Kolesarji über alles

Da policisti izvajajo strožji nadzor nad kolesarji, se mi ne zdi tako slaba ideja, je pa res, da to verjetno počnejo v slogu slovenskega policajskega paragrafarstva, brez uporabe sivih celic, morda celo tam, kjer so pravila idiotska, da kolesarje upravičeno jezijo smešno ostre sankcije. Če vzamem v precep kolesarjenje v vinjenem stanju, ne morem mimo problematiziranja dejstva, da so globe za kolesarje izenačene z globami za voznike avtomobilov, z zaporom vred. Seveda je res, da je bolj varno kolesariti s trezno glavo kot pijan. Ampak bodimo pošteni: pijanca lahko ponesreči vrže v levo, avtomobil za njim se mu skuša izogniti, pri tem pa izgubi nadzor nad vozilom in čelno trči v kandelaber.

Jebiga, lahko se zgodi. Kriv je kolesar.

Kljub temu je 950-evrska kazen – in še nočni zapor – prav po slovensko nora. Namreč, če je to globa za kolesarja, bi morala za pijanega voznika avtomobila znašati vsaj dvakratnik te vsote. Po naši zakonodaji se bolj splača vozit pijan z avtom, ker je lažje kot z biciklom. Poleg tega bi bilo s stališča zagotavljanja preventive v prometni varnosti dosti bolj smotrno policiste, ki jahajo kolesarje, poslati v lov za pijanimi vozniki. Prijatelj poroča, da v Amsterdamu ponoči delež pijanih ali zadetih kolesarjev dosega neverjetne številke, a jih zaradi tega nihče ne krega – da imajo le prižgano luč.

Ampak pustimo to.

Če mi gre pri mestnih kolesarjih kaj na jetra, sta to vožnja po kolesarski stezi v napačno smer in po pločnikih. Menim sicer, da bi morali prekrške kolesarjev tolerirati bolj kot prekrške avtomobilistov. Ne le zato, ker so manj nevarni, ampak tudi zato, ker je treba ljudstvo spodbujati k ekološkemu in za promet manj obremenjujočemu načinu prevoza. Če se nekdo previdno zapelje petdeset metrov v nasprotno smer ali po pločniku ali malo hitreje po prazni coni za pešce, to ni težek prekršek. Ampak dogajajo se drugačne stvari.

Še ko sem treniral kolesarstvo, se mi je redno dogajalo, da so nasproti vozili fičfiriči, ki se jim sploh ni zdelo, da so v prekršku, ampak so mislili, da se jim bom na cesto ali na pločnik umikal jaz, ki sem vozil v pravilno smer. Takrat sem bil dovolj spreten in pregnan, pa tudi hudoben, zato sem se šel chickna. Vedno sem zvozil, medtem ko so kršitelji dobili lekcijo, vredno več od zagroženih 120 evrov kazni. Naj zaradi mene kolesari v napačno smer, ampak to naj počne tako, da ne bo motil drugih!

Ko sem naredil izpit za avto, me je na Roško prišla iskat mama, domov pa sem premierno vozil jaz. Že v prvem križišču je malo manjkalo, da bi dva mulca povozil. Pravilno sem, ves zelen, preverjal desni bok in počasi zavijal desno, ko sta iz druge smeri pridivjala paglavca, ki ju ne bi opazil niti zdaj, s sedmimi leti vozniških izkušenj. Končalo se je srečno, ker sva oba pravočasno zavrla, a mali bi jo bolje odnesel, če bi nadaljeval ne da bi zmanjšal hitrost, ker je preveč stisnil zavoro in ga je v veličastnem loku katapultiralo čez cesto.

Več pa je tistih, ki v strahu za svojo rit, raje kot po cesti, vozijo po pločnikih. Teh brezobzirnežev je še posebej veliko v Kamniku, kjer je družbena klima od začetka prekomernega naseljevanja tudi sicer obupna. Mnogi na prtljažniku prevažajo otroka in mislijo, da bomo zato vsi drugi odskakovali na cesto pod avtomobile. Kolesar si ne upa voziti po cesti, kjer ga izsiljujejo močnejši – avtomobili. Ne zdi pa se mu problematično, da na pločniku ogroža in izsiljuje šibkejše od sebe – pešce.

Pred časom sva se z Nevo sprehajala proti kamniški avtobusni postaji mimo Malograjskega dvora, kjer je pločnik širok ravno za človeka in psa, za človeka in kolesarja pa ga ni. Kaj šele za vse tri. Nasproti je pripeljal očka, za njim je bila mama. Dejansko je pričakoval, da se mu bom umaknil na cesto. Ampak z menoj ne gre tako zlahk. Ustavil sem se in navsezadnje mu ni preostalo drugega, kot da naredi isto. Da bi se speljal na površino, kjer sme kolesariti, mu ni prišlo na misel. Srepo je bolščal vame in ko sem mu še razmeroma mirno razložil, da je na pločniku, je znorela žena, češ da sem nestrpen. A? Enake zaplete sem kot kolesar imel z avtomobilisti, ki si lastijo ceste, a zdaj naj se pa kot pešec zajebavam še s preponosnimi fotri in njihovimi živčnimi babami?

V izogib prepirom ali zato, ker bi jim lahko tudi srali na glavo, pa bi stisnjenih zob to prenesli in se razburjali šele na varnem, večina pešcev raje odskakuje in tako si lahko kolesarji tudi več privoščijo oziroma navsezadnje pozabijo, kaj sploh smejo in česa ne.

Pa naj se zaradi mene vozijo tudi po pločniku, ampak ne, ko so tam pešci.

Prejšnja objava Naslednja objava

39 komentarjev

 • Odgovori Mašon 12. 8. 2010 at 18:33

  Menim sicer, da bi morali prekrške kolesarjev tolerirati bolj kot prekrške avtomobilistov.

  jest pa ne. in imo so kolesarji še premalo kaznovani, vsaj glede na to, kaj si privoščijo pri nas, na kmetih… kjer je urejena in prazna kolesarska. dovolj široka. ljudje ne skačejo gor, ker je pločnik čez glavo širok. ampak majstri na specialkah se rajši vozjo po cesti. zelo prometni cesti. delajo takšne zastoje da pol gorenjske stoji. misliš da kdo od njih kako kazen dobi? da o tem da 90% kolesarjev ne vozi ob robu ceste ampak po sredini pasu… in jih je nemogoče prehitet. naredijo več kilometrsko kolono v par sto metrih. ampak važn je njihov tempo, kdo se dans še ozira na koga drugega. prometna konica? pa kaj! takrt je ja najbl fajn kolesarit! pa še kej bi našla. mene tko pogrejejo te kolesarji da…

 • Odgovori chef 12. 8. 2010 at 18:57

  Tukaj ti pa iz prve roke povem, da so slovenske kolesarske steze eno navadno sranje in bi bilo marsikje bolje, če jih sploh ne bi bilo. Od tega, da so speljane čez 30 dovozov na 300 metrih (s pripadajočimi neverjetnimi klančinami) do kandelabrov sredi kolesarskih stez, da ne govorim o avtobusnih postajah in pešcih, ki so farbenblind in hodijo kar po rdeči površini.
  Skoraj v vseh primerih bi bilo varneje, pa verjetno tudi ceneje, če bi kolesarsko stezo zarisali v istem višinskem nivoju kot cesto in jo ločili od pločnika, ampak tega nihče od načrtovalcev in županov ne ve, ker sami nikoli niso kolesarili. Dosti bolje bi bilo kolesarje sprejeti v cestni promet tako, da se jih izenači z avtomobili in se zanje kvečjemu predvidi s črto ločen pas. Tako pa 90 % zahojenih avtomobilistov misli, da so kolesarji zgolj in samo moteči faktor, če imajo na buči kahlo in so oblečeni v smešne roza ozke hlače, so pa to zanje itak prvovrstni debili.

  Jaz sem sicer vedno pazil, da sem vozil ob robu ceste, ampak to vedno ni mogoče, kar bi lahko vedel vsak kekec, ki bi kdaj pogledal izza volana in prečekiral slovenske ceste, ki so tako sesute, da se je včasih enostavno NEMOGOČE vozit ob robu, ker ali defektiraš ali pa ti odpadejo jajca. V takih primerih pač ne moreš vozit tik ob robu ceste, s katerega te dodatno rinejo še bebčki, ki jih nihče ni naučil kohabitacije. Alternativa je pa samo ena – da pač ne greš na kolo, ampak to seveda ni to in kaj takega lahko izusti sem ter tja samo kakšen zahojen blogerski komentator – pa s tem seveda ne mislim tebe.

  Ampak zdaj ne govorimo o tem.

  Če te pogrejejo “te kolesarji” je pa to tvoj faking problem, tako kot je moj problem, da me pogrevajo počasnejši vozniki, traktorji, avtobusi in tovornjaki, ki mene osebno motijo dosti bolj kot kolesarji, pa moram vseeno živet z njimi. In, hja, celo shajam.

 • Odgovori Mašon 12. 8. 2010 at 19:13

  chef, uizi, govorim za primere, ki jih poznam in o krajih, kjer sem sama vozila kolo pa se da čisto normalno vozit tako po kolesarski (ni velikih naklonov, uvoz pa sem pa tja kak) kot ob robu vozišča. Gre za to, da nekateri kolesarji (enako velja tudi za nekatere pešce in seveda voznike avtomobilov) mislijo, da je cesta njihova. Da je njihov poligon in se jim morjo vsi umikat. Druge razlage za pogosto ravnanje kolesarjev (zapelje levo brez da bi pogledu, kaj šele nakazu?) ne najdem. Naslednji problem, ki ga načelno vidm pr kolesarjih je, da jih precej (ne vsi, precej pa) upošteva predpise za pešce, ki in ko jim ustrezajo preostank časa pa predpise za avtomobile. To se zlo lepo vidi na Rudniku, kjer teče kolesarska ob cesti (in ne po pločniku) in kjer so že par kolesarjev zbil, ker pač niso upošteval rdeče luči na semaforju (in ustreznih cestnih oznak).

 • Odgovori Maja 12. 8. 2010 at 19:25

  Ravnokar prihajam iz centra Ljubljane s plačilnim nalogom zaradi telefoniranja med vožnjo s kolesom..ma dejmo no? Smešno, bizarno in butasto..morda je kolesar s telefonom nevaren prometu in sebi ob divji vožnji, v križišču, na prometni cesti..nikakor pa ne v mirnem predelu,kjer je mene ustavil mladenič na kolesu, na Trgu francoske revolucije, za Nukom, kamor še avtomobil ne sme in to ob hitrosti vožnje, ki ni presegala hitrosti pešačenja 80-letne babice..BRAVO možje postave!!

 • Odgovori chef 12. 8. 2010 at 19:32

  @Mašon: Seveda je jasno, da mnogi fantje zganjajo po cesti tak cirkus, da se jih Bog usmili. (Pre)dolgo sem bil v slovenskem rekreativnem kolesarstvu in sem se teh norcev losal tudi zato, ker je preveč primitivcev, ki mislijo, da so za kolesarjenje plačani pol milijona na leto.

  @Maja: Saj pravim, to je to. Zdaj so jim rekli, da morajo jebat bicikliste in bodo to delali z vso resnostjo. Kresalka pa nabija o preventivi ipd. Kazenj e pa verjetno ista kot če bi telefonirala v avtomobilu?

  Ampak vzemi to kot šalo: v Srbiji je menda prepovedano telefonirat med hojo, če greš čez cesto. Pri nas, ki smo samo kakih 500 km severneje (in s podobno represivno zgodovino), pač ne more biti dosti bolje.

 • Odgovori DjJuvan 12. 8. 2010 at 19:51

  Slovenija je v pizdi… čas za migracijo?

 • Odgovori NoMercy 12. 8. 2010 at 19:58

  eh – a naj spet ponovim 20+ let staro zgodbo in okolice Koelna, ko je babica z palčko ustavila mulca na kolesu, ker je vozil v napačno smer?? 😛

  In ga poslala na “pravo” stran – čez prehod za pešče 😛

  ob vsem kako smo menda nestrpni smo pravzaprav ali riti ali pa preveč strpni do tistih, ki nam kratijo naše “pravice” – z od psov odvezanimi pasjevodci vred :mrgreen:

  ketne med špice, z bejzbol palco po kolenih .. pa bo hitro po regelcih 😛

 • Odgovori sanja 12. 8. 2010 at 21:35

  To, da vinjeni kolesar plača enako globo kot vinjeni voznik, se tudi meni zdi malce pretirano.

  O vožnji v nasprotno smer pa… zadnjič je nek dečko pripičil po nasprotni smeri kolesarske in tik pred mano namerno zavil proti meni, da sem se (naivnica, ki kaj takega ni pričakovala) ustrašila, zagrabila robnik in se skupaj z vsem, kar sem imela v košari, elegantno zakotalila po pločniku. Kolo jo je odneslo brez posledic, ananas pa je bil potolčen vsaj toliko kot moja kolena.
  Pa zakaj komu pride na misel kaj takega počet?

  Sicer pa predlagam, da se oglobi tudi pešce, ki se lagano šetajo po kolesarski, ko jim pozvončkljaš, da naj se umaknejo, pa te pogledajo tako, kakor da si jih najmanj prosil, da se izključno za tvoje veselje vržejo pod kolesa prvega avtobusa, ki pripelje mimo. Ne vem kaj jim ni jasno – cesta je za avtomobile, kolesarska za kolesarje – za pešce je pač pločnik. Plačala bom pa jaz, ker sem se pešcu na kolesarski izognila tako, da sem zapeljala po pločniku.

 • Odgovori kruhinmleko 13. 8. 2010 at 6:49

  ko sem prvič slišal o kazni 950€ za vinjeno vožnjo s kolesom sem se odločil, da naj se jebejo in da grem velik rajš z avtom vs nabasan domov, kjer bom posledično dobu manjšo kazen, če mi pa še pike fuknejo bom vsaj vedu zakaj jih mam!!

  zdj ni lih tko mišljen da se pijan okol furam, ampak če že, grem velik raj z avtom, še zaspiš lahk v njem če je treba :p
  konec koncev je pa LJ tko mejhna da k se napiješ greš brez najmanjšega problema lahko peš domov.. čakam še kdaj se bodo spomnil globit mladino, ko se vrača domov ob jutranjih urah in potlej bo krog zaključen 😀

 • Odgovori nevenka 13. 8. 2010 at 8:10

  Hm, v zadnjem času sem naletela na take kolesarje, ki se s kolesom vozijo kot z avtom. Precej po sredi ceste, a to bi še šlo, potem se pa pri zavijanju, levo skozi križišče tudi razporejajo po sredini ceste in ti z avtom ne moreš mimo ne po levi ne po desni in se vljudno voziljkaš za njim.
  🙁 Od jeze ga namreč ne smeš kar povoziti.

 • Odgovori dr. Onyx 13. 8. 2010 at 8:11

  Pri nas se mi zdijo nekatere kazni v prometu prav škandalozno visoke, sploh če upoštevam še dejstvo, da nekih področji pa enostavno ne preganjajo, ali pa obstajajo res simbolične kazni.

  Pri nas očitno stanje vožnja v vinjenem stanju s kolesom enako, kot če ti kot privat zobozdravnik utajiš za pol milijona € davkov!?

  Nasploh kaznovalna politika na področju prometa mi deluje podobno, kot če nekdo vzame UZI in strelja naključno mimoidoče na Čopovi. Statistično je verjetnost, da bo zadel kakšnega serijskega morilca ali velikega kriminalca minimalna oziroma zanemarljiva, bo pa zadel v bistvu same krive, ki če drugega ne včasih rečejo kakšno grdo besedo, kot je FAK. Je to prava kaznovalna politika?

  Po moje je to navadno norčevanje iz ljudi, pri čemer ljudje to v svoji nevednosti dejansko podpirajo, saj če vprašaš nekoga na cesti, kakšne se mu zdijo naše kazni za prometne prekrške, bo večina vedno rekla, da so premajhne, pri tem pa sploh ne vedo, kako visoke so in kako visoke kazni so v ostalih državah, ki imajo mnoge tudi precej višji standard.

  In sprašujem se, komu lahko napiše kazen v višini 10.000 € kolesar, ki se pelje po kolesarski stezi in ta nenadoma in brez opozorila preprosto izgine?

 • Odgovori nevenka 13. 8. 2010 at 8:13

  Kar se kolesarskih stez tiče se tudi jaz strinjam, da je to ena velika godlja. Pri nas je sredi ceste na lepem zmanjka. Večina kolesarjev se potem preseli na pločnik.

 • Odgovori Janez 13. 8. 2010 at 8:39

  @Nevenka: skoraj prepričan sem da kolesar v križišču s pasovi za razvrščanje mora voziti po sredini pasu pri zavijanju levo.

 • Odgovori nevenka 13. 8. 2010 at 9:17

  Kaj to pomeni: skoraj prepričan?
  Meni so že davno povedali, da se ne smem tako voziti in delati zmedo med pasovi na cestišču?
  Aja, meni se je to zgodilo na cesti, ki ima kolesarsko stezo 🙁
  Na lokalnih cestah, ki imajo en pas, je to najbrž res drugače.

 • Odgovori Gozdar 13. 8. 2010 at 9:31

  “Alkoholne” kazni baje veljajo enako za vse udeležence v prometu, torej tudi za pešce. In res so mal hude, vsaj za potencialne žrtve v prometu (pešci, kolesarji…).

  Sicer pa jaz najbolj sovražim mladce na specialkah, ki vozijo vštic (seveda izven naselja). Njihov izgovor je, da če je nasproti prosto, imaš dovolj prostora za prehitevanje, če ni, itak ne smeš, tudi če bi vozil en sam. Če potrobiš, dobiš prst, če ga povoziš, odgovarjaš za človeka, čeprav je bedak. Ostale kar nekako toleriram, tudi če ne vozijo čisto pri robu. Je pa vožnja v lepem vremenu postala prava muka, zato se držim načela: če jih ne moreš premagat, se jim pridruži. Otroci me sovražijo.

 • Odgovori nevenka 13. 8. 2010 at 9:33

  Jaz sem nekako prepričanja, da se moram s kolesom peljati skozi križišče vzporedno s prehodi za pešce, tako kot so ponavadi speljane kolesarske steze?
  Včasih grem celo peš, dokler nimam spet ravne ceste pred seboj. Mene bi bilo strah po sredini ceste kolovratiti.

 • Odgovori filmoljub 13. 8. 2010 at 10:03

  S tem, da bi bilo bolje, če kolesarskih stez sploh ne bi bilo, se ne morem strinjati. Saj vem, da si mislil ironično; in še bolj ironično je, da se sam med kolesarje celo niti šteti ne morem, razen občasno in izjemoma — mi gre pa nepopisno na kurac, kako se v tem zahojenem Kamniku in okolici res ne da zmenit, da bi površine za kolesarje že končno ustrezno uredili. A kurčev HOFER je pa nujen, zato da tisto pofukano križišče rijejo že faking tretji mesec??? In to, da npr. do Arboretuma ni urejene kolesarske steze, še spodobnega pločnika ne, je pa višek debilizma in nekoga resnično za ustrelit. Pa cesta skozi Tuhinj. Pa cesta do Kamniške Bistrice. Pa cesta do Vodic. Pa cesta skozi Mengeš. Itd. Prekleti politiki zajebani.

 • Odgovori Jurban 13. 8. 2010 at 15:22

  Če se ne motim, je celo v Avstriji kazen za vožnjo s kolesom pod vplivom alkohola nižja. Naj bi bila 600€, s tem da če te dobijo prvič plačaš samo polovično, vsaka naslednja je cela.

 • Odgovori Virenque 13. 8. 2010 at 15:30

  Tuki najprej poprau tole: “da imajo je prižgano luč.”

  Drgač je pa tko. Jst se načeloma strinjam da se kaznuje vsako prekrškanje, seveda pa nism za to da se enači prekršek s kolesom in prekršek z avtom. Še posebi, ker je infrastruktura pomankljiva. Dokler ljudem ne ponudiš ustreznih kolesarskih steza preko celotnega mesta, potem jih po mojem mnenju tudi kaznovati ne smeš, če se sem pa tja zapeljejo po pločniku ali v nasprotno smer. Pri nas se kolesarskih stez ni načrtovalo in posledično jih zdej rišejo na pločnike, tko da med vožnjo po teh slej al prej stakneš morsko bolezen. Skratka brezveze. Ljudem moraš ponuditi alternativo potem pa začneš preverjati in kaznovati.

  Vožnja pod vplivom alkohola je pa pač vprašljiva. Jst se načeloma tud pjn ko mamba še vedno znam zelo solidno vozt z biciklom. Marsikdo se ne zna in taki so lahko nevarni ne samo zase ampak tud za ostale udeležence v prometu. V Amsterdamu resda gledajo več al mn samo na to, da maš ponoč pržgano sprednjo luč in pa predvsem to, da se ne vozš po conah za pešce. Pr tem so polcaji zlo striktni. In polcaji so na vsakem vogalu pr ns pa pridejo na plano le takrt k začne zmankvat dnarja v proračunu. In to je napaka. Če bi bli ceu čs na cestah in ulcah ne bi rabu 1000 eur kazni ampak bi blo pol mn čist zadost da bi ljudje upošteval pravila….

 • Odgovori chef 14. 8. 2010 at 8:28

  @sanja: Pri nas na splošno folk misli, da imajo pravico hoditi kjerkoli. Tudi recimo po privatni zemlji. Sve je to naše ali kako? In potem pizdimo eden na drugega, sploh ni važno, s čim se vozimo.ž

  @kruhimleko: Seveda se bolj splača – že zato, ker zdaj vsi policaji težijo kolesarjem, avtomobilov pa verjetno sploh ne kontrolirajo več.

  @dr. Onyx: Jaz predvsem ne razumem, kje se skrivajo vsi ti ljudje, ki vozijo 100-odstotno po predpisih, da so tako pogumni glede prometnih kazni. Vse kar vidim, so ljudje, ki ne uporabljajo žmigavcev, telefonirajo med vožnjo, ne spoštujejo znakov za prednosti, se fijakajo po levi strani na avtocesti, mečkajo petsto metrov daleč, potem pa ravno še potegnejo čez rdečo itd.
  To so vse ljudje, ki se sploh ne zavedajo kakšne svinjarije počnejo po cesti – ne zavedajo se pa zato, ker ni nobenega nadzora. Razen seveda VEDNO na Peračici in na nekaj drugih mestih, kjer kaznujejo skoraj izključno prehitro vožnjo. In to je zdaj kao edini prekršek, vse ostalo bomo pa že nekako.

  @Gozdar: A se ti sploh zavedaš, da je v določenih primerih vožnja vštric po ZVCP dovoljena? Kar je tudi prav in to iz razloga, ki ti ga navajajo znanci. Malo preveč sem se vozil z biciklom po naših cestah in nikoli nisem štel kolikokrat mi je kakšen pacient pripeljal v škarje (sem se pa tudi z njimi šel chickna, to je vedno dobra lekcija).

  @filmoljub: Kolesarske steze DA, ampak ne v drugem nivoju kot je cesta. Dat kolesarje na isti nivo kot pešce, je ena navadna kozlarija, ki je morda Slovenci kot take niti ne prepoznajo. Pa to ni edini problem. Ko je kolesar na drugem nivoju, kjer ima itak same probleme z uvozi pa kandelabri pa otroškimi vozički, ga niti vozniki (podzavestno) ne upoštevajo kot enakovrednega udeleženca v prometu. Tudi jaz dosti lažje spregledam kolesarja, ki vozi po pločniku kot tistega, ki je na cesti. Problem bi enostavno rešili tako, da bi zožili pločnike in kolesarsko zarisali na cesto. Oh, saj so to že naredili. Ampak enemu DEBILU, drugače ne morem reči, je prišlo na misel, da bi čez križišča pa kolesarske vseeno speljali čez pločnik. Teh anomalij imaš v Ljubljani kolikor hočeš. Kolesarji tupijo, da je to narobe že petnajst let, pa steze še vedno delajo isti kreteni, ki se nikoli niso vozili z bicikli.

  Ali si pa pejte pogledat kolesarsko stezo v Logatcu. Pa meni niti na misel ne pride, da bi se tam peljal po kolesarski, ker če me že misli tista občina zahojena (na tisti občini dejansko delajo tepci) zajebavat, naj mi raje prdnejo v glavo.

 • Odgovori nevenka 14. 8. 2010 at 8:41

  ? Kaj je to chicken? Sliši se kot nekakšno maščevanje, ampak jaz ne vem kaj je to.

 • Odgovori Jaško 14. 8. 2010 at 11:12

  Predvsem s tem delom se strinjam: “Če mi gre pri mestnih kolesarjih kaj na jetra, potem sta to vožnja po kolesarski stezi v napačno smer ali po pločnikih. Menim sicer, da bi morali prekrške kolesarjev tolerirati bolj kot prekrške avtomobilistov. Ne samo zato, ker so manj nevarni, ampak tudi zato, ker je treba ljudstvo vzpodbujat k ekološkemu in za promet manj obremenjujočemu načinu prevoza.”

  V Ljubljani sem ravno v zadnjih dneh opazil neverjetno veliko število policistov na kolesih. Zato se mi je – ob trenutnih kolesarskih poteh – prav zoprno vozit s kolesom, ker samo čakam kje se bo našel nek pametnjakovič in mi prilepil 200 EUR kazni, ker sem se peljal 10m po cesti namesto po kolesarski poti, ki je slučajno na drugi strani ceste (in ki jo seveda opaziš samo, če prideš z drugega konca poti…). Skratka, kazni so previsoke, policaji pa preveč napeti in dosegli bodo ravno nasprotni učinek.
  Namesto neobremenjujočega užitka ob vožnji s kolesom se bom v mesto rajši odpeljal z avtom.

 • Odgovori Jeln 14. 8. 2010 at 11:27

  Nevenka chicken je ko si gresta dva nasproti in “zmaga” tisti, ki se zadnji umakne, ali ki se NE umakne 🙂 Drugače pa me zanima če bi se polcaj na kolesu zapodil za mano, če mu nebi ustavu, pa še bl bi bil pa gembl vedt a se zna pelat s kolesom al je šalabajzer 😀 Bi blo mogoče za probat enkrat 😛

 • Odgovori chef 14. 8. 2010 at 13:50

  Danes sem na kolesu videl tako nezdravo debelo policistko, da nima šans niti proti babici, mi gre s tržnice domov z vrečkami na balanci. Je pa res, da delajo v parih in drugi je bil videti precej fit. Zadnjič sva z Vizotom videla enega, ki ga je šponal po Slovenski – lovil je čefurja brez čelade na skuterju. Mulc je sicer stal pred semaforjem.

  Se mi je pa zdelo zanimivo, da sploh ni uporabil prestav, ampak je v nekem čudno lahkem razmerju motal kot oubrisan, da so mu skoraj kolena ven padl. Res je sicer, da se vozijo z drvarnicami, ampak očitno to v rensici niti niso pravi kolesarji.

 • Odgovori Lisa 15. 8. 2010 at 0:22

  idiot je idiot. in ovca je ovca. ne glede na to al je za volanom, na biciklu, ali pač peš. Kreteni so povsod.
  Kot recimo tipu, ki preverja urbane na ljubljanskih trolebusih dopovedat, da sem na osebni jst in da nimam očal ker nosim leče in da sem se postrigla. Ne vem al je mel slab dan in me je hotu za foro mal zajebavat v glavo al pa je res rok blond.
  Pred mano je namreč težil 80letni babici, ker sploh ni imela osebne.

  Ampak kolesar v Lj, je bit teško. (se ke kdo že poskusu pelat po kolesarski pred namo? Samomor.Al pa na drugi strani pred pošto?
  Amapk jst delam tko ko pelem/hodim po predpisih, se ti ne umaknem, pa če si bog, ampak kjer pa ne pelem po predpisih( V ljubljanih pač kje moraš, če ne drugke pa tm kjer so cone za pešče in kolesarske samo po eni strani ceste)se pač jst umikam drugim.

  Sta pa po besedah mojga fotra zelo uporabni besedi Pazi! in Bejž!
  Ampak ni lepšga ko ovcam ki hodjo po kolesarski zabremzaš za ritjo in to z urank glasnimi bremzami. Videt njihove obraze: Neprecenljivo.

 • Odgovori chef 15. 8. 2010 at 10:20

  Recimo pike sem dobil, ko sem se spet spomnil na policajsko izjavo, češ da je za polovico prometnih nesreč, v katerem so udeleženi kolesarji, kriv kolesar. Ja u jebemti, več kot polovica, da jih je?
  In zato je zdaj treba zajebavat kolesarje, ki med vožnjo 5 km/h telefonirajo?
  Kdo bo pa jahal tisto drugo polovico, voznike avtomobilov?

 • Odgovori Ales 15. 8. 2010 at 15:07

  Kdor si je izmislil te neumne kazni za kolesarje si zasluži samo metek v čelo

 • Odgovori NoMercy 15. 8. 2010 at 18:51

  banda nevzgojena: vaške poti niso namenjene vašemu “izigravanju” pozabljenih iztrebkov. Umaknite se na rob poti, vozilo pa si dajte v žep, če ga ni kam parkirati 🙁

 • Odgovori direktni 15. 8. 2010 at 20:02

  Samovšečnež z “nadpovprečnim I.Q.-jem” ima spet očiten problem. Ko se vozi po AC ga moti vse živo, ko je kolesar je revček ogrožen, ko gre peš po burek ga skoraj povozijo rolkarji. Verjetno bom prej dočakal, da bo “Bank of Eskimo” začela izplačevati obresti, kot pa bo on napisak nekaj pozitivnega (pa ne kakšno reklamo a la Camp Menina, ha ha). Ubožec, med 40-im in 50-im letom ga zagotovo ne čaka nič lepega, razen v primeru, ko bo končno dojel, da se zaradi stvari, na katere nima vpliva, pač ne gre živcirati. A potrebuje čas, je pač še mlad, in zelen ….

 • Odgovori chef 15. 8. 2010 at 20:44

  Še enkrat preberi naslov bloga, ti tepec zahojeni. A ko bom jutri pohvalil en italijanski kamp, boš pa spet piskal, da delam reklamo. Bolnik, pejt raje gor na severni pol denar dvignt.

 • Odgovori NoMercy 15. 8. 2010 at 21:00

  a se splača pripravt per pa čips :mrgreen:

 • Odgovori direktni 15. 8. 2010 at 21:05

  Imbecil, ki sebe nazivaš z CHEF, ha ha, že to pove marsikaj o tebi, dete primitivno. In če imaš I.Q. enak številki svoje obutve, moj nasvet, ne hvali se s tem. A ti si pač požrl vse znanje tega sveta, pa očitno še kakšne galaksije zraven, a si preveč LEN IN NESPOSOBEN, da bi naredil kaj koristnega za družbo, za vse, le pljuvaš, kritiziraš, zmerjaš in ponižuješ, vsi smo tepci in ne vem kaj še, razen tebe in tistih, ki nasedajo tvojim nebulozam. Smiliš se mi, bednik, in dr. Ziherl bi te bil zelo vesel v svoji ordinaciji. A vseeno, ne daj se motiti, uživaj v svoji samovšečnosti in nadutosti še naprej ….

 • Odgovori DusanK 15. 8. 2010 at 22:26

  CHEF ni enako CHIEF :unsmajlikisevaljapotleh:

 • Odgovori chef 15. 8. 2010 at 22:50

  Res, še jaz se valjam, hehe.

 • Odgovori Heni 16. 8. 2010 at 6:39

  Dokler mimo mene, v fuuuuuul rdečo uletavajo frajerji na štirih kolesih, naj mi nehajo nakladat o kolesarski nedisciplini.

 • Odgovori direktni 16. 8. 2010 at 17:29

  DusanK, hvala za popravek, res je, se posipam s pepelom in priznavam napako …. a za ostalim napisanim pač stojim, in sem obenem vesel, da sem vsevednega in nezmotljivega avtorja bloka spravil v privoščljivi smeh. Čeprav dvomim, da se sploh zna smejati, posebej še iskreno, iz srca, a to ve najbolje on sam, veliki blefer

 • Odgovori pijanec 28. 8. 2010 at 12:18

  Ampak bodimo pošteni: pijanca lahko ponesreči vrže v levo, avtomobil za njim se mu skuša izogniti, pri tem pa izgubi nadzor nad vozilom in čelno trči v kandelaber.

  Vse države v Evropi imajo za voznike motornih vozil in voznike koles različne kazni glede alkohola. Razumljivo. Pijani vozniki koles še niso v zgodovini Slovenije NIKOGAR ubili, ne neposredno niti posredno. Zato je izenačena kazen z nekom, ki lahko vsak trenutek ubije 5 člansko družino popolnoma neumestna.

  Nekdo bo rekel, da s takim členom ščitijo voznike koles pred samim sabo. To je neumnost, saj je vsak odgovoren zase in človek se lahko na kolesu ubije na 100 načinov, pa jih ne ščitimo pred njimi. Tudi če bi jih hoteli, bi lahko edino prepovedali uporabo kolesa.

 • Odgovori pijanec 28. 8. 2010 at 12:23

  “Alkoholne” kazni baje veljajo enako za vse udeležence v prometu, torej tudi za pešce.

  To ni res. Zakon izrecno govori o voznikih. Sicer pa koliko ljudi so poškodovali pijani pešci? Še sami sebi ne škodijo – lani sta umrla vse skupaj 2 vinjena pešca, število pijanih pešcev pa gre letno v milijone.

  Kolesarske steze DA, ampak ne v drugem nivoju kot je cesta.

  Da ne omenim, da moraš iti na robnike tik pred krožiščem (takšne načrtovalce bi nekdo moral mučiti ali nekaj). A res mislijo, da bom delal tiste ostre ovinke na robnike gor, potem parkrat skočil čez robnik, in spet dol in za vse skupaj porabil 30 sekund, namesto navadna 5 sekundna vožnja čez krožišče po cesti?

 • Odgovori Nergač » Vi ste burek! 1. 10. 2010 at 18:02

  […] z udeležbo kolesarja povzročijo kolesarji, se je zdel organom pregona dovolj dober razlog za poostritev nadzora nad kolesarji. Polemike, predvsem zaradi višin glob, ki so identične kot za prekrškarje v bolj nevarnih […]

 • Komentiraj