pameti za božič postaviti instalacijo ki prikazuje koitus gozdne divjadi. Odgovor so sporočili z MOL: »Po besedah avtorja je [instalacija] predstavljala prikaz dogajanja v naravi – eno od tem, povezanih z naravo, znanostjo, življenjem, spočetjem, ki vpleta elemente spolnosti in reprodukcije kot dele življenja, ki ga umetnik že vsa leta naslavlja v svojih prazničnih stvaritvah.«

Instalacijo so sicer odstranili in prav je tako. Resnici na ljubo je težko verjeti v Marijino brezmadežno spočetje, ampak zgodba brezmadežnega spočetja je dobra in jo velja promovirati še naprej, ne pa da sredi Ljubljane med božičnimi prazniki živali brezsramno spočenjata Bambija.

Podrkavanje

Ni presenečenje, da je na pohujšljivi živali prvi opozoril član podmladka stranke NSi.

Le kdo drug bi zaradi tega nergal, če ne krščanski del opozicije? Ali Matej Zalar, seveda. Toda Modičeva praznična okrasitev ne moti le kristjanov, ampak tudi najbolj napredne nasprotnike vsega, kar je povezano s tradicijo … užaljeni naj bi bil tudi člani skupnost LGBT, kot piše Borut Mehle v Dnevniku.

Jedrt Lapuh Maležič tako motijo Modičevi znaki XX in XY nad Stritarjevo ulico, češ da s tem umetnik drka v glavo tiste pripadnike, ki se identificirajo z več kot sedemdesetimi različnimi spolnimi identitami. Kaj pa njihova čustva? Kako se pa oni počutijo? Že tako jim gre božič strašansko na živce, in to celo v najbolj nebožičnem mestu v krščanski Evropi, potem pa še to podrkavanje. Izključevanje.

Me pa čudi, da se nihče ne obregne ob kratico LGBT, ki označuje samo lezbijke, geje, biseksualce in transseksualce, ne pa tudi še okoli sedemdeset drugih spolnih identitet. Načelnost pa taka.

In še to: tečni ste še bolj kot najbolj zadrte tercialke.

Prejšnja objava Naslednja objava

25 komentarjev

 • Odgovori Cecil 6. 12. 2018 at 20:58

  Reprodukcija jelenov res nima nikakršne veze z božičem (tudi če so po neki čudni logiki to Božičkovi vlečni jeleni).

  Boš pa moral malo ponoviti verske dogme. Pišeš o Marijinem brezmadežnem spočetju (ki je verska dogma), misliš pa na Jezusovo (ki ni dogma, je pa pogosto predmet razprave) 😉

 • Odgovori NZ 7. 12. 2018 at 10:24

  Tale pa je malo bosa. Iz konteksta je povsem jasno da gre za brezmadežno spočetje “božjega deteta” ki zadeva jasno pregovorno Devico Marijo. Nikjer v svetem pismu ni navedeno, da je bila Marija brezmadežno spočeta, je pa (prosto po jagodnem izboru svetopisemskih spisov in dodatkov) preko Sv. Duha in Marije bil brezmadežno spočet Jezus. Moja pisarija je neumna, ampak ravno toliko kot zgornji komentar ki leti na tehnično mitozo Marije :). Mi gre pa vsesplošna gonja proti krščanstvu gre kar konkretno na Kurešček. Nisem ravno vzoren, še občasen Katolik ne, me pa trenutna situacija kar fino moti. Če ne drugega je iz krščanske vere oblikovanih en velik kup običajev, ki Slovence determinirajo kot take, krščanska tradicija je del naše zavesti in en od osnovnih gradnikov naše identitete. Ponavljam, pa nisem kaj prida Katolik, prej ateist.

 • Odgovori Matej Zalar 7. 12. 2018 at 11:26

  Nespretno sem obrnil besede, zato se je morda res bralo, da je bila brezmadežno spočeta Mati božja. Sem popravil, hvala za pripombo.

  Sicer gre pa točno za to, da je popolnoma vseeno ali tem bajkam verjamemo ali ne. Tudi jaz jim ne. In ne ljubi se mi hoditi k maši. Me pa mika, da bi iz principa spet začel in da bi o tej zadevah spet začel razmišljati. Ne samo zato, ker imata slovenska, da ne rečem evropska kultura temelje v krščanstvu (evropska kultura pa mi je zelo blizu in vsekakor bliže od arabske, kitajske ali japonske), ampak tudi zato, ker je z družbo 21. stoletja narobe točno to, pred čemer so nas v pridigah svarili že pred desetimi, dvajsetimi in verjetno pred sto in dvesto leti. Materializem. Ta nas bo dejansko pokopal, v pomoč pa so mu misli, da je tradicija, ne le brezveze, ampak celo škodljiva. Ker pač škodi slaboumnim teorijam o n spolnih identitetah in zblojenim težnjam po spreminjanju druižbe in človeka. Pri tem je smešno, da o strpnosti in prijaznosti in dobrodljivosti ploza tudi RKC, samo da pri tem Cerkev ni niti pol toliko nasilna kot nova gibanja, ki uveljavljajo politično korektnost kot eno od sredstev za doseganje cilja – ene, torej njihove resnice. Na tako svobodo se požvižgam! To je skoraj isto kot inkvizicija, samo da nam ne pulijo nohtov, ampak so taktike bistveno bolj prefinjene.

 • Odgovori Jan 7. 12. 2018 at 12:04

  Saj “brezmadežno spočetje” se v resnici nanaša na spočetje Marije in ne Jezusa. Jezus se je v Mariji zgolj utelesil, ker je obstajal že prej. Just sayin 😀

 • Odgovori Matej Zalar 7. 12. 2018 at 12:07

  No, zdaj šele berem, da je dejansko bila brezmadežno spočeta že Marija. Neverjetno. In jaz sem smel iti k birmi. No, mogoče sem pa to takrat vedel 🙂

 • Odgovori Blaž P 7. 12. 2018 at 12:37

  Jaz se bom “obregnil/naslonil” (upam, da nisem nerodno izbral besedi) na citat iz enega kultnega slovenskega filma:” Vera je opij za ljudstvo.” Nanaša se pa na tvojo repliko Matej, ki si jo zgoraj natipkal v tvoji prvi repliki.

  Zaradi religije (in ne toliko vere, čeprav posredno tudi ja) in politike se nas deli in tako neti spor med nami. Ste še vedno prepričani v dejstvo, da se moli za mir? pa me miselni tok že nese v fanatike v religiji/veri, pa se bom na tem mestu raje ustavil.
  (In ne ne mešam pojma vera in religija. Človek ima vero/prepričanje v nekaj. Za religijo se pa že lahko reče, da je to organizacija, insitut, gibanje… . Če se pa motim me pa prosim popravite)

 • Odgovori Anonimno 7. 12. 2018 at 14:01

  @JAN, pa dajmo 🙂 A ni fora da sta Marička in Golob spočela otroka, le ta pa je bil spočet? 🙂 oz. se utelesil iz Marije device in postal človek…Mater kaj vse ostane človeku v spominu :).

 • Odgovori NZ 7. 12. 2018 at 14:02

  Pa še to sem narobe zložil 🙂 Ni moj dan danes…

 • Odgovori Matej Zalar 7. 12. 2018 at 14:06

  @Blaž P: Da je religija opij ljudstva, je že zdavnaj rekel Karl Marx. Ampak to še ne pomeni, da vera nima določene funkcije v družbi, ampak obratno, da ima funkcijo, in to pomembno. Sicer je +tvoje izpeljevanje seveda pomanjkljivo. Kot je običajno za mislece (v narekovajih), ki skušajo z umetno ustvarjenimi družbenimi teorijami zanikati človeško nrav in tisoče let razvoja kulture, kakršno poznamo, pozabljaš na to, da nobena religija ne bi preživela brez institucionalnih okvirjev. Kako pa misliš, da se vzdržujejo ideje religije, če ne prek insititucij?
  Da, RKC ima na glavi veliko masla, bla, bla, bla. Tako pač je in tega ne boš spremenil, pa če se tako utrujaš s floskulami “nič nimam proti vernim, imam pa proti cerkvi”. Tako je in pika. Zato, da ne more več RKC nadzorovati tvojega življenja, obstaja institut ločenosti države in cerkve, kar v Evropi funkcionira zelo dobro, marsikje drugje po svetu pač ne. Če ti ne paše krščanstvo, lahko postaneš karkoli in nihče ti ne bo smel težiti zaradi tega. In če lahko po drugi strani v Nemčiji praznujejo adventni čas tako, da ima človek dejansko občutek, da je prišel v tradicionalno krščanski svet, bi lahko to po mojem počeli v novi Švici wannabe.

 • Odgovori Boki 7. 12. 2018 at 15:33

  @BlazP: ne vem, govori o sebi. Za mojo staro mamo, izredno verno (ki nikoli ne pozabi omenit, na prvem mestu je zame Bog, potem moji otroci in potem moji vnuki) vem, da moli za mir in dobro in ne za nek interes rimokatoliske Cerkve. Ne pomnem tudi, kdaj bi nazadnje komu naredila kaj hudega…dobro, mogoce ne samo zaradi vere, ampak ocenjujem da prav zaradi vere.
  ——
  Je pa tudi dokazano, da je vera za ljudstvo dobra. Raziskave pravijo, da vera prinasa zadovoljstvo celotni druzbi, ne samo vernemu delu druzbe v drzavah (ali regijah), v katerih je veren nezamerljiv del druzbe, ampak sploh ni potrebno, da je verna vecina celotne populacije. V drzavah, kjer so verniki le v manjsini, je zadovoljstvo obcutno manjse. In to je na koncu poanta vsega! Ter mogoce razlog, zakaj smo slovenci tako tecni in mascevalni?
  —–
  Sicer pa, ce bi ljudje spostovali vsaj zadnje stiri Bozje zapovedi, bi bil ta svet zelo lep. Mogoce danes ne bi drkali na mobilne telefone ampak bi se vedno klicali s stacionarcev ampak je to res bistvo na koncu zgodbe? Ker ljudje ubijajo, kradejo, prisustvujejo (sumniki!), pricajo po krivem in si zelijo svojega bliznjega [vstavi poljubno] pa smo, tam kjer smo, kajne?

 • Odgovori Boki 7. 12. 2018 at 15:41

  Sam vere ne prakticiram, se smatram za takoimenovanega, slovenskega izraza sploh ne poznam, “lapsed catholic”. Ampak bom vedno zagovarjal tiste prave, dobrosrcne vernike. Verjetno predvsem zato, ker se proti njim goni tak upor in sovrastvo. In v veliko zabavo mi je, ko npr. avstrijski kancler ali bavarski prvi minister nonsalantno izjavita, da bo v njuni pisarni (in se kje) kriz vedno visel na steni. Pika. V Sloveniji, ki se smatra za ateisticno, bi s takim dejanjem verjetno zacele v doticne stavbe leteti granitne kocke. Kot da je to najvecji problem ali sploh problem in da ostalih problemov sploh nimamo. Sicer pa tudi trdim, da slovenci niso ateisti. Verjamejo v vse druge mozne like in stvari, od Tita in Jugoslavije, preko morcka na Hrvaskem do Laskega piva in Applovega pametnega telefona. Samo, da si tega nocejo priznati.;)

 • Odgovori Jan 7. 12. 2018 at 17:13

  @anonimno: Ja seveda je tako, Jezus je bil spočet od Svetega Duha v telesu Marije. Ampak dogma brezmadežnega spočetja se nanaša na spočetje Marije same v telesu njene matere (sv. Ane) – fora je v tem, da je po krščanskem nauku že ob spočetju vsak človek omadeževan z izvirnim grehom – razen Marije, ki je bila brezmadežno spočeta in tako prosta vsakega greha, zato je bila tudi primerna, da postane Jezusova mati.

  Veliko ljudi stvari zameša in mislijo da gre za Jezusovo spočetje, ampak to se imenuje Marijino oznanjenje … Kakorkoli, tale teologija je zdaj že precej off-topic 😀

 • Odgovori Matej Zalar 7. 12. 2018 at 17:34

  Off topic ali ne – jelen je bil grešna žival 🙂

 • Odgovori filmoljub 7. 12. 2018 at 18:34

  Kdor ne pozna te knjige, mu jo toplo priporočam:
  https://www.emka.si/podreditev/PR/2251619,11344

 • Odgovori phoenix-slo 7. 12. 2018 at 20:13

  A ni ponavadi nos od Rudolfa rdeče barve in ne nek drugi del telesa ? #SamPovem

 • Odgovori Matej Zalar 7. 12. 2018 at 23:32

  @Filmoljub: A to je ta rasist in blefer, ki se ima za znastvenika? Ah, ja … Toplo priporočam tudi jaz.

  @Phoenix-SLO: Če bi Rudolf okoli letal z erekcijo, bi tudi najprej opazil otepača, šele potem nos.

 • Odgovori Nataša 8. 12. 2018 at 8:53

  NZ, praviš: “Če ne drugega je iz krščanske vere oblikovanih en velik kup običajev, ki Slovence determinirajo kot take, krščanska tradicija je del naše zavesti in en od osnovnih gradnikov naše identitete.”
  Že, ampak, to je šele zanimivo, kako je krščanska vera pobrala kup že obstoječih običajev in jih prikrojila v lastno korist. 🙂
  Če bi Modic razobesil sonca, lune, oblake, spermije in jajčeca, bi bilo čisto ok. Bolj pomembno se mi zdi, da bi nekdo z zdravo pametjo popolnoma prepovedal uporabo pirotehnike. Vedno in povsod.

 • Odgovori filmoljub 8. 12. 2018 at 14:49

  @Matej: Dol mi visi, kaj in kdo je Houellebecq. Piše pač dobro.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 12. 2018 at 0:19

  Tako. Tudi meni dol visi. Enako menim o Zaharu Prilepinu Človek menda dobro piše – nisem še bral. Sem pa poslušal intervju. Fanatik. Ampak z nekaj dobrimi poantami. Vključno v zvezi s svobodo govora. V Rusiji lahko vsaj pizdiš, ker ti jo kratijo s tem, da te zaprejo. Na zahodu te sanmo odrežejo. In te ozmerjajo za fašista, nestrpneža, homofoba, islamofoba, whatever. Houellebecq je žrtev tega sranja. Jordan Peterson tudi. Ni dovolj, da se z njim ne strinjajo. Ni dovolj z njim polemizirati (ker v resnici ne zmorejo). Treba ga je diskreditirati, in to na najbolj primitiven možen način. V imenu svobode izražanja, seveda.

 • Odgovori zoki.de 19. 12. 2018 at 16:46

  kulturno marksističnim komunajzerjem se je do konca odpeljalo.
  Dokler jih ne odstranimo z oblasti, do takrat Slovenija nima prihodnosti.

 • Odgovori zoki.de 19. 12. 2018 at 16:50

  Kaj je naslednje?
  zoofilija?
  mavrično neonska “instalacija” LGBTQ skupinskega onegavljenja?
  to ni normalno.
  Zaprimo Jankoviča v stekleno kletko in naj ga domina oblečena v farmacevtko tepežka z bičem.
  Tej ljudje so bolani v glavo.

 • Odgovori zoki.de 19. 12. 2018 at 16:53

  Matej poslušal tole:
  https://soundcloud.com/val202/sociologinja-in-antropologinja-nika-kovac
  🙂
  Slabo se nam piše če tega ne ustavimo.

 • Odgovori Matej Zalar 19. 12. 2018 at 18:41

  Ja, ta ženska je zmešana, ampak Pandorina skrinjica je odprta.

 • Odgovori zoki.de 19. 12. 2018 at 22:25

  Midva sva isti letnik, 83 pa vidim da podobno razmišljava. To mi je v veselje, videti ljudi ki razmišljajo z trezno glavo.

  Seveda sva po družbeno politični-kulturno marksistični doktrini zaradi tega skrajna desničarja, če ne že kar “neonacista” katerima je treba odvzeti svobodo izražanja.

  Lahko-naj rečem le še tole, t.i. slavne zadnje besede:

  Tradicionalizem je najbolj revolucionarna ideologija današnjega časa.

 • Odgovori zoki.de 19. 12. 2018 at 22:35

  Z vsako potezo razvratni, v dno duše korumpirani, buržoazni t.i. levičarji (okupatorji) tonejo globlje.

  Ne gre se zato, da bi jaz želel Božični sejem, ne gre se za to da sem sicer krščen ampak staroverec. Gre se zato da je tri četrtine te male države katolikov in jih jebeno spoštuj in naredi Božični sejem ne pa da jih z šerifovsko tajkunskim kulturnim marksizmom jebeš v glavo z LGBT degeneracijo in jeleni ki se onegavijo.

 • Komentiraj