Nimamo za burek, sprijaznite se! Ampak rešitev niso višje plače.

Stavka javnega sektorja se zdi kot slab vic, sploh ko nas sindikalisti prepričujejo, da državljani stavke sploh ne bomo občutili. Zakaj potem sploh stavkajo? In z nekaj cinizma: ali jih sploh potrebujemo, če niti ne opazimo, da stavkajo? Ne da javnim uslužbencem ne bi privoščil višjih plač. Zamerim jim, da se pustijo nahujskati sindikalistom. Da ne morejo razumeti, da pač nimamo za burek.

V službi nič ne dela že dvajset let, imel bi pa višjo plačo

Policisti so med stavko bolj simpatični, z nekaj sreče in nekaj pameti sem relativno zdrav, otrok pa nimam, tako da tudi nimam preglavic z varstvom, ki bi ga plačal, potem pa v zameno za to dobil Štrukljev sredinec z milostnim korenčkom: »Zakonodaja dopušča popolno ustavitev dela, ampak mi smo sami od sebe, taki pač smo, storili nekaj gest, ki bodo stavko zmehčale. Staršev in otrok ne želimo prizadeti bolj, kot je to skrajno potrebno.« Izostali dan od pouka bodo menda nadoknadili z delovno soboto, tako da jim bodo pokvarili še en konec tedna.

Težko je pričakovati solidarnost z javnimi uslužbenci, če zaposleni v realnem sektorju na primerljivo zahtevnih delovnih mestih delajo – sindikalist bi uporabil besedo garajoza enake ali slabše plače v večinoma slabših delovnih pogojih. Seveda nekateri garajo. Za majhen denar. Ne zavidam jim. Ne bom pa solidaren z znancem, ki se je pred leti hvalil, da v službi praktično ne dela nič, zdaj pa na fotografijah vidim, da v prvi bojni vrsti zahteva boljšo plačo.

Več za kulturo in lačne otroke, manj denarja za vas

Za stavke je sicer v osnovi res odgovorna vlada. Najprej zaradi pretiranega hvalisanja z rekordno, a v resnici zapoznelo gospodarsko rastjo. Ta sploh ni rezultat Cerarjeve garniture, ampak posledica konjunkture v razvitih državah, kjer so se z gospodarsko rastjo hvalili že nekaj let prej. Noro bi bilo razmišljati, da ob takšni samohvali državljani ne bodo hoteli nekaj zase. In to v denarnici. Takoj. Ne tisti, ki zaslužijo tako malo, da komaj preživijo, ampak bi radi imeli več vsi. Ko je vlada – druga napaka – popustila zdravniškemu lobiju, je bilo jasno, da bo v kratkem prišlo do tega, kar se dogaja zdaj.

Mantra sindikalistov je, da ljudje ne občutijo gospodarske rasti. Kot da je nekaj nezaslišanega, da makroekonomski kazalec ne vpliva neposredno na realne plače. Kot če bi promet enačili z dobičkom. Tisti, ki nikdar ni ustvarjal prometa, te razlike seveda ne razume. Tisti, ki pri navajanju višine neto plače pozabi dodati še dodatke, tudi ne razume. Ne razume je niti tisti, ki ne razume, da zdravstvo, šolstvo, kultura in varnost niso brezplačni servisi, ampak jih plačujemo s svojimi bruto plačami in z vsakim nakupom kruha ali cigaret.

Ste solidarni s kulturniki? Torej nehajte težiti za višjo plačo. Ste solidarni z lačnimi otroki? Odpovejte se zvišanju plače! Kulturo in malice plačuje država iz iste malhe. Ampak tudi to je težko razumeti.

Slabe plače za vse!

Ljudstvo bi očitno ob 4-odstotni gospodarski rasti rado 10 odstotkov višje plače. Neto. Pri tem ne poskušajo razumeti vzrokov za recesijo. Ne razumejo, da je treba kredite odplačevati. Ne pomislijo na možnost nove recesije. Ne razumejo, da še nismo ali pa smo komaj prišli na raven izpred desetih let. In da takrat sistem ni bil vzdržen. Ne razumejo, da se ne moremo primerjati z Avstrijo, ampak da bi se morali primerjati s Češko ali s Poljsko.

Ne razumejo, da smo uboga država.

Ki nima za gasilce. Policaje. Medicinske sestre. Kolčne proteze. Minimalne plače. Ceste. Železnice. Vojsko. Ki nima za burek. Vzroki za to so različni. Od korupcije, nizke storilnosti, nesposobnosti, negativne selekcije, funkcionalne pismenosti in tako naprej, pa do previsokih pričakovanj, ki jih gojijo narcisoidni materialisti brez stika z realnostjo. Vsi mislijo, da delajo ogromno in tako dobro, da je to že skoraj neverjetno, ob tem pa ustvarjamo sistem najnižjega skupnega imenovalca, v katerem so vsi nagrajeni enako slabo. Tisti, ki že dvajset let nič ne dela, in v prvih bojnih vrstah zahteva višjo plačo, in tisti, ki dela veliko in dobro, a zasluži enako, ker je uvrščen v isti plačilni razred.

Da nimamo za burek, je jasno. Ampak rešitev za to ni zvišanje plač. To je lahko samo posledica rešitev. Ki jih ni na vidiku. Tudi po zaslugi sindikatov.

Prejšnja objava Naslednja objava

51 komentarjev

 • Odgovori Seamus 14. 2. 2018 at 19:00

  Razmerje stavk v javnem sektorju proti gospodarstvu je kolikšno? Itak, da gredo štrajkat vsakič ko se jim sprdne. Kaj pa izgubijo? Nič. Še plačano dobijo, pa malico in izlet v LJ. Iz službe jih nihče ne bo vrgel, kvečjemo dobil bo kakšno povišico ali napredovanje več.
  V gospodarstvu to počnejo, ko delodajalec propade, je tik pred propadom ali jim že tri leta ni dal cele plače. Torej ko nimajo več kaj za izgubiti. Do takrat upajo, da bo bolje. Saj ne da je to pravilno, samo tako pač je. Ker vedo, da lahko veliko izgubijo, če bodo šli na štrajk, ko se jim zazdi, da dobijo premalo plače.
  In potem v tej neenakosti prosijo gospodarstvo, da je prizanesljivo in da naj jih zastopimo… Kaj ko bi mene kdo zastopil, da bi zelo rad videl, da bi mi država pobrala kakšne 5% manj. Ne potrebujem večje plače, samo državi res ni treba da mi vzame 40%+ in še delodajalcu kakšnih 20%. To jim tudi ni jasno. Javnemu sektorju je plača javno dobro, ki se pojavi vsak mesec na računu. Bruto in bruto bruto jih ne zanima. To ni njihov problem. To je problem delodajalca – države, ki se ji tudi gladko je*e.

 • Odgovori Seamus 14. 2. 2018 at 19:27

  In glej glej, kako prozorno. Za 14.3. že napovedujejo nov štrajk. Oni se gredo lahko to do nezavesti, kaj jim pa kdo more? Na koncu bo pa en pofukelj v uradu za rudarstvo popustil in jim dvignil plače. Pa se cikel lahko odvrti do konca.

 • Odgovori pj 14. 2. 2018 at 19:29

  mah, to ni čist res, v Heliosu in Gorenju so stavkali, ker so dobili prenizko božičnico.

 • Odgovori Borut 14. 2. 2018 at 21:01

  Če bi imel otroke, bi jih na delovno soboto peljal na Krvavec.

 • Odgovori Vanja 14. 2. 2018 at 22:47

  Kolikor so povedali v naši OŠ – nadomeščanja ne bo, tako da brez skrbi glede sobot.

  O upravičenosti stavke pa… Hja… Resda je menda v JS višja povprečna plača, ampak koliko je pa to res in koliko se v gospodarstvu goljufa?
  Božičnica? V JS je ni, v gospodarstvu pa v obliki “fiktivnih potnih stroškov” (neobdavčenih, seveda, ampak delodajalec pa si s tem znižuje dobiček).
  Regres? V JS nižji od zakonsko predpisanega, v gospodarstvu pa vsaj predpisan, ostalo spet skozi potne stroške ali kakšno drugačno “kreativnost” računovodje.
  Plača? V JS je, kakršna pač že je, ampak je realno prikazana in obdavčena, v gospodarstvu pa… ah, kje naj sploh začnem?
  Fiktivni potni stroški, dnevnice, službeni avtomobili, telefoni… plačevanje izobraževanj (tečajev…) otrokom na račun firme, stroški reprezentance… Ni da ni.
  Delavci poleg keša na roke (potnih stroškov…) potem dobijo še subvencijo države (OD, vrtec…), četudi je njihov dejanski prihodek enak ali višji kot na primerljivem delovnem mestu v JS.
  Da se v JS nič ne dela? Kakor kje oz kakor kdo. Se pa strinjam, da je kup javnih uslužbencev preveč (malo morje agencij, direktoratov…).

 • Odgovori Matej Zalar 15. 2. 2018 at 7:17

  @Borut: Odlično! K0t nekakšna stavka družinskega sektorja. I like.

  @Vanja. Skratka, ne bo nadomeščanja … in mularija bo prikrajšana za delovni dan učenja? Cinizem na stran … ja, fiktivni potni stroški so simpatična rešitev za dviganje plače, ki se zapiše v statistike. Čisti Balkan, zato da v tujino ne pobegne še več visoko kvalificiranih kadrov. Vpašanje pa je v kolikšni meri gre v teh primerih za to, da zaposleni domov prinese več denarja, v kolikšni meri pa za to, da delodajalec plača manj davka.

  Primer: razpis za delovno mesto, kjer glede na odgovornost neto plača ne bi smela biti manj kot 1.500 evrov … delodajalec pa že v oglas napiše, da bo plača 900 evrov + stimulacije in bla, bla, bla. Ja, seveda boš na koncu domov odnesla 1.500 evrov, ker boš vsak petek pol ure pisala fiktivne potne naloge. Ampak v resnici plačuješ prispevke na tistih 900 evrov neto in ko boš enkrat v penziji, se boš lahko samo še slikala.

  Tvoj zadnji odstavek pa seveda opiše bistvo problema. Seveda si ljudje, ki rešujejo življenja, zaslužijo boljše plače. Ampak ne bo šlo drugače kot na račun lenuhov, ki se ukvarjajo z izgubljanjem časa po raznih uradih. Da ne govorim o tem, da so v javni upravi kar vsi enako uspešni, in to celo zelo uspešni.

 • Odgovori Seamus 15. 2. 2018 at 7:33

  @PJ – razmerje sem rekel.
  @vanja – večja ko je firma, manj lahko tega počneš. Nikoli nisem bil v takšni firmi, da bi lahko to počel, pa sem jih zamenjal kar nekaj. Se je dalo zelo izjemoma kakšnih 15-10 let nazaj uporabljat odvode preko garažnih firm, sedaj pa še tega ne več. Se pa ve zakaj je takšno stanje – kot sem napisal, prevelik procent moje plače gre za državo. Naj ga znižajo. Samo klinc, k že sedaj ni za vse njihove plače.
  Pa jaz nikoli nisem rekel, da se nič ne dela, samo so si sami krivi, ker dopuščajo, da je kot je (primer, ki ga omenja Matej zgoraj). Enako s šolniki – sem napisal v enem prejšnjem komentarju. Glede nadomeščanja pa, kolikor je meni znano, ga ne bo, če stavka ne bo upravičena.

 • Odgovori Seamus 15. 2. 2018 at 7:43

  @Vanja – še tole. Božičnico oz. trinajsto plačo dobim, plačam (tako kot firma) vse davke in prispevke. Samo dobim jo, ker je firma uspešna in ima dobiček. Ko ga ni, jo ne dobiš, pa si lahko še tako dober in uspešen. Takrat se pa plača zniža, če se ne strinjaš pa greš drugam. Tako je. V JU je drugače, tega tveganja ni. Nagrad pa tudi nebi smelo biti.

  • Odgovori pj 15. 2. 2018 at 15:49

   na tisto o štrajku, šele, ko je firma pred propadom je letelo.

   • Odgovori Seamus 15. 2. 2018 at 19:03

    Vem. Samo najprej sem rekel razmerje. Potem pa sem omenil povprečno obliko. Gorenje pa tudi ni ravno lep primer. Je bolj tovariška firma, kot zaresna. Ker če ne bi bila, bi že zdavnaj propadla. Jest jo imam za en tak udba gateway.

    • Odgovori Seamus 15. 2. 2018 at 19:06

     Na 5 strani v googlu še vedni niti enega zadetka o stavki v gospodarstvu. Naprej se mi ni dalo iskat.

 • Odgovori Vizo 15. 2. 2018 at 8:26

  Komur se dozdeva, da v gospodarstvu goljufamo, lahko takoj zamenja z mano. 7 let stara utecena firma, poznan produkt, takoj menjam lastbistvo in direktorsko mesto za direktorsko mesto kakega urada ali direkcije. Sifra: Imejmo se fajn …

 • Odgovori Vanja 15. 2. 2018 at 12:50

  Da ne bo pomote – ne spadam v JS, je pa mož učitelj, zato vsaj približno poznam situacijo.
  Daleč od sanjske plače kljub nazivu svetnik in najvišjem možnem plačnem razredu (vsako leto minus pri urah, kar se krepko pozna pri plači), daleč od “začne ob osmih, konča ob dvanajstih”, dopusta v kosu poleti res več kot jaz, zato pa med letom kar naprej tekmovanja, izobraževanja, konference, pogovorne ure, nadomeščanja, roditeljski sestanki, sobotna šola, šole v naravi…

  Uradno je moja plača precej nižja od njegove, realno pa… ni velike razlike.
  (vseeno doma nismo upravičeni do OD in ostalih “privilegijev”, da ne bo kdo načel te teme)
  Kako deluje gospodarstvo, mi je znano – v našem podjetju nas je zaposlenih 50, računovodkinja pa si po moje zasluži nagrado za kreativnost.
  😉
  V prejšnjem podjetju je bilo precej podobno, kolikor govorim z znanci, velikih odstopanj drugod ni.

  Tisti kolegi, ki imajo svoja podjetja financirajo polovico domačih “potreb” (otroška kolesa, tečaji, računalniki, celo nakupi v Sparu… ) iz podjetja. Kako to upravičijo na Fursu, mi ni jasno, ampak se očitno da…

  V šoli pa je problem nabaviti nove žoge, plačati učiteljem izobraževanje, varčuje se s papirjem (ne zaradi ekološke osveščenosti), otroci nosijo v šolo serviete, ker jih šola ne zmore kupiti …

 • Odgovori Aleš 15. 2. 2018 at 13:09

  Na prvo žogo jaz v tem primeru najprej vidim dva, res trdovratna mita:
  1. V realnem sektorju pa itak “vsi goljufate”: Enako, kot seamus sem, v 20 letin, zamenjal 4 forme – vse večje ca. 100-200 zaposlenih – in nikjer, ma čisto nikjer, se ni nič goljufalo s kakšnimi fiktivnimi potnimi stroški, ali kaj podobnega.
  Itak pa je za ustrezen nadzor zadolžen JS, torej naj delajo je..m jim mater. Ja znajo, te pa za=bavati, če imaš gasilni aparat montiran 10 cm prenizko, ja to pa znajo – da pokažejo svojo (nad)moč nad sleherniki, ki niso del posvečenega JS.

  2. Slovenija je bogata: To se vleče še iz socializma, ko smo mogoče res imeli za žlico vegete več “pod palcem”, kot naši južni “bratje” ali vzhodnjaški nesrečniki por ruskim škornjem.
  Folk ne dojame, da je Slovenija =beno revna država. Za 2016 sem prebral podatek, da se vse gospodarske družbe v Sloveniji(!!! – Petrol, Krka, Lek, Luka Koper… …pa vse do SKIP, Sitne krađe i prevare d.o.o. VSE!!!) izplačale svojim lastnikom 640 mio€ dobička. Veliko?
  Izračunajte si koliko to pride na prebivalca ali zaposlenega v realnem sektorju. Drobiž. =bena miloščina.
  Toliko “špeha” je samo v našem gospodarstvu. In, pazite, 2016 je bilo nadpovprečno uspešno leto.
  Ja, zdaj “boste” spet rekli, da to gospodarstvo “itak goljufa”, pa smo nazaj pri 1. točki.
  .
  Basket case!
  .
  Nerešljivo.
  .
  Grčija prihajamo, pa ne na dopust!

  • Odgovori jazsembog 16. 2. 2018 at 1:01

   Ja eden izmed največjih mitov, ki so ga komunisti prodali Slovencem… da je Slovenija bogata država oz da je bila Slovenija uspešna republika za časa Jugoslavije.
   Ta mit je globoko zasidran v podzavesti Slovencev. Ljudje se imajo za nekaj več od ostalih vzhodno evropejcev.
   Neverjetno koliko debelih pogledov dobim, ko povem da imajo obalna kitajska mesta večji standard. Neverjetno, da me ljudje leta 2018 še vedno to sprašujejo. In pazi, potem oni mene želijo prepričati, da se motim. Ko pa to lahko vsak preveri na googlu za minutko, da niti ne omenjam, da imam par let poslovnih izkušenj direkt iz Šenžena. Toda ne, slovenci mene želijo prepričati.

   • Odgovori Anonimno 16. 2. 2018 at 8:40

    Kdaj in kje so komunisti prodajali mit o bogati Sloveniji?

 • Odgovori Spam 15. 2. 2018 at 13:26

  Navadni zajedavci. Pika in amen. Če komu niso všeč pogoji dela in plačilo v javnem sektorju naj da odpoved in si najde novo delovno mesto v gospodarstvu. Oz bolje. – aj si ustvarijo svoje delovno mesto… pa da vidmo nesposobne junake.

  • Odgovori Anonimno 15. 2. 2018 at 16:21

   Ja, ti pa postani sam svoj zobozdravnik, sam svoj kirurg, sam profesor svoji mulariji na faksu, sam svoj izdajatelj dokumentov in raznih dovoljenj itd, pa da te vidimo, sposobnega.

   • Odgovori jazsembog 16. 2. 2018 at 1:13

    Ni vsaj nekaj 100 ljudi na zavodu, ki bi z veseljem vzelo profesorsko službo v srednji šoli in fakulteti? Verjetno so pripravljeni delati za manjši denar. Kje je ponudba in povpraševanje? Niso študentje odrasli ljudje, mularija pa hodi v osnovno šolo, mogoče v srednjo šolo?
    Sicer sam jaz že povedal svoje, davčno sem se odjavo, imam glavno prebivalšče v Avstriji in tu plačujem levji delež mojih davkov državi, od katere človek lahko brez straha pričakuje kvalitetne storitve. Po moji grobi oceni plačujem znatno manj in dobim veliko več. Sreča za ljudi v javni upravi, da je toliko Slovencev maminih sinčkov in se pusti stiskat v gospodarstvu.

    • Odgovori Anonimno 16. 2. 2018 at 6:53

     Ti si tudi fenomen: enkrat Američan, drugič Švicar, zdaj že Avstrijec … Pa še kar ne moreš prerezati popkovine z matico. Zakaj na avstrijskih forumih ne razpravljaš o problemih njihove družbe? Ne obvladaš jezika?

     • AAAA 16. 2. 2018 at 9:10

      @Anonimno
      NE bluzi mi tukaj, če se že od daleč vidi da nimaš za burek, najprej ustvari svojo lastno firmo in delaj tako kot je treba , ne pa da se obnašaš kot j=ben otrok.

 • Odgovori Anonimno 16. 2. 2018 at 10:14

  Hahahaha, sami neki težki privatniki tukaj. Vsi polni svojih firm, sami uspešneži zasebnega sektorja, in to v državi z najvišjimi davki na svetu, poslovno neperspektivnem okolju, navkljub zatiralski birokraciji in nevoščljivim sodržavljanom sami asi in šampioni. V virtualni Sloveniji skoraj ni državljana, ki ne bi sam ustvaril svoje lastne firme, potem pa nekateri govorijo, da nismo podjetniški narod.

 • Odgovori Seamus 16. 2. 2018 at 18:57

  @anonimno – vprašaj se zakaj je toliko ljudi ustvarilo svojo firmo?

  • Odgovori Anonimno 17. 2. 2018 at 1:17

   Davkoplačevalske subvencije so izvohali. Ko te minejo, mine tudi ponosna firma. Še korporacije, kot je Renault, so na državnih subvencijah. Ne zna si več kapitalizem dosegati konkurenčnosti, brez da je na javna sredstva priklopljen. Davkov pa ne bi plačeval, ker davki so pa socializem, komunizem, boljševizem in marksizem hahahaha.

   • Odgovori Mietzsche 18. 2. 2018 at 13:07

    Jep. In zato bomo kmalu dobili UTD, kjer bo država nase neposredno prevzela del bremena plač, kar bo ob vedno večjih davčnih odpustih itak lahko pridobila zgolj s tiskanjem denarja, da bodo dobički in s tem iluzija uspešnega kapitalizma trajali še malo dlje.

 • Odgovori filmoljub 17. 2. 2018 at 10:05

  Ne vem, zakaj je nekomu po skoraj treh desetletjih kapnilo, da je državna uprava absolutno prevelika, predraga in neučinkovita. Iz socializma in federacije smo šli v 1/10 manjšo, samostojno državo (kao)liberalnega kapitalizma (v resnici pa balkanskega turbo-nategunstva s sistemom zvez in poznanstev), ne da bi spremenili zakonodajo in celoten javni sektor takoj prilagodili novim razmeram. Ker v prislovični butalski egalitarnosti seveda ni bilo nikomur do tega, da bi kaj veliko spreminjali ali da bi — bog ne daj — kdo izgubil službo. Kdo bi potem volil za nove obraze, ki vsakokrat znova obljubljajo blaginjo? Greh je bil storjen že zdavnaj, zdaj pa le še lepimo obliže in tenstamo že zdavnaj zavoženo enolončnico.

  • Odgovori Anonimno 17. 2. 2018 at 10:29

   Pa kaj bomo še spreminjali zakonodajo, če je bila spremenjena zakonodaja, kompatibilna z evropsko, pogoj za vstop v EU? Kaj bi ti še spreminjal? Razlika med nami in zahodom je v tem, da se tam vsaj potrudijo zakone upoštevat. Pri nas jih pa ne. Že državne ustanove kršijo lastne zakone. Kaj ti potem pomaga pisat vedno nove zakone, ki bodo enako ignorirani kot prejšnji? Jebemti rajo slovensko glupo, ki ne vidi jedra problema!

   • Odgovori filmoljub 17. 2. 2018 at 11:00

    Japajade, ne bodimo naivni. V samostojni Sloveniji je bilo 3/4 zakonodaje enostavno prepisane ali malce prirejene še iz stare jugoslovanske ustave iz leta 1974. Za vstop v EU smo pa spet krojili in dodajali samo tisto, kar je bilo zapovedano kot pogoj za vstop (da je ja nastala še bolj nerazumljiva in manj obvladljiva zakonska solata). Po liniji najmanjšega odpora, tako kot vse.

    • Odgovori Anonimno 17. 2. 2018 at 12:15

     Kar pomeni, da je bila že jugoslovanska zakonodaja v večini točk primerljiva z evropsko. Tukaj pade vaša teorija o “komunistični diktaturi,” zaradi katere niste uspeli v življenju. Luzerji ste še vedno, pa imate ves odprti evropski trg na voljo , da se realizirate. Pa vam spet ne gre.

     • filmoljub 17. 2. 2018 at 17:23

      Ha ha, kakšna debilna logika. 🙂 In kdo sploh govori o komunistični diktaturi — mislim, razen tebe?

 • Odgovori Seamus 17. 2. 2018 at 10:52

  @anonimno – samo zakaj vsi vozijo mimo? Ker je nadzor in JU neučinkovita. Vsi, čisto vsi, po celem svetu bi goljufali. Kar poglej velike korporacije in pri nas male. Nobene razlike. Razlika je samo ta, da pri nas doma ni nobenega reda, medtem ko ta veliki iz zgornjega primera iščejo druge države, kar jim v lastni ni dovoljeno početi.
  Zakaj je tako – klientilizem. In ta se pri nas začne v JU, ko uradnik čez dan rihta posel za svoj popoldanski sp. Videno mnogokrat na različnih nivojih. In zakoni niti niso slabi, problem je v tem, ker so zopet dopustili klientilizem, kar pomeni izjeme v zakonu, da se eni posvečeni firmi ni bilo potrebno zafrkavat z neko zadevo. Ko pa enkrat dopustiš izjeme si pa prestopil mejo, kaj in kako nadzirati. Kot programiranje – lahko napišeš dober in enostaven program, ko pa napake slabo pokrpaš pa nastane brozga, ker se na koncu ne ve več kaj je krpanje izjem in kaj resna napaka. In to je pri nas, ne pa sklicevanje na EU. Ne ga srat s takšnimi.

  • Odgovori Anonimno 17. 2. 2018 at 12:26

   Ne vem … Stalno liberalci govorite, da se država nima kaj vtikat v gospodarstvo. Ko se ni vtikala, smo takoj fasali večmilijardno luknjo v bankah. Potem pa vsi: Zakaj ni država tega preprečila?

   • Odgovori Seamus 17. 2. 2018 at 21:19

    Nisva na istem. Jaz državo smatram kot servis, zato se tudi ne strinjam z Vanjo glede vseh teh kilometrin ipd. Samo ta servis bi bilo pred leti potrebno omejiti, pa se ga ni. Sedaj se je pa razrastel kot parazit, ki duši svojega gostitelja dokler ne propade, oziroma potem itak propadeta oba.

 • Odgovori Anonimno 17. 2. 2018 at 19:25

  Grem stavit, da je takle Seamus takoj pripravljen na korupcijo, samo da mu en serviser ponudi pet evrov popusta brez računa. Ta bedak bo takoj zagrabil. Takoj po tistem, ko bo zadovoljil svojo primitivno potrebo po neposredni nagradi, bo pa spet ves pameten o slovenskih političnih spodrsljajih. Hvala bogu, da taki Seamusi nimajo dovolj znanja in muda, da bi kandidirali na volitvah, pa da bi take osle še izvolili v parlament.

  • Odgovori filmoljub 18. 2. 2018 at 12:09

   Ha ha, spet en debilen primer. 🙂 Vzemi v roke slovar in si preberi, kaj je to korupcija, da ne boš klatil takih neumnosti.

   • Odgovori Anonimno 18. 2. 2018 at 15:44

    Ti si pa sploh primer hudega slovenceljskega idiota, ki mu noben slovar ne bo pomagal k pameti. Tudi enega prispevka še nisi človeštvu podaril, da bi bil originalen, nekaj lastnih misli. Vse, kar človek od tebe prebere, je bilo že kje drugje napisano. Taki ste najbolj škodljivi družbi: pritožujete se čez tiste, med katere sami spadate, pa preveč butasti, da bi se prepoznali.

    • Odgovori filmoljub 18. 2. 2018 at 16:42

     Oho, zgleda da sem stopil na žulj. 🙂 Hov hov. K nogi, kuža. Kdo se je tukaj prepoznal?

     • Anonimno 18. 2. 2018 at 17:20

      Bedak si, jebiga. Možgane imaš samo za to, da ti filajo bedarije v njih. Nikoli ne bo ena originalna ideja prišla ven. Največ, kar znaš, je na Zalarjeve prispevke odgovarjat:” Ja, se strinjam. Zelo se strinjam …” Ovca blesava.

 • Odgovori Spam 18. 2. 2018 at 0:14

  @Chef,
  pa si spet fasal enega “morilca dreves”.

 • Odgovori Matej Zalar 18. 2. 2018 at 17:33

  Eh, običajen internetni trol. Takega ne moreš utišati prek interneta, pomagajo verjetno samo batine v živo.

 • Odgovori Anonimno 19. 2. 2018 at 11:58

  Ko boš ti prvič v življenju kasiral batine, boš kmalu bolj pohleven. Jih pa kar vztrajno iščeš. Enkrat boš že naletel na mino, pizda pritlikava.

 • Odgovori Matej Zalar 19. 2. 2018 at 15:40

  Vidiš, to je ta bistvena razlika med Matejem Zalarjem in anonimni kreteni.

  Matej Zalar se izpostavi kljub temu da lahko naleti na mino. Anonimnež pa se ne izpostavlja, ker je en navaden pezde, pomemben mnogo manj, kot si sam misli v svojem malem anonimnem svetu. Zalarju ne upa povedati v faco kaj si misli, ne upa si ga zajebavati v živo, ne zato, ker bi se bal batin, ampak zato, ker je tako zelo ubog.

 • Odgovori Fotr 19. 2. 2018 at 17:15

  Volitve se bližajo, izgleda da so plačanci spet na delu…

 • Odgovori AAAA 20. 2. 2018 at 8:45

  @Anonimno
  Ko boš dobival batine 4x na teden in ne bi bilo dneva da ne bi bil poln modric in kdaj zaradi tega še imeti polomljeno roko, se javi
  drugače pa utihni že enkrat ker si navaden ološ

  @Matej
  zadel si v polno

  @Fotr
  se tudi po drugih forumih to vidi, iz dneva v dan je slabše

 • Odgovori Jani 21. 2. 2018 at 19:07

  @Anonimno
  Kje si pa ti zaposlen? Ce seveda sploh si zaposlen. Si javni ali privatni sektor? Si samozaposlen, imas podjetje, si del njega?

  @Vanja
  Koliko podjetij je izplacalo bozicnice? Pa prosim ne stej podjetja v drzavni lasti.

 • Odgovori R+ 8. 3. 2018 at 22:37

  zaposlen v javnem sektorju, kultura, jutri bo deveti dan zapored v službi, soboto imam prosto, v nedeljo delam, dalam prakticno vsak praznik, silvestrovo,… plača manj cca. 980€ neto.

  • Odgovori Aleš 9. 3. 2018 at 13:03

   Ja in? Kje je težava?
   Svet je velik. Na srečo smo (še) v EU.
   V zadnjih 10 letih je 50.000 Slovencev odšlo s trebuhom za kruhom v tujino. Ne samo znotraj EU.
   Koliko misliš, da je bilo med njimi takšnih z dosmrtnimi službicami v JS, ca. jurčkom plače (priznaj, da si zamolčal še kakšne “dodatke”), plačanimi nadurami, oz., da jih vsaj lahko koristiš, pravicami do “neomejene bolniške” itd…
   Ti moram jaz povedati? Malo.
   .
   Nihče te ne zadržuje na poti k tvoji sreči v zasebnem sektorju, kjer se cedita med in mleko.

   • Odgovori Matej Zalar 10. 3. 2018 at 13:08

    Ob debatah ob dnevu žena sem na primer razmišljal o tem koliko teže je zaposlenim ženskam v zasebnem sektorju v primerjavi z zaposlenimi v javnem sektorju – ali, bognedaj, samozaposlenim, ki delajo za zasebni sektor. Seveda se zaposlene v javnem sektorju tega ne zavedajo. In pri tem pa res ne govorim samo o strogi JU, torej o tistih, ki jih je res preveč, ampak tudi o zaposlenih v dejavnostih, ki ne bi smele biti del JU.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 3. 2018 at 22:51

  Za polpismene je to po mojem za slovenski standard še kar soliden znesek.

 • Odgovori R+ 8. 3. 2018 at 23:17

  Spoštovani Rodoljub. Glede na tvoj “poklic” bi tudi od tebe pričakoval več znanja s področja slovnice in slovinistike. Pa vendar glede na format zapisa, naj bo.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 3. 2018 at 23:23

  Je beseda poklic v narekovajih zato, ker omalovažuješ moje delo?

 • Komentiraj