Ludo ljudstvo

Dogajanja v Luki Koper se sploh ne trudim razumeti. Glede na opaženo v zadnjih desetih letih, ko pobliže spremljam propad ekonomskega in družbenega kapitala, bi si racionalen človek želel samo to, da se država drži kolikor je mogoče daleč od vsega, kar ni tesno povezano izključno s sistemi za zagotavljanje varnosti – pa še to bi bilo verjetno bolje zaupati zasebniku kot pa nekim novim ali starim obrazom slovenske politike.

V kombinaciji z impotentno vlado, ki ji predseduje tako obupno prozoren nesposobnež, da o njem ni mogoče izumljati niti vicev, propadlim gospodarskim ministrom, zaposlenim na ministrstvu, ki ga je še do nedavna vodil, in glavnim upravljavcem domnevno naše srebrnine, ki je z našo srebrnino upravljal v obdobju, ko je izgubljala vrednost, je upor ljudstva logičen, novo striženje ovac pa neizbežno.

Res pa je, da so stari in novi obrazi slovenske politike in vsi, ki so z njimi povezani, rezultat prav tega ljudstva, ki si bistveno boljšega niti ne zasluži. Petindvajset let po osamosvojitvi še kar razmišljamo o pozitivnih vidikih samoupravljanja, čeprav je kristalno jasno, da so ljudje za takšen koncept preveč zabiti in premalo odgovorni, pametnejši in bolj izmuzljivi med njimi pa preveč spominjajo na prašiče iz Živalske farme.

Trditev, da je Luka Koper primorska ali naša, je privlečena za lase enako, kot trditev o slovenskem nacionalnem interesu. Toliko bolj ob dejstvu, da se delavci in od lastnika – ali države, če hočete –  nastavljena uprava vedejo, kot da luka ne bi bila, ne samo naša, ampak tudi ne njihova. Noben zdrav lastnik podjetja si kot skrben gospodar ne bi več dni streljal v koleno z blokado svojega osnovnega posla. Če bi zaposleni sabotirali delovni proces, bi odgovoren lastnik takoj ukrepal z identifikacijo krivcev oziroma kazensko ovadbo, v slovenskih državnih podjetij pa očitno ludizem postaja običajen način izsiljevanja, spomnimo se na TEŠ 6, in to v podjetjih, kjer so plače občutno višje od plač v primerljivih poklicih.

Zato se niti pod razno ne slepim, da gre pri uporu za nekakšne višje cilje, ampak gre preprosto za branjenje privilegijev ene skupine nasproti drugi skupini, ki bi si rada privilegije priborila zase. Dokaz za to so vsakič znova isti – že zdavnaj preživeti – simboli in obrazi v prvih vrstah, ki prihajajo iz istega okolja kot tisti odvratni ritoliz, za katerega sem že pred leti napisal, da bo prilezel daleč, in se obnašajo točno tako, kot komentatorji na novičarskih portalih.1

Screenshot_2016-07-04-06-49-16

Glavno orožje teh lobijev so dobro plačani delavci, ki v resnici branijo svoje osebne – ne pa javne – interese, taktika za mobilizacijo pa vzbujanje paranoje z razširjanjem strahu pred hudobnimi tujci. Nesojeni nadzornik dr. Jürgen Sorgenfrei naj bi bil tako problematičen zato, ker je pred sedmimi leti delal za hamburško pristanišče, zaradi česar naj bi bil nekakšen trojanski konj, ki naj bi omogočil privatizacijo Luke Koper. Niti nogometni navijači ne bi mogli sproducirati tako abotnega argumenta, če na primer nogometni klub sklene pogodbo z igralcem iz konkurenčnega nogometnega kluba.

Za to, kdo bo lastnik in nadzornik Luke Koper, mi je prav malo mar. Od luke nimam prav nobene neposredne koristi in močno dvomim, da imam zaradi državnega ali samoupravljavskega lastništva več posrednih koristi, kot če bi bilo lastnik tuje zasebno podjetje. Zanimivo pa je, da se po sposobnostih in letih najproduktivnejši – in bržkone najpametnejši – del slovenskega ljudstva veselo zaposluje v tujih zasebnih podjetjih. Ne nujno kot visoko kvalificirani zaposleni.

Narod pastirjev, kjer pripadnikom ni jasno, da so v resnici ovce, pa še vedno živi v skladu z načelom tujega nočemo, svojega ne damo, in barikade postavlja celo tam, kjer naj bi bilo okno v svet, obenem pa zahteva, da država poskrbi prav za vse. Še pred petimi leti sem mislil, da bo ljudstvo, ko mu bo prekipelo, doseglo spremembe na bolje. Plebs sem precenjeval. Zdaj nisem več naiven.

 1. Ob takih kretenih me minejo vse simpatije, ne samo do ekstremne, ampak tudi do sredinske levice, ki tega ne obsoja na enak način, kot če bi isto napisal Tomaž Majer. []
Prejšnja objava Naslednja objava

14 komentarjev

 • Odgovori Gregor 4. 7. 2016 at 18:27

  Včasih imam res občutek, da napišeš tisto kar si mislim sam. Resno.
  Tole parole v luki, da ne bodo pustili vladi, da uniči luko, bi dodal nadaljevanje. In sicer, uničili jo bomo sami. Ker očitno pospešeno delajo na tem.

 • Odgovori Tomaž 4. 7. 2016 at 20:32

  A nimajo v Ameriki nek pregovor v stilu You don’t shit where you eat?
  Drugac matej vedno napiše enako kot razmišljajo zdrave glave.sem že večkrat mislil dat predlog za v politiko pa ga je škoda ker bi ga živega požrli če bi bognedaj prišel zraven.
  Bolje da tukaj pišeš in živiš normalno pa upam da te kdaj dobim za sankom da vsekamo eno slovensko debato

 • Odgovori Superfly 4. 7. 2016 at 21:39

  Tole me vse skupaj spominja na pivovarsko vojno pred leti, ko se je cela država tresla, ker so hoteli grdi Belgijci kupiti Union. Ampak ni bilo panike, nacionalni interes je zmagal, čez dobro desetletje pa smo obe pivovarni prodali za drobiž, še vedno pa flikamo luknje, ki jih je nacionalni interes povzročil.

  Prepričan sem, da bomo čez 10 let flikali luknje, ki bodo nastale v “naši” luki.

 • Odgovori Matej Zalar 4. 7. 2016 at 22:33

  @Tomaž: Politika? Jaz se zaradi dolgega jezika ne morem zaposliti niti tam, kjer bi bil dejansko lahko koristen, kaj šele v politiki. No ja, morda bi šlo prav tam.

  @Superfly: Seveda spominja na pivovarsko vojno in seveda se bo slabo končalo. Medtem ko je državno lastništvo pivovarne naravnost neverjeten eksces, kakršnega v normalnih deželah ne poznajo, pa osebno menim, da bi luka morala ostati v državni lasti … če bi seveda bili tega sposobni (ampak nismo).

 • Odgovori dvince 4. 7. 2016 at 22:37

  delavsko samoupravljanje je še vedno bolj napredno od trenutnega korporativnega:
  kdo je tu bolj sposoben Časar, GGM, Popovič, politično nastavljeni nadzorniki, koncesionarji ali navaden “fizični radnik” v Luki, ki zdaj stoji za barikadami..

 • Odgovori Feri Naf 4. 7. 2016 at 23:41

  Meni se je tole recimo zdel zanimiv pogled. Predvsem tudi malo pojasnjuje igre za zaveso: https://damijan.org/2016/07/02/vlada-v-luka-koper-strateski-in-upravljalski-kaos-politicno-infantilne-vlade/

 • Odgovori Matej Zalar 5. 7. 2016 at 0:15

  Z vso resnostjo trdim, da so vsi našteti za vodenje Luke Koper sposobnejši od navadnega fizičnega radnika. Kdor misli, da lahko vsak žerjavist, ki je sicer mojster svojega posla, učinkovito vodi takšno podjetje, preprosto nima stika z realnostjo. Vem pa, da je takšnih, ki mislijo, da bi sami bolje naredili vse, v Sloveniji na pretek, ker smo družba amaterizma.

  Edina razlika med žerjavistom in ostalimi naštetimi je v tem, da drugi znajo krasti veliko in imajo za to zaradi svojih sposobnosti tudi možnost, medtem ko drugi ne znajo in ne morejo krasti veliko. Če bi mogli in znali, pa verjemi, da bi prav tako kradli.

  @Feri Naf: Tako nekako. Verjetno. Najbolj noro pa je misliti, da so “delavci vzeli pravico v svoje roke”.

 • Odgovori FoX 5. 7. 2016 at 7:26

  Seveda gre samo za osebne interese. Tako kot povsod, kjer se imajo (pre)dobro za svoj vložek. Ker če se zavedaš, da imaš odlično plačo gre vedno za razredni boj – ker ti pripada :). Luka bo pač vedno “uspešna”, no vedno bo imela posel pa če jo damo vodit šimpanzu. Ker ima pač strateško lego. Ampak pri vsej stvari gre samo zato kdo bo delil ta kupček denarja in nič drugega. Ker korit v državi počasi zmanjkuje.

  Kot si že v enem od prejšnjih tekstov napisal smo si s osamosvojitvijo pridobili samo boljši šoping … z vsem ostalim kar naj bi prinsela demokracija v bistvu ne vemo kaj početi. Meni se zdi, da je najvišji ideal večine živečih tod okoli ležerno posedanje v bifejih in gostilnah, primitivne veselice, bajta z vrtičkom, vikend na Krku in nemški wagen v garaži. S tem si dosegel absolutni namen bivanja slovenca, ne glede ali si delavec ali pa manager (ok ti mogoče kupijo še čoln). Ni ne duha ne sluha o napredku, inoviranju, svetovnih prebojih, strateškem razmišljanju, globalnem poslu … in posledično tudi ne o razvoju, povezovanju, skupnem zavedanju in ostalih “puhlicah”, ki naj bi gonile ta svet. Ker to je samo v napoto, ko se sočiš na Krku :).

 • Odgovori Anonimno 5. 7. 2016 at 7:46

  Blokade sicer ne podpiram, ker se mi zdi neumno, da sam sebi kradeš delo, ampak je kar je…. mi je pa bolj zanimivo, kako odkrito se že poskuša krast. Ne vem, ali sta sekretar in aparatčik na sdh samo tako zelo neumna, da si ne znata izmislit argumentov in stati za njimi (ne pa jih spreminjat vsak dan), ali pa jima je popolnoma vseeno. Ker provizije in poceni prodaje, oddaje VIP personam bodo, pa se lahko državljani pretrgamo.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 7. 2016 at 9:05

  @Fox: Luka bo imela vedno posel – odvisno je samo, koliko ga bo imela. Zagotovo pa najmanj takrat, ko se med seboj z vpliv riba politika (prav tisti, ki nakladajo o nacionalnem interesu). Se pa strinjam: Slovenci funkcioniramo po mediteranskem sistemu uživanja na kavi, delo je samo nujno zlo. S tem načeloma ni nič narobe, če ne bi isti narod sanjaril o švicarskem standardu.

  @Anonimno: Tako kot si rekel. Cerar je še neumnejši od Pahorja. Neverjetno je, do kod lahko v tej državi prilezejo popolnoma neinteligentni ljudje.

 • Odgovori Feri Naf 5. 7. 2016 at 11:10

  @Matej Zalar: Verjetno tudi tebi kot uredniku revije ne bi bilo vseeno, če bi ti lastnik nastavil direktorja z namenom, da zminira firmo, ki si jo ti s svojim delom pomagal ustvariti. Zdaj pa na to dodaj še predpostavko, da v tej firmi delaš 20+ let in si za svoje delo dobro plačan.
  Pusti zdaj samoupravljanje ipd., ampak dejstvo je, da se zaposleni danes tretirajo kot potrošno blago in ne kot nekdo, ki s svojim delom pomaga ustvarjati dobiček za lastnika. Vprašanje je koliko firm bi preživelo, če bi morali čez noč zamenjati več kot 50% delovne sile.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 7. 2016 at 11:47

  Nekaj podobnega se mi je že zgodilo, a za seboj nisem imel sindikata in političnih botrov, tako da sem moral poiskati novo (prekarno) delo. Če bi bil kot delavec tako zelo privilegiran kot so žerjavisti v Luki Koper, in bi imel za seboj politično zaledje, bi pa gotovo tudi jaz v zrak dvigal nagačenega jazbeca.

  Luki Koper napovedujem nekaj drugega: počasno izčrpavanje podjetja brez namena vlaganja v razvoj, tako d abodo žerjavisti dobre plače vlekli še dvajset let, ko bo firma dokončno izčrpana, pa jo bo država za drobiž prodala istim potencialnim kupcem, ki se v Kopru s svojimi trojanskimi konji pojavljajo že zdaj.

  To smo videli že ničkolikokrat in nikakor mi ni janso, zakaj bi bilo zdaj – ob istih političnih botrih – kakorkoli drugače. Ker so številke trenutno ugodne? Ker je trenutna uprava tako zelo dobra, da boljše ni mogoče nastaviti? Ker Luka Koper stoji zato, ker ima tako dobre in nezamenljive delavce? Ker bodo v Trstu in na Reki zadovoljni z drugo, tretjo pozicijo v regiji? Ker bo drugi tir zgodba o uspehu in ne nateg po vzoru slovenskih avtocest in TEŠ 6? Ker bomo na naslednjih volitvah izbrali nov obraz, ki bo naredil temu konec? Mogoče pa nočemo, da se Luki Koper zgodi to, kar se je po prodaji tujemu podjetju zgodilo Aerodromu Ljubljana, kjer se vsi kazalci obračajo navzgor?

  Pri tem še enkrat poudarjam, da nimam nič proti temu, če bi pristanišče ostalo v državni lasti. Ampak ne v taki državi.

 • Odgovori Anonimno 6. 7. 2016 at 0:23

  Si slišal za Petrovo pravilo oz. načelo?

 • Odgovori Matej Zalar 7. 7. 2016 at 12:20

  Seveda. V SLovneiji funkcionira stoodstotno in še bolj. Mnogi sploh nikdar , že od začetka kariere, niso zasedali položaja, ki bi mu bili kos. Napredovali so pa vseeno.

 • Komentiraj