Humani biznis

Oblačila, ki jih ne potrebujete več, boste oprali in zlikali, potem pa odložili v zabojnik dobrodelne organizacije in si očistili vest, ker ste oblekli reveže, ki nimajo za obleko. To sicer ni res, ker Humana oblačila proda, presežek denarja pa je »namenjen reševanju nekaterih najpomembnejših problemov najrevnejših dežel našega planeta«. Na spletni strani Humane piše, da je zaslužek namenjen za šolanje otrok in mladine ter izobraževanje učiteljev, skrb za zdravje in preventivo pred boleznimi, kot sta AIDS in malarija ter vzgajanje kmetovalcev in vzpodbujanje k večjemu pridelovanju hrane in sajenju dreves.

To bi bilo smešno, če ne bi bilo žalostno. Sploh zato, ker rabljena oblačila, ki jih ni mogoče prodati, skupaj z viškom tekstilne industrije pogosto res končajo v državah v razvoju, a ne kot dobrodelna pomoč, pač pa kot tržno blago. Prijateljica Živa Lopatič iz Zadruge Buna je za MMC RTV Slovenija razložila kje končajo oblačila, ki jih ne morejo prodati v trgovinah iz druge roke: »Ta oblačila gredo v velike zbirne centre, kjer jih stehtajo in zapakirajo v različno težke pakete. Nato jih pošljejo v revnejše države in jih tam prodajajo kar po kilogramih v paketu. En tak primer je Senegal, kamor se letno steče 18 tisoč ton odpadnega tekstila. Tam ga sicer prodajo, a zaradi tega propada senegalska tekstilna industrija

Morda pa ne oblačila pridejo niti do tja. Že večkrat sem opazil združbo Ciganov, ki vdirajo v Humanine zabojnike in so pri tem čedalje bolj predrzni, tako da sem jih danes zalotil kar sredi dne. Situacija je bila prav bizarna. Iz zabojnika so letele vreče in kupi oblačil, ki jih je noseča Ciganka predajala kolovodji, ta pa je robo že na terenu na hitro prebral in zlagal v kombi nezanemarljive vrednosti. Ko sem jih nadrl kaj vendar počnejo, je iz kontejnerja skočil paglavec in jo jadrno ucvrl kar v prtljažnik kombija, a tokrat niso pobegnili naglo, kot takrat, jim je nekdo skoraj padel iz avta.

Kot vzoren občan sem poklical na policijo in izvedel, da pobiranje zavrženih oblačil ni kaznivo dejanje, če pri tem ni prišlo do poškodb na zabojniku, razen, če krajo prijavi lastnik zabojnika. Tako sem se spet počutil kot popoln idiot.

Dobrota je pač sirota.

Vašo srajco bosta lačni Afrikanec ali brezposelna samohranilka iz sosednje ulice v najboljšem primeru kupila, v najslabšem primeru pa bo največ na črno zaslužil cigo.

Prejšnja objava Naslednja objava

19 komentarjev

 • Odgovori Tjasa 28. 4. 2017 at 18:34

  Danes smo videli podobno bizarno situacijo v centru Salzburga. Beračica, niti ne preveč zanemarjenega videza je mirno sedela, se stiskala pod tigrasto odejo in pred njenimi nogami je bila fotografija nje in nekaj otrok, zraven pa mcdonaldsov lonček za drobiž. Čez 10 mi ta ista gospa nekaj šari po SVOJEM mercedesu, starejše verzije. Ni kaj, v Salzburgu imajo očitno tudi berači svoj slog

 • Odgovori Tjasa 28. 4. 2017 at 18:35

  …čez 10 minut… prehitri prsti

 • Odgovori Mojca 28. 4. 2017 at 19:00

  Od kar svoj avtomobil v službenem času parkiram zraven oddanega centra Rdečega križa, gredo prav vsa moja ne uporabna oblačila v Humano. Bolje enkat na mesec ciganski vlom v njihove zabojnike, kot pa dvakrat na teden cele kolonije komaj polnoletnih visoko nosečih albanskih deklet v skladišče Rdečega križa…

 • Odgovori Seamus 28. 4. 2017 at 20:43

  Ali pa se jih kupi kot vpojno/čistilno sredstvo za razna olja in maziva.
  In potem takšne naoljene obleke južni bratje z največjim veseljem skurijo (poleg vseh ostalih smeti!) z obilico črnega dima.

 • Odgovori Urška Ožbolt 28. 4. 2017 at 21:14

  Pa saj je vseeno, kaj se dogaja z rečmi, ki smo jih odvrgli. Preveč dušebrižniško zveni tole. Rajši spustimo kakšno akcijo in ne bo naših smeti, zaradi katerih bi propadala senegalska tekstilna industrija …

  • Odgovori Ph 29. 4. 2017 at 22:37

   Exactly! Če ni kriminala v igri, je meni pač vseeno ali moje cunje nosi noseča albanka, ciganka, slovenka, …
   Nisem pa vedela, da gre zadeva s trnsportom v razvitem svetu neželjenih oblačil tako daleč, da lahko dejansko ogroža državna gopsodarstva. Grozljivo.

 • Odgovori slovon 28. 4. 2017 at 21:23

  Hear hear, Urška!

 • Odgovori Blaž 29. 4. 2017 at 6:54

  Žalostno, da ni to kaznivo dejanje. Če brskaš po kontejnerju od “soseda” (pa ne da to počnem :)) je kazen 800eur.

 • Odgovori Ph 29. 4. 2017 at 22:39

  Pa še to … presežek denarja? A to obstaja? Kam se vpišem? 😀

 • Odgovori filmoljub 30. 4. 2017 at 8:19

  Cigani (in tudi Albanci) zanesljivo NE nosijo teh oblačil, jim na misel ne pade. Pač pa jih prodajo naprej in si z zaslužkom (od tega in še od česa) nabavljajo bistveno drugačna oblačila. Prav to je poanta tega zapisa. Ampak da ne bo izpadlo kot širjenje sovražnega govora (čeprav v bistvu je), bom raje nehal.

 • Odgovori Matej Zalar 30. 4. 2017 at 9:13

  @PH: Najbolje, da se vpišeš v dobrodelno organizacijo. Ali pa kupiš kombi in greš po dobrodelnih kontejnerjih pobirat robo, ki so jo tja odložili dobrodelni ljudje v dobri veri, da bodo oblekli revne, ne pa poskrbeli za dober biznis Ciganov, ki to robo prodajajo za svoj lasten profit, ker se jim ne ljubi pošteno delati.

  Ampak, saj vem, principi niso pomembni. Važno je, da imajo ljudje zaradi teh kontejnerjev lažjo vest, ker so domnevno nekomu pomagali. Pri tem jeseveda najbolj pomembno, da se jim ni bil0 treba za to prav nič potruditi, ničemur odpovedati, ni bilo niti treba pogledati v oči revežem.

  • Odgovori Ph 30. 4. 2017 at 11:42

   No tale komentar po moje ni ravno na mestu. Humana s svojim imenom pač zavaja vse, ki se jih zavesti da. Je bilo že večkrat objavljeno v medijih o njihovem načinu poslovanja, če človek pač ne preveri pri njih direktno.

   Če dam cunje stran, pa nekdo nekaj z njimi naredi, ok. Drugače pa se poslužujem bolj direktnih zadev. Zdravila in medicinski pripomočki v amb. za ljudi brez zavarovanja v Savca, verjetno dostikrat spet k albancem, romom, …, cunje in podobno pa kar terenskim medicinskim sestram, ker vejo kje se rabi, po moje seveda. Če se že gremo osebno. Kam pa ti neseš odvečne stvari, da jih ne dobijo cigani in albanci, pa da revežem še pomežikneš zraven in da sam presodiš če je dovolj v stiski?

   • Odgovori Uroš 3. 5. 2017 at 7:53

    Jaz sem enkrat hotel presežna (originalno zapakirana zdravila) oddati v ProBono ambulanto, pa me je sestra odsolvila, da tega ne smejo sprejemati. Kakšna je tvoja izkušnja?

    • Odgovori Ph 3. 5. 2017 at 11:47

     Bili so zelo veseli, pa niso bile vedno original zaprte zadeve. Od pleničnih podlog do painkillerjev (ostanki od pokojnega starega očeta).
     Je pa res, da že nekaj časa nisem nesla, ker ne živim več v Ljubljani in to težje izvedem (oz pozabim, ko imam pot tja).

 • Odgovori Matej Zalar 2. 5. 2017 at 20:44

  Saj te ne napadam … pravim kako ljudje razmišljajo na splošno. Če rabiš presežek denarja … pa pač odpreš domnevno humanitarno organizacijo.

  Sam cunje bolj ali manj ponosim, potem pa z njimi čistim zobnike od bicikla.

  • Odgovori Ph 3. 5. 2017 at 11:50

   Ja sem potem ugotovila, ko sem še enkrat prebrala tvoj del. Zgleda, da sem bila med branjem in pisanjem še vedno malo v afektu od glupih ljudi, ki so me spravili na obrate. Se posipam s pepelom in oproščam za tipično žensko histeričnost 😀

 • Odgovori Mirko 3. 5. 2017 at 11:13

  Pobiranje zavrženih oblačil ni kaznivo dejanje? Je pa kaznivo dejanje pobiranje smeti iz zabojnikov Snage… ker ima snaga pač koncesijo. Za krajo starega papirja iz zabojnikov Snage dobiš lahko višjo kazen kot za prevoženo rdečo luč.

 • Odgovori Waldo 3. 5. 2017 at 12:12

  Čakičaki. Policija je po moje nekaj spregledala. To ni bilo pobiranje “zavrženih oblačil”. Ta oblačila so donatorji podarili podjetju Humana na običajen način tako, da so jih odložili v njihove kontejnerje. Čeprav kontejnerji niso neprebojni, so vseeno na nek način zaprti in označeni, pa tudi lastništvo tako oblačil kot kontejnerja ni bilo nikoli pod vprašajem. Tisti trenutek, ko so cote šle v kontejner, se je lastništvo z donatorja preneslo na podjetje.
  Tudi moj avto ali bicikel sicer zgledata “zavrženo”, ko stojita ob cesti ali naslonjen na kandelaber, a sta še vedno nedvomno moja. Isto je s papirjem v Snaginih kontejnerjih. Kontejnerji so označeni in večinoma celo zaklenjeni, tako da o namenu lastnika in lastništvu vsebine ni dvoma. A Snaga ima veze, policiji se pa kar tako s Cigani in z njihovim “fleksibilnim” razumevanjem lastnine in lastništva ne ljubi ukvarjati.

 • Odgovori Matej Zalar 3. 5. 2017 at 21:38

  @Mirko: Da ne boš mislil, da na isti lokaciji še nisem zalotil cigotov med krajo starega papirja.

  @Waldo: Klical sem 113, kjer sem dobil točno tako informacijo kot sem zapisal. Dejanje naj bi bilo kaznivo, če bi kontejner poškodovali. Seveda je poškodovan, ampak morda ga niso poškodovali oni – ampak že neki Cigani pred njimi? Skratka, krajo bi morala prijaviti Humana, ko policijo obvesti vzoren občan, pa policaji samo pregledajo kraj dogodka …

  Saj veš, ko sem šel enkrat sredi noči peš čez Tržaško, so mi pa izdali plačilni nalog. Človek jih mora imeti rad.

 • Komentiraj