Kristjani vas bodo pojedli

Žebranje očenaša ob blagoslovu nove osnovne šole na slovenskem podeželju se mi res zdi nekoliko nenavadna praksa, če predvidevamo, da je nekaterim za božjega očeta prav malo mar in te molitve sploh ne znajo. Še bolj nenavadno se mi zdi, da to pomeni kršitev Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki med drugim prepoveduje organizirane religiozne obrede. Že naravnost bizarno pa je, da se v to kdo tudi dejansko vtika, in da se vtika celo ministrica za šolstvo.

Ne glede na zakon, ki ni nujno dober, in tudi glede na moje razumevanje ustave, se mi obred blagoslova česarkoli in kjerkoli in kadarkoli ne zdi niti nenavaden niti sporen, če to razumemo kot tradicionalno prakso v slovenskem prostoru, še posebej na podeželju. Zanimiv se mi zdi podatek, da so tovrstne organizirane religiozne obrede, kot nekateri pojmujejo blagoslov, tolerirali tudi šolski ministri iz vrst LDS. Da tolerance ni več, je po mojem lep dokaz, da tudi sicer postajamo čedalje manj tolerantna družba in da pri liberalci niso nič bolj strpni kot zadrti Tone iz Žabjedola. Različne so kvečjemu njihove vrednote.

Za zaplet v zvezi z molitvijo na neki osnovni šoli sem izvedel zato, ker od Facebooka še nisem zahteval, da mi ne prikazuje več Dnevnikovih vsebin, ki me skoraj brez izjeme iritirajo, še posebej, če je pod članek podpisana Ranka Ivelja. Na živce mi ne gredo zato, ker ne bi želel slišati drugačnega mnenja, ampak zato, ker to drugačno mnenje že poznam in mi torej ne povedo ničesar novega. Iz istega razloga ne berem Reporterja in iz istega razloga me ne zanima kaj piše dr. Matevž Tomšič. Na živce mi gre srborito trobljenje neke resnice, ki to ni nujno resnica.

V petnajstletni zgodovini mojega internetnega udejstvovanja so – razen na kakšnem obskurnem forumu ali blogu, kjer veljajo nepisana pravila takšnih in drugačnih skrbnikov – moj spletni komentar izbrisali samo dvakrat. Ko sem sarkastično reagiral na zapis – ali morda izjavo – Svetlane Makarovič, da si mučitelji mačk iz Kranja zaslužijo šus v glavo, so moj komentar izbrisali na Mladini. Danes pa je Facebook odstranil moj komentar pod Dnevnikovo sponzorirano objavo o zgoraj navedeni tematiki. Spet zato ker nekdo ni razumel sarkastične opazke, da so homofobi, islamofobi in kristjanofobi iz podobnega testa.1

Najprej bodo prepovedali blagoslove.

Potem bodo prepovedali sarkazem.

Medtem vas bodo zaradi drugačnega mnenja zmerjali s ksenofobi, homofobi, šovinisti, klerofašisti ali celo kar fašisti.

In potem bomo končno živeli v strpni družbi po meri človeka 21. stoletja

Zaradi tega ne volim več liberalcev in tistim, ki lažejo, da so liberalci. Ker sploh niso liberalci.

 1. Morda je nekoga zmotila tudi beseda peder, a pri tovrstnih opazkah si dovolim svobodno izražanje, saj imam včasih občutek, da besedi kristjan ali musliman nekateri uporabljajo na enako žaljiv način, kot besedo peder. []
Prejšnja objava Naslednja objava

48 komentarjev

 • Odgovori Klemen Ban 7. 9. 2017 at 23:06

  Amen.

 • Odgovori Jani 8. 9. 2017 at 10:07

  Pri tej zadevi ne gre za toleranco, ampak za to, da smo že prerasli potrebo, da se vsako zadevo blagoslovi. Verjetno bi tudi tebi šlo na smeh in bi se vprašal o smiselnosti takšnega početja, če bi na otvoritve šol bile povabljene razne vedeževalke, bajaličarji, maginje s kristali, čistilke aure in čaker, bioenergetiki in vsi ostali dušebrižniki. In če so včasih ljudje še verjeli, da jim nek okrancljan gospod z omembo šole, gasilskega doma, kapelice, ceste, pločnika,… prinese božjo zaščito in ljubezen, je današnje vključevanje istih v šolski sistem nepotrebno in do neke mere celo škodljivo. Vsak posameznik ima pravico da v svojem prostoru prakticira svojo vero in prepričanje. Samo to še ne pomeni, da imata vera ali prepričanje pravico do vključitve v vsak prostor. In ravno zato nimata kaj početi v šolskem sistemu. Toleranca nima pri tem čisto nič.

  • Odgovori Boki 8. 9. 2017 at 10:28

   Saj te nihce ne sili da pri tem obredu prisostvujes. Kaj pa ce so vascani te vasi vecinoma verni? In prav zanima me koliko jih verjame vedezevalkam, tako da ne poskusaj racionalizirat situacije. Potem je to le vecinska volja. Seveda bos kot neverni manjsinec tudi v tem primeru udrihal vsepovprek.

   • Odgovori Jani 8. 9. 2017 at 10:43

    Večinoma verni? Kaj ima to veze s šolo? Saj gredo lahko po otvoritvi šole še v lokalno cerkev in darujejo za njen blagoslov. Cerkev nima kaj početi v šoli.

    In kak argument je večina, manjšina? Če večina verjame v horoskop to še ne pomeni, da mora ta postati del učne snovi. Ostali pa naj se pač prilagodijo večini, ki ima itak vedno prav, a ne?

    In ravno v tem je problem, ker je tvoja vera tako vpeta v tvoje življenje, da sploh ne dojameš kako nesmiselno jo je vsiljevati vsem ostalim. Kot sem rekel imaš vso pravico do nje, nihče ti je nima pravice prepovedati. Samo ne vsiljuj jo drugim. Simple as that.

   • Odgovori Janez J - Slovencelj 8. 9. 2017 at 15:37

    “Saj te nihce ne sili da pri tem obredu prisostvujes. Kaj pa ce so vascani te vasi vecinoma verni? ”

    vseen drek je, koliko je vernih. župnik nima tam ja delat. kot nima kaj delar med nogami deklic. in med nogami veroučnikov. AMEN!

 • Odgovori filmoljub 8. 9. 2017 at 10:13

  Seveda ne, ker tukaj ni poanta v toleranci. Kjerkoli v razvitem in normalnem zdravorazumskem svetu čemu takemu ne bi posvečali pretirane pozornosti, morda bi se kdo hudomušno ali prizanesljivo nasmehnil. Ampak ne, v Bulatah-Absurdistanu je treba tudi na rovaš paranoičnosti kovati točke politične korektnosti oz. narediti problem iz česarkoli — zato da se lahko nekdo potem treplja po rami, kako družbeno koristen je, ker na take “probleme” opozarja.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 9. 2017 at 10:36

  Meni je včeraj ena gospa na Twitterju servirala amaterski posnetek celotne proslave. Vse skupaj se mi je zdelo res bizarno, toda tudi kot udeleženec prireditve ga ne bi razumel nikako drugače kot potrato mojega časa – torej enako kot Pahorjev govor na isti šoli. Skrajno pa me motijo nekakšni argumenti, da se utegnejo zaradi tega užaljene počutiti pripadniki drugih verskih skupnosti (ki tukaj nimajo tradicije, kot krščanstvo, kot krščanske tradicije ni v prevladujoče muslimanskih deželah). Pa bajaličarji … kdo govori o bajaličarjih? So oni kdaj sploh kaj imeli z uveljavljanem šolstva na slovenskem? Nič! Za razliko od RKC in duhovščine, ki je imela pri uveljavljanju šolstva znatno vlogo. Če se kdo ob tem blagoslovu – ki je nepotreben tudi po mojem mnenju – počuti užaljenega, je tdo v bistvu njegov problem in to v bistvu pove več o njem samem. Definitivno pa je manj škodljiv kot recimo predvolilne promocije političnih kandidatov na osnovnih polah, ki so se tudi redno dogajale.

  Malo ima ta odnos do RKC opraviti tudi s toleranco. Dobro vem kako nekateri kar zacepetajo, ko kdaj omenim RKC, kot da jim ta ustanova dejansko povzroča nekakšno gorje. A ne samo to. Vem tudi, kako mnogi zaničujejo verne katolike, kot da so to nekakšni butci, ki verjamejo v pravljice – in kot da potemtakem niso butci tudi muslimani, hinduisti in sledilci kaj vem kakšnih božjih besed. Če bi istemu človeku rekel, da se mi gnusijo homoseksualne spolne prakse, bi bil po drugi strani cel teater. A to pa je netolerantnost?

  Ampak bistvo je v tem, kar pravi @Filmoljub: v normalnem svetu tak blagoslov nikogar ne bi motil bolj, kot mene recimo moti soseda, ki kar naprej kadi pod mojim balkonom, tako da ne morem normalno prezračiti stanovanja. Ja, na živce mi gre, ampak to ne pomeni, da ji bom težil, naj neha kaditi ali da bom začel zbirati podpise proti kajenju na balkonih.

  In o takih oslarijah se pogovarjamo medtem, ko v najstaerjših demokracijah, kjer so država in verske skupnosti prav tako ločene, razni blagoslovi in prisege pred bogom funkcionirajo brez vsakršnih težav. Ker tako pač je že, kaj vem, tristo ali štiristo let. Tukaj je pa težava zaradi tistih petdesetih let, ko ni bilo tako.

  Dokler verouk ali udeležba na svetih maših v šolah ne bo del obveznih vsebin (in ne vem kaj bi bilo narobe, če bi šlo za neobvezne vsebine), se je absurdno ukvarjati s temi zadevami. Absurdno je nek blagoslov razumeti kot konfesionalno dejavnost. Ja, a ste na glavo padli?

  Sicer pa se je v tej deželi tudi že problematiziralo izobešanje zastave ob državnih praznikih – kr naj bi šlo za domnevno poudarjanje nacionalizma. Tako je – samo v Aburdistanu.

  • Odgovori Jani 8. 9. 2017 at 10:52

   Vsekakor se strinjam, da tudi politika nima kaj početi pri teh otvoritvah, ko se hodijo vsi zakravatani smehljati in trepljati po prsih, kot da so oni sami iz lastnih žepov plačali šolo, vrtec, pločnik ali karkoli pač odpirajo. Porabili so občinski/državni denar, vmes verjetno pobrali še kaj zase, potem pa se ob golažu in pleh muziki nastavljali na otvoritvi in nabirali nove podpise za nove volitve. Verjetno bi težko kdo branil smiselnost pojavljanja politikov in politike. A vendar je pri cerkvi kar naenkrat drugače. Ker to je pa kar naenkrat nekaj več. Če rečeš kaj priti politiki si frajer in junak. Če rečeš kaj proti cerkvi pa klerofob in omejenec iz Absurdistana. Dvojna merila ali zgolj osebna užaljenost zaradi katere se ne zmore realno oceniti smiselnost določenega dejanja?

   • Odgovori Janez J - Slovencelj 8. 9. 2017 at 15:32

    Ne vem … ampak moraš met precej težav s sabo …

    “Vem tudi, kako mnogi zaničujejo verne katolike, kot da so to nekakšni butci, ki verjamejo v pravljice – in kot da potemtakem niso butci tudi muslimani, hinduisti in sledilci kaj vem kakšnih božjih besed”

    “Sicer pa se je v tej deželi tudi že problematiziralo izobešanje zastave ob državnih praznikih – kr naj bi šlo za domnevno poudarjanje nacionalizma”

    kje si pa to videl???

    ” … razni blagoslovi in prisege pred bogom funkcionirajo brez vsakršnih težav. ”

    aja? kdaj so nazadnje župniki v franciji kaj ‘uradno’ blagoslovili??

    jaz zaničujem … pravzaprav, obžalujem samo butce vseh vrst

    “Če bi istemu človeku rekel, da se mi gnusijo homoseksualne spolne prakse, bi bil po drugi strani cel teater.”

    ni teatra, meni tudi nekatere heteroprakse niso všeč

    ” … nikogar ne bi motil bolj, kot mene recimo moti soseda, ki kar naprej kadi pod mojim balkonom, tako da ne morem normalno prezračiti stanovanja. Ja, na živce mi gre, ampak to ne pomeni, da ji bom težil, naj neha kaditi ali da bom začel zbirati podpise proti kajenju na balkonih.”

    lahko bi. najmanj, kar je, vsakič mu zaželim raka na pljučah …

    “Sicer pa se je v tej deželi tudi že problematiziralo izobešanje zastave ob državnih praznikih – kr naj bi šlo za domnevno poudarjanje nacionalizma.”

    kje si pa o videl? nakladaš … kot večino komentarja

 • Odgovori Boki 8. 9. 2017 at 11:23

  Jani je tipicen primerek tistih, ki se obnasajo kot da jih je v rani mladosti slatal vaski zupnik in se sedaj nasrsenjeno ukvarjajo z vsako nepomembnostjo s strani cerkve, katera na njihivo zivljenje nima prav nobenega vpliva.

  • Odgovori Jani 8. 9. 2017 at 11:42

   Ne vem če se sploh zavedaš nesmisla, ki si ga napisal. In potem v drugem stavku govoriš o toleranci. Prav nasmejal si me 🙂

   • Odgovori Janez J - Slovencelj 8. 9. 2017 at 15:47

    “Jani je tipicen primerek tistih, ki se obnasajo kot da jih je v rani mladosti slatal vaski zupnik …”

    tebi je župnik delal kaj drugega … oćitno ti je bilo všeč …

 • Odgovori Marko Kaloh 8. 9. 2017 at 11:34

  Matej, VRHUNSKO zapisano. Bravo!

 • Odgovori Matej Zalar 8. 9. 2017 at 13:01

  Mene zabava kako ljudje vedno zacepetajo ravno, ko gre za RKC, kot da je ta institucija dejansko škodila še komu drugemu kot par izjemam, in tistim, ki so jim cerkvena podjetja zapravila delnice. Potem imaš še tiste, ki so v nekem trenutku ugotovili, da je bil verouk popolna potrata časa, kot da enako ne velja za praktično vsako otrokovo obšolsko dejavnost, ki je bila zgolj otroška ali starševska kaprica.

  Ne gre za to, da bi bili užaljeni ali da bi bila vera tako zelo vpeta v naša življenja (če smo že pri tem, ne hodim k maši, obredja, kot so poroke in pogrebi, pa se udeležujem kvečjemu zaradi krščanske tradicije in med obredi večinoma zeham), ampak gre za to, da je slovenska družba prežeta s tradicijo krščanstva, ki je skozi stoletja izoblikoval ta narod (in celo Evropo), naše vrednote in način razmišljanja, ki se bistveno razlikuje od kakšnih drugih svetov, kjer pa imajo res težave z ločenostjo države in verskih skupnosti. Tako pač je in tega se ne bomo znebili kar tako, da začnemo zaničevati vse v zvezi s cerkvijo in bolestno navijati za ločenost države in vere, kot da ta ni dejstvo že zdaj, blagoslovi, nagovarjanje volivcev in financiranje katoliških šol gor ali dol. To navijanje je pri nas tako bolestno, da ljudje celo omalovažujejo odločitev ustavnega sodišča, ki je nič drugega kot izenačila finančne pogoje za šolanje učencev v javnih in zasebnih šolah, pa naj bodo to krščanske, muslimanske ali waldorfske šole.

  Da je predsednik države, torej predstavnik vseh državljanov, govoričil na tej proslavi, seveda sploh ni moteče, pravim samo, da se mi tega ne bi ljubilo poslušati. Ampak tukaj za vsak drek skačemo v luft. Enemu ni bilo všeč, da je prišel predsednik države, ker mu osebno ni všeč Pahor, drugi meni, da tam ne bi smelo biti župana, tretji se pritožuje zaradi duhovnika, četrti bi raje videl drugačen kulturni program … in to potem napihujemo do neslutenih razsežnosti, prijavljamo na inšpekcije, potem se borimo za pravico na vseh mogočih sodiščih, na koncu pa trmarimo, da nima prav niti ustavno sodišče … in potem je treba zamenjati še ustavne sodnike. In potem celo brezsramno razpravljamo, da dvakratni doktor znanosti z najboljših univerz na svetu ni dovolj dober za ustavnega sodnika. Zakaj? Ker ne razmišlja enako kot večina, ki sicer nima sploh nobenih kompetenc na področju ustavnega prava, ampak samo misli, da je nekaj prav.

  To mi je neki butec včeraj zabil na Twitterju: da je ustava, ki določa svobodno delovanje verskih skupnosti … slaba ustava. S takim nimaš kaj debatirati. Blokiraš idiota in ciao.

  • Odgovori Janez J - Slovencelj 8. 9. 2017 at 15:33

   “Mene zabava kako ljudje vedno zacepetajo ravno, ko gre za RKC, kot da je ta institucija dejansko škodila še komu drugemu kot par izjemam, in tistim, ki so jim cerkvena podjetja zapravila delnice.”

   ja … teh par je par desettisoč …

   • Odgovori Janez J - Slovencelj 8. 9. 2017 at 15:39

    ” in potem je treba zamenjati še ustavne sodnike. In potem celo brezsramno razpravljamo, da dvakratni doktor znanosti z najboljših univerz na svetu ni dovolj dober za ustavnega sodnika.”

    desnosučnih ustavnih je že dovolj (večino imajo. com). pa če je trikratni doktor, kaj bi naj to pomenilo!?

   • Odgovori Janez J - Slovencelj 8. 9. 2017 at 15:43

    ” mu osebno ni všeč Pahor, drugi meni, da tam ne bi smelo biti župana, tretji se pritožuje zaradi duhovnika,!

    če si tak tepec da ne ločiš med Pahorjem (ki je sicer tepec), županom (ki je verjetno tudi tepec), in župnikom, potem ti pač ni pomoči. gre za načelo: precednik države lahko, župnik pa ne!

 • Odgovori Jani 8. 9. 2017 at 14:57

  Matej, ravno to cepetanje je najbolj hecna stvar pri vsem tem. Ljudje, ki bi jih na vseh ostalih področjih zlahka opisal kot klene, inteligentne, izobražene, strokovnjake,… kar naenkrat postanejo nemočni in brez argumenta ali zdrave pameti, ko je govora o cerkvi in veri. Kako je možno, da nekdo, ki je nedvomno inteligenten, ima normalno razvite medčloveške odnose, je uspešen na svojem področju dela, pri svojih odraslih letih še vedno verjame v zgodbe ljudi, ki se berejo iz neke stare knjige? Pa s tem ne mislim nič slabega ali žaljivega samo res ne razumem kako da tukaj pri tem kar naenkrat odpove vsa logika.

  Edina razlaga tega stanja je, da je ta oseba odraščala med temi zgodbami, le da se nikoli niso končale. Da starši ali okolica nikoli niso rekli “just kidding”. Zato sploh ni čuden argument Bokija, ki pravi da je vas večinoma verna. Verjetno je res, če se vsaka stvar vedno in povsod od malih nog do groba vrti okoli cerkve. Kako bo kdo sploh lahko ne bil veren, če že od malih nog vsak dan/teden posluša iste zgodbe. Zgodbo o dedku mrazu, zobni miški ali muci copatarici so starši v določenem obdobju vsaj razkrili in otroka poučili, da so to zgolj imaginarna bitja za zabavo ali vzgojo otrok. A kaj ko zgodbe o vsemogočnem bradatem stricu in njegovem sinu, ki se je žrtvoval za njegove grehe in mu mora zato slediti skozi življenje, da se bo po tuzemeljski smrti ponovno srečal s svojo prababico in po nebeških planjavah zopet podil s kužkom iz mladosti … te zgodbe pa žal nihče otroku ne konča in mu ne razloži, da nima prav nobene logične in realne osnove. In zato je prav da velja ločenost cerkve od šole. Da imajo otroci možnost odraščanja brez sistemskega vcepljanja ene “resnice”, ki jih potem spremlja celo življenje, četudi kasneje zehajo med obredi. Vera v šole sodi edino kot snov pri predmetu zgodovine in sociologije/filozofije. Pri prvem kot primer, kako so si starodavna ljudstva razlagala svet okoli sebe, ki je seveda čisto legitimen in razumen opis tistega časa. Pri drugem pa kot fenomen, kako ljudje potrebujejo tolažbo za svojo minljivost in iščejo pomen svojega obstoja. Vsekakor teme, ki so namenjene učni snovi starejših mladostnikov, ne pa otrok, ki dejansko še vedno mislijo, da jih vsako noč opazuje in ocenjuje dedek mraz (ali zobna miška, ali bog, karkoli mu pač omenite).
  Zato bolj kot takojšnje udrihanje en po drugemu je smiselno, da se skozi konstruktiven pogovor določi pravila, ki veljajo. In teh pravil se potem vsi držijo. Če velja pravilo ločenenosti, naj se upošteva. Če bi želeli pravilo spremeniti pa naj se to najprej tehtno argumentira. Brez nepotrebnih klero, fob, levak, domoljup, absurdistanc, in ostalih priveskov s katerimi se diskreditira osebo, namesto vsebine ki jo ta poda.

 • Odgovori Boki 8. 9. 2017 at 15:45

  @Jani: Solo so prisli pozegnat, v soli ne bo nobenega verouka in podobnih primerov, kakrsne opisujes ti. Pa tudi ce bi bil, ce je to izbirni “predmet”, pa naj bo. Ampak smo tudi to prepovedali, glej ga zlomka. Nobena skrivnost ni, da se otroci do neke mere obrnejo po starsih, v kolikor jih starsi v te stvari ne posiljujejo prevec. To ni primer le pri veri ampak pri politiki, navadah kako se obnasa do neznancev, kako se pocisti sekret po veliki potrebi, itd. Tako da to kar ti sedaj govoris je povsem nerelevantno. Zdi se mi, da molis taco v isto smer, kot slovenska (in tudi izvenslovenska, da ne bo pomote, le da smo mi glede tega se bolj paranoicni) kvazi liberalna srenja. Dajmo ljudem izbit rimokatolisko vero iz glave, saj je skodljiva in napacna. Verjetno zato, ker so te starsi vzgajali v smeri sovrastva do RKC. Torej tudi ti sodis v ta pojav, katerega si opisal.

  Fora je nekje drugje in kot je ze bilo opisano. Ta zegenj ne bo spremenil prav nic. Vsaka oseba enkrat odraste in si sama ustvari mnenje o razlicnih tradicijah in pojavih. Otroci, ki so prisostvovali temu zegnju zaradi tega ne bodo nic slabsi ljudje, niti malce vec zafrustrirani, niti malce vec zadrgnjeni. Tudi sam sem obiskoval verouk pa danes vere ne prakticiram vec. Me pa predvsem ta gonja proti RKC motivira, da to gonjo obsojam, drugace me verjetno vse skupaj sploh ne bi zanimalo. Edino, kar sem od verouka odnesel, so dobre navade, kako spostovati soljudi, jim pomagati in…ne bos verjel, tam smo imeli en dan namenjen tudi spolni vzgoji, ces, odsvetujemo seks pred poroko, ampak ce se bo zgodilo, naj bo le-ta varen. No, pa pustimo to, tako ali tako tega ne bos verjel ali bos pa bos to na kratko spremenil v negativno stvar, ces, ne rabis verouka da te bo ucil o spolni vzgoji in lepem obnasanju. Seveda ga ne, tako kot ne bos zaradi zegnjanja sole postal verski fanatik in spolni iztirjenec ki bos rad gledal lulcke majhnih fantkov.

  • Odgovori Janez J - Slovencelj 8. 9. 2017 at 15:49

   “Seveda ga ne, tako kot ne bos zaradi zegnjanja sole postal verski fanatik in spolni iztirjenec ki bos rad gledal lulcke majhnih fantkov.”

   seveda ne boš. ampak kot je rekel Gavrilo: gre za Princip!

   • Odgovori Boki 8. 9. 2017 at 15:59

    To ze vemo, ce ne bi slo Za princip, se glede ob tako malenkost ne bi spotaknil nihce. Povej kaj novega.

   • Odgovori Janez J - Slovencelj 8. 9. 2017 at 15:59

    “Ta zegenj ne bo spremenil prav nic”
    seveda. sploh ker je žegen …

  • Odgovori Jani 8. 9. 2017 at 17:20

   Boki, težava nastane ravno v tem kar pišeš – verjamem, da dobronamerno a vseeno zahteva malo bolj kritičen pristop. Da se otroci obrnejo po starših. In istočasno navedeš primer politike in brisanja riti. Naloga staršev je, da otroka naredijo za zdravorazumsko samostojno bitje. Med to vsekakor spada tudi učenje brisanja riti in spoštovanja soljudi. V to nalogo pa nikakor ne sodi obračanje otrok k verovanju v svojega boga in svojo politično stranko. Še za obračanje otroka na svoj nogometni klub bi se lahko vtaknil, da je vsiljevanje. Ali res ne dovoliš, da ima nekdo svoje favorite? A se res nihče ne zaveda, da otrok ni Mini Me oz. Mini You ampak bo iz njega nastal odrasel človek s svojimi izraženimi stališči in izkušnjami. Zakaj je treba otroku vbiti ljubezen do neke politične stranke, političnega veljaka, ideologije, vere? Ali mu ne zaupaš dovolj, da se sam odloči koga bo volil, za koga bo navijal, v koga bo verjel? Misliš, da ne bo vedel kaj je prav in kaj je narobe, če ne bo od malega verjel v zgodbe o večnem peklu, devici mariji ali vseh ostalih zapovedi vseh ostalih ver. Resnično verjameš, da si dober človek samo zato, ker si bil pri verouku? In ostali nismo, ker nas tam ni bilo?

   In ja, ravno v tej izjavi si se najbolj zmotil – mene namreč ni nihče vzgajal v sovraštvu. Moji starši so me naučili spoštovanja vseh. Brez sugestij. Brez delitev na “tej so naši, tej so dobri … tej so drugi, tej so zli”. To seveda ne pomeni, da sem odrastel v Love All liberalca, ampak sem svoje simpatije, prepričanja izgradil sam. Ko namreč sam odkriješ različne poglede, ko prebereš različne misli, odkriješ različne “resnice” se sam oblikuješ v osebo ki (ne)verjame in (ne)veruje.

   In ne ni res, nihče se ne vtika v rimokatoliško vero – vtika se v vero. V katerorkoli pač. Če ne veš je teh par tisoč. Že to ti da veliko misliti kako resnična je tvoja. Tebi je samo zato, ker si rojen točno tukaj in so ti tvoji starši in okolica brali zgodbe iz samo ene knjige. Kako razlagaš dejstvo, da če bi se rodil par 100 km stran v Bosni, bi verjel in veroval v čisto neko drugo knjigo. Če bi šel še par 100 km do Srbije bi veljala že malo drugačna verska pravila. Če odideš še malo dlje, spet nekaj četrtega. Zdaj pa ti meni povej katera je prava? Ker če prav poznam verski nauk je resnica lahko samo ena, kajne? In naj bi veljala za vse ljudi, ne glede na to kje so rojeni. Kdo se torej moti? Ti ne verjameš v vse druge pravljice. Tebi so smešne. Jaz sem podoben tebi. Tudi jaz ne verjamem drugim pravljicam, tudi meni so smešne. Razlika med nama je le ta, da jaz tudi ne verjamem tvoji.

   Tukaj se nima smisla razglabljati o resničnosti vere – kot rečeno je tvoja svoboda da verjameš v karkoli, pa četudi v ploščato ali pa 6000 let staro zemljo. Me pa res zanima kako bi trznil ali reagiral, če bi prebral novico, da se uradne otvoritve osnovne šole po novem škropi proti chemtrailom, da se jim med poukom čisti čakre, da imajo predmet pisanja horoskopov, da pred kosilom molijo nekemu drugemu bogu,… Bi ti tudi bilo vseeno in bi zamahnil z roko, češ, pa kaj se vsi razburjajo, saj to ni nič takega.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 9. 2017 at 16:14

  @Jani: Gre za človekovo naravo, da pač mora v nekaj verjeti. Eni verjamejo v troedinega Boga, drugi v Budo, tretji iščejo smisel v grabljenju premoženja ali v novem passatu, četrti tečejo ultramaratone, peti hodijo na jogo, nekateri pa par deset let mislijo, da so najpametnejši, ker v nič ne verjamejo, potem začnejo pa ponavljati “hepi hepi” in nekemu bleferju zapustijo celo premoženje. In kdo je zdaj med vsemi temi ljudmi idiot? Samo tisti, ki hodi v cerkev? Lepo te no prosim!

  Bi bilo pa zanimivo raziskati koliko tistih, ki hodijo v cerkev, dejansko veruje v Boga koliko jih hodi tja pač zato, ker menijo, da je krščanski nauk koristen za njihov osebnosti razvoj.

  Osebno bi otroka najprej krstil (za vsak slučaj, ker nikoli ne veš, če ni slučajno vse res, pa tudi zato, da bi jezil take budale, kot je Janez J. – Slovencelj), potem pa bi ga tudi vpisal k verouku že zaradi tega, ker mislim, da bi mu to kvečjemu koristilo, nikakor pa mu ne bi moglo škoditi. Tako kot nikomur ne bo škodil klinčev blagoslov OŠ Polica. O tem ne mislim več razpravljati.

  Nadaljevanje o tem, kako lahko Cerkev pomaga državnim ustanovam, pa sledi danes. Vabljeni k branju.

  • Odgovori Janez J - Slovencelj 8. 9. 2017 at 16:24

   ” (za vsak slučaj, ker nikoli ne veš, če ni slučajno vse res, pa tudi zato, da bi jezil take budale, kot je Janez J. – Slovencelj), ”

   ne boš verjel, budalo Janez J je bilo krščeno, obhajano, birmano … pa ima kljub temu še svojo pamet.

  • Odgovori Jani 8. 9. 2017 at 17:24

   Matej, brez zamere … samo tole: “Osebno bi otroka najprej krstil (za vsak slučaj, ker nikoli ne veš, če ni slučajno vse res, pa tudi zato, da bi jezil take budale, kot je Janez J. – Slovencelj)” pa je idealen pokazatelj mojega razmišljanja, da: “Ljudje, ki bi jih na vseh ostalih področjih zlahka opisal kot klene, inteligentne, izobražene, strokovnjake,… kar naenkrat postanejo nemočni in brez argumenta ali zdrave pameti, ko je govora o cerkvi in veri.”

   Resnično misliš, da se bo tvojemu otroku v življenju ali po njem zgodilo kaj zlega, če ne bo lokalni župnik po njemu polil vodo in ga vpisal v knjigo?

   • Odgovori Matej Zalar 8. 9. 2017 at 20:30

    Seveda ne mislim tega. Samo uživam v uspeli provokaciji, ker ti misliš, da jaz mislim nekaj takega. Malo smisla za humor potrebujemo, pa nam bo lažje pred Bogom.

   • Odgovori Matej Zalar 8. 9. 2017 at 21:35

    Sicer pa — koji si ti kurac, da se vtikaš v posameznikovo vero, ki je stvar samo njegove intime in se te tiče prav toliko kot recimo spolna usmerjenost ali odločitev za splav. Ljudi presojaj po njihovem vedenu, po dosežkih, delu, morali … ne pa po stvareh, ki jih ne razumeš ali nočeš razumeti. Pusti jih prim miru, da verjamejo kar hočejo, ob tem pa so lahko izvrstni in inteligentni in kleni zdravniki ali učitelji biologije ali kemiki.

    • Odgovori Jani 8. 9. 2017 at 22:17

     Če praviš da znaš pisati, si pri branju žal bolj slab. Kje si prebral, da ne smeš verjeti v karkoli hočeš? Da verjameš v bradatega moža z novoletnimi darili ali bradatega moža z darilom večnega življenja, sta tvoja odločitev in pravica in ti je nihče ne brani. Tudi če ne deliva istega verovanja še ne pomeni, da ne moreva govoriti o isti stvari. Meni osebno je čisto vseeno kaj te žene v življenju. Te ne poznam in mi je vseeno zate. Pišem na splošno. Če si se ti prepoznal v tem je to tvoj problem. Zato se ne rabiš razburjati in lahko še naprej zehaš med obredi. Samo ne vsiljuj svojih obredov tistim, ki so prerasli starodavne vraže. Pa vzami to kot provokacijo, humor ali dobronamerno kritiko.

 • Odgovori Janez J - Slovencelj 8. 9. 2017 at 16:38

  “… da bi jezil take budale, kot je Janez J. – Slovencelj)”

  to je sicer najlažji način … sogovorca ‘argumentirano’ proglasiš za budalo …

 • Odgovori Natasa 8. 9. 2017 at 21:57

  Sem ravno prišla domov iz avstrijskega golf cluba, kjer je v glavnem prostoru restavracije na zidu visel velik križ z Jezusom. Ravno tako stopiš v recimo avstrijsko banko in za blagajniskim pultom visi križ. Deklarirano verni Avstrijci plačujejo t.i. verske prispevke in imajo od tega celo koristi. Kar želim povedati, bo vsem normalno inteligentnim in razgledanim ljudem brez dodatne razlage jasno.

  • Odgovori Jani 8. 9. 2017 at 22:18

   Čeprav riskiram potrditev da nisem normalno inteligenten in razgledan, prosim vseeno povej kaj želiš povedati? 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 8. 9. 2017 at 22:29

  @Nataša: Joj, a pri Avstrijcih pa država in religija nista ločeni :-O Kako je torej mogoče, da so vseeno tako uspešni? Morda zato, ker se ne ribajo med seboj zaradi različnih prepričanj? Ker ne žalijo vernih ljudi kot da so manj inteligentni, manj razgledani in manj kleni? Morda, morda …

 • Odgovori jazsembog 9. 9. 2017 at 1:34

  Avstrijci so veliki katoliki. Nea bos verjel, tudi japonci se vedno hodijo v temple. Na tajvanu so skurili toliko plasticnega denarja za uspesen biznis, da sem mogo obleko fuknit v smeti zaradi pepela. Da o fanaticnih americanih in njihovo obsedonostjo z bibljo ne govorim.
  Pri nas pa bo cela slovenija propadla, ker je nekdo nekje nekaj malega zmolil. Uspesni narodi, verjamejo v boga(=upanje) in delo. Medtem pa nesamozavestni narod pod alpami verjame v drugacne pravljice, v pravljice pijanih, propadlih revolucionarjev. Nisem se bil v severni koreji, ampak tam jih tudi blazno moti, ce je nekdo veren.

  • Odgovori Boki 9. 9. 2017 at 8:50

   Ne Natasin, tvoj odgovor mislim da je odlicen!:)

  • Odgovori Jani 9. 9. 2017 at 10:25

   Uspešni narodi verjamejo v boga? To pravilo velja za kateregakoli boga ali samo tvojega? In zakaj misliš, da če ne verjameš v bradatega strica nad oblaki, moraš verjeti v komunističnega bradatega strica? Če nisi veren, si komunist. Če nisi Vatikan, si Severna Koreja. Zdaj vidiš kaj naredi indoktrinacija, ki te celo otroštvo prepričuje, da obstajata samo dva pola – dobro/zlo, nebesa/pekel, beli/rdeči, janša/kučan, republikanci/demokrati, krščani/muslimani, demokrati/komunisti,… drugega ni, kajne? Če nisi z nami, si z njimi. Kako enostavno. Kako plehko.

   • Odgovori jazsembog 9. 9. 2017 at 12:04

    Pojdi na metelkovo in vprasaj svoje “prijatlje”, kdo je ta bogat narod, ki ne drzi svoje tradicije, kuture in vere?
    Mogoce pa odkrijete toplo vodo?
    To o komunistih si rekel ti. Dejstvo je, samo komuniste moti, ko nekdo omenja vero. Ostali zivimo svoje zivljenje, in nismo zivcni, ker tam nekje moli, pa ceprav samo nismo zagrizeni verniki

    • Odgovori Jani 9. 9. 2017 at 17:46

     Ne vem če te čisto razumem koga naj na metelkovi poiščem, kaj naj jih vprašam in kaj naj bi odkrili. Daj bodi malo bolj konkreten kaj želiš povedati. Nismo vsi na višjem nivoju.

     Pa si ti res prepričan, da te ne bi ali ne bo zmotilo, če bi od jutri pod tvojim oknom slišal jutranje klicanje in kasneje odmevala muslimanska molitev? Tudi njim dovoliš prosto svobodo prakticiranja svoje vere, četudi gre za šeriatsko pravo, nošenje burk,…? Je to tebi vse ok? Ali si tudi ti glede tega komunist. Ker praviš, da edino njih moti omemba vere 🙂

   • Odgovori Seamus 11. 9. 2017 at 21:25

    Točno to. Primer komunistične psihoze. Tudi kvadratarji in oblačkarji se na vse pretega trudijo dopovedati, da je pravilno samo eno in edino. Zanimivo.

 • Odgovori Natasa 9. 9. 2017 at 6:48

  Vecina verujocih avstrijcev je rimokatolikov, sledijo evangelicani, na tretjem mestu so muslimani. Nisem omenila, da se na avstrijskih solah se vedno poucuje veronauk. Na voljo je za vecino verskih pripadnosti, tudi za islam, budiste,
  in t.i. Freikirche, itd. Uciitelji se morajo za poucevanje tega dela kurikuluma dodatno izobraziti, torej za kvalifikacije pridobiti potrdilo ministrstva za solstvo. Alternativa veronauku v solah je etika. Ni mi poznano, da bi kdo nasprotoval temu delu izobrrazevalnega sistema, vsi pa govorijo samo o koristih. Zdaj pa si lepo prosim predstavljajte mnozice slovencev in bi zahtevali revolucijo, ce bi veroanuk zelel vpeljati na slovenske sole. Na srecno avstrijci niso nikoli molili in castili komunisticnih voditeljev in se vpisovali v partijo, ampak so vzpostavili sistem na drugih vrednotah, ki so se – zacudeno! – obdrzale se do danes in – zacudeno! – odlicno funkcionirajo.

  • Odgovori Boki 9. 9. 2017 at 8:49

   Kako dobro!:) Odlicno!!

  • Odgovori Boki 9. 9. 2017 at 8:51

   No, sedaj sem prebral, tudi ti si lepo napisala!

 • Odgovori filmoljub 9. 9. 2017 at 8:39

  Pri Butalcih nikakor NE GRE za vero in tudi ne za uveljavljeno nasprotovanje institucionalizirani religiji iz ideloloških razlogov. Gre samo in zgolj za nabiranje točk podpore, predalčkanje po prepričanju in razpihovanje nasprotij v korist političnim interesov. Jaz sem recimo 100-odstotni ateist in mi dol visi za cerkvene dogme; pa vendar spoštujem duhovni nazor drugih (celo Sveto pismo dojemam kot zbirko koristnih anekdotičnih moralnih naukov), predvsem pa me veseli, da imamo tudi Butalci vsaj eno cilivizacijsko tradicijo, ki nas povezano in zgodovinsko umešča v evropski kulturni in moralni prostor — ker sicer smo prav zares čisto navadni balkanski primitivci brez kakšnekoli etične podlage razen najnizkotnejšega koristoljubja. Ali pa se vsaj rad slepim, da je tako.

 • Odgovori Simon 9. 9. 2017 at 12:47

  Ob tem ko omenjaš kako so ravno tisti, ki se zavzemajo za toleranco, najbolj netolerantni, sem se pa spomnil enkrat na debato pod člankom o nestrpnosti do kristjanov pri nas, na portalu Domovina (ja, radi informiranosti berem tudi to, treba je prisluhniti tudi skrajnostim).

  Prisotni so tekmovali v tem kako so pri nas kristjani diskriminirani, zasmehovani, kako se širi fobija do njih, nestrpnost,… No, potem se je pa oglasil in z nasprotnim mnenjem in mimogrede omenil, da je gay. “Marš peder!” in podobne so kar letele na njega.

  No, to je pa tisto ko (kot bi rekel moj fotr) piskr loncu očita, da je črn. Potem se pa še čudijo…

 • Odgovori Uroš 11. 9. 2017 at 8:29

  OK, lahko se strinjamo, da je blagoslov nesmiseln. Saj verjetno je tudi sam obred otvoritve nesmiseln, pač naj šolo začnejo uporabljati, denar za otvoritev pa namenijo za šolska kosila.
  Mislim, da bi pravo vprašanje moralo biti, ali je blagoslov sovražen ali žaljiv. Če ni, naj ga zaradi mene imajo.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 9. 2017 at 9:05

  Gre za to, da politično nabiranje točk uspešno mobilizira tiste, ki se po bifejih čisto resno zgražajo nad vsem, kar ima zvezo z vero, ne nujno krščansko. Ampak če je odklonilno mnenje do islama ali budizma še nekako razumljivo, je popolnoma nerazumljivo to načelno sovrašvtvo do vsega, kar ima zvezo s krščanstvom in ko razne Janije malo podrezaš, šele pokažejo, da imajo dejansko težavo s samimi seboj.

  Po mojem je ena izmed temeljnih težav slovenstva to, da identitete ne iščemo v tradiciji (kot na primeru Avstrije lepo razloži Nataša), ki jo je določen sistem desetletja tlačil v pozabo, ampak samo v nekakšnih muhah enodnevnicah tipa Peter Prevc in košarkarska reprezentanca, pri čemer je jasno, da je šport pravzaprav opij za ljudstvo prav toliko, kot je to religija.

  Seveda bodo razni načelneži takoj opozorili, da je bil krščanski blagoslov žaljiv, ker kaj pa če je bil med prisotnimi nekdo, ki ga to dejansko žali, in da bi morali v tme primeru obredje izvajati še predstavniki drugih veroizpovedi. Večini je sicer jasno, da je to popoln budalizem, žal pa to ni jasno najglasnejšim, ki svoje ovce uspejo mobilizirati prav tako uspešno, kot lastniki medija Nova24 svoje ovce. Razlika je samo v tem, da drugi takoj izkažejo primitivizem, prve je pa treba še malo izzivati.

 • Odgovori Jani 12. 9. 2017 at 10:36

  Mislim, da si prav ti pokazal, da imaš težavo, če te nekdo malo podreza 🙂

  Sicer pa me res zanima zakaj je po tvoje razumljivo odklonilno mnenje do islama ali budizma, do krščanstva pa ne? To je nekako tako kot da rečeš, da božiček je fejst, dedek mraz pa fuj. Vsi namreč verjamete v namišljene like. So tvoji kaj bolj resnični od njihovih? Misliš, da je tvoj bradati stric močnejši od njihovega? Je tam gori kakšna miza, kjer sedi na tisoče bradatih mož in gleda dol na svoje verujoče ter jih usmerja in nagrajuje ali kaznuje? Ali pa je zgolj tvoj pravi in so oni vsi v zablodi?

 • Odgovori Anonimno 14. 9. 2017 at 21:13

  Popolnoma se strinjam z Janijem. In ni ti treba biti žaljiv, če ne najdeš pravega kontraargumenta (ker ga pač ni).

 • Komentiraj