Moderna kava

V Narodni galeriji sem bil verjetno zadnjič v osnovni šoli, ko smo na kakšni dolgočasni ekskurziji umirali ob vsega naveličanim adolescentom neprilagojenega vodenja, zaradi česar je večina za vedno izgubila voljo do umetnosti. Tokrat sva obtičala nekaj ur, navdušena nad zgradbo samo in bogato zbirko, ki še enkrat več dokazuje, da se zgodovina uspešnih Slovencev ni začela šele po letu 1945. Tu stojim z ramo ob Miltiadovi rami. Zmagovalci nosijo brade …

12670098_740678099400839_2411357911549120825_n

Bržkone bi bilo bolje, če bi kavo spila v Narodni galeriji, a sva zaradi vesti o kavarni, ki naj bi zviševala standarde kofetkanja in kultivirala okus pivcev kave, skočila na drugo stran Prešernove, v klet Moderne galerije. Nimam se ravno za poznavalca, ločim pa med brozgo in vrhunsko kavo, tako kot ločim med cenenim in dobrim pivom ali med žilavim in dobro uležanim zrezkom.

Zelo težko pa ostanem resen ob mojstrih, ki pripravo hamburgerjev, varjenje piva ali kuhanje kave brezsramno primerjajo z vinarstvom, kar je isto, kot če bi jaz, ki sem ne več kot obrtniško spreten pisec, svoj blog primerjal s književnimi deli, čeprav le povprečnih pisateljev. Z vsem spoštovanjem, tudi med vinarji je ogromno nakladačev, ampak zdi se, da uspešne in manj uspešne peke hamburgerjev ali varilce piva loči samo sposobnost negovanja brkov ali brade in povzdigovanje obrti v umetnost.

Če sem kot najstnik najraje pil kapučino, kot dvajsetletnik kavo z mlekom in kot petindvajsetletnik počasi prešel na macchiato, v zadnjih letih večinoma naročam espresso, macchiato pa samo še izjemoma in v primerih, ko pričakujem, da bo iz avtomata pricurljala brozga. Seveda rad naročim tudi turško kavo. V Moderni sem se, če je že interier tako skrajno hipsterski, odločil za french-press, Lisici pa sem svetoval bolj varno izbiro, torej turško kavo, ki jo menda – pozor – pripravljajo v vroči mivki.

Ker nisem ljubitelj filtriranih kav in pitja napitkov s temperaturami telesnih tekočin, o kavi, ki se je izkazala s široko paleto arom, ne bom sodil, ampak način postrežbe z nastopaškim pretakanjem iz vrča v … vinski kozarec (!!!) … no, to je pa vrhunec pretencioznosti, ob katerem bi si najraje obril vse obrazne kocine, da me slučajno ne bi kdo pomotoma vtaknil v predal hipsterjev in drugih bleferjev.

IMG_20160213_144148

Prejšnja objava Naslednja objava

21 komentarjev

 • Odgovori Sara 14. 2. 2016 at 20:48

  Ojoj :/ to pa je mal prevec :/ a mikrolokacijo kje raste kava si tut lahko izbiras :)? Kaka je bila pa klientela?

 • Odgovori Matej Zalar 14. 2. 2016 at 21:49

  Izbira se med makrolokacijami (Kolumbija, Gvatemala, Kenija in Etiopija). Škoda, da se na ta nastop nisem prej pripravil, sicer bi ga vprašal, ali je Harar ali Ethiopia Sidamo in če je Sidamo, če je Yirgachefe ali Guji. Mogoče naslednjič.

  Klientela? Recimo takole … na mizo si ne bi upal postavit HP-ja, kvečjemu Apple je za tja.

 • Odgovori Igor 15. 2. 2016 at 9:58

  Jao! Verjetno bi mi zeljo po kavi zbilo ze samo preseravanje, tako pa tudi zgleda skrajno neokusno.

 • Odgovori Seamus 15. 2. 2016 at 12:54

  No, tisti Miltiad zgoraj ima res brado kot ti, samo en detajl kaže na to, da je imel tudi lase 😉

 • Odgovori Blaž P. 15. 2. 2016 at 18:17

  Ne morem, da ne bi. “Moderna” kava vs. “Čokl” kava?

 • Odgovori filmoljub 16. 2. 2016 at 6:36

  Aha. Tale “moderna kava” je približno nekaj takega kot goat mug. Only in Slovenistan.™

  • Odgovori Marko 14. 3. 2016 at 19:51

   Vidiš kakšno razliko med Goat mug in iSadjem? Jaz ne.

   • Odgovori Matej Zalar 14. 3. 2016 at 22:32

    Bistvena razlika je v tem, da je iPhone dejansko uporaben, goat mug pa je popoln nateg.

    • Odgovori Marko 15. 3. 2016 at 6:35

     Uporaben je tudi telefon za desetino cene iSadja. Če bi bil namesto goat i, bi vsi hitro našli izgovore.

 • Odgovori Matej Zalar 16. 2. 2016 at 14:46

  @Igor: Mogoče neokusno izgleda, ampak v resnici ni. Izključujoč seveda temperaturno podobnost z urinom.

  @Seamus: Seveda je imel lase, kajti kaj so skrbi na Maratonskem polju v primerjavi z mojimi 😀

  @Blaž P.: Čokl že zaradi ambienta. In ker Tine ni blefer. In ker imam raje fair trade kavo kot Specialty kavo.

  @Filmoljub: No ja, zdaj si preveč oster. Hipsterija in prodajanje megle nista slovenski izum in tukaj za razvitim svetom kvečjemu zaostajamo – vnedar se mlada generacija hitro uči. Mislim, da na blogu še nisem zapisal, da se mi moja lastna generacija čedalje bolj gnusi. Kadar srečam koga moje starosti, ki dejansko prodaja znanje in ne blefa, mi kar srce zaigra.

  • Odgovori Blaž P. 16. 2. 2016 at 16:18

   Speciality kava? go.Radič in g.Gazvoda predstavljata (tudi pražita) to znamko, kolikor mi znano. Ali je to čisto nekaj drugega?
   Jap Čokl je the best, prav zaradi stvari, ki si jih naštel. V njegovi kavarni/lokalu je zmeraj smeh, pristen smeh. Ali pa imam to srečo, da naletim na njegove dni, ko je izreden humorist s kančkom ,ali dvema, sarkazma

   • Odgovori Matej Zalar 16. 2. 2016 at 21:49

    Če prav razumem, naj Specialty ne bi bil trademark, ampak neke vrste rang. Kar je po mojem čisit bullshit, seveda.

 • Odgovori filmoljub 16. 2. 2016 at 15:21

  Se strinjam, ampak natakanje kave v vinski kozarec pač ni prodajanje znanja. Bi bilo bolje, če bi se pri nekaterih stvareh osredotočili na tradicijo (in se recimo potrudili skuhati res dobro kavo), kot da skušamo biti na vsak način “drugačni”, ker to pa je kot da hudo kul in trendi.

 • Odgovori Matej Zalar 16. 2. 2016 at 15:56

  Da sva si na jasnem: kava je OK. Grozljivo pa je, da danes vsakogar, tudi tistega, ki prodaja znanje, konkurenca dobesedno sili k temu, da postane blefer. In zakaj je tako? Ker je 95 % ljudi idiotov. Bila bi škoda, če tega ne bi izkoristili in jih nategovali 😀

 • Odgovori filmoljub 16. 2. 2016 at 18:12

  Ha ha 😆 ampak res, to je takorekoč potrata resursov, zapravljanje poslovnih potencialov ter zamujena priložnost, čisto v skladu s podalpsko turbokapitalistično paradigmo. Ampak jaz še vedno raje pijem kavo iz skodelice, četudi je še tako OK.

 • Odgovori Matej Zalar 16. 2. 2016 at 21:50

  Obogatel pa verjetno še nisi 😀

 • Odgovori Anonimno 17. 2. 2016 at 11:01

  Ne razumem zakaj stvari takoj označiti za bulshit in bleferstvo, sploh če o zadevi čisto premalo vemo.
  Kakovost kave se v grobem deli na speciality in commercial grade, to je čisto uveljavljena delitev in točno se ve, kaj je kaj.
  Osebno se mi zdi kava še bolj kompleksna zadeva kot vino. In pri kavi smo trenutno tam, kjer smo bili pri vinu 25, 30 let nazaj, ko so bili različni kozarci za belo in rdeče ter dekantiranje vina označeni za bleferstvo in nastopaštvo.
  Zato predvidevam, da nalivanje kave iz vrča v kozarec ni nastopaška pogruntavščina kavarne v moderni galeriji, ampak je zadaj verjetno nek razlog za to početje. Kot je razlog, da se nekatera vina lufta v dekanterju tudi po več ur. Če sami ne opazimo razlike med zaprtim in prezračenim vinom, to še ne pomeni, da te razlike ni in da gre za blefiranje. Mogoče nam samo manjka malce znanja, izkušenj in primerjav. In isto velja za kavo.

 • Odgovori filmoljub 17. 2. 2016 at 11:07

  No ja, stekleni dekanter so v nekakšni obliki izumili že stari Rimljani, če se ne motim, in gotovo ima svojo funkcijo. Kava v kozarcu je malce novejša pogruntavščina. Ampak imaš prav, mogoče se pa te reči še razvijajo in čisto možno, da se v kozarcu razvije aroma, ki je skodelica ne ponuja. Kdo bi vedel. 😎

 • Odgovori Matej Zalar 17. 2. 2016 at 12:32

  @Anonimno: Pridelava, praženje in točenje kave (ali varjenje piva, če hočeš) pač ni bolj kompleksno od vinogradništva, kletarstva in navsezadnje kombiniranja vina s hrano. S tem da je seveda ogromno bullshita tudi pri vinarstvu, pa pri tem nimam v mislih oblike kozarcev in dekantiranja, ampak nabijanje s podtonom, ki – bolj ali manj uglajeno – pravi, da so vsi ostali bebci.

  Je pa ta način nastopaštva, kot sva ugotovila s Filmoljubom, prisotno na vseh področjih. Človek lahko razume razliko med staranjem vina v sodih ali amforah, zelo težko pa me bodo prepričali, da je turška kava bolje skuhana, če džezvo zakoplješ v vročo mivko. Kajti navsezadnje najboljšo kavo skuha ali speče kakšna mama iz najzakotnejših bosanskih vukojebin.

  V Moderni verjetno nisem bil zadnjič, ampak kompletna scena se mi bo pa vedno zdela smešna.

 • Odgovori Seamus 17. 2. 2016 at 18:22

  Pa misliš, da je pridelava kave res toliko manj vredna in kompleksnejša od vina? Jaz bi rekel, da ne. Tudi pri kavi imaš cel postopek pridelave, obiranja, sortiranja, fermentiranja in sušenja, ter nato zopet sortiranja, mešanja, praženja in čisto za konec še mletja, kuhanja in seveda serviranja.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Maraba_coffee

  Razlika je samo v tem, da kavo v prvi tretjini poštimajo neki črnci, načeloma daleč od oči, medtem ko pridelavo grozdja lahko opazuješ tudi pri nas.
  Jasno, da če pogledaš pridelavo kave, ki jo kupiš v Hoferju verjetno ni neka znanost, samo podobno velja tudi za vino, ki ga kupiš v Hoferju.

  Jaz bi rekel isto sranje. Tudi pri varjenju piva bi rekel, da ni nič drugače – poglej si Trappiste, ne verjamem da bi se strinjali, da je njihova pridelava pira manj vredna od pridelave vina.

 • Odgovori Matej Zalar 18. 2. 2016 at 9:54

  Seveda, črnci, ki marljivo pobirajo kavo, ne nosijo trapastih klobuko, ampak počnejo pač tisto, kar najbolje znajo, (odlično) filter kavo pa postrežejo v navadnih skodelicah. Kar se pa trapistov tiče … že vidim, kako pojejo hmelju, da zraste tako, kot si želijo.

  Ne omalovažujem postopkov pridelave, predelave in kuhanja kave, na kurec mi pa gre to prekleto pametovanje nekih večinoma samooklicanih storkovnjakov, ki so na nekaj tečajih vohali različne mešanice, zdaj pa utrujajo na debelo in se zmrdujejo nad vsako kavo, ki ni točno taka, kot jo skuhajo sami.

  Isto si mislim o bradatih in brkatih varilcih piva. S craft piri so začeli tako pretiravat, da bi si najraje okus spet začel kvarit z Unionom. K sreči obstajajo tuje industrijske znamke.

 • Komentiraj