Elitni šport

Osebno ne izhajam iz prepričanja, da je elitizem nujno slab. Posledice umetno ustvarjenega razrednega boja in revolucionarnega pregona predvojnih elit (intelektualne, gospodarske, politične …) so dolgotrajne in rezultate žanjemo še danes. V nekaj letih po osamosvojitvi so na hitro vzklile tranzicijske elite, ki se niso naučile, kako biti elita. Zato ne obvladajo dostojnega vedenja, ampak svoj material razkazujejo podobno perverzno in enako neokusno kot pavijani svoje riti.

Seveda pa v tem, da sta postala golf in tenis postala dostopna tudi širšim množicam, ne vidim nobene težave, ravno nasprotno. Nizke cene najema teniškega igrišča so me zadnjič kar malo presenetile, vendar ne toliko, kot simpatična infrastruktura oddelka za tenis na ŠD Partizan Vič. Tukaj človek res ne more dobiti občutka, da se ukvarja z istim športom kot Roger Federer.

IMG_20160706_164400

Prejšnja objava Naslednja objava

22 komentarjev

 • Odgovori kv_mozart 9. 7. 2016 at 7:12

  V razmislek: odkar tenis ni več elitni šport, število registriranih tekmovalcev v Sloveniji dramatično upada.

 • Odgovori Matej Zalar 9. 7. 2016 at 8:40

  Zanimiva informacija, ki seveda razloži nizke cene. Mislim, da so se hohštaplerji enostavno preselili k drugim športom. Kolesarstvo je idealno. Tudi tistim, ki nimajo niti malo domišljije, ni težko kupiti bicikla za 10 jurjev in samo tisto, kar navleče nase za eno turo, lahko košta še 1.500 evrov.

 • Odgovori Ph 9. 7. 2016 at 10:01

  Več daš denarja za opremo, večji hoh štapleraj lahko zganjaš. Če se ti vmes še ni treba kaj ornk prepotit, pa umazat, pa še toliko boljše. Pri športnem plezanju je konkretna razlika med onimi, ki plezajo izključno na umetnih stenah in tistimi, ki so raje zunaj. Rečmo, da se da zuni bolj dihat 😉

  Drugače pa prav simpatična fotka!

 • Odgovori Matej Zalar 9. 7. 2016 at 10:13

  Jasno. Ta post bo imel še nadaljevanje, ki se mi ga zdaj ni ljubilo objaviti, ampak dejstvo je, da si pri tenisu ali golfu zaprt v neke ekskluzivne klube, kjer te nihče ne vidi, kolesar je pa ves čas na cesti in po kavarnah, v Portorožu moraš samo sneti očala in vsi te prepoznajo. Pa še estetski šport je, če sem lahko malo subjektiven. Težava je samo v tem, da je treba imeti ITM 22 ali manj, tu pa na področju estetike večinoma vsi pogrnemo 😆

  Fotka je taka, da bi najraje začel igrati tenis.

 • Odgovori Ph 9. 7. 2016 at 15:13

  Hehe prav 80’s je. Take domače občutke vzbuja

 • Odgovori katarina 9. 7. 2016 at 17:12

  na tej mizi bi morala bit ora gor 🙂

 • Odgovori Gregor 9. 7. 2016 at 19:43

  Res huda slika!
  Je pa že nekaj časa znano, da sta trenutno kolesarstvo in pa tek najbolj in športa pri t.i. eliti, ki potem zviška gleda na ostale uporabnike. S svetlimi izjemami, k pa samo potrjujejo to pravilo.

 • Odgovori kren 9. 7. 2016 at 22:04

  Hehe, žal se moram strinjat glede biciklizma… med prvomajskimi počitnicami v enem dražjih kampov na Hrvaškem (seveda na kupone:-) ) sem se s svojim biciklom za dobrega jurja in navadno bombažno majico na cesti vsak dan počutil ko največji klošar. Da ne govorim o vsakodnevnem paradiranju v tisoče evrov opremljenih manekenov\manekenk skozi kamp, medtem ko je otroke pri toboganu pazila tašča ali babica… Slovenca ne mors zgrešit…

 • Odgovori Matej Zalar 10. 7. 2016 at 11:14

  @Gregor: Nisem dobil občutka, da bi kolesarji z dosti denarja pod palcem na ostale gledali zviška. Ravno to je lepota kolesarjenja – bolj kot videz je pomembno, kako se pelješ. Če se kdo počuti manjvrednega zaradi slabše opreme, je pa to njegov problem.

 • Odgovori afna 10. 7. 2016 at 19:41

  @Matej, mogoče je razlika med “pozerji” katere je opazil @Kren in med kolesarji, ki si lahko privoščijo top opremo in to tudi izkoristijo?

 • Odgovori Matej Zalar 11. 7. 2016 at 9:54

  Ne vem no, jaz še nisem naletel na kolesarja, ki bi zviška gledal na kolesarje s slabšo opremo.

  Je pa res, da so nekateri napravljeni kot pajaci, česar seveda ne razumem. Če se lahko zrihta, ko gre v kino, naj pa še na biciklu poskrbi, da ne bo nosil raztegnjene zelene majice z nekega vzpona iz leta 1998 in svetlo modrih prekratkih hlač. Ne sprejmem tega, da “je vseeno, kako se oblečeš za šport” – to lahko izjavljajo samo pripadniki naroda, kjer je narodna noša po novem trenirka. Gre za osnove oblačilne kulture.

 • Odgovori afna 11. 7. 2016 at 12:46

  Jaz tudi ne, samo predvidevam glede na komentarje, da tudi taki obstajajo.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 7. 2016 at 13:12

  Ja, ampak ker poznam veliko kolesarjev in tudi slovenski način razmišljanja, imam občutek, da težava ni v nadutih kolesarjih, ampak v dojemanju dobro opremljenih kolesarjev. Vem, kako je voziti audi A6 in kako na to reagira okolica.

 • Odgovori Anonimno 11. 7. 2016 at 20:44

  @Matej, napisal si točno to, kar sem sam imel v mislih. V Sloveniji enostavno ne smeš biti nadpovprečen…

 • Odgovori Matej Zalar 11. 7. 2016 at 23:07

  Bohnedaj!

 • Odgovori kren 12. 7. 2016 at 8:22

  Tu se strinjam in sem sam nase jezen, da imam tako slovenceljsko reakcijo ob pogledu na bolje opremljene. Prva misel je – pozer, priznam. Ceprav je pa treba priznati, da jih je kar znaten odstotek, vsaj kolikor vidim na stranpoteh. Ko je treba stopit, ti nobena oprema ne pomaga. Pred kaficem pa ja.

 • Odgovori afna 12. 7. 2016 at 12:03

  @kren, zakaj bi bil pozer? Če si človek lahko privošči dobro opremo naj jo ima. Ali jo izkoristi v vožnji ali pred kafičem je njegov problem. Rad pogledam dobra in lepa kolesa, če je pa kolesar še skladno oblečen, še toliko bolj. Kupim si najboljše kolo, ki si ga lahko privoščim, brez da bi sebi in družini trgal od ust druge dobrine. Če se zapelješ v kak monden kraj bi videl po naši logiki same pozerje. Športni avtomobili v vrednosti družinske hiše, vozijo pa vsi lepo počasi, noben ne dirka.
  In če bi si lahko sam privoščil tako hud avto, bi si ga verjetno tudi kupil 😉
  Aja…pa še vprašanje: Kakšno kolo bi si kupil ti, če bi lahko brez težav pogrešil recimo 10k € za kolo in opremo? 😉

 • Odgovori kren 12. 7. 2016 at 14:49

  @afna – moja definicija pozerja je clovek, ki si kupi neko stvar ne z namenom namenske uporabe tega predmeta, ampak z namenom zbujanja pozornosti pred lokali. V to kategorijo spadajo lastniki leasing vozil visjega razreda, ki tankajo za 10 eur, ker vec nimajo. Ali kolesarji, ki z deset tisoc evrov vrednim kolesom ne zmorejo prit iz bleda na pokljuko brez pavze. Znajo pa na pivu po “turi” veckrat omenit kje in predvsem za koliko so kupili kolo in opremo. Med pozerje spadajo npr. tudi vsi, ki si filajo ego s selfiji na facebook-u, ces kaj vse se jim dogaja (ala herbalife opranci), v resnici pa vemo da vse drage obleke, leasing avti in “eventi” ne morejo biti ne vem kaj, ce s svojo drago zivi pri njeni mami s skupno kuhinjo in kopalnico. Pred bajto pa 500 mesecnih leasing evrov vreden bel bmw…

 • Odgovori Matej Zalar 12. 7. 2016 at 19:02

  A če sem danes v brutalni vročini prevozil slabih 190 kilometrov z vzponi na Areh, Tri kralje in Roglo, si zaslužim bicikel za 5.500 in dodatno opremo za 1200?

  Osebno mislim, da si jo zaslužim točno toliko kot nekdo, ki ni sposoben odpeljati več kot 60 km v kosu.

  • Odgovori afna 12. 7. 2016 at 19:41

   @Matej, v bistvu si pozer, ker odpeljane ture objaviš na FB, blogu, po možnosti pa še v Biciklu 😉
   Pa vmes še kak selfie nardiš..
   @KREN, če ljudi osrečuje lep sijoč avto pred hišo, naj ga imajo četudi nimajo za ločeno kopalnico. Pač stvar prioritet. Me pa motijo osebe, ki potem tak avto spraskajo s ključi…

   • Odgovori Seamus 13. 7. 2016 at 8:39

    A misliš, da ni narcis? Objavlja zato, da ga hvalijo in da ima velik ego. Naredi pa, ker pozer ne 😉 .

 • Odgovori Matej Zalar 13. 7. 2016 at 9:10

  Jaz sem podmazani narcis.

 • Komentiraj