Minimalizem po slovensko

Ne samo da je minimalna slovenska plača, ki za polni delovni čas zaposlenemu ne omogoča normalnega preživetja žaljivo nizka, problematičen je tudi majhen razkorak med minimalno in povprečno plačo. Glede na to, da sta dela plače, kar je po mojem mnenju popolna oslarija, tudi dodatka za prevoz na delo in za malico, je realno ta razkorak še manjši. Egalitarna družba je po svoje simpatičen koncept, toda ne, če država z vsemi mogočimi mehanizmi vzpostavlja sistem, kjer smo reveži vsi. Pri nas je imel eksistencialne težave celo prvi minister Pahor, ker pač pred vstopom v politiko ni imel priložnosti delovati na trgu tako kot zdajšnji, ki verjetno zdaj živi predvsem od prihrankov.

Ampak pustimo sladke skrbi ljudi s 3000 evri neto plače. Dejstvo je, da s 600 evri mesečno praktično ni mogoče preživeti. Kaj pa če jih zaslužiš 1000? V tem primeru lahko ravno preživiš. Kaj pomeni ubožen srednji sloj, je jasno: šibko povpraševanje, zaradi česar manj zaslužimo vsi.

Pozivi za zvišanje minimalnih plač se mi ne zdijo nori zato, ker bi domneval, da bodo podjetja zaradi tega propadla. Navsezadnje bi imela potem velik strošek tudi država. Predlogi za zviševanje minimalnih plač se mi zdijo trapasti zato, ker zviševanje minimalnih plač najmanj prinese delavcem.

Poglejmo. Minimalna plača se je od občutnega dviga leta 2010, ko je bila 524,34 EUR neto, do leta 2015 dvignila na 604 EUR neto, torej za 80 evrov. Kaj pa povprečna plača? Ta je decembra 2010 znašala 988,96 EUR, januarja letos pa je bila 1002,85 EUR. Skratka, isti drek, ki dokazuje, da je družba čedalje bolj egalitarna v bedi. Ampak pustimo varljivo statistiko, na katero je v zadnjih letih ob zgrešenih politikah predvsem Pahorjeve vlade vplivalo marsikaj.

Objektivno dejstvo številka 1: višje minimalne plače bi delodajalcem povzročile težave. Sindikalistom to seveda ne more biti jasno, ker so pijavke, je pa jasno vsakomur, ki je moral kdaj izplačati plačo, pa čeprav samemu sebi, in med temi so tudi prekarci, samozaposleni brez pravic, ki pogosto ne dosežejo niti minimalne plače oziroma je ta zapisana samo na papirju. Rešitev? Minimalna plača ne sme biti višja.

Objektivno dejstvo številka 2: minimalna plača ne omogoča vsaj preživetja, kaj šele dostojnega življenja. Rešitev? Minimalna plača mora biti višja.

Rešitev bi bila med pametnimi ljudmi seveda preprosta, a v Sloveniji tako preprosto pač ne gre, tudi zato, ker sindikalisti brez pameti kričijo, da hočejo več denarja za svoje delavce, namesto da bi se z delodajalci povezali in od države zahtevali nižje prispevke in davke na plače zaposlenih z minimalno plačo. Kot zagovornik nizkih davkov sem prepričan, da bi to državi kvečjemu koristilo, saj bi ti ljudje plačo zapravili, in to v Sloveniji, saj za zapravljanje v tujini še vedno ne bi imeli dovolj denarja. Seveda problema revščine s tem ne bi odpravili, bi pa prihranili pri socialnih transferjih oziroma bi prihranjeni denar lahko namenili za lajšanje sistemskih težav.

Delodajalec bi bil obvezan plačati enak bruto bruto znesek in ne bi imel izgovora za tarnanje in odpuščanje, delavci bi dobili več denarja, elektrodistributerji bi imeli plačane položnice in otroci plačane malice, država pa … no, država bi se morala na to prilagoditi. Seveda bi s to rešitvijo dobili še bolj egalitarno družbo, a bi bili najrevnejši vsaj manj lačni, na dolgi rok pa bi lahko pričakovali zagon gospodarstva in povpraševanja po delovnih mestih za srednji sloj, ki so zdaj odprta samo severno in zahodno od Slovenije, s tem pa na dolgi rok ne samo boljšo povprečno plačo, ampak tudi hitrejši razvoj.

Ampak sprememba zatečenega stanja se ne bo zgodila, pa ne samo, zato, ker država rabi utečeni vir davčnega prihodka. Do sprememb ne bo prišlo, ker Goran Lukič pobalinsko vpije na delodajalce, ker še ni ugotovil, da se je sistem pač spremenil, in ker ne razume, da težava ni v delodajalcih, ampak v državi. Do sprememb ne bo prišlo zato, ker v javni upravi od vlade in parlamenta navzdol – za nadpovprečne plače – delajo birokrati, ki se ob vsakem predlogu sprememb, bodisi zaradi lenobe bodisi zaradi nesposobnosti, izgovarjajo na zakonodajo. Do sprememb ne bo prišlo zato, ker so se ljudje skozi desetletja navadili na skrbno državo in ne razumejo, da je usoda v njihovih rokah. Zato bo narod srečen šele, ko bo minimalna plača hkrati tudi povprečna.

Shajanje z minimalnimi dohodki seveda ni minimalizem, tako kot pregovorna slovenska skromnost ni posledica prostovoljne odločitve. Skromnost je nuja, saj sicer ne bi preživeli.

Prejšnja objava Naslednja objava

9 komentarjev

 • Odgovori Anonimno 27. 5. 2015 at 19:05

  Zato ne bo nikoli boljše.

  http://www.finance.si/8822725/Kako-me-je-Tit-Turn%C5%A1ek-skoraj-na-gobec

  Pardon, ker se izražam tako na tvojem blogu. Fosili, pejte u pizdu matr! Neverjetno. Mi, <30 pa to gledamo in se samo lahko sprašujemo kako bomo v prihodnosti. Prisežem, da bom naredil incident, če naletim na njih.

 • Odgovori Matej Zalar 27. 5. 2015 at 19:34

  Golazen. Čutijo, da se jim majejo tla pod nogami in izgubljajo živce.

 • Odgovori Feri Naf 27. 5. 2015 at 21:55

  Super napisano! Sploh preden si do birokratov prišel. Zgleda sem te pri politiki in ekonomiji močno podcenjeval.

 • Odgovori Eva 28. 5. 2015 at 9:55

  Pozabil si na katastrofalne davčne obrementive tako imenovanih “bogatašev” v Sloveniji; to smo vsi, ki dobimo par sto evrov več od povprečne slovenske plače, obdavčeni smo pa kot miljonarji v sosednji Avstriji in z napihnjenimi dajatvami redimo vsak po par 10 če ne 100 minimalcev in socialcev in penzonierjev in frocev v vrtcih. Ampak to je tema, o kateri v prazno tulijo le redki resni mediji, raje/volilnega telesa itak ne sme in ne zanima, po kakšni računici lahko v zanje sanjski državi navadna pisarniška tipkarica zasluži samo 500 evrov manj kot npr. zdravnik specialist. Gnusno, no!

 • Odgovori Uroš 28. 5. 2015 at 10:05

  Popravek: Dodatka za prevoz in malico nista dela plače. Del plače so dodatki za nočno delo, delo ob praznikih in še kaj. Kar je ravno tako oslarija, saj kuhar v vrtcu, ki dela od 6h-14h in le ob delavnikih, zasluži enako, kot kuhar v gostilni, ki dela petek in svetek.
  Enakost v revščini je te dni komentiral tudi radijski komentator in vzel za primer Dansko, kjer so ravno tako enaki, le da v bogastvu. Jaz pa dodajam, da so davki na Danskem bistveno višji. Davek na plače je malo višji, davek na luksus, alkohol, avtomobile pa precej višji. (Pri avtomobilih recimo 200%. Sta pa dve razliki:
  1. Ljudje so visoke davke sprejeli, ker imajo občutek, da od države dejansko nekaj dobijo. Ko se z Dancem (nekaj jih poznam) pogovarjam o davkih, vedno doda, da na Danskem ni nihče lačen. Treba pa je priznati, da tudi oni iščejo ovinke; recimo tisti, ki stanujejo blizu meje z Nemčijo, čez mejo kupujejo alkohol. Mislim, da je treba državo narediti najprej učinkovitejšo. Če država znižala davke in seveda storitve, nismo naredili nič. ZA svoje davke moramo (in smemo) pričakovati ustrezno storitev, če ne se pa pritožiti (kdo je že to napisal?). Primer: Če bi ves denar, ki ga plačuijemo kot nadomestilo za uporabo cest šel v obnovo cest, ne bi imeli zaprtih mostov po Sloveniji.
  2. Na Danskem so ljudje pripravljeni plačati za kvaliteto. To pomeni, da tebi ni treba tekmovati s študentom, ki je popoldne spacal nekaj, čemur reče članek in ga ponuja naokoli za majhen denar. Zato tudi višina plače (bruto) ni tak problem kot pri nas.

 • Odgovori Seamus 28. 5. 2015 at 21:16

  @Uroš – malica in prevoz v resnici nista dela plače, samo ljudje, ki zastopijo samo to, da dobijo toliko in toliko na račun, to štejejo kot del plače. ukineš jim malico in si jim zmanjšal plačo (kar je res, samo ne vedo, da je to potuha).
  To, da obstaja neto, bruto, bruto bruto se jim pa tudi sanja ne. Koliko za njih da podjetje tudi ne vedo (strošek delavca).
  Na žalost. No, sj zato pa je tako kot je.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 5. 2015 at 23:16

  @Eva: Jasno, to je sistem uravnilovke. Kdo so idioti, ki to zagovarjajo, je jasno.

  @Uroš: Lepo te no prosim. V teoriji dodatka za malico in prevoz res nista del plače, v praksi pa oba dodatka sta del plače in sta v bistvu nekakšen socialni korektiv. Tako si jaz z velikim veseljem obračunavam malico samo zato, ker je prikazana kot strpošek, kar je seveda popolna neumnost. V normalnem sistemu pač dobiš plačo, takšno kot je, ne pa po principu povuci-potegni za ta ali oni dodatek. Sploh dodatek za prevoz na delo je popolnoma nepošten.

  Glede davkov se pa seveda strinjam. Z veseljem bi jih plačeval državi, ki bi a) vzpostavila pogoje, ki bi omogočali korekten zaslužek in b) ki bi nabrana sredstva uporabila smortno, kot si rekel: cestnino za mostove in tako naprej. Z veslejem pa jih raje ne plačam držav, ki razmišlja o inšpektorjih, ki bi me lahko ogobili, če bi iz kafeterije prišel brez računa. To je popolna debilnost, mi bomo pa to verjetno sprejeli. Kaj, a bodo inšpektorji s policaji hodili inšpicirat? Ker v nasprotnem primeru mu bom rekel “nabijem te na kurac” in odšel svojo pot.

  @seamus: jebatga, ampak de facto dodatki so del plače. Niso potuha, ampak “izborjena pravica”. Če dodatka vzamejo, lahko ljudje res crknejo od lakote. Tudi tisti s povprečno plačo.

 • Odgovori Seamus 29. 5. 2015 at 22:35

  @chef – Nikakor niso del plače. Za plačo imaš številko v pogodbi in se je brez tvojega privoljenja ne more spreminjati (lahko se papogodbo v celoti odpove, se razme), ker drugače je to kršenje pogodbe. Malica in prevoz sta nekaj kar je kar zraven in načeloma ti jo lahko vzamejo ali spremenijo brez česarkoli (in dejansko ti to podjetje naredi!). Kot potuha sem pa mislil na način, kot pišeš v današnjem prispevku.

 • Odgovori Matej Zalar 1. 6. 2015 at 8:29

  Da jo lahko vzamejo? Tega nisem vedel, mislil sem, da je to obvezen dodatek. No, kakorkoli, de facto še vedno je del plače. Ali pa de facto ni (več) 🙂

 • Komentiraj