Megla je dobra, tema pač ne

Nnimam proti trdovratni megli ali nizki oblačnosti. Razumem, da trpijo priseljenci in dnevni migranti, ki se z višjih leg vozijo v kotlino, kdor pa v tej luknji živi že vse življenje, bi moral biti megle navajen in jo sprejemati kot nekaj lepega.

kongresni trg - megla

Pozimi me precej bolj jezijo jutranji sprehodi v temi. Niti premik ure na zimski čas ne pomaga. Pred sedmo zjutraj je pač tema, jaz pa že z rokami v žepu napadam nov dan, kot da bo prinesel kaj dobrega. Ljudje diletantsko tavajo po ulicah, kot da sploh niso šli spat. In ko se pes olajša, moram drek locirati z lučko na telefonu. Ob tem se po več kot osmih letih, kar imam pse, še vedno počutim kot kreten.

Ampak še hujši so temni popoldnevi. Takrat spet svetim s telefonom v travo. Ker psico sprehajam samo zjutraj v temi ali popoldne v temi – in kako se potemtakem počuti šele ona!

Ljudje niso pozimi žalostni zaradi megle, ampak zaradi prekratkega dne. Že cel teden se ob osmih zvečer počutim, kot da je ura enajst.

Prejšnja objava Naslednja objava

8 komentarjev

 • Odgovori Blaž Pristovnik 3. 11. 2018 at 22:58

  obožujem zimski čas in hitro temo. Ker folku se je deloholično utrgalo in edino izpad elektrike ga prisili, da neha iskati novo kaprico s katero bo opravičil svojo vrednoto – delo in posledično dvig nosu nad drugimi.

 • Odgovori Roman 3. 11. 2018 at 23:38

  Te popolnoma razumem. Tudi meni so kratki dnevi smotani.
  Čeprav zadnje čase sicer malo manj, temačen zimski čas je odličen za preurejanje ali prenovo stanovanja, beljenje, kako dobro knjigo ali študij – česarkoli že.
  Z veseljem pizdim čez (so)ljudi, ker si še vedno domišljam da bom kaj spremenil, čez vreme in nekatere letne čase pa ne več.
  Mogoče pri štiridesetih (plus/minus kakšno leto) končno odraščam(o)?

 • Odgovori Kolja 4. 11. 2018 at 18:36

  Iz leta v leto težje prenašam poletje. Diktaturo sonca, kričečih otrok in njihovih staršev, do jutra razgrajajočih penzionistov, ki cele noči svetijo z vrtnimi lučmi za bojda privabljanje mrčesa, ni važno, če pol naselja zato ne spi. Kosilnic, trosenja gnojnice, dela dela dela že od pred šihta pa potem do desetih zvečer. Mraz in tema prideta kot odrešitev, da vsi končno spizdijo nazaj v svoje luknje in nehajo noret!

 • Odgovori Matej Zalar 4. 11. 2018 at 21:32

  @Blaž, @Kolja: Dober point!

 • Odgovori Boki 6. 11. 2018 at 15:57

  @Kolja: odlicno povedano! Mene poleti moti tudi to, da imam vedno slabo vest, ce nisem zunaj, ko je lepo vreme. Lepo vreme pa je 90% casa. In pa med 12. in 17. uro je tako ali tako prevroce, da bi clovek lahko pocel karkoli, razen mogoce vozil bicikl ali se namakal v kaksnem jezeru ali reki. Od februarja do konca septembra je bilo za vikend slabo vreme in da istocasno nisem bil kje izven mesta, slabo vreme ravno enkrat. Kako zelo mi odleze, ko je koncno spet posrano vreme in sem lahko doma zabulbljen v posteljo ali kavc, tezko obrazlozim z besedami.

  • Odgovori Boki 6. 11. 2018 at 15:58

   Slabo vreme ali tma! To tudi steje!

 • Odgovori Matej Zalar 7. 11. 2018 at 8:33

  @Boki: No, tebi nikoli ni bilo težko počivat 🙂

 • Odgovori Zmrda 7. 11. 2018 at 16:03

  Lol…kaj so to luči za privabljanje mrčesa?

 • Komentiraj