Na burger v Novo mesto

Nekoliko presenečeno ugotavljam, da sem letos obrnil dobrih 5.000 kilometrov, kar je glede na večtedenske vmesne odmore kar solidna številka. Še bolj neverjetno je, da sem popustil prijateljem in se nekajkrat udeležil hitre skupinske vožnje in še v praksi ugotovil, da sta kolesarjenje in kolesarstvo dve različni disciplini. Toda s temperaturami je drastično padla tudi motivacija za kolesarjenje in ni mi jasno, kako se bom v letošnji zimi spet soočil z džubinom. Vsekakor sem s hitrimi vožnjami opravil in se bom do pomladi raje vozil v umirjenem tempu. Za začetek sem šel v nedeljo v Novo mesto na turo, ki se sliši precej hipstersko – na burger. In samo pravi hipster gre na burger v – McDonald’s.

Na sobotnem ogledu terena sem ugotovil, da cesta skozi Luče še vedno ni asfaltirana, zato sem šel v dolino Krke čez Dobrepolje. Od Zdenske vasi je do Hočevja še nekaj hupserjev, najstrmejši je ravno klanec skozi to krasno vasico, za katero se zdi, da je na koncu sveta.

Ampak cesta se od tam strmo spusti v Krko. Če sem se zadnjič pritoževal, da so ceste čedalje slabše, pa to ne velja za zgornji del doline Krke. Cesta je tako rekoč zgledna, razvija pa se tudi ostala infrastruktura, v Zagradcu me je na primer presenetila ogromna osnovna šola, ki je videit, kot da bi imela vas nekaj tisoč prebivalcev. Prvič sem se ustavil šele v Žužemberku, kjer števec pokaže slabih šestdeset kilometrov. Za zidovi gradu sta zanimivi naslonjali za mučilne naprave na dveh kolesih.

02_IMG_20150927_141108

Zaradi nagravžne pene v vodnjaku nisem bil prepričan, da je voda pitna, ampak ker rad vozim po robu, sem tvegal – in preživel.

Dvorec Sotesko so med drugo svetovno vojno požgali, ohranil pa se je paviljon v baročnem parku. Vaške opravljivke so znale povedati, da si je gospoda za njegovimi stenami privoščila vseh vrst razvratnosti, zato so ga poimenovali kar Hudičev turn.

04_IMG_20150928_194750

Pred časom so mi razkazali bogate poslikave, govoricam o gradu primerna pa je bila tudi razstava slik.

Kot ste morda opazili na fotografijah, vreme ni bilo preveč vabljivo, ne vidi pa se brutalnega vetra naravnost v fris, po dolini navzgor. Od Straže naprej, kjer sem čez most zavil na desno stran Krke1, postane cesta precej bolj slovenska in kombinacija neprijetnih razmer mi je šla čedalje bolj na jetra. Še sreča, da imajo v Novem mestu Drive In! Preostanek poti se mi je od te svinjarije obupno spahovalo.

Vračal sem se skozi Mirno Peč. Ena izmed znamenitosti ob cesti je ciganska vas Žabjek. Ogled priporočam vsem zagovornikom romske kulture in pristopa prevzgoje teh ljudi s korenčkom. Samo upajte, da na biciklu ne boste dobili defekta. To se mi sicer ni zgodilo, je pa nek kreten iz avta vame zalučal nekaj plastičnih kozarcev. Krasni ljudje!

Veter bi mi moral po vseh pravilih pihat v hrbet, pa mi ni. Med temi dolenjskimi griči je bilo praktično brezvetrje. Če si želite izpraznit zaloge smodnika v nogah, imate skozi Mirno Peč, Trebnje, Veliki Gaber in Radohovo vas do Ivančne Gorice kar nekaj dobrih priložnosti. Opozarjam pa, da je del poti ob avtocesti precej nelep.

????????

Municijo sem prihranil za zadnji vzpon iz Višnje Gore na Peščenik – toliko o vožnji v umirjenem tempu. Dolgočasna vožnja skozi Grosuplje v Ljubljano je potem samo še formalnost, števec pa je na koncu pokazal 153 kilometrov in kar presenetljivo veliko višinsko razliko – slabih 1500 metrov.

Screenshot 2015-09-29 18.02.16

Trasa: LJ–Grosuplje–Čušperk–Zdenska vas–Hočevje–Krka–Žužemberk–Straža–Novo mesto–Mirna Peč–Trebnje–Veliki Gaber–Ivančna Gorica–Višnja Gora–Peščenik–Grosuplje–LJ

LJ-NM-LJ

 1. Ceste po levi strani sploh ne poznam. []
Prejšnja objava Naslednja objava

14 komentarjev

 • Odgovori Andrej 29. 9. 2015 at 23:04

  Naslednjič predlagam, da se ogneš neprijetnemu delu ob avtocesti, tako, da greš Trebnje-Kamni Potok-Šentlovrenc-Mali Gaber-Radohova vas. Meni osebno bolj prijetna, edino klancev ni toliko.
  Glede ciganov, sam te ceste nikoli ne vozim z biciklom, vedno izberem staro cesto, ki pelje poleg avtoceste, saj je dosti psov, ki agresivno lajajo včasih, pa tudi skočijo pod kolo.
  Če si boš kdaj zaželel, si podaljšaj pot še na Bazo 20, kjer je zelo lep klanček.

 • Odgovori Mmml 30. 9. 2015 at 5:32

  Če je na spodnjem diagramu prikazana na levi višina… potem nikakor ne morem sešteti metrov da dobim 1500 višine. Kje je napaka? 1500 m res ni malo za “dolenjske griče”.

 • Odgovori Stane Debevec 30. 9. 2015 at 8:15

  Dober dan g. Zalar,

  Letos sem šel Lj.-Grosuplje-Luče-Krka-Straža-Črnomelj-Vinica in je bilo v redu. Tisti makadam me ne moti, res pa je, da imam kolo obuto v Schwalbe Marathon plašče in ti so kar močni.
  L. 2000 sem menjaval zračnico v ciganskem naselju pred Črnomljem. Nisem imel težav, tudi s psi ne.
  Letos sem za dopust potoval 14 dni. Nihče ni vrgel ničesar vame, slišal sem samo nekaj čudnih opomb, pa še to morda zato, ker imam malce nevsakdanje kolo. Ljudje so pač vse sorte…..v glavnem pa prijazni.
  Lepo je potovati s kolesom.

  Pozdrav,

  Stane Debevec.

 • Odgovori vinko 30. 9. 2015 at 9:17

  Nevarno se je voziti po teh dolenjskih cestaz zaradi lokalnih norcev. Ravno kjer je slika z Medvedjeka je sta poleti umrla 2 kolesarja. Drugače mi je pa najstrmejši prvi klanec iz Zdenske vasi….

 • Odgovori Matej Zalar 30. 9. 2015 at 10:36

  @Andrej: Hvala! Če bo vreme za kaj, mogoče preizkusim že ta konec tedna. Na Bazi 20 pa sploh še nisem bil z biciklom. Enkrat se moram zategnit na Dolenjsko in prevozit še Belo krajino.

  @MMML: Ni napake. Ta hudič prišteje vsak kucelj in če bi sešteval tudi tiste male klančke na grafu, bi verjetno dobil točno toliko. Ker ravnine je res zelo malo. Če greš po Selški dolini navzgor, se recimo vzpneš za dobrih 100 metrov, ampak je cesta ravna. Že po dolini Krke se pa kar naprej vzpenjaš. Deset metrov tam, petnajst drugje … je pa res, da se lahko vprašamo, ali je nadvoz nad avtocesto sploh klanec 🙂

  @Stane: Seveda, to da je nekdo vame vrgel kozarce, je pač smola. Nekoč me je nek zmene iz avta pljunil, ime mu je bilo pa verjetno Janez. Sem pa že od več Dolenjcev slišal, da se Žabjeku na daleč ognejo zaradi različnih neprijetnosti, ki so se tam že pripetile.

  @Vinko: Nevarno se je vozit tudi po gorenjskih ali primorskih ali ljubljanskih cestah. Norci so povsod. Ravno pred Mirno Pečjo sem imel šolski primer prehitevanja v škarje. Kar se tiče klancev pred Hočevjem – prvi je mogoče res najstrmejši, ampak tam si še pri sebi 🙂 Potem se pa kar ne neha. V naslednji sezoni bi imel rad vsaj tisto kondicijo, da se te kratke klance res preleti, ne pa da zmanjka za zadnjih petdeset sto metrov.

 • Odgovori Samo 30. 9. 2015 at 11:38

  Že 16 let pridno gonim gorca, ker se nerad vozim po cestah, za abrahama pa sem si obljubil specialko 🙂 Še 11 let 🙂 Mi pa s svojimi turami že zdaj delaš lušte…

 • Odgovori filmoljub 30. 9. 2015 at 17:51

  Tura je lepa in fotke (kot ponavadi) krasne. Na burger v McDonalds pa ne gre hipster, marveč sucker.

 • Odgovori Jaka 30. 9. 2015 at 19:43

  Z biciklom v drive-in… Je padel kakšen čuden pogled/komentar? 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 1. 10. 2015 at 12:22

  @Samo: 11 let boš še vzdržal? Ojej. Specialke so za mlade ljudi, potem boš vozil kvečjemu še približek specialki 🙂

  @Jaka: Niti ne. Sem pa prišel tja kot popoln šalabajzer. Najprej sem falil stebriček, kjer zadevo naročiš, potem sem po žepih iskal denar, medtem mi je vse padlo po tleh, navsezadnje pa sem moral za mizo peš. Slabo.

 • Odgovori Tomaž 1. 10. 2015 at 17:51

  @Stane ; ne primerjat naših ciganov iz Lokev z Žabjekom.
  V belo krajino se da prit tudi preko Starega trga.je pa dolgočasno preko Kočevja in Ribnice do Livolda.

 • Odgovori Samo 1. 10. 2015 at 18:48

  Bom vsaj vozil, ker si ne predstavljam, da bom pri 50ih še vedno gonil po enoslednicah 🙂 Po abrahamu pa s specialko in kolegom lagano (0bvezno v majici zmagovala toura ali gira, hehe), z vampom, v Logarsko (in nazaj – če bo še šlo, hehe) … Predstavljam si pač, da bom slejkoprej postal del kolesarske maškarade, ki jo lahko srečaš na vsakem “maratonu” Mlekarne Celeia, poli salame in ostalih…

  • Odgovori Matej Zalar 3. 10. 2015 at 8:59

   Nazaj iz Logarske doline gre lažje kot tja grede 🙂

   • Odgovori Samo 3. 10. 2015 at 22:51

    Ja, fak, meni vedno v gobec piha, tja in nazaj 🙂 Tale Logarska je (iz Celja in nazaj) vedno bila safer. Zelo slaba in prometna cesta, pa veter, ki ti vedno piha v prsi. Tudi zato se držim gorca 🙂

 • Odgovori darja 3. 10. 2015 at 2:55

  @ Samo Moja starša prefurata celo Gorenjsko. Nimata kakšnih top biciklov. Prideta pa v enem dnevu na Triglav in nazaj! Kondicija taka, da se jaz samo skrijem.
  Samo to se tolažim, da bom jaz tudi v njunih letih 🙂 Začela sta pa pri …..okol 45 leta? Nismo prej hodili nekam, razen na Šmarco 😀

 • Komentiraj