Maroko izza balance

V Marakešu se vam verjetno ne more zgoditi nič hujšega kot to, da vam na trgu Džema’ el-Fna za vrat vržejo dve kači, iz rok izpulijo fotoaparat, ki se ga naučijo uporabljati v dveh sekundah, in vam za takšno fotografiranje skušajo zaračunati dvesto dirhamov oziroma okoli dvajset evrov. Navsezadnje sem mu dal pet dirhamov, češ da storitve sploh nisem naročil. Nekoliko lažje se je izogniti tistim, ki za podobno ekscesne zneske ponujajo fotografiranje z opicami, ki jih na željo turista tudi preoblečejo. Zanimivo je, da imajo očitno na voljo praktično vsa mogoča oblačila. “Ni mi všeč dres Barce, navijam za Real Madrid,” reče turist. In opica ima čez dvajset sekund madridski dres. Pazite samo, da vas ne poščije!

01_Maroko_DSC_4500 02_Maroko_DSC_4517

Če slučajno ne verjamete, da sem bil tam, to je mošeja Koutubia.

03_Maroko_DSC_4553

Vreme je jasno, zrak sicer ni blazno vroč, a sonce žge kot tisti grelci na zimskih vrtovih slovenskih bifejev, tako da smo kljub uporabi krem opečeni kot Nizozemci po prvem dopoldnevu na turški plaži. Tisti, ki so pametni, oblečejo dolge hlače in majice. Konec koncev je okolica v Atasu videti kot da bi se vozili po Mongoliji.

04_Maroko_DSC_4859

Sneg na zgornji fotografiji ni privid. Prvi dan smo začeli kolesariti več kot 2000 metrov visoko, kjer je bilo še nekaj dni nazaj precej snega, a se je obdržal le v zaplatah in v nedeljo je bilo že dovolj toplo za kratke rokave. Rose Psycho Path me dobro nosi, po hotelskih kuloarjih se govori, da sem dobil vzdevek Puščavski vihar. Miran Stanovnik je moral za svoj vzdevek odpeljati nekaj Dakarjev.

05_Maroko_DSC_4802

Tukaj se mi mudi na piknik.

06_Maroko_DSC_4927

Videti je kot Afrika …

07_Maroko_DSC_5012

Ait Ben Haddou je krasno utrjeno mestece, kjer so snemali celo vrsto filmov. Vpis na Unescov seznam kulturne dediščine znajo izkoristiti tudi lokalni paglavci, ki turistom čez reko pomagajo tako, da jih grabijo za roke. Če jim uspe, da se vas dotaknejo, boste morali bržkone nekaj plačati.

08_Maroko_DSC_5069

Ait Ben Haddou seveda morate videti in fotografirati, ampak še bolj zanimiv je bil ogled 300 let stare kasbe Amridil, ki je nekaj tako posebnega, da so jo natisnili na bankovec za petdeset dirhamov.

09_Maroko_DSC_5084

Tik ob stari kasbi je še v enakem slogu iz blata in slame zgrajen nov hotel, kjer smo prenočili s pogledom na staro kasbo.

10_Maroko_DSC_5093

Tale Desert Soulova beštija nas prevaža med etapami.

11_Maroko_DSC_5172

Včeraj je bil dan precej bolj razgiban kot v prvi etapi, tako da je moral svoje sposobnosti pokazati tudi Psycho Path.

12_Maroko_DSC_5225

Hecali smo se ob reki Dades, malo tik ob bregu …

13_Maroko_DSC_5318

… malo kar v strugi, malo v oazah in malo na mostovih, kjer se vozijo samo psihopati.

14_Maroko_DSC_5413

15_Maroko_DSC_5443Ne vem če bom zdržal, ampak za teh štirinajst dni se skušam odklopiti od vseh vplivov imperializma, vsaj kar se tiče kulinarike. Za zdaj se uspešno izogibam kokakoli in alkoholu. Oboje nadomeščamo z izvrstnim pomarančnim sokom, kakršnega pri nas sploh ne dobite niti za tri evre, v Marakešu na glavnem trgu za točno 4 dirhame (40 centov) drugod pa za kakšnih šestnajst dirhamov več, in z maroškim šajem, ki ga pripravijo iz zelenega čaja in mete ali drugih začimb in ga potem takole teatralno natakajo v kozarčke.

Več o avanturi

Prejšnja objava Naslednja objava

1 komentar

  • Odgovori Harlock 29. 3. 2016 at 21:06

    Odlično! Čakam nove zapise in fokte. Tisto ‘teatralno’ nalivanje čaja ima svoj namen. Tako se hladi čaj.

  • Komentiraj