Kulinarika na Fjällrävenovi klasiki

Tretji dan na pohodu Fjällräven Classic, dobrih 150 kilometrov severno od polarnega kroga. Sredi avgusta je hladno, morda okoli 10 stopinj Celzija. Dežuje že dva dni. Ta večer tudi neznosno piha. Na močvirnatem terenu brez drevja je v široki ledeniški dolini zavetrnih in solidnih površin za šotorišče malo.

Fjällräven Classic

Praktična gastronomija

Lepo je. Surovo, a lepo. Kot v Božjem bojevniku, bi se znali strinjati ljubitelji filma z morda sprevrženim okusom, ki so trpeče uživali v temačni mojstrovini režiserja Nicholasa Windinga Refna. Pod sivim nebom se razteza pokrajina v stotinah odtenkih zelene, toda tudi v tem melanholičnem vzdušju je morala visoka in zagon za postavljanje šotorov še večji kot prvi dan. Po to smo prišli na sever Skandinavije.

Šotor, Fjällräven Classic

»Kaj ste pa jedli?« boste vprašali. Še vedno mi je žal, da sem s seboj tovoril konzerve z ribami, kajti organizator nas je na postojankah sproti zalagal z dehidrirano hrano, ki se je izkazala za kar zanimivo kulinarično izkušnjo. Štiri dni se je zdelo, da še nikdar nisem jedel tako raznoliko. Jagnječja obara. Testenine z bolonjsko omako. Indijska obara. Testenine z lososom. Rižota s svinjino. Več vrst enolončnic za vegane.

Kuhanje, Fjällräven Classic

Jajca v prahu

V vrečko s sto grami dehidrirane hrane enostavno zlijemo vročo vodo, ne nujno vrelo, in čez osem minut je kuhan obrok, v katerem se kopajo dobro razpoznavni koščki brokolija, korenja ali mesa. Tako za kosilo in večerjo. Za zajtrk pa kosmiči, pripravljeni z enakim postopkom. Tiste svoje konzerve sem praznil samo zato, da sem se znebil teže v nahrbtniku. Od jedilnega pribora sem potreboval samo žlico, ki pa jo vsak pohodnik dobi na startu v paketu presenečenja. No, enkrat mi je prav prišel krožniček, a bi se lahko znašel tudi kako drugače.

Kosilo, Fjällräven Classic

Nekateri so zjutraj kuhali kavo, ki se jo sicer dobi tudi v postojankah. Ni dobra, a prija, sploh skupaj s cimetovimi kolački, na katere so Švedi očitno enako ponosni, kot Slovenci na potico. Trgovine v teh postojankah so založene z nujno pohodno opremo, artikli za osnovno higieno in sladkarijami, najdejo pa se tudi posebnosti, kot so na primer jajca v prahu: zalijete jih z vodo in tu je omleta!

Koča, Fjällräven Classic

Prodajajo tudi kuhana jajca na kos in po enakem principu sadje, sproti pa smo se nagrajevali s pivom. Zavoljo protialkoholnega zakona je na voljo le zvarek s 3,5 odstotki alkohola, kar je po svoje dobro, po drugi strani pa je človek lahko tega okusa vesel le v divjini. Zanimivo pa je, da lahko v svetu, kjer so mobilni telefoni neuporabni, kjerkoli plačujete brezgotovinsko. Tudi Švedi so to vzeli zares!

izsek iz reportaže v reviji NaProstem.si
Z odličnimi fotografijami jo je opremila Tina Robba.
Revija je še na voljo v trafikah, trgovinah
in na bencinskih črpalkah.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

Komentiraj