Nočno življenje na koruzi

Ted 2 v Komuni ni igral, v Kolosej ne hodim iz principa, v Kinu Bežigrad pa je očitno igral le nekaj dni. Mimogrede, vesel sem Kina Bežigrad, še bolj pa zanesenjaštva njegovega lastnika in ekipe, a program nekako ni po mojem okusu, sploh pa ne bife, kjer se počutim kot infant, nikomur, ampak res nikomur pa ne odpustim, da mi pivo streže v Unionovih kozarcih – razen, če bi seveda pil Union, kar je skoraj tako malo verjetno kot je verjetno, da bom še kdaj šel v Kolosej. V bežigrajski kino bom seveda šel še kdaj – tudi zato, ker imajo v Kafetariji Raj, točno na drugi strani ceste Ljubljana–Dunaj , ob vrhunski kavi še odličen arzenal viskija in piva.

Postavlja se retorično vprašanje: v kakšni prestolnici živimo, da se moramo v kino peljat trideset kilometrov daleč v trgovski center sredi koruznega polja?

V kranjskem Planetu Tuš sem bil tretjič: prvič me je situacija popolnoma razbesnela in reševala sva jo v domnevno irskem pubu, kjer niso imeli irskega piva, so pa v kozarce irske pivovarne točili bavarsko pšenično. Drugič sem bil tam po turneji v ljubljanskih pivnicah, tako nadelan, da me okolje sploh ni motilo. Če bom šel tja še četrtič, bom ubral enako taktiko, ampak mislim, da se četrtič ne bo zgodilo.

Na okolje trgovskega centra sem se tokrat mentalno pripravil, pa saj so nas na to navadili že s Kolosejem oziroma na splošno z vzpostavitvijo turbo potrošniškega sistema; v Sloveniji se v trgovskih centrih dogaja vse, od kolesarskih dirk do podpisovanja avtobiografskih knjig. Nisem pa vedel, da bom na vstopnice čakal v vrsti skupaj s tistimi, ki kupujejo popkorn. To naju je stalo prvih deset, petnajst minut časa, rezultat za Planet Tuš pa je očitno, da tja hodi samo še nezahtevna publika, ki nosi predebela stegna, prekratke hlače in XXXXL zaboj popkorna.

Še vedno samo zmerno nasršen, kar pomeni, da slabe volje še ne stresam povsod naokoli, sem moral nekaj na hitro pojesti in ugotovil sem, da je še najboljša hitra možnost, kaj drugega kot hamburger. Nekoč dežela picerij, postaja dežela hamburgerjev in samo čakam, da jih bodo začeli ob svinjski pečenki, kalamarih, pohanem siru, hobotnici izpod peke, dunajskih zrezkih, tortiljah, vampih po tržaško in seveda picah, ponujati tudi v vaških gostilnah.

Toda težava je tem, da hamburger očitno ni več hitra hrana. Potem ko smo se vsaj deset minut zamudili s kupovanjem vstopnic, sem še kakšnih petnajst minut čakal na hamburger. Ko so v dvorani že vrteli reklame in predfilme, nas je osebje pomirilo, da bo burger fertik čez minuto. Čez pet minut je bil res in samo požrešnosti, pomoči ostalih treh, ki so vase metali pečen krompir, in sodelovanju pri plačevanju računa se imam zahvaliti, da smo ravno še ujeli uvodno špico filma. Sicer bi petnajst minut po začetku predvajanja prišli tudi sicer, a večerjo vseeno rad pojem v miru, ne da si opečem cel zgornji del prebavnega trakta.

Ko je filma konec, se na ploščadi sredi koruznega polja pri dobrih tridesetih letih počutiš kot dedek, ki ne razume več sveta okoli sebe – ne maščobnih oblog pod razgaljenimi ženskimi pazduhami, ne preozkih in prekratkih kratkih hlač z zavihanimi hlačnicami, ki jih nosijo karikature moških, ne družbe, ki se zabava ob v istem dnevu že petkrat slišanih komadih, ki se ne razlikujejo od drugih petkrat slišanih komadov. Zaradi bojazni, da se v Kranju ob enajstih ne dogaja nič pametnega, smo se čez koruzno polje skozi nekaj krožišč odpeljali v industrijsko cono, kjer smo slučajno našli še kar zanimivo teraso s polnoletno publiko in natakarjem, ki je vedel, kaj ponuja.

Dejstvo, da me to zadovolji, je samo dokaz, kako zelo nizko smo padli.

Prejšnja objava Naslednja objava

20 komentarjev

 • Odgovori Iztok 6. 7. 2015 at 21:03

  Naslednjič vabljen samo v Terasa bar na obrobju koruznega polja.
  Klientela solidna. Ženske podobne ženskam, moški podobni moški. Nič metroseksualcev in radabibilakimkardashian.
  Ponudba pira zelo zelo solidna.

 • Odgovori bisa 6. 7. 2015 at 21:08

  V centru Kranja se marsikaj dogaja, tudi izbira piva je neprimerno večja kot na koruznem polju.
  Hiša Layer, Kavarna Bazen (ni sicer v centru Kranja, je pa luštno), KluBar, Beer Pub… Dvomim, da ne bi našel nekaj zase.

 • Odgovori Ata 7. 7. 2015 at 0:26

  Matej, je kakšna razlika v okusu piva, če je natočeno v kozarec z drugače odtisnjenim logotipom od tistega na steklenici/piksni? 🙂 Ne sprašujem o umetniškem vtisu in barvni usklajenosti, ampak zgolj o okusu. Je res tako pomembno da sta logotipa enaka?

 • Odgovori opazovalec 7. 7. 2015 at 7:21

  V Londonu je v pubih prepovedan vstop mlajšim od 25 let. Deluje brezhibno in učinkovito.

 • Odgovori opazovalec 7. 7. 2015 at 7:25

  Pa še to: v Londonu pivo xy znamke postrežejo v točno določenem kozarcu dizajna xy znamke. Kar se tiče neustreznih kozarcev imam ničelno toleranco. Kogar to ne moti lahko zaradi mene pije pivo tudi iz pocinkanega vedra.

 • Odgovori Matej Zalar 7. 7. 2015 at 9:24

  @Iztok: Na fotografijah je videti super, enkrat pa pridemo pogledat še moške in ženske 🙂

  @Bisa: Hvala tudi tebi. Ali je možno, da se dogaja več kot v Ljubljani?

  @Ata: Razlika je pogosto očitna tudi po okusu. Kozarci so oblikovani z namenom in zgodilo se mi je že, da so mi Duvel postregli v navadnem kozarcu. Če za pivo plačam 4 evre ali več, pa absolutno pričakujem tudi ustrezen odnos, ki vključuje tudi postrežbo v ustreznem kozarcu. Začne se pti tem, da je ljudem vseeno za kozarce za pivo. Konča se pri poraznem stanju slovenske družbe na splošno. Ker je ljudem vseeno.

  @Opazovalec: V londonskih pubih sem redno popival še preden sem dopolnil 25 let 🙂

 • Odgovori opazovalec 7. 7. 2015 at 9:50

  Vsaka čast. Verjetno je pod 25 let potrebna ustrezna karizma.

 • Odgovori Matej Zalar 7. 7. 2015 at 10:30

  Jebenti, takrat je sploh še nisem imel … to pride po tridesetem, če ne celo pri štiridesetem. Mogoče pa pomagajo brki/brado.

 • Odgovori Janez 7. 7. 2015 at 13:10

  Naša vaška gostilna že pol leta z velikim bannerjem oglašuje ponudbo burgerjev… 🙂

  Res priporočam Kavarno Bazen – ob poletnih večerih sedaj igrajo izbrani glasbeniki, občasno pa se kak večji koncert dogodi v Bazenu (naslednji so mislim da Siddharta…)

 • Odgovori Matej Zalar 8. 7. 2015 at 9:40

  Evo, in to je razvoj, kot ga razume slovenski živelj. Hamburger v vsako vas! In tja se pripelješ po luknjasti cesti.

 • Odgovori katarina 8. 7. 2015 at 15:21

  mah hamburgerji so roštiljada, sam v drugačni obliki…boj se, ko se bo razvoj premaknil v smer “sushi v vsako slovensko vas” 😀

 • Odgovori Ime in priimek 8. 7. 2015 at 15:22

  Kranj je beda. Ni mi razumljivo zakaj bi rinil tja. Provinciala na maksimum, očitno si mel priložnost to izkusit, pač odraža se na vsakem koraku, ulci, da ne omenjam predrage PU KR.

 • Odgovori Matej Zalar 8. 7. 2015 at 21:16

  @Katarina: Uh! Za suši dvomim, da ga slehernik v Sloveniji sploh lahko mentalno prebavi. S hamburgerji je drugače, kot si ugotovila – to je roštilj, lahko z malo drugačnim mesom in bolj nobel prilogami. Glede sušija pa, no, pustimo se presenetiti. Hamburgerji so prišli v slovenske gostilne z nekaj desetletno zamudo in morda pride tudi suši. Za zdaj je top hipsterska varianta suši, ki ga pripeljejo na dom in ga pozabim naročiti vsako sredo – ali kadarkoli že pride skozi Ljubljano.

  @Ime in priimek: Verjamem. Ob zgornjih komentarjih sem si mislil, da so verjetno lokalpatriotski, a sem bil raje vljudno tiho 🙂 Glede na to, da je že Ljubljana provincialna in da čez poletje nočno življenje dejansko rešujejo samo turisti in čefurji, seveda zelo težko verjamem, da je v Kranju lahko vsaj pol toliko živahno.

 • Odgovori katarina 9. 7. 2015 at 9:10

  @chef, zadnjič so mi povedali, da obstaja tudi verzija sushija za slovenskega slehernika – s pečenim piščancem, trakci govedine (ne teriyaki, ampak pač pečeno meso), pečeno tuno, kumaricami in majonezo (?)…tako da vaški sušiji niso daleč 😀

 • Odgovori Matej Zalar 9. 7. 2015 at 15:00

  Aha, seveda, na prilagoditev slovenskim kulturno-kulinaričnim vzorcem sploh nisem pomislil. Seveda! Komaj čakam razširitev jedilnikov.

 • Odgovori Ata 9. 7. 2015 at 22:47

  Matej, se čisto strinjam da je skrajno debilno točiti pivo v razne kozarce za vlaganje, kozarce od viki kreme, plastične kozarce za enkratno uporabo in podobne kvazi steklovine, samo zanimalo me je, če je kaj narobe če je neko pivo A natočeno v kozarec, ki drugače pripada pivu B. So tudi med pivskimi kozarci razlike v tem kam neko pivo natočiš? Sprašujem zato, ker se na to ne spoznam kaj dosti, opažam le, da obstaja precej različnih vrčkov in kozarcev različnih pivovarn.

  Opazovalec, to da imajo londonski pubi prepoved za osebe pod 25 leti, je mogoče zgolj odločitev kakšnega posameznega puba. Drugače velja prepoved pod 18 leti, s polnoletnostjo pa postaneš brez težav reden pivec in obiskovalec pubov.

 • Odgovori Matej Zalar 10. 7. 2015 at 12:39

  @Ata: Seveda, isto kot pri vinu. Krigli/čaše(kozarci … Za tiste, ki trdijo, da sta Laško in Union najboljša pira in se morda celo zmrdujejo ob kakšnem belgijskem zvarku, češ, “to ni pivo”, tega seveda ne razumejo. Ker je med njimi tudi veliko oštirjev, se takemu odnosu seveda ne smemo čuditi.

  Ni težko za pir zarčunat 4,50 EUR, težko je pa ponudit ustrezen kozarec.

 • Odgovori jebobebo 10. 7. 2015 at 23:20

  Sprašujem se, kje bi človek lahko v gostilni/lokalu/pačnekjenedoma lahko spil spodoben laški pir. Enega od specialov. Ga še nisem našel drugje, kot v štacuni. Ali pa Union – tudi ti bučmani znajo naredit pir. Triglav pa Buh sta čist spodobna. Ampak – nikjer, a ma nikjer ne moreš spit našega pira, ob tem, da imajo povsod na voljo vsaj dva, če ne celo tri različne variante piv – laško svetlo, laško temno/union temno in union svetlo. Aja, tamau pa tavelik, pa če imaš srečo, še točeno. Jebemti tako izbiro… Pa kozarcev za special tudi še nisem videl, v Bruggeju pa model živi od tega, da prodaja buteljčne pakunge belgijskih piv in kozarce.
  Kozarec od spodobnega piva dobiš od dobavitelja, če se le češ zmenit. Sicer pa košta tam okrog evra pa pol…
  BTW: Laško special je najboljši iz Leffovih kozarcev.

 • Odgovori katarina 11. 7. 2015 at 20:55

  to s kozarci za pivo me ful zabava….verjetno nobenem ne pade na pamet, da bi vino serviral v kriglu? al pa šampanjec? no, za pivo je čist isto, vsak tip piva ma svoj kozarec in enostavno ni pravo, če ni v ustreznem kozarcu!

 • Odgovori Matej Zalar 12. 7. 2015 at 21:36

  @Jebobebo: Ne boš verjel, to imajo v Parlamentu, ampak so nam ga vedno servrali iz flaš. Pod Malim gradom v Kamniku sema zadnjič dobil kozarce, a sem vanje točil drug pir 🙂 Ampak se je šefica vsaj opravičila – in ja, pogosto je problem res v neresnih dealerjih.

  @Katarina: V to ne boš prepričala cepc, ki že vse življenje pije Laško/Union in celo trdi, da je to najboljše pivo.

 • Komentiraj