Iz Riti na Triglav

Sosedje imajo žurke vedno takrat, ko je najmanj treba. Saj me ne motijo in ne mislim težit, če je enkrat mesečno celonočna zgaga, in sicer iz taktičnih vzgibov: tako lahko mirne vesti občasno zgago ustvarim tudi jaz. Menda sem znan kot tisti, ki sredi noči nažge Klemna Klemna. Zaspal sem šele ob pol dveh in se zbudil tri ure kasneje, ko se je iz zgornjega nadstropja slišalo samo še občasne prešerne vzklike. Dovolj sem spal za turo na Triglav!

????????

Po kratkem ogrevanju na makedamski cesti sva jo hitrega koraka ubrala po mulatieri, eni od tistih, ki so jih zgradili med obema svetovnima vojnama, ko je bilo tod še precej vojaških objektov. Na mestu Tržaške koče na Doliču je na primer od leta 1930 stala italijanska Rifugio Napoleone Cozzi. Porušil jo je plaz in zdaj tam stoji omenjena koča, ki naj bi bila ena najbolj zanikrnih na širšem območju. Ne vem, nisva preverjala, ker sva bila preveč športno usmerjena. Izlet s Krofom je tak kot da bi gor peljal Nino Osenar – oba sta fotogenična.

????????

Pred Doličem naju je na ves čas senčni poti oviralo tudi nekaj zaplat snega:

????????

Kočo sva le ošvrknila s pogledom, in jo mahnila na zanimivejši del poti. Kmalu se je odprl pogled na očaka:

????????

Medtem ko sva grizla v skale, je še telefoniral.

????????

Vzpenjala sva se nad Planiko (2401 m):

????????

Takrat so se posledice celoletne lenobe, nažiranja z mastnimi klobasami in pitja piva pokazale v vsej svoji veličastnosti. Od 2500. metra višine sem komaj dihal, počival na vsakih deset korakov in se počutil kot popolna podrtija. Še nikoli v življenju nisem bil fizično tako švoh, ampak še bolj kot to me je šokiralo, da sva kljub temu ves čas  prehitevala še počasnejše. Po štirih urah in pol sva končno stala pred Aljaževim stolpom.

????????

Na Triglavu sem stal tretjič. Hrib ni nič posebnega, razen očitno za horde Čehov, ampak o tem kdaj drugič. Oblaki so hudomušno drveli vkup, se prekopicnili eden prek drugega, se združili z mimobežno meglico ali odhiteli naprej. Nad Malim Triglavom (2725 m) Kredarico (2515 m) je bilo kar grozeče vzdušje.

????????

Med spustom naju je skoraj ubilo, a o tem kdaj drugič. Vsekakor sem bil zadnjič nespameten in šel v hribe brez čelade! Sicer je pristop z zahodne smeri bistveno lepši kot čez Kredarico. Teren pod Kredarico je ogabno shojen, da ne govorim o gneči od koče naprej! Poleg tega se mi zdi najina pot tudi tehnično manj zahtevna. Morda pa sem se na Dovškem križu le malo bolj privadil takšnih poti.

????????

Na fotografiji je videti huje kot je v resnici:

????????

Če sva bila na vrhu razmeroma hitro, pa se je toliko bolj vlekel spust. Vsakič je isto: na vrh pridem ves v zanosu, med spustom si pa vedno obljubim, da me v hribe ne bo nikoli več. Sicer čutim, da me gležnji nosijo vsako leto bolje, ampak še vedno me začnejo po dveh urah spuščanja neznansko boleti. Saj sem se privadil, ampak nočem pretiravat, zato hodim počasi, sicer lahko še kaj poči. Vleklo se je že do Doliča, ker sva izbrala napačno, daljšo pot kot med vzponom.

????????

Pogled na Zadnjico:

????????

V skalo vklesana pot:

????????

Prekleto, v serpentinah se pot vleče kot kurja čreva! Menda se je v kasarno Morbenia, ki stoji tik pod steno Triglava, italijanski oficir vozil z motorjem! Objekt sva videla samo od daleč, tistih nekaj sto metrov do njenih ostankov se mi ni ljubilo prehodit. Sicer so pa ostali le slabo ohranjeni zidovi.

????????

Višinomeri znajo biti zoprna reč, ker lahko obupno zbijajo moralo. Sredi poti sem ga imel že namen zagnat v prepad. Pa se je še kar vleklo in vleklo. Končno sva prišla do slapu, od koder, tako sva se vzpodbujala, je bilo do avta samo še nekaj minut.

????????

Klinac, nekaj minut! In zakaj mora biti na koncu hribovskih izletov vedno še nekaj kilometrov ubijalsekga položnega makedama?!? Še sreča, da je Krofov oče poskrbel za hladno pivo! Spodaj sva se tudi namočila v potoku. Česa tako hladnega pa še ne! Krofa je ven pobralo v nekaj sekundah, jaz sem po mojem vzdržal pol minute. Zapeklo je že po dveh sekundah, na koncu sem pa mislil, da bom izgubil zavest in se utopil v meter globoki vodi.

V slabih osmih urah in pol sem pokuril več kot 8000 kilokalorij, kar je verjento moj osebni rekord. Če bi Polarja nastavil na mojo zdajšnjo telesno maso, bi verjetno pokazal še kakšnih tisoč več. So bile pa dobre višinske in predvsem psihološke priprave za moj osebni projekt sezone!

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Pika 7. 7. 2008 at 7:48

  Chef – QL!!!

 • Odgovori tomo 7. 7. 2008 at 8:21

  Hudo, po fotkah sodeč lepa pot na Triglav. Naslednjič grem iz Zadnjice, tista varianta z Rudnega polja je že preveč znana.

 • Odgovori Jure 7. 7. 2008 at 8:23

  Vidm, da razgled ni bil idealen. Jaz sem mel v četrtek še hujš. S Krna se ni vidlo več kot 5 m. Se pa spomnem enkrat, ko sem imel s Triglava idealen pogled. Ampak res idealen. Gor sem bil okoli 7:30 in po celem širnem nebu ni bilo niti enega oblačka. Videlo se je vse. Tudi morje.

 • Odgovori Jure 7. 7. 2008 at 8:27

  Po mojem je najlepši pristop iz Bohinja. Greš po dolini Trig. jezer in je res super.

 • Odgovori Nataša B. 7. 7. 2008 at 8:44

  Jah kaj naj rečem, kašnega vzhodnjaka se še sreča brez čelade, no in vaju dva 😀
  Drugače si pa pot na Dolič lahko skrajšaš čez Komar tako da se izogneš tistim serpentinam. Pot čez Komar je po pobudi trentarskega župnika Abrama trasiral znani Kugijev vodnik Andrej Komac, bolj težko jo je najti, je v bližini slapa, ki pada iz ozke tesni. Ko v steni uzremo še modro kapelico z Marijo iz belega marmorja, ki so jo za zavetnico postavili Italijanski graničarji, pa ni več možno zgrešiti. Pot je drzno speljana po naravnih prehodih in se izvije iz stene skoraj tisoč metrov višje. Kopirano iz: http://www.gore-ljudje.net/novosti/9738/

  Uživala sta, to je pa tud neki 😉

 • Odgovori seamus 7. 7. 2008 at 8:49

  Aja, vidva sta šla pol čez dolič ne čez Plemenica …
  Ni čudno, da se ti je vleklo 😉

 • Odgovori chef 7. 7. 2008 at 9:02

  @Pika: Hvala.

  @Tomo: Res je lepa pot, ampak tako kot je rekel Seamus: bolj zanimivo je verjetno čez Plemenice. Jaz sem bil do zdaj trikrat, vsakič iz druge doline: Kot, Krma in Zadnjica.

  @Jure: Ampak iz Bohinja je pa še daljša, ne? Drugače ni problema, ampak mene res grozno gležnji navijajo.

  @Nataša: Nekje sredi poti sva res videla markacijo za Komar, ampak nama ni bilo jasno, kje vodi pot. Čista stena!

  @seamus: Saj ne vem a me ti sploh še kdaj poslušaš. Sem ti že vsaj trikrat povedal, da sva šla čez Dolič, haha. Je pa res, da sem najprej tudi jaz mislil, da pičiva na Plemenice.

 • Odgovori Nataša B. 7. 7. 2008 at 10:05

  @chef: ma samo izgleda stena, drgač je pa lepo varovan prehod, sem šla dve leti nazaj.

 • Odgovori Uroš 7. 7. 2008 at 22:39

  Lep izlet sta naredila, tudi sam se moram pocasi kam odpraviti, ko pridem z dopusta in oddam magistrsko, da malo zamenjam kolesarski sedež.

  Me pa še nekaj zanima:
  Kako ste prišli v zadnjico čez Vršič ali čez Tolmin?

  Na slikah nimata palic ali je priporočljivo za tak izlet jih pustiti doma ali jih po potrebi navezati na rudzak.

  Chef kateri od pristopov pa ti je bil najlepši?

  LP

  p.s. se vidimo na morju z mivko v riti 😉

 • Odgovori chef 7. 7. 2008 at 23:03

  @Nataša: Slovenske hribe je po mojem nemogoče prehoditi do smrti, a?

  @Uroš: Čez Vršič.

  Palice so seveda priporočljive, sploh za moje gležnje. Gor grede sem jih imel zaradi specifike treninga (he, he) zataknjene na nahrbtnik, dol grede sem jih pa obvezno uporabil.

  Najlepši pristop je zame osebno ta, iz Zadnjice. Je pa res, da bi šel naslednjič verjetno čez Plemenice. Če me tam sploh še kdaj vidijo, seveda-

 • Odgovori Blazz 7. 7. 2008 at 23:28

  Pismo, a veš da jaz pa še nisem bil na Triglavu. Nisem kak hud alpinist (tako kot ti – vedno kadar pridem na kak grič, si ko se vračamo zažugam da me ne vidijo več!)…ampak na Triglav me pa res vleče. Pa mi še ni uspelo..al ni časa…al ni volje… al ni klape. Ma bo treba enkrat, in to prou hmal!

 • Odgovori pika 3. 9. 2008 at 9:47

  mi smo šli avgusta iz zanjice čez dolič na triglav z dvema otrokoma 9 in 8 let. zjutraj ob 6 uri smo štartali v zadnjici, ob 19.55 pa smo prišli nazaj. zmes smo tudi dosta počivali, na doliču pa jedli tudi enolončnico. pot je prijetna in ne preveč naporna. midva z možem sva bila bolj zmantrana, kot otroka.drugo leto pa gremo iz doline krma.

 • Odgovori Nergač » Kampiram 18. 7. 2010 at 18:32

  […] občutek, da samo zato, ker je čakal na vrček piva. Medtem sva se tudi zmenila za skupni izlet na Triglav, čeprav sem pred časom zatrjeval, da me tam ne vidijo nikoli več. No, vsaj ne brez čelade, ki […]

 • Odgovori Nergač » The Rock 10. 8. 2010 at 18:01

  […] vzpel iz Vrat, pa sem se pustil prepričat v krožno pot po Tominškovi poti na Očaka in čez Dolič v Dolino Triglavskih jezer, kjer sva načrtovala nočitev, naslednji dan pa povratek če […]

 • Odgovori Nergač » Debela peč in Brda: dvatisočaka za vsakogar 18. 9. 2012 at 18:01

  […] pogledom na Triglav in […]

 • Odgovori Nergač » Kalška gora 29. 7. 2013 at 18:02

  […] Kar lepo se vidi, kako vlaga pada z višino. Zadaj nekje, tik nad Storžičem, se sveti Triglav. […]

 • Komentiraj