Minister za zdravje opozarja …

Opozorila ministra za zdravje na reklamnih panojih in cigaretnih škatlicah so verjetno višek absurda. Enostavno ne morem verjet, da zaradi teh opozoril kakšna oseba spije pivo manj ali celo preneha kadit. Te razprave v gostilniških krogih so sicer že stare, zato jih ne bi obujal, dovolil pa si bom objaviti eno mojih najljubših slovenskih reklam:

natalija.JPG

Preprosto: fajn baba, pir in logičen slogan: “Še kakšna želja?” Odgovor se kot retorično vprašanje ponudi sam od sebe: “Kaj še drugega potrebujem?” Spodaj pa še dodaten slogan za tiste z dolgo napeljavo: “Za popoln užitek.” Kajpada.

Morda bo kdo dejal, da ministrovo opozorilo vse pokvari. Toda če na življenje gledamo z zdravim hedonizmom in predpostavimo, da vsaka dobra stvar škoduje zdravju (ali je prepovedana), sta slogan in opozorilo pravzaprav v logičnem razmerju. Drugače je na tej retro reklami za pivo Guinness, kjer se poruši vsa logika:

guinness-reklama.JPG

Na tej reklami zasledimo povsem nasprotni si sporočili. Po enem je pivo za nas dobro, po drugem bomo pa v končni fazi vsi pomrli s cirozo jeter. Prvo sporočilo je še iz časa, ko so ljudje razmišljali z zdravo pametjo in ko še ni bila uzakonjena prav vsaka figa, spodnje, dolepljeno (ker bi sicer oštarijo verjetno oglobili), pa dokazuje absurdnost sodobnih normativov.

Osebno se seveda strinjam, da je pivo dobro za nas, saj je hranljivo, vsebuje snovi, ki spodbujajo regeneracijo, poleg tega pa je tudi izjemno uspavalno sredstvo, sploh v količinah, kot je prikazano na reklamnem plakatu. Problem pa je v zdravi pameti: nek izdelek oglaševati in ga hkrati označevati kot slabega? O zdravi pameti sem začel pisat že v primeru mestnega redarstva, kjer se je s pomočjo komentatorjev izkazalo, da je zakon treba spoštovat, četudi je slab in samemu sebi namen. Še celo tak pregovor imamo! “Zakon je treba spoštovat, pa če je še tako slab!

Morda sem res baraba, ampak takih zakonov, če je le mogoče ne spoštujem, ker žalijo našo inteligenco, kolikor je seveda sploh še premoremo. Treba je pa seveda paziti, da nas ne dobijo!

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori mijau 14. 3. 2007 at 8:31

  Jaz ne morem spoštovati slabega politika, slabega šefa, slabega “umetnika”, pa tudi ne slabega predpisa.

  Včasih ga pa moram ubogati, če ne gre drugače.

 • Odgovori devetnajstka 14. 3. 2007 at 8:48

  Problem napisov je, da te med inhalacijo sekirajo in ti nabijajo mozag direkt tja, od koder se med kajenjem trudi priti s pomočjo “zadevanja”. In mogoče na tak način povzročajo dodatno škodo. Ne vem sicer, ali je tudi v moderni znanosti dokazano, da ti sekiranje pravzaprav škodi in da lahko enaka količina cigaretnega dima povzroči različno škodo, odvisno od razpoloženja človeka.

  Nima veze. Od vseh napisov je kul samo eden: opustitev kajenja zmanjša možnosti za kardiovaskularne bolezni (nekaj takega). Pozitiva. Stimulacija (čeprav bi se dalo dosti bolje). Kajenje samo pa nima nikakršne veze z raciom, ki ga nagovarjajo tile napisi, ampak z vsem drugim okoli.

  Pa mimogrede: bedno je, da se takrat, ko se spravijo nate, ti spraviš na druge (pivopivce). Fak of.

 • Odgovori lado 14. 3. 2007 at 9:15

  Kar se kajenja tiče: Napisi ”kajenje ubija” , ”kadilci umirajo mlajši” ipd. Pridejo ljudem predvsem pa otrokom v podzavest in odvrača folk od kajenja

 • Odgovori ambala 14. 3. 2007 at 9:53

  Točno tako Lado. Ni toliko point v tem, da bi ljudje nehal kadit, kot v tem, da sploh ne začnejo!

 • Odgovori Fetalij W. Tyschew 14. 3. 2007 at 10:22

  uspavalno sredstvo 😀 car

  sicer pa kaj veš, mogoče ta opozorila dejansko koga prepričajo – čeprav sam takih oseb ne poznam. mogoče vplivajo na psiho, pa se ljudje niti ne zavedajo tega. recimo nekdo ki kadi čike pa vsak dan prebere (večkrat) da bo umrl zaradi kajenja… morda se mu porodi pač nek strah deep inside in potem to preide na zavedno raven.

  v današnjem času, ko pač psihologi stojijo za vsem kar ti mediji in ostali prodajo, nikoli ne veš

 • Odgovori Razor 14. 3. 2007 at 10:44

  @lado: Prvič slišim. “Pridejo ljudem predvsem pa otrokom v podzavest in odvrača folk od kajenja” Le pri katerem otroku je to delovalo. To svarilo deluje samo toliko časa dokler kak otrokov vrstnik ne prižge čika in izpade kul in takoj zatem izgubijo vsa ta svarila ves svoj pomen.

 • Odgovori kr en 14. 3. 2007 at 10:47

  bedasti štirinajstletniki, ki si tlačijo čike v gobec, preberejo opozorilo na škatlici in si smeje rečejo : “He,he, kul!” in važno prižigajo enega za drugim…..

 • Odgovori chef 14. 3. 2007 at 11:18

  @mijau: dobro si tole napisal. Ubogat… ampak samo če ne gre drugače… če oceniš, da bo sankcija prehuda 😀

 • Odgovori maya 14. 3. 2007 at 11:56

  Minister za zdravje opozarja:
  “PRETIRANO POSLUŠANJE MINISTRA ZA ZDRAVJE LAHKO RESNO OGROZI VAŠE DUŠEVNO ZDRAVJE!”

 • Odgovori ervinator 14. 3. 2007 at 12:27

  Ti napisi preverjeno delujejo. Ne pri vsakomur, na večji del populacije pa zagotovo. Pogoj je, da se ciljna skupina strinja z vsebino napisa. V tem primeru napis dejansko igra vlogo nekoga, ki te stalno opozarja na nekaj, kar sam poskusiš pozabiti. A ker se z vsebino napisov veliko ljudi še vedno ne strinja, za Zahodu razmišljajo v smeri, da bi za na škatlice cigaret predpisali prave slike rakavih pljuč …

 • Odgovori devetnajstka 14. 3. 2007 at 12:50

  Teli komentarji, ki zatrjujejo, da napisi pomagajo pri prenehanju kajenja, so deep bullshit. Temeljijo na principu zastraševanja, ki se v končni fazi vedno pokaže za neproduktivnega. Temeljijo na logiki, da ti samo nehaj kaditi, pa bo potem vse bolje. Tipično za današnjo družbo, ki je pozna zmernosti, ampak zagovarja radikalno reševanje problemov, smeti se pa nabirajo.

  Pameten kadilec ima mejo, zaveda se posledic in prednosti kajenja (tudi te so!) in ne šlivi napisov na škatlicah. danes pa vse obravnavamo kot ovce, ki same zase ne vedo, kaj je dobro za njih.

 • Odgovori mijau 14. 3. 2007 at 13:30

  Devetnajstka, zakaj si moral(a) napisati še drugi odstavek? Prvi je v redu, ker sploh otroci se za nevarnost še najmanj zmenijo. Njih bi morali prepričati, da kajenje ni “kul”. Recimo, da v vsakem filmu kadijo samo negativni tipi.

  Drugi tvoj odstavek pa bom označil s tvojimi besedami: deep bullshit. Ne obstoja pameten kadilec. To je oksimoron. Če bi bil pameten, ne bi kadil, oziroma, ne bi začel kaditi, kajti ko kadilec gre v smeri proti pameti, se zave škodljivih posledic svojega početja, vendar dostikrat ne zbere dovolj volje, da bi prenehal.

 • Odgovori demi 14. 3. 2007 at 13:33

  Samo inforamtivno…kaj pa so prednosti kajenja? Sam ne najdem niti ene…

 • Odgovori chef 14. 3. 2007 at 13:38

  @devetnajstka: ti je že mijau napisal: pameten kadilec ne obstaja

  @demi: menda jih kajenje pomirja in jim nudi užitek. Kaj jaz vem… Mi ni treba kadit, pa sem razmeroma miren in tudi uživam na 100 drugih načinov.
  So pa zelo nepomirjeni in nervozni, ko se odločijo nehat kadit.

 • Odgovori lado 14. 3. 2007 at 14:13

  splošno gledanje družbe po moje postane bolj zavržno do tobaka, če na vsaki škatlici piše da ubijajo.

 • Odgovori ervinator 14. 3. 2007 at 14:49

  Demi, dokazana je povezava med zmanjšano stonjo kajenja in povečano stopnjo depresivnosti. To ne pomeni, da so nekadilci bolj depresivni od kadilcev, pač pa so kadilci nagnjeni k depresiji, tako da jim kajenje v tem smislu pomaga na bolje. Problem je, da je poleg antidepresivov (nikotin?) v tobaku še kup smeti, s katerim pacajo sebe in okolico.

 • Odgovori mko 14. 3. 2007 at 15:01

  ja seveda nasprotja. Tudi ni dokazano da stimulacij (neprestano spominjanje na to da lahko dobimo raka) samo po sebi ne povzroca raka ki lahko nastane na tisoc in en nacin. se pravi da je ze samo gledanje cigaretne skatlice skodljivo in tako naprej. a ne morem si kaj da ne bi pomislil se na to da pametni in neumni ljudje nimajo dosti skupnega s cigaretami, vsaj deda (pameten clovek, arhitekt)je umrl zaradi prostate pri 84ih pa je do zadnjega kadil. Ne vem ce je dobro da se ocenjuje drugega po defaultu. ti kadis si neumen. povsod je meja in tudi se vsak je verjetno poskusil (ali se bo) vsaj kak dim v zivljenju. ce pa ne, pa bo to ena od stvari ki jih nisi niti izkusil. enim je bilo vsec enim pa ne. Samo drugemu pac nimas pravice pamet solit, ker jo bo tudi on tebi.

 • Odgovori marija 14. 3. 2007 at 16:23

  Oprostite toda sedaj je že tudi javno znano, da prej kakšne tablete povzročajo cirozo jeter kot pijača

 • Odgovori mijau 14. 3. 2007 at 18:44

  Seveda, Marija. Pa če ciankalij zaužiješ, te tudi prej pobere, kot pa po cvičku.

 • Odgovori chef 14. 3. 2007 at 20:40

  @mko: morda je res posplošeno trdit, da so tisti, ki kadijo, neumni. Bolj pravilno bi bilo, da so sprejeli neumno odločitev (kolikor je začetek kajenja sploh lahko zavestna odločitev). Tvoj ded je sicer dolgo živel, kakšna je bila njegova kvaliteta življenja, pa ne vem.
  Ljudje, ki so nehali kadit, so mi razlagali, da so potem kar na lepem lažje pičili po stopnicah v 5. nadstropje, ker so lahko vsaj zadihali.

  @marija: saj je vseeno, kaj povzroča cirozo prej ali kasneje… Ker po taki logiki cirozo itak dobiš… slej ko prej 😉

 • Odgovori laufar 14. 3. 2007 at 23:25

  Mater bi zdej enga Ginesa ruknu!

 • Odgovori barbiblond 15. 3. 2007 at 14:16

  Opozarjam ministra za zdravje, da je branje njegovih opozoril zdravi pameti škodljivo. država naj že enkrat prepove prodajo vsega škodljivega, vključno z bencinom, pa bo mir.

 • Odgovori mijau 15. 3. 2007 at 14:57

  No, no, Barbiblond, kaj so tebi avto ukradli, da tako govoriš?

 • Odgovori blitz 15. 3. 2007 at 21:14

  jaz pa vseeno verjamem, da so predpisi zato, da se jih upošteva. Taka opozorila so danes nekaj običajnega v vsej Evropi. Se mi le zdi čudno, da bi potem to bilo nekaj trapastega.

  Mislim, da je naš problem tudi v tem, da radi šimfamo vse, kar oblastniki naredijo. Seveda, najprej smo živeli v tujih državah, potem v svoji, ki je resnici na ljubo bila bolj kilava in smo raje kot od pameti in dela živeli od floskul.

  Ampak ta zadnja pa ni ravno tako zanič in se vsaj zgleduje po normalnih državah. Dajmo biti malo bolj prizanesljivi.

 • Odgovori chef 15. 3. 2007 at 21:34

  Jaz pa ne razumem, zakaj nekaj ne bi bilo trapasto samo zaradi tega, ker je v praksi po celi Evropi. Kot da so drugod nezmotljivi.
  Problem ni v Sloveniji ali v slovenski zakonodaji (konec koncev v vsem sledimo tavelikim oz. tastarim), ampak v celotnem stanju sodobne družbe.
  OK, morda res kdo manj kadi zaradi teh opozoril. Ampak a ni to ena blesava družba, če je treba kadilcem in pijancem nekaj dopovedovat na tako absurden način?

 • Odgovori mko 16. 3. 2007 at 9:31

  saj smo tako ali tako absurdna druzba:)

 • Odgovori verbatim 16. 3. 2007 at 17:39

  Ni toliko problem kajenje in pitje kot samo kapitalistično pretiravanje in kapitalistična izpostavljenost stresu. Stres je naš najhujši sovražnik, ker vsak naš tak vnos v telo potencira. Na drugi strani imaš države, katerih skoraj vso prebivalstvo celo življenje kadi in pije (že mali otroci), življenjska doba pa je približno enaka ali višja kot v Sloveniji (npr. države Malih Antilov), vendar se to kompenzira z umirjenim in nestresnim življenjem. Kako gromozanski so stroški zdravstvene zavarovalnice zaradi izpostavljenosti stresu, pa seveda nikogar ne zanima. Zagotovo pa precej presegajo vse te običajne krivce za visoke stroške.

  So pa mi taka opozorila popolnoma nesmiselna, vendar si upam trditi, da dolgoročno vplivajo, v kolikor so namenjeni odraslim. Na mladino vplivat pa se mi zdi malo zgrešeno, ker so radi uporniki; nenazadnje pa mislim, da jim moramo pustiti, da se znorijo v teh mladih letih, saj smo se tudi mi in večini nič ne manjka. Kakšno pivo in cigareta jih pa tudi ne bosta pobrala. So pa ta opozorila zalegla v Avstraliji, kjer so imeli ob vseh cestah nonstop slike prometnih nesreč in vseh mogočih napisov o nevarnosti vožnje, zdaj pa se pravil držijo kot pijanec plota. Sicer so omejitve redko nizke, samo to je druga zgodba. Je pa to dolgoročni proces, ki vzame nekaj desetletij, da se dejansko spreobrne mišljenost ljudi. Je pa tako, da je povprečen sodoben človek neumen, brez kakršnegakoli zanimanja ZAKAJ se je nekaj zgodilo, zanimajo ga samo posledice. Npr. v nekem križišču prihaja do veliko nesreč. Vsi samo govorijo: “križišče je nevarno.” Rešitev: krožišče. Nikogar pa ne zanima, zakaj je križišče nevarno in kakšne so cenejše rešitve, ne pa da 50 milijonov SIT vržeš v prazno. Ustavljanje pri STOP znaku je pa za sodobnega človeka itako prenaporno dejanje, prav tako je umsko prenaporno, da bi pogledal v obe strani, če lahko pelje.

  Prav tako so mi nesmiselni večina slovenskih zakonov sprejetih v zadnjem času, ki temeljijo na nekih vrednostnih sodbah, namesto na znanstveno preverljivih dejstvih. Tega v sodobni demokratični in tolerantni družbi ne bi smelo biti.

 • Odgovori piskot 25. 3. 2007 at 15:31

  In ti res misliš, da so te napisi zato, da bi človeka obvarovali?

  (a meniš, da v Ameriki zato limajo nalepke s prečrtanimi psi na mikrovalovke, ker se bojijo za zdravje psov…

  nooot!)

  Nekako v tem smislu.

 • Odgovori piskot 25. 3. 2007 at 15:36

  “Osebno se seveda strinjam, da je pivo dobro za nas, saj je hranljivo, vsebuje snovi, ki vzpodbujajo regeneracijo telesa, poleg tega pa je tudi izjemno uspavalno sredstvo, sploh v količinah, kot je prikazano na reklamnem plakatu.”

  … Seveda, pivo ima same dobre lastnosti. Si že slišal, da povzroča alkohol nastajanje ženskega hormona estrogena (mogoče je to zate kul). Toliko o “…auš piu pir-as dec a kva” :]

  Preveč filozofiraš, fante.

 • Odgovori chef 25. 3. 2007 at 17:14

  @piskot: sem pravkar opazil, da tudi drugod smetiš z blesavimi komentarji.
  Zato ti sporočam: preveč bereš, fante.

 • Odgovori Anonimno 28. 5. 2011 at 13:08

  dečki

 • Komentiraj