Krožna tura po vzhodnih Kamniško Savinjskih Alpah

Tura na Skuto je bila letos brez konkurence najlepša. Na najdaljši se mi tokrat ni hotel pridružiti nihče, pa saj se niti nisem silil najti družbe, ampak sem si enostavno želel dolge, samotarske ture. Tudi Pippa je tokrat ostala v kotlini, in to v dobri družbi.

Že nekaj časa sem se želel sprehoditi po krožni poti čez Korošico, Ojstrico, Škarje, Planjavo in Kamniško sedlo. Moj zbiralec podatkov se je tistega jutra odločil, da bo po celonočnem polnjenju baterije crknil, doma pa sem izračunal, da sem prehodil 20 kilometrov in kar krepko čez 2000 metrov višinske razlike. Te cifre večino verjetno prepričajo v dvodnevno turo, meni se pa nikakor ne ljubi valjat po planinskih modrocih, zato raje opravim naenkrat. Pa še hvalim se lahko potem na blogu ne da bi kdorkoli od bralcev vedel, kako mizerno sem bil videti, ko sem se končno privlekel nazaj do avta.

Iz doline sem krenil točno ob petih zjutraj, še v trdi temi. Začetek po planinski avtocesti ob Kamniški Beli je  bil prijeten, a malo naprej od odcepa za slap Orglice je strmina pokazala zobe. Počutil sem se kot smet in med ratrakiranjem v soju lučke sem si spet očital nažiranje z mešanim na žaru in vsem kar sodi zraven. Pod Presedljajem (1611) se je nebo že razsvetlilo, a je bilo sumljivo oblačno – pa ne samo v smeri Kalškega grebena, Kalške gore in Grintovca.

Konj je bil videti še slabše, a vseeno ne tajim zlohotne misli, da bi na Presedljaju raje odvil desno in s turo opravil že nekje do desetih, enajstih. No, proti Pragu se je vendarle nekoliko zjasnilo. Ogromna polja rušja so kar zagorela v temno zelenem, pokazala se je tudi Ojstrica.

Na Pragu se je izkazalo, da je na vrhu sicer sončno, ne pa tudi v kotlini. S sedla naj bi se videlo Kocbekovo kočo – ampak seveda ne takrat, ko sem na terenu jaz. Ampak daleč od tega, da bi se zaradi megle grizel – po svoje mi je še bolj všeč.

Malo niže me je presenetila neverjetno velika čreda ovac. Pričakoval sem namreč govedo.

Pred bajto je bilo kar živahno, ampak sem se hitro pobral naprej. Na dolgih turah nerad izgubljam čas, pa še vremenske okoliščine niso bile obetajoče.

Do Korošice nisem srečal nikogar, naprej pa je bilo ogromno prometa. Prehiteval sem tiste, ki so spali v koči in štartali ob osmih zjutraj. Za menoj je Konj mukoma vztrajal nad kopreno oblakov.

Na zahodu, v smeri proti Škarjam (s travo poraščen grebenast vrh), kamor sem bil namenjen kasneje, je kazalo bolje.

Pot na Ojstrico s te strani sicer ni med najlepšimi, tudi ne med spektakularnimi, a pogledi nazaj, na med grapami smukajoče oblake, so nekoliko popestrili dolgčas.

Pa vendar je lepo. Zanimiv prehod med skalami …

… in mimo miniokna. Kaj ti bo gneča na Prisanku, če imaš Ojstrico!

No in evo mene na vrhu. Levo so Škarje, naprej Lučka Baba, Planjava.

Približan posnetek pa bolje razkrije skupino Rink in najlepšo v Kamniško Savinjskih Alpah – Skuto.

Na drugi stran je še kar vztrajalo mistično hribovsko vzdušje …

Zanimivo, da mi sploh ni bilo dolgčas. Ljudje, ki sem ji srečeval, in ni jih bilo malo, so mi šli celo malo na živce. Motili so mir. Ampak samo nekje do razpotja pod Ojstrico, kjer sem zavil desno, naravnost proti Škarjam. Odcep je kar lahko zgrešiti, no, takrat je bila tam postavljena neka palica. Korošica se je zdela tako zelo daleč …

Pot proti Škarjam in naprej je precej razgibana, ves čas ob skalah, tudi čez nekaj malo zahtevnejših prehodov, problematičnih tudi za psa, vsekakor pa za tiste, ki so jo tam klatili brez čelad. Je mulc vprašal fotra, sicer znanega menedžerja v turizmu: “Oči, zakaj pa mi nimamo čelade, vsi ostali jo pa imajo?” Hja …

Škarje (2179 m) so videti precej zagaman kucelj, pa ne mislim samo s severne strani. Dostop na vrh je sicer strm, a nezahteven.

Mislim, da pot ne vodi prav čez vrh, ampak če sem že bil tam, sem zlezel še tistih deset, dvajstet metrov. In potem po grebenu naprej, proti Lučki Babi.

Logarska dolina …

In z Lučke Babe (po nekaterih podatkih 2244 m, po drugih 2326 m) še razgled na končni cilj – priostreni vrh v ozadju. Vmes so še Vilice (2341 m), kamor pa tokrat nisem lezel, čeprav bi verjetno lahko.

Vreme se je naglo slabšalo, oblaki so bezljali kot podivjani, najbolj jih je privlačila ravno Planjava. Letos z velikanko očitno nimam sreče. Zgoraj sem spet čepel z zategnjeno kapuco na glavi in spet med samimi ženskami, z izjemo očeta, ki je gor gnal familijo samih punc. Tako športne družine danes zlepa ne srečaš, kasneje sem jim dol grede komaj ušel.

In še kar mi ni bilo dolgčas … K Babam na Kamniškem sedlu:

V bajti se nisem mogel upreti kokakoli, malo sem imel že vsega dovolj, najbolj me je pa žrl ogaben spust v Kamniško Bistrico. Melišče je žal odpadlo, gojzarji so se namreč na več mestih odprli, podplat je nekam sumljivo štrlel, pa sem se bal, da bi jih na melišču dokončno uničil in moral dol bos. Zdaj gredo v penzion, dobro turo so imeli za zadnjič, nove sem pa tudi že stestiral na precej raznovrstnem terenu. Tokrat me je od Doma v Kamniški Bistrici čakal še poldrugi kilometer asfalta. Vam povem, da sem med potjo skoraj odvil desno in k Umazanmu Jurju.

Skoraj okroglih deset ur.

Prejšnja objava Naslednja objava

12 komentarjev

 • Odgovori zzz 26. 9. 2013 at 19:56

  vse lepo in prav. ampak čelada?. čestitke za turo 🙂

 • Odgovori miran 26. 9. 2013 at 20:09

  Z eno besedo: epsko! En velik lajk. 🙂

  Vidiš, ti praviš, da nimaš sreče z vremenom, ampak za fotke je pa ravno takšno najboljše. 😉 Zelo zelo fajn. 🙂

 • Odgovori chef 26. 9. 2013 at 20:18

  Jap, res se je dalo fotkat kot se zareče. Pa še stokrat bolj sproščen sem, ko sem sam in si vzamem več časa.

 • Odgovori spam 26. 9. 2013 at 20:33

  In novi čevlji so?

 • Odgovori chef 26. 9. 2013 at 20:46

  La Sportiva Trango Alp GTX. Nisem še slišal, da bi bil kdo nezadovoljen.

 • Odgovori gorazd 27. 9. 2013 at 8:21

  Vsaka čast! Prav motivacijsko branje.

 • Odgovori Simon 27. 9. 2013 at 11:10

  Fina turca!

  Jaz sem iz Planjave letos šel po direktni na Korošico, za naslednje leto pa načrtujem po Kopinškovi na Ojstrico in potem tako kot ti na Škarje in čez Babe ter Planjavo dol na Kamniško sedlo in čez Okrešelj nazaj v Logarsko.

  Hvala za informacije o tisti poti čez Babe, teh nisem nikjer zasledil, Kopinškova je bolj razvpita in najdeš dosti o njej, ostalo pa poznam.

  Vidim tudi, da te zelo privlačijo KSA. Meni so drugače od naših alp bolj všeč Julijci(tudi italijanska stran), sicer pa od bližnje tujine tudi Karnijci in Visoke Ture. Dolomiti so pa itak nekaj ekstra, žal malo predaleč za enodnevni izlet.

 • Odgovori seamus 28. 9. 2013 at 21:56

  @Simon – sam sem bil enakega mnenja kot ti. Dokler se nisem preselil v Kamnik sem poznal samo Grintovec in Rinke (jasno vse pozimi). Sedaj jih počasi odkrivam. Je tudi lepo. Alpe v malem in še gužve ni takšne.

 • Odgovori Simon 29. 9. 2013 at 11:34

  Gužve pa ni toliko, to je pa res. To je pa bolezen slovenskih Julijcev. Ampak že italijanski so manj obljudeni ker so za Italijane periferija in jim ne pomenijo toliko kot naši nam. Slaba stran je, da so včasih tudi v tehničnem smislu(slabe markacije, potrgane zajle,…) zanemarjeni. Ja, Dolomiti pa sicer lepo spedenani ampak no, tam se pravi Gužva,…pri nas je še dobro 😉

 • Odgovori chef 30. 9. 2013 at 0:11

  V Julijce hodim manj zato, ker so razmeroma daleč, v Kamniški Bistrici sem pa v dobre pol ure – ali še manj, če se uspem kam uvalit na obisk 🙂

  V Kamniških Alpah sicer ne dobiš enakega občutka mogočnosti kot v Julijcih, kjer so povsod okoli samo hribi, so pa prav luštno obvladljive. Zlezeš na Skuto in vidiš tako rekoč vse vrhove, pa še rodno mesto.

 • Odgovori Nergač » Raduha 6. 11. 2013 at 18:02

  […] v gorah je bilo v gorah prav solidno vse do Triglava! Ojstrica, Brana, Turska gora, Rinke in Skuta, ki vedno preseneča z mogočnostjo, so videti bližje, kot so […]

 • Odgovori Anonimno 3. 3. 2017 at 10:00

  uaw..na neki takega se pripravljam tudi jaz…ko skopni sneg..

 • Komentiraj