Menjam Korejca za Kitajca

Nikoli nisem rekel, da ne bom nikoli telefoniral s kitajskim telefonom, res pa je da si nikoli nisem mislil, da se bom ob tem počutil odlično. Zmagovalno.

Samsung Galaxy S4 Active, ki je bil še pred dvema letoma višek pametne telefonije, je korektno deloval samo do temeljite posodobitve Androida. Ne samo, da se po posodobitvi zaradi grafičnih sprememb nisem več znašel, telefon je začel delovati počasneje, v zadnjih mesecih pa je – ne v povezavi s to okvaro – tudi po večkrat dnevno zahteval resetiranje, češ da ne zaznava SIM kartice. Po približno 22 mesecih uporabe je prišlo tudi do posledic, ker ga nikdar nisem oblačil v zaščitne etuije. Barva se je s cenenega ohišja luščila hitreje kot propada Plečnikov stadion.

IMG_20151124_214141Pred večerom, ko sem s potopitvijo v kozarec piva šele prvič preizkusil njegove vodotesne sposobnosti, sem bil že odločen, da ga bom zamenjal, saj sem ga moral ponovno zagnati že po večkrat na uro. Po polminutnem testu v kozarcu piva, potopljen je bil do polovice, se je izkazalo, da je trditev o vodotesnosti po standardu IP67 (odpornost na potop v 1 meter globoko vodo za 30 minut) popoln nateg. Tesnilo na notranji strani pokrovčka svoje funkcije zelo očitno ni opravilo kot bi moralo, saj je bila notranjost dobesedno mokra. Telefon je sicer za silo deloval, ko se je posušil, pa posledic pivske kopeli sploh ni bilo.

Ampak odločil sem se, da v svoj žep nikoli več ne bom vtaknil prekletega Samsunga.

Ali kateregakoli drugega plastičnega telefona.

Ker sem mi Android gabi, Iphone pa so mi zagabili njegovi uporabniki, sem pred časom resno razmišljal o telefonu z Windowsi. Pomanjkanje aplikacij za operacijski sistem me ne moti, saj skušam uporabljati kar najmanj te šare, bolj me je presenetilo, da so bile naprave popolnoma zanič. Microsoft je nove aparate predstavil dva dni prepozno, ampak v resnici ne verjamem, da so boljši kot Huawei P8.

Huawei_P8_DSC_2464_s

Najprej sem razmišljal o HTC-jevem najboljšem modelu, a v Telekomovem centru k sreči niso imeli ustrezne barve. Ob tej priložnosti moram pohvalit odličnega prodajalca, ki se je ne samo trudil (priden), ampak je tudi točno razumel kaj hočem (pameten), tako da sva nazadnje pristala pri bistveno cenejšem kitajskem proizvodu. Bolj kot zaradi občutno nižje cene, sem ga vzel iz principa, kot protest proti proizvajalcem, ki telefone prodajajo za previsoko ceno.

Najbolj me preseneča, da je telefon dejansko lep, praktično neopazen. Zakaj kupujemo telefone s kakovostnim kovinskim ohišjem, če jih takoj oblečemo v odvratne ovitke, mi sicer ni jasno, ampak če se pražnje oblečem, ga prestavim v usnjen etui, a ga moram pred vsako uporabo vzeti ven in upati, da mi ob tem ne bo padel na tla.

Pri prejšnjem telefonu so mi bili všeč fizični sistemski gumbi, ki jih zdaj nima praktično noben boljši telefon. Ne vem zakaj se s takim veseljem izogibajo knofov. Fizična tipka bi prišla prav tudi za sprožilec fotoaparata, saj redno fotografiram z rokavicami in, četudi so prilagojene tapkanju po zaslonu, so nerodne, in težko zadanem piko. Nekaj motečih kitajskih posebnosti sem uspel ukrotiti in zdaj me še najbolj moti , da nikdar ne vem kje je spodaj in kje zgoraj. In da moram vsem razlagat, da je telefon, kot so slišali že večkrat, res čisto OK.

Povsem druga pesem je prekleti Android. Prepričan sem bil, da bo sinhronizacija tokrat potekala brez težav, ne kot nazadnje, ko sem moral uvozit stike z Nokie oziroma z računalnika. Oh, kako sem se spet motil o usposobljenosti Googlovih programerjev! Sinhronizacija je povzročila popolno zmedo in čeprav sem imenik urejal pozno v noč, še zdaj nisem prišel k sebi. Zadnjič na primer nisem mogel poslati SMS-a, ker ga telefon ni našel, čeprav je bil stik vnešen. Sklepam, da so shranjeni na različnih lokacijah, od telefona do obeh Googlovih računov, pri čemer sistem ni dovolj pameten, da bi jih združil ali vsaj našel tistega, ki ga iščem. Skrbelo me je, da se to dogaja samo meni, ampak sem slišal za več primerov, poleg tega pa zagate ni razumel niti računalničar – eden tistih, ki jih imam za resno sposobne, ker se ukvarjajo še s čim drugim kot s postavljanjem spletnih strani.

Verjetno bi morali Kitajci izumiti tudi svoj operacijski sistem.

Prejšnja objava Naslednja objava

25 komentarjev

 • Odgovori Feri Naf 2. 12. 2015 at 19:52

  A ni škoda piva?

 • Odgovori filmoljub 2. 12. 2015 at 19:59

  Glej prejšnji komentar.

 • Odgovori siggi 2. 12. 2015 at 21:02

  Norije z etuiji tudi sam ne razumem. Nepraktično in večinoma zelo grdo. Bojda je Nexus telefon, ki sicer ima android ampak omogoča t.i. stock android – čisti OS, brez malega milijona nepotrebnih in nekoristnih aplikacij, ki so same sebi namen in se same v ozadju posodabljajo ipd… tako da, ko crkne tudi moj (službeni) Samsung, ki se presenetljivo dobro drži zaenkrat (če pač ignoriramo android), preizkusim ali Huawei ali Nexus telefone.

 • Odgovori Ph 2. 12. 2015 at 21:37

  Namig glede (ne)zmožnosti pošiljanja SMSov: poglej kako ima stik shranjeno številko. Nastavljena mora biti na “mobile/mobilni”, če je “home/doma”, jasno ne moreš pošiljati SMSov.

 • Odgovori SOMEONE 3. 12. 2015 at 8:43

  Če želiš pravo Android izkušnjo, si nabavi Nexus naprav0 (LG Nexus 5 ali še bolje 5X). Imajo naložen čisti android brez preoblek, nahitrejše posodobitve (varnost), dolgoročno zagotovljene posodobitve, so cenejši od primerljivih telefonov (vsaj v USA). Gre za naprave, ki jih izbrani proizvajalci proizvedejo za Google. Problem ostalih androidov je da proizvajalci posegajo v sam operacijski sistem, kar pomeni slabšo uporabniško izkušnjo, več napak, manj varnosti …

 • Odgovori Matej Zalar 3. 12. 2015 at 9:17

  @Feri Naf, @Filmoljub: Nobene škode, pivo sem spil do konca.

  @Siggi: V plastičnem etuiu ga bom imel za šport in sprehajanje psa, sicer je res pregrd. Za Nexusa vem, ampak je grd in ima bojda zanič fotoaparat pa še Telekom trenutno ni imel na zalogi najnovejšega.

  @PH: Težava gled epošiljanja sms-a ni bila v tem, shranjena je kot mobilna številka. Ne strinjam pa se, da je nezmožnost pošiljanja SMS, če je številka shranjena kot domača, nekaj logičnega, kar bi moralo biti jasno. Saj je menda naprava sposobna prepoznat ustrezno številko?

  @Someone: To vem, ampak Nexus mi preprosto … ne gre … vedet moraš, da mi gre Android organsko na živce. Prav zaradi tega sem razmišljal o Windows Mobile.

 • Odgovori Seamus 3. 12. 2015 at 9:59

  Sam še vedno vztrajam na Nokii. Dokler bo delala ne menjam. Ker enostavno ne vem s čim.

 • Odgovori Igor 3. 12. 2015 at 10:26

  Jaz sem šaltal na iphone in od takrat nimam že leto dni nobenih težav več. Prej sem vztrajal na HTC in androidu. Krekal, updateal, probaval različne rome in ga sral po dolgem in počez. Delalo pa je do kurca. Tudi meni gredo močno na živce goreči Apple fanatiki ampak telefon res deluje kot mora in to je edino kar mi je pomembno.

 • Odgovori Feri Naf 3. 12. 2015 at 15:06

  @Chef
  Pa ne moreš no … telefon je ena najbolj umazanih osebnih stvari.

 • Odgovori Seba 3. 12. 2015 at 16:51

  @FERI NAF
  Sej je preživel (Chef) sm ga v živo videl 😀

 • Odgovori Beki 3. 12. 2015 at 18:42

  Si z namakanjem telefona izumil novo sorto piva? Je imel boljši okus?
  Moj prejšnji telefon je bil Prestigio, tudi Kitajec. Z njim sem bil zelo zadovoljen, edina pomanjkljivost je, da nimajo PC programa za povezavo z računalnikom. Je pa pravzaprav sploh nisem potreboval…

  • Odgovori Oskar Sever 3. 12. 2015 at 20:19

   Prestigio ni “kitajec”, če že pametujemo o telefonih.

 • Odgovori afna 3. 12. 2015 at 18:49

  Hja, meni gredo tudi Apple fanatiki močno na k……, če kadarkol pokritiziram karkoli glede Apple operacijskega sistema ali strojne opreme doživim tak ali drugačen napad.
  @Matej, misliš da bo windows mobile kaj boljši od ostalih?

 • Odgovori Matej Zalar 3. 12. 2015 at 19:02

  @Igor: To, da imam kitajski telefon, je statement. Žal, res je, sem v kompletu dobil Android. Zanič je, ampak sem ga vsaj vajen.

  @Feri Naf: Če mi na tla pade arašid, ga mirno poberem in pojem. Zdrav sem kot riba, kot pravi @Seba 😀

  @Beki: Na pivu bistvene spremembe nisem opazil, mi je bil pa Samsung nekaj časa bolj všeč.

  @Afna: Mislim, da ne bo nič boljši od ostalih. Se bo pa vsaj korektno ujel z Windowsi na računalniku.

 • Odgovori Oskar Sever 3. 12. 2015 at 20:24

  Fajn, da si se opogumil. Edina vrednost, ki bi me mogoče skrbela, glede na moje pogoste pogovore, je sevanje telefona. Kitajec to nekako ne uspeva spraviti nižje od ostale konkurence.
  Kar se pa tiče tistega, da je Samsung spustil pivo v ohišje, je posledica, da gumica ni bila ustrezno vzdrževana. Če si kdaj uporabljal podvodni fotoaparat ali pa ohišje fotoaparat, je v navodilih vedno napisano, da moraš tesnilo namazati z industrijsko mastjo, še bolje pa zamenjati z novo. Je pa res, da danes marsikdo ne bere navodil oz drobnega tiska.

 • Odgovori Matej Zalar 4. 12. 2015 at 18:42

  Predvideval bi, da bo gumice namazal že proizvajalec. Pa jih ni – govorim o stanju novega telefona.

 • Odgovori Oskar Sever 5. 12. 2015 at 11:11

  Jeba, stvarna napaka.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 12. 2015 at 11:40

  Prej bi rekel, da običajen nateg s cenenim tesnilom. V priročniku za uporabo, zdaj sem, ga preskrolal na hitro, nism opazil opozorila o podmazovanju Menim, da gumice, ki jih torej ni treba mazati z industrijsko mastjo, skozi čas preprosto izgubijo funkcijo tesnenja. Vem, da na servisu garancije na premočene telefone niso uveljavljali, razlog pa naj bi bil slabo zaprt pokrovček. Predem sem telefon vrgel v pivo, sem pokrov preveril in ko sem ga gledal kasneje, tudi ni bil poškodovan.

  Takega telefona jaz kupil več ne bom in po mojem vodo bolje prenaša celo Huawei, preprosto zato, ker ohišja sploh ni mogoče odpreti.

 • Odgovori Anonimno 5. 12. 2015 at 13:33

  Verjetno je res nateg. Gumica je na začetku OK, pol se pa postara. Sj je z vso kitajsko robo tako. Kritične dele moraš najprej zmanjeati ali pa poštimat. Seveda to ni prav, samo tako je.

 • Odgovori Seamus 5. 12. 2015 at 13:34

  Tale anonimni sem jaz 😉

 • Odgovori Oskar Sever 6. 12. 2015 at 1:09

  Zgleda, da res nateg. Telefon je jajc, zato niso niti pisali, kako pravilno vzdrževati waterproof seal.

  http://www.digitaltrends.com/mobile/galaxy-s4-active-xperia-z-water-damage-issues-warranty/

  Izhajal sem pa iz tega, ker sem za letošnje morje nabavil podvodno ohišje. V navodilih je natančno opisano, kakšne so predpriprave za varno uporabo pod vodo.
  http://www.ikelite.com/images/products/housings/6116.14/6116.14-sony-rx100-mark-iv-instructions.pdf

 • Odgovori Kdo Pa Sem 6. 12. 2015 at 23:20

  Priporočil bi ti LG G2 oz. g3, vendar si se že odločil. Upam, da ti bo dobro služil!

 • Odgovori Matej Zalar 7. 12. 2015 at 17:14

  @Kdo pa sem: Z vsem spoštovanjem, ampak nikoli ne sprašujem za mnenje o gadgetih in športnih rekvizitih. To je isto kot če bi vprašal kateri avto je najboljši.

 • Odgovori Marko 14. 3. 2016 at 19:40

  WindowsPhone je presenetljivo dober OS. Med vsemi tremi OS-i se mi zdi daleč najboljši.

  Galaxy, pardon Android? Jabolčni verniki? Vklopi razum.

 • Odgovori Harlock 17. 4. 2016 at 13:23

  Koliko časa ti zdrži baterija (ob recimo 2h pogovora+ 1 h surfanja+nekaj fotografij/dan)?

  Sprašujem,ker nameravma kupiti nov telefon. Nekje sem bral, da ima Huawei P8 slabo baterijo.

 • Komentiraj