Ledena fantazija? Ceneno drkališče!

S kotičkom očesa sem v zadnjih dneh večkrat ujel napoved atraktivnega drsališča v središču Ljubljane, kakršnega v najlepšem mestu na svetu z najbolj histeričnim decembrskim dogajanjem na svetu še ni bilo. Ledena fantazija! Poznavajoč fenomene pretencioznosti in provincializma mestnih oblasti ter zadovoljstva javnosti z vsakim komercialnim nategom – se spomnite plastičnega tobogana na Kongresnem trgu? –, ki na nek način, a redko po kakovosti, preseže nateg prejšnjega leta, dejansko stanje ni presenečenje. Utegne pa biti drsališče skrajno razočarujoče za večne optimiste, ki pričakujejo kaj več kot v razvitem krščanskem svetu. Ne nujno severneje in zahodneje od Ljubljane. Če prav razumem, gre za nekakšno franšizo, ki je morda čisto simpatična in za drsanja željno ljudstvo tudi dobrodošla, ne bi pa te ledene fantazije opisoval v presežnikih, sploh zaradi cenene izvedbe.

ledena fantazija Ljubljana

Drsališče res zavzema tako rekoč cel Park Zvezda in še del tlakovanega Kongresnega trga, a je od tega ledenih površin neverjetno malo. Upam, da objekt na dan odprtja še ni bil povsem nared in da bo do adventnega časa dobil estetsko podobo, ki bi dejansko dajala vtis, da gre za drsališče na enem najlepših ljubljanskih trgov in ne za zanikrno, priložnostno organizirano karting stezo sredi podeželske obrtne cone. Instalacija lokomotive Slovenskih železnic je zahvala pokrovitelju in ne upam si trditi, da s plakati ne bodo posvinjali tudi železne ograje, ki krog in krog obdaja drsališče. Bržčas je ograjeno zato, da zastonjkarstva vajeno ljudstvo ne bi vdiralo na led na vseh koncih in krajih.

Vse skupaj spremlja debilen komercialni hrup, pri čemer moramo biti zahtevnejši poslušalci in meščani morda še veseli, da v mikrofon ne vpije kak animator z inteligenčnim kvocientom poljskega zajca ali, še huje, Denis Avdić, ker bi za medijskega pokrovitelja izbrali bebavi radio, kjer je moderator ta imbecil. Upanje, da bodo v tem s turbopotrošništvom onesnaženem socialističnem mestu, ki se v zvezi z decembrskim dogajanjem krčevito otepa pridevnikov božičen ali celo adventen pa tudi vseh simbolov, povezanih z božičem, umre zadnje.

Prejšnja objava Naslednja objava

24 komentarjev

 • Odgovori Seamus 25. 11. 2017 at 18:39

  A ni ograjeno, ker je treba plačati vstopnino?

 • Odgovori kren 25. 11. 2017 at 19:15

  Super, da je drsališče. Ni pa tako super, da vse skup zgleda, kot da stoji ob železnici v predmestju New Delhija.

 • Odgovori EMA 25. 11. 2017 at 20:11

  Odlično napisano, menda bo vstopnina okrog osem evrov. Upam, da bo zamrznilo kakšno jezero ali vsaj kakšna mlaka ali ribnik.

 • Odgovori Vizo 25. 11. 2017 at 22:14

  Vsec mi je, da deliva mnenje glede imbecila. Doticni radijski postaji se ognem v loku, ce se le da, ker za tega “moderatorja” je se voditelj vaske tombole car. 🙁

 • Odgovori Matej Zalar 25. 11. 2017 at 22:28

  Berem, da je to organiziral Rene Mlekuž. Verjetno prvič v življenju. Malo amatersko, ampak saj je fest fant, bo pa prihodnje leto bolje, kajne! Pa da ne bo kdo kaj preveč kritiziral – zadovoljni moramo biti s čimerkoli. Če zna kdo bolje, naj pa sam poskusi, kajne?

  @Seamus: Po mojem je ograjeno praktično vsako drsališče, ki ni naravno. Ti je ograjeno dvakrat. Saj vidiš na drugi fotografiji.

  @Kren: Seveda, super je – ampak vedno mi gre na živce ta diskrepanca med napovedmi in realnim stanjem. Drsališče je čisto simpatično, a ne nas fopat s takim navdušenjem kot da gre za največji tovrstni objekt južno od Berlina.

  @Ema: Zdaj vidim, da bi dal za uro drsanja s punco vsega skupaj 15 evrov. Ker ne drsam, ne znam oceniti ali je to veliko ali ne. No, če pomilsim še enkrat … še sreča da ne drsam 🙂 Preden greš na led, pa pazi, na umetnem drsališču je varneje 🙂

  @Vizo: Mislim, da nas veliko deli to mnenje … žal smo še vedno v manjšini.

 • Odgovori Anonimno 25. 11. 2017 at 22:29

  Ta po vajino imbecil vaju lahko kupi :).

 • Odgovori Matej Zalar 25. 11. 2017 at 22:51

  To ravno ne, gotovo pa izvisiš, če se z njim znajdeš na dražbi za stanovanje.

 • Odgovori EMA 26. 11. 2017 at 7:56

  Glede imbecila je Matej kar prav napisal, nekateri imamo možgane zato, da jih uporabljamo pametno.

 • Odgovori Seamus 26. 11. 2017 at 9:23

  @matej – saj na ta drugo sem mislil. Tista ograda (banda) tik ob ledu je zato, da ne odletiš dol z ledu.
  In meni se zdi cena visoka. V tivoliju dobiš uro in pol profesionalnega ledu za ceno 2€, družinska 6€, imaš pa prave garderobe in pod streho je.

 • Odgovori Trilc Vanilc 26. 11. 2017 at 9:57

  8€ ? Za eno uro? Sem preverila … jasno, cenik je tudi cvetka. Najbolje je imeti pri roki planer in kalkulator.
  Kopirano iz Dnevnika:”Cenik Ledene fantazije je razdeljen na različno dolge termine z različnimi oznakami za različne starostne kategorije – skratka, je zapleten. Odrasli bodo za uro drsanja med 17.30 in 18.30 odšteli 5,5 evra. Kljub številnim paketom na spletni strani ni mogoče kupiti dnevne vstopnice, tako da tri ure večernega drsanja stanejo več kot 20 evrov, kar je za polovico dražje kot lani v Zagrebu. Brezplačno bodo lahko drsali le najmlajši, seveda v spremstvu staršev.”

 • Odgovori Trilc Vanilc 26. 11. 2017 at 10:03

  Zaenkrat še nisem utegnila preračunat vse možne kombinacije ur in terminov, upoštevajoč starostno kombinacijo naše družine. Vem pa, da bomo najverjetneje vsaj enkrat drsali tam. Tamali sta videli zadevo in učke so se zasvetile pa tist pogled, poln pričakovanja … ah klinc, otroci pač ne vidijo pomankljivosti. Sem pa tja, jim pa (še) lahko privoščim iluzijo čarobnosti.

  Večkrat se bomo pa drsali nad Blejskim jezerom. Začuda je tu drsanje (na sicer relativno mali terasi) 2€ za odrasle za tamale pa zastonj. Gneče med tednom ni prehude. Razgled pa … ja, ta je pa res lep.

 • Odgovori Matej Zalar 26. 11. 2017 at 11:27

  @Ema: Mislim, da je to ta balkanska logika: tko je jači, taj tlači in vseeno je, če je popoln degen.

  @Seamus: Poglej, grdo je. Do 7. januarja bo videti kot da gre za nekakšne demonstracije.

  Ali je cena visoka ali ne, bo povedal obisk. Sem pa tudi jaz kar debelo gledal kako zapleten je cenik – po mojem lažje izračunaš kaj se ti bolj splača, če se greš peljati z londonsko podzemno. Mislim, da nekdo z zdravo pametjo sem res ne bo zahajal, je pa res, da se verjetno vse spremeni, ko imaš otroke, ker njih je pa nategniti še lažje kot upokojence. Prav zaradi tega sem razvil blažji odpor do ideje, da bi sploh imel otroke – ker si potem hočeš-nočeš obsojen tudi na tako sranje in še blefirati moraš, da si dobre volje.

 • Odgovori Daniel Komar 26. 11. 2017 at 13:40

  Kolikor so mi znane zakulisne informacije se tudi organizator zaveda uborno nizkega zneska, ki ga slovenski potrošnik lahko za prostočasno dejavnost skešira na licu mesta, brez da zadevo smatra kot investicijo, ki jo mora preudarno umestiti v svoj mesečni budget. Posledično na izvedbeni strani zadeva izgleda kot pomrznjena pot v klavnico z nikakršno zvočno-vizualno-estetsko dodano vrednostjo. Ista situacija se ponovi par ulic stran, kjer lahko pod deset let starimi stiropornimi okraski razsvetljeno meščanstvo skače levo desno med kolesi in mladci na skuterjih, ter sisa razredčeno vino ali grizlja pleske izpod rok davčnih utajevalcev, narko kartelov, in ostalih z znano gazdo zlizanih ponudnikov.

  Christmas Marketi po Severni Ameriki zaračunavajo vstopnino (običajno ob vikendih) in vabijo s ponudbo žive glasbe in ponudnikov hrane, ki jih čez leto v mestu ni. Pri nas bi sledili masovni protesti, ker ne bi zmogli vsi delati selfijev ob istih okraskih, isti stojnici z indijanjskimi verižicami, in poslušati istega trubača, ki so sicer tam tudi vse ostale dni v letu.

 • Odgovori Matej Zalar 26. 11. 2017 at 15:51

  Odličen komentar!

 • Odgovori EMA 26. 11. 2017 at 16:51

  Ko smo že pri drsaliscih, ko sem bila pred leti v New Yorku, mi je bila ena najlepših in najzanimivejših stvari v tem mestu prav drsališče pred Rockefellerjevim centrom in to že konec oktobra, res, vredno ogleda in drsanja, res, prevzelo me je in vzdušje prav tako, priporočam, kdor se znajde tam.

 • Odgovori Matej Zalar 26. 11. 2017 at 16:53

  Kakšna je bila muzika?

 • Odgovori Tamara 26. 11. 2017 at 23:00

  Jaz sem se pa že nekako veselila tega drsališča, vsaj dokler nisem videla cene. Od 20 do 32€ za 4-člansko družino. Japajade! Se bomo pa še naprej držali lokalnega drsališča, ki je zastonj in popolnoma dovolj za to kar potrebujemo.
  O dotičnem radijskem voditelju, kaj radijskem, televizijskem, vodi prireditve, nastopa v stand up-ih, ni da ni. Avdić v vsako vas. Ja, tudi jaz te radijske postaje ne poslušam več.

 • Odgovori Ledeni 27. 11. 2017 at 10:15

  Glede na zapisano razmišljam da bi otroka vrgel čez ograjo in jo tudi sam preskočil.

 • Odgovori Matej Zalar 27. 11. 2017 at 10:52

  Haha, seveda. Tudi čez Berlinski zid so skakali.

 • Odgovori Ledeni 27. 11. 2017 at 12:12

  S to razliko, da nas tukaj ne bi pokončal šmajser, ampak varnostnik z javnim linčem v smislu “izađi van”. Če ga poznaš se seveda ni problem zastonj švercat not…

 • Odgovori Matej Zalar 27. 11. 2017 at 12:19

  Mene pri tej ceni recimo moti, da drsalci zelo verjetno financirajo podkupnino za Zoranovo družino, česar pa seveda ne moremo vedeti, ker so vse le govorice, dokaze pa se praviloma uničuje in župan ostaja župan, četudi neka ženska na policiji prizna, da mu ga je v zameno za službo pocuzala.

 • Odgovori EMA 27. 11. 2017 at 17:30

  Muzika je čist fajn, vsake toliko kakšna božična, brez pripomb.

 • Odgovori jazsembog 29. 11. 2017 at 0:29

  Vnaprej oprosti, ampak Tamara kakšnega deda imaš, če ne more za družino “razskirati” 30 evrov za fakin drsališče, da bodo deca srečna. Pa magari je vse kič, otroci imajo svoje veselje.

  Ja vem, se me ne tiče in me tudi boli k, sam to jamranje, da je vse drago, že gre meni na k. Non stop neko optimiziranje stroškov, kaj se splača, kaj ne, kaj ko bi začeli optimizirati svojo dodano vrednost, ne to pa ne… kot pravi Daniel, se dedje obnašajo kot, da se gre za mesečno investicijo in je treba narediti celi master plan za mesečni budget.

  Po eni strani korupcija, po drugi strani pa leni narod ne bi plačal nič. Takle mamo.

  Organizator se je zmenil z županom, ti pa z njegovim bratrancem. Volk sit, koza cela. Takle mamo. Drugič ga spet volite. Vaše zrcalo je

 • Odgovori Simon 29. 11. 2017 at 19:01

  Tako pa verjetno ni kot sem ga lansko leto videl v Pordennonu. CCa. nekje max. 10X10 m plastike, na njem pa drsalci (v glavnem otroci) s plastičnimi drsalkami prav počasi žulili površino. Hitrosti večje od ene 10 km/h po moje ni dopuščala!

 • Komentiraj