#fuckHP

Prejšnji HP je vzdržal šest let. Po treh, štirih letih je sicer potreboval nov trdi disk, sicer pa je deloval odlično vse do lani. Poganjal je Windowse 7 z grafično podobo še iz prejšnjega tisočletja, kot sem je bil pač vajen. Preprosto in pregledno. Ko je postal tako počasen, da je že vplival na storilnost, sem dobil najslabši računalnik v svojem življenju. Če je bil prejšnji odličen sodelavec, je ta kot nekdo, ki vam v službi kar naprej meče polena pod noge. Microsoft pa me je tako zjezil, da sem nekaj tednov preizkušal vso mogoče odprtokodno programje in sklenil kompromis z LibreOffice ter Mozillo Thunderbird. Dobro mi služita. Kar se tiče Microsofta, verjetno uporabljam samo še Windowse.

Stara postaja

Star računalnik sem uporabljal še vsaj mesec dni, tudi zato, ker bi moral za novega dokupiti drug docking station. Probook 6560b je bil združljiv z ogromno, težko postajo, ki je delovala kot ruski izdelek iz obdobja hladne vojne. Vsakič, ko sem ju združil, sem imel občutek, da bom nekaj polomil. Ampak, ko sem prelepil preklete lučke, je bila to odlična naprava.

HP docking station

Če prav razumem, je aktualen tudi za nekatere novejše modele, a Probook 650 G3 seda na precej elegantnejšo, ultra vitko različico. Na internetu je bilo skoraj nemogoče ugotoviti katera je prava oziroma ali je res združljiva s prav tem računalnikom. Enkrat sem poskusil ugotoviti, a sem obupal, in z nakupom odlašal nič manj kot deset mesecev. Skoraj celo leto sem s skrivenčeno hrbtenico bolščal v presvetel in premajhen zaslon, večja monitorja pa sta stala v kotu sobe. Potem nisem več vzdržal.

Nisem se poglabljal v internet, raje sem klical v trgovino. Niso znali svetovati, zato sem po njihovem priporočilu klical na neko zastopništvo. Tam so dali številko tretjega, ki je dejansko vedel za kaj gre. Zato, da sva se uskladila, sva se pogovarjala pet minut. Potem sem kupil zadevo pri najcenejšemu ponudniku, kjer sem jo lahko prevzel še isti dan, ne da bi moral v javna skladišča ali na kak podoben bizaren kraj.

Nova postaja

To stane skupaj z DDV 134,90 evrov, kar je, če primerjam s ceno celega računalnika, legalen nateg. Ampak, tako je. Te stvari kupujejo le tisti, ki računalnike dejansko uporabljajo, in temu primerja je tudi cena.

Doma sem ugotovil … da lahko priklopim samo en monitor!

Menda obstajajo možnosti kako vseeno priklopiti še drugi zaslon, a se mi s tem za zdaj ne ljubi ukvarjati. In zakaj bi se sploh moral ukvarjati? Če kupim prekleto razširitveno postajo, pričakujem možnost priklopa dveh monitorjev brez dodatnega dela. Tako pa imam zdaj enega 24-palčnega in drugega, ki je tako majhen, da do tja sploh ne vidim, pa še navzdol moram gledati – povsem v nasprotju s priporočili o varnosti pri delu.

računalnik

To nategovanje nas sploh več ne jezi. Samo še glavo sklonimo. Najbolje prilagojeni slečejo tudi hlačke in se nazadnje s hashtagi na Instagramu še hvalijo, da v nategu uživajo.

Prejšnja objava Naslednja objava

16 komentarjev

 • Odgovori siggi 2. 11. 2018 at 19:14

  Pri nas je problem, da bi vsi radi prodajali, da bi se pa kdo se kaj vec od info na embalazi naucil.. to je pa ze treba z lupo iskat. Pa tudi ce ne pozna v nulo vsake podrobnosti, vazno da se spozna in ve o cemu govori. In to se lahko prenese na vsa podrocja.

 • Odgovori FV 2. 11. 2018 at 19:17

  Čak mal… Kupiš docking station zato, da dobiš točno to kar je itak že vgrajeno?!?

 • Odgovori Jaka 2. 11. 2018 at 21:55

  Zato se pa kupuje Lenovo prenosnike, na primer ThinkPad-e, namesto HP-jev.
  Drugi monitor verjetno da priklopit morda direktno na prenosnik, ali pa s kakšno USB napravo.

  HP pač, vedno je nekaj… 🙂

 • Odgovori Seamus 2. 11. 2018 at 22:46

  Hahahaha. Kaj pa nisi vprašal. Prejšnega sva dobro zapila (al je bil že predprejšnji?). Kot je omenil Jaka – sedaj je “in” Lenovo. Ima svoje muhe, samo HP se je čisto pokvaril. No, še vedno se ga da do določene mere urediti, z docking postajami je pa križ, raje imam, kot si omenil rusko tehnologijo, kot neki fanci šmanci slim kabl, ki čez pol leta ne dela več. Potem so tukaj še Windows 10… Za to potrebuješ vsaj doktorat, da jih poštimaš in ne vem, če kot sp sploh lahko kupiš licenco, ki ti omogoča normalno delo (LTSB verzija 10ke).

  • Odgovori BigBoss 3. 11. 2018 at 7:42

   Seamus, na LTSB Office uradno ni podprt.
   Aja, saj Nergač je pristal na LibreOffice…..
   Kakorkoli LTSB marsičesa ne podpira – žal , ker je edini Win brez smeti.

 • Odgovori Uroš 2. 11. 2018 at 22:47

  V službi uporabljamo HP zadnjih nekaj let. Zaradi teh izkušenj ga doma nikakor nisem hotel.

 • Odgovori DusanK 2. 11. 2018 at 23:13

  Poleg VGA priklopa ima ta tanka postaja tudi 2xDP (display port).
  http://www.avtera.si/src/article.php?articleid=97946

  Zdaj malce poglej kakšne vse priklope imata tvoja trenutna zunanja monitorja.
  Če imata poleg VGA še kak HDMI ali DVI vhod, potem zberi moči, stisni zobe (predvsem zaradi cene), se še 1x prikloni ter kupi vmesnik DP-VGA(HDMI/DVI) recimo v Techtrade-u.
  http://www.techtrade.si/dept.asp?dept%5Fid=9704&blagovnaZnamka=Digitus&sva%5FPrvi+priklju%E8ek=DisplayPort+%28M%29&sva_Drugi+priklju%E8ek=VGA+%28%8E%29
  Bi pa bil brez dodatnega dela, če bi tvoja monitorja podpirala DP… in smo že pri če-jih, zato bo skoraj vedno neko dodatno delo. 🙂
  V naslednjem nakupu monitorja glej na to, da ima čimmveč različnih priklopov, bo manj bolela glava kam in kako ga priklopiti.

 • Odgovori Anonimno 3. 11. 2018 at 0:27

  Matej, mogoče bom malo neobjektiven glede na to da sem delal za HP kar nekaj let pa vseeno.
  Tvoja razširitvena postaja ima dva priključka za zunanji monitor, le različnih tehnologij sta (eden VGA eden Display port).
  O podpori pa ne bom zgubljal besed. Korporaxija je korporacija, nočeš vedeti kakšne nevuloze sem dobival za odgovore ko smo hoteli pred leti SLO tipkovnice in ne nekih poceni nalepk.
  Pa naj ti služi 🙂

 • Odgovori StMatic 3. 11. 2018 at 1:34

  Jeap, tudi jaz imam ta dock, en display preko VGA drugega pa preko displayporta (HP-jev nadomestek za hdmi). Dock je super in na kraj pameti mi ne pade, da ga ne bi nabavil poleg prenosnika.

 • Odgovori filmoljub 3. 11. 2018 at 9:21

  Whoa, 140 eur. 🙄 Za ta denar skoraj dobiš že cel abak, recimo tegale, ki sicer ni kakšen tehnološki biser, a zagotovo opravlja večino funkcij povprečnega uporabnika. Ima seveda tudi vrata za drugi monitor, brez posebnih dodatkov, pa še okenski sistem, če kdo želi. Za 70-80 eur dobiš več kot soliden dodatni monitor.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 11. 2018 at 10:02

  @Siggi: Resnici na ljubo ne vem kako bi nek prodajalec lahko poznal tistih 231.765 artiklov, ki jih neka trgovina prodaja – samo na računalniškem oddelku. Pri tem se seveda lahko vprašava zakaj bi sploh nekdo prodajal toliko artiklov. Ker jih lahko. Ker jih mora.

  @FV: NIti ne. Kupiš docking station za 134,90 EUR in potem dodatno še kabel za 15 do 25 evrov! Potem ti razložijo: “HP pač ne plačuje licenčnine za HDMI priključek.” Šele zdaj se čutim zares nategnjenega. Ampak sem verjetno tudi med redkimi, ki pizdijo. In ob teh nategih z nekimi relativno jasnimi zadevami se mi potem čudimo, da organizacije ne znajo kupovati kompleksnejših proizvodov.

  @Seamus: Dobro, saj HP e še nekako obvladljiv. Windows 10 je tisto, ker me jezi, vključno z MS Office – ki ga zdaj pač nimam.

  @DupšanK: Hvala! Poglej, monitorje sem pač kupil – oziroma sem enega podržavil, drugega pa izpulil nekemu opičjaku, ki mi še vedno dolguje par jurjev – pred X leti, ko sem ju lahko brez težav priklopil na tisto rusko postajo. Kaj naj zdaj naredi potrošnik? Poleg novega računalnika za 800 in dockinga za 140 evrov, kupi še nove monitorje za 500 evrov? Saj pravim: v kakšnem položaju si me želijo? Leže na trebuhu ali kleče na vseh štirih? To pač ni normalno. In, da, ko bom kupoval, bom zelo dobro razmislil ali si še kdaj želim HP … je pa res nekaj: zdaj imam doma dva dockinga in še kabel za priklop na to sranje. Če bom naslendjič kupil Lenovo, bom moral še docking in bog ve kakšna presenečenja me čakajo s tistim sranjem.

  @Anonimno: Razumem. So mi pa tudiže povedali, da tale niti pod razno ne bo vzdržal šest let in da bodo še štiri leta čudež. Dovolj je sicer že pogled na ohišje ali občutek, ko premikaš zaslon.

  @StMatic: Seveda, delo brez dockinga ni možno, ampak reso se bojim, d abom moral čez tri leta kupiti še tretji docking in še tretji kabel.

  @Filmoljub: No, ne vem … Lisica ima nek poceni računalnik pa so bile same težave. Ampak ona ga uporablja mogoče 2 uri na teden. Jaz pa 12 ur na dan. Ali več.

 • Odgovori filmoljub 3. 11. 2018 at 12:52

  Ampak Lisica ima gotovo Okna (več kot 7), domnevam. To je težava, ne sam računalnik. Jaz imam predpotopni Lenovo N500, na njem pa Linux Mint. Priporočam. Tudi če je treba nekaj privajanja. 😎

 • Odgovori Zmrda 7. 11. 2018 at 16:11

  Meni je pa Office edino kar je kul od MS, vse alternative so mi katastrofa

 • Odgovori Anonimno 16. 11. 2018 at 19:08

  Z nima dock 2 displayporta in 1 VGA?
  Priklopil bi lahko 3 monitorje.

 • Odgovori Andrej 21. 11. 2018 at 13:27

  @nergač, ali si tole že zrihtal?

 • Odgovori Matej Zalar 26. 11. 2018 at 8:05

  Tako je. Hvala.

 • Komentiraj