O črnih vrečkah

Če so se nam zdele navade naših starih staršev še tako bizarne, čez desetletje ali dve – deloma zato, ker smo se postarali – ugotovimo, da so imeli prav. Tudi moja stara mama je nad umivalnikom sušila vrečke, medtem ko smo jih mi, skrajno ekološko zaostali, metali v smeti. Razburjala se je, da se dela škoda. Dobiti škrnicelj ni bila pri njej nobena težava. Dvajset let kasneje je prenašanje robe v plastičnih vrečkah malodane ekološki kriminal, če jih že imamo, pa jih nekje hranimo, ker so v trgovinah postale neverjetno drago blago, pa še logotip podjetja je odtisnjen, tako da si prisiljen na poti domov oglaševati različna podjetja.

Nikogar pa ne moti ekološka spornost vrečk za pasje dreke.

Vsak dan porabim vsaj dve, večinoma štiri. Seveda bi lahko kupoval ekološke bio razgradljive, a pred to robo imam vsaj dva zadržka. Prvi je cena. Nekoč sem v trgovini mimogrede kupil ekološke vrečke za smeti, na blagajni pa mi je potem zmanjkalo denarja, tako da dobesedno nisem imel za vrečke. Bile so vsaj trikrat dražje od neekoloških. Podobno je z bio škrniclji za pasje dreke.

Drugi zadržek je praktične narave. Zaradi šibke strukture ekoloških vrečk se med pobiranjem tanek sloj hitro raztrga in v najslabšem primeru se drek celo zanohta.

Zato sem nekaj časa kupoval navadne, neekološke vrečke, ki so na voljo v različnih barvah in z različnimi ponižujočimi motivi, ob katerih imajo svoje lastnice za afne celo pudlji s pentljicami na ušesih. Nisem pa še videl dišečih vrečk, kar je že praksa proizvajalcev straniščnega papirja. Kakorkoli kupljene vrečke za pasje iztrebke so praviloma nekoliko premajne, večji problem pa je, da nikoli ne veš, kje je zgoraj in kje je spodaj. Sem ter tja kakšna enostavno nima odprtine ali, še huje, sem ter tja kakšna nima dna. In spet se lahko zanohta.

K sreči je v Ljubljani na frekventnih točkah precej stojal s smetnjaki za pasje iztrebke, ki vsebujejo tudi izjemno kakovostne vrečke, kakršnih v specializiranih trgovinah za domače živali sploh ni mogoče dobiti. Bolj kakovostne sem doslej videl samo v Kamniku. V zadnjih dveh letih sem tako razvil novega konjička. Postal sem zbiratelj vrečk za pasje dreke. In ker v stojalih vrečk slej ko prej zmanjka, komunalcev pa včasih ni naokoli cel teden, sem začel kopičiti zaloge. Hobi je počasi prerasel v obsedenost.

Kar je bila nekoč obsesija, je zdaj že odvisnost, saj nikdar nimam dovolj. Postal sem tako pohlepen, da vrečke včasih komaj natlačim v žepe. Zato sem razvil tudi posebno tehniko shranjevanja. Najbolje je vzeti do največ pet vrečk naenkrat in jih takoj ločiti drugo od druge (v stojalu so navite v rolo), potem pa natančno poravnati in štirikrat preganiti. Seveda dovolj diskretno in urno, da mimoidoči dejanja ne opazijo. Včasih mi uspe vrečke pobrati na treh ali štirih zaporednih stojalih. Zjutraj sem celo prilagodil traso sprehoda, tako da obidem kar največ stojal v čim krajšem času.

Vrečke so natlačene v žepe hlač, jaken, nahrbtnikov in aktovke, v stanovanju zaradi preobilice zgledno zloženih zavojčkov črnih vrečk počasi zmanjkuje prostora … no, tako slabo, da bi jih moral umivati in sušiti nad pomivalnim koritom, pa še ni. Kljub temu sem po grobi oceni preskrbljen vsaj za dva meseca, tudi če zalog ne bi obnavljal.

Dolgo sem mislil, da sem edini, a mi je že nekaj soborcev priznalo, da so krivi tudi oni.

Vse, kar si želimo, so kakovostne vrečke.

Prejšnja objava Naslednja objava

29 komentarjev

 • Odgovori Simona Rebolj 12. 9. 2013 at 18:23

  Hahaha … dobra!

 • Odgovori marija 12. 9. 2013 at 19:06

  aha, vrečke za pasje kakce. wich reminds me…biti eko je kul, problem je (kot z vsako “novotarijo”, ki na tak način, preko medijev ipd., postane zapoved), ko preraste v obsesijo in začne voditi naša življenja in se izgubi vsak smisel in praktičnost ter postane vodilo zaradi vodila samega, samo sebi namen.

  v izogib temu, da bi postala sužnja nesmislu, sem se osebno odločila za to, da si zadeve zracionaliziram.. ko neko potrošno robo nujno rabim v večjih količinah, si ne belim glave s tem, kakšna neekoliška packa sem, ampak se odločim, da bom skompenzirala na drugem mestu: npr. za seminarsko moram porabiti več papirja, kot bi si želela (moram jo 2x ali 3x sprintati, dokler ne popravim vseh napak in oddam končno verzijo). potrebe narekujejo večjo potrošnjo papirja, tu si ne morem privoščiti šparanja. zato bom prihranila drugje – zbirala star časopisni papir, do konca popisala stare zvezke, uporabila tudi neuporabne stare printe ipd… drugi primer: v lidlu zaradi higiene vedno uporabljam pvc rokavičko pri rokovanju s pekovskimi izdelki, kar se na prvi pogled zdi anti-eko pretiravanje (in tudi germafobično, heh), a na drugi strani kompenziram s tem, da plastične vrečke vedno uporabim večkrat. itd. to je samo nekaj “ukrepov”, čeprav realno gledano najbrž ostajam tipična zahodnjaška packa:)&:( a to bo že preveč offtopic tema…

  skratka, nisem proti temu, da smo eko, ker verjamem, da se da s preprostimi ukrepi prišparati in biti prijazen do okolja – da le pri tem ne postajamo naci-ekologi. ostanimo pragmatični:)

 • Odgovori marija 12. 9. 2013 at 19:10

  p.s.: se strinjam tudi z uvodnim odstavkom o naših babicah. že dolgo časa občudujem svojo teto z vasi, ki na podoben način kot tvoja nona dela z vrečkami idr. stvarmi. mislim, da ne bo pretiran stereotip, če rečem, da so na vasi ljudje velikokrat manj potratni in bolje izkoriščajo vsakršne produkte ter proizvajajo manj gospodinjskih smeti.

  lp

 • Odgovori Aleš 12. 9. 2013 at 21:01

  Z nestrpnostjo čakam komentar kakega pametnjakoviča, ki ti bo ob tem zapisu navrgel, da si primitivec, debil, tat in da je država tam kjer je zaradi takih, kot si ti… 🙂

 • Odgovori Lola 12. 9. 2013 at 23:46

  Sama se črnim vrečkam skušam upret. Raje shranim tamajhne trgovinske vrečke od jabolk, banan, zelenjave (prozorne) in jih potem še enkrat uporabim na sprehodu. Mam dva psa, torej na dan porabim 4-5 vrečk, ki bi drugače romale v koš. Res da zasedejo več prostora v žepu, ampak občutek da vsaj malenkost prispevaš k zmanjšanju onesnaženja je kul.
  Sploh se mi zdi prav, da to naredim, ker tedensko, če ne celo dnevno, kupujem enormne količine sadja in zelenjave. Sicer skušam pokombinirat čim več različnih sadežev v eno vrečko, ampak še vedno pridem domov s petimi ali šestimi. Razni mercatorji in špari, pa še dolgo ne bojo namesto teh vrečkic ponudili recimo škrnicljev ali pa celo lesenih zabojčkov… Skratka nekaj kar ni plastična vrečka.

 • Odgovori Beethoven 13. 9. 2013 at 0:41

  Pri nas smo iztrebke za domačim pasjim prijateljem kar nekaj let pobirali z majhnimi črnimi vrečkami, kupljenimi v bližnji trgovini.

  Nekega dne, ob začetku padanja gospodarske rasti in vladni napovedi silnih varčevanj, pa sem dobil zamisel, da bi lahko tudi doma nekaj privarčevali :), če bi pasjeke pobirali kar z vrečkami, ki jih brezplačno dobimo na avtomatiziranih blagajnah. Resda so bele barve (se skoraj vidi skoznje) in glede na velikost iztrebkov našega psa nekam velike, okorne, vendar so se doslej kar izkazale pri pobiranju iztrebkov na razmočenih, suhih, peščenih in travnatih površinah.

  Ko pač pade pasjega, kar ima pasti, se hitro skloniš, vse pobereš v narobe obrnjeno vrečko in jo odneseš v najbližji koš za pasje iztrebke. Teh pri nas še vedno ni toliko, kot bi jih lahko bilo, zato se mi včasih zgodi, da nehote stopim na tuj pasjek in potem preklinjam vse malomarne lastnike psov v bližnji in daljni okolici. 🙂

  Res pa je, da naš pes po navadi ne naredi več kot dva kupčka na dan, z vrečkami z avtomatskih blagajn pa nas pridno zalagajo tudi sosedje in znanci, saj bi jih sicer po vrnitvi iz trgovine kar hitro vrgli proč.

 • Odgovori zmago1 13. 9. 2013 at 6:27

  Evo ta je pa za sobotno prilogo,….

 • Odgovori Roman 13. 9. 2013 at 6:42

  Hjah, eko teroristi nas drkajo zaradi plastičnih vrečkic, po drugi strani pa danes skoraj ni več produktov ki bi jih lahko kupil v povratni embalaži. Komajda, ampak se vsseno spomnim časov ko si mleko lahko kupil v povratni steklenici, pir enako, kis, olje, ni-da-ni. Toliko smeti (embalaža kao) kot jih imamo zadnja leta jih nismo imeli še nikoli. Mogoče ima kaj veze tudi to, da smo “zadnja leta” naredili ene 2 otroka ki tudi zahtevata svoje.
  Plastičnih vrečic in vrečk ne uporabljam za nakupe skoraj nikoli. Za ta namen imam že več let dve zložljivi plastični gajbici, v kateri že pri blagajni zmečem nakupljeno. Nakupe ponavadi opravljam(o) tedensko, ker živimo v vukojebinah (kakor za koga hehe) ki ne premorejo niti gostilne, kaj šele štacune. Glih za vsak kos kruha ali 5 dek salame se mi pa ne vozi 15 km daleč …
  Aja, ker živimo v vukojebinah, tudi z dreki nimamo težav. Pri nas so psi svobodni in lahko serjejo kjer hočejo haha. Vse sledi tega nagnusnega početja prej ali slej prikrije prvi trosilec gnoja, ki odvrže svoj tovor…

 • Odgovori Tjaša 13. 9. 2013 at 8:38

  Haha, tale zapis je pa anekdota klasa zase. Bravo Chef! Pri našem pasjem dreku se dobro obnesejo 3litrske vrečke za vlaganje ali pa tiste v majhnih rolicah, rjave ali rdeče barve. Največje velikosti, seveda. Zanohta se zelo redko:-)))

 • Odgovori Ph 13. 9. 2013 at 12:16

  Evo! Potem pa pridem mimo tega stojala za vrečke&dreke jaz, in ker nisem dobro pregledala kolko lastnih vrečk še imam, naletim na prazno rolico še tam! 😀

  Saj če bi jaz imela tako smolo z drek vrečkami, kot jo imaš ti, bi počela isto :p

  V resnici porabim eno srednjo količino vrečk in še nisem naletela na zaprto, oz. še huje – brez dna. Sem si živo predstavljala kako se zanohta… bleksi! Niti strgala se mi še ni nobena. Bi rekla, da poskusi različne proizvajalce, pa si itak to že naredil. Se pa EKO/BIO vrečk izogibam, ker sem si predstavljala, da se naredi točno to, kar si opisal 🙂

 • Odgovori anna 13. 9. 2013 at 13:51

  hahaha kasno naklucje! jaz sem imela mojo boksarko na obisku v nemciji in sem imela premalo slovenskih vreck sabo…sprehajali sva se vedno v super lepem, velikem paku, kjer je tudi veliko stojal z verckami-pocela sem tocno identicno enako kot ti!! 🙂 v vse zepe, torbe…:) so pa tudi veliko boljse kot tiste iz trgovine, predvsem se vecje!! ampak zaloga ze pohaja…

 • Odgovori NatasaP 13. 9. 2013 at 14:13

  Eto, vsaj ena prednost, če maš manjšo pasjo zverinco. Ne rabim velikih vrečk in zdržijo težko kakca. Sploh odkar sem menjala hrano in pokaka res precej manj kot prej. Sem pa že naletela na serijo, kjer je bila perforacija vmes obupna in sem vsako vrečko posebej komaj dala narazen.
  Sicer pa jaz ne pokurim veliko vrečk, razen kadar greva kam drugam, npr. v mesto, saj se dnevno sprehajava po gozdnatem območju pa še tam gre moj pes srat v ta največje šavje kar jih je. Ko sem se enkrat zamislila sama pri sebi, da dejansko iščem drek v tistem grmovju (in ga potem sploh nisem našla), sem ugotovila, da več škode naredim z odmetavanjem plastike v kanto za smeti kot s pobiranjem dreka v naravi. Se pa striktno držim tega, da ga vedno poberem na mestih kjer je možno, da bi kdo lahko stopil nanj.

 • Odgovori Tomaž Majer 13. 9. 2013 at 15:01

  ja, samo na koncu si v svojem stilu pozabil zapistati še tole: “take stvari se lahko dogajajo samo v zahojeni sloveniji.”

 • Odgovori Simon 13. 9. 2013 at 15:28

  “ker so v trgovinah postale neverjetno drago blago,”

  Greš na avtomatsko blagajno, tam so džabe. Resda so tako tanke da so za enkratno uporabo a vendar.

  “Seveda bi lahko kupoval ekološke bio razgradljive, a pred tovrstno robo imam vsaj dva zadržka. Prvi je cena.”

  Kot rečeno so ljudje egoisti. In ljudje bodo EKO, ko bodo v tem sami zase videli korist. Tu bi morala nastopiti država, ki bi eko proizvode(bilo katere, ne samo vrečke) subvencionirala iz naslova dodatno pribitega davka na ne-eko proizvode. Potem bodo ljudje premislili. Do tedaj jim je popolnoma vseeno. Važno da oni čim bolje pridejo skozi.

  Egoistično si se znašel tudi. Nič narobe, vrečke bodo tako ali tako dosegle svoj namen. Še vedno bolje kot tisti lastniki, ki jim za iztrebke svoji štirinožcev kratko malo dol visi.

  marija: “v lidlu zaradi higiene vedno uporabljam pvc rokavičko pri rokovanju s pekovskimi izdelki, kar se na prvi pogled zdi anti-eko pretiravanje (in tudi germafobično, heh),”

  Verjetno si mislila germanofilično. V tamkajšnjih lidlih je to že pri sadju normalno(ki še ni tako kritično ker se pač opere in je morda res malo anti-eko je pa to redna praksa celo v Italiji) kaj šele kruhu.

  Roman: “, po drugi strani pa danes skoraj ni več produktov ki bi jih lahko kupil v povratni embalaži.”

  So, samo jih noben ne sprejema nazaj, ker se zanašajo da bo folk recikliral. V Nemčiji imajo kavcijo(odvisno od vrste in velikosti embalaže od nekje 0,05-0,25 EUR). Prav tako na Nizozemskem in tudi na Hrvaškem(to veste tisti, ki hodite tja na morje). Drugje v Evropi kjer sem jaz potoval nikjer.

  So pa v Nemčiji takooooo zakomplicirali vračanje embalaže v trgovini. Na pumpi je normalno: daš embalažo ti vrne kavcijo. V trgovini pa pridem do blagajne in me blagajničarka pošlje k avtomatu, ki ga moram v velikem megamarketu poiskati nekje tam zgoraj na oddelku pijač izza čoška…OK ga najdem.

  No, OK si mislim, lepo daš embalažo notri pa ti bo vrnil denar. Da ti ni treba na blagajni čakati v vrsti ali se vrivati ker za eno piškavo piksno ali flaško pač ne boš čakal. AAAA nein, nein, nein, warum einfach when es kompliziert auch geht! Tu nemška praktičnost popolnoma odpove. Namreč avtomat ti da samo vrednostni bon s katerim moraš ponovno do blagajne(čakati ali pa se vrivati) da dobiš denar.

  OK za domačina ki kupuje tam je res praktično: staro embalažo bo prinesel s sabo in da mu je ne bo treba trogati po trgovini jo bo vložil v avtomat, dobil bon, ki mu ga ob plačilu nakupljenega blagajničarka upoštevala. Za naključnega kupca oz. turista je pa to malo smotano.

 • Odgovori chef 13. 9. 2013 at 16:24

  Vrečke z avtomatiziranih blagajn ne pridejo v poštev, ker na teden dobim kvečjemu eno ali dve, kar ne zadostuje niti za en dan v Ljubljani.

  Pozorne vrečke za sadje in zelenjavo pa imajo eno bistveno slabost: da so prozorne. Ker res ogabno izgleda, ko drek vsem na očeh nosiš čez pol ulice.

  Mogoče bi moral na koncu raje napisati, da je zgodba precej karikirana, ker nekateri zahojeni Slovenci v pomanjkanju smisla za humor očitno ne razpoznajo pretiravanja. Je pa tudi res, da potem ne bi bilo finte.

 • Odgovori MentalnaSirota 13. 9. 2013 at 19:02

  No, jaz bom pa tisti debil, ki bom rekel: “Pa res vsi kradete!”. Kdor ima možnost, ukrade miljone, kdor pa te možnosti nima, pa se zadovolji z vrečkami za pasje dreke.
  Hkrati je to nov dokaz, da je komunizem (vsak po svojih potrebah) iluzija.
  Ampak kanček, kanček človeka, pa je še v vas. Pri tem početju vam je nerodno.
  Pa če komu to o kraji še ni povsem jasno bo ponovil staro anekdoto:

  Fant vpraša čedno dekle: “Ali bi šla z menoj za 1 miljon evrov”. Deklica ne premišljuje prav dolgo in pritrdi. Potem pa fant postavi novo ponudbo: “Ali bi šlo za en evro?”. Ona ogorčeno: “Za kako me pa imaš” on pa: “kaj si sva že ugotovila, sedaj barantava le še za ceno”.

  Tu je pa podobno – kaj ste, se ve.

 • Odgovori Seamus 13. 9. 2013 at 19:05

  Tiste vrečke iz avtomatskih blagajn (ali pa sadja, ne vem) imajo na dnu luknjo, oziroma dva, na vsaki strani eno – tam kjer odrtgaš ročaj naslednje.

 • Odgovori Tomaž Majer 13. 9. 2013 at 20:23

  aha, sedaj pa celo priznavaš, da lažeš. zanimivo. sicer pa kateri del je karikiran?

 • Odgovori chef 13. 9. 2013 at 20:27

  @MentalnaSirota: Neverjetno, vzeti tisto, kar je namenjeno za jemanje, je kraja, haha.

  @Seamus: Jaz jih nucam za smeti.

  @Majer: Ugani.

 • Odgovori Tomaž Majer 13. 9. 2013 at 20:34

  @aleš,

  ravno to bi chef zapisal, če ne bi bil on v glavni vlogi te zgodbe. chef ima pač ta problem, da je alergičen le na zahojenost drugih, na svojo je pa nekako imun, oziroma se mu zdi tako simpatična, da se o njej rad tako malo poheca.

  in ker sem mu očitno to veselje vzel, sem pač zahojec. takle mamo.

 • Odgovori Tomaž Majer 13. 9. 2013 at 20:35

  @chef, nimam pojma, kako so te stvari urejene v berlinu, londonu, pa to… za to si ti majster 🙂

 • Odgovori chef 13. 9. 2013 at 22:03

  Nisem bil pozoren.

 • Odgovori Janč 14. 9. 2013 at 12:09

  My name is Chef and I’m obsessed with collecting free dog waste bags.

  Everyone, say hi to Chef.

  Hiii, Chef.

 • Odgovori MentalnaSirota 15. 9. 2013 at 19:07

  In zakaj ti je potem nerodno, ko jih vzameš. In zakaj ne kar vso zalogo (saj zato pa je tam, ali ne?).
  “in pri ropanju stojal” – tvoje lastne besede – rop, tatvina.
  “komunalcev pa včasih ni naokoli cel teden” – tako ja, treba je malo pokritizirati te lene in neodgovorne komunalce, ki ne nanesejo dovolj vrečk da bi jih ti in tebi podobni “privatizirali”.
  Mekoč sem se čudil ob aferi ko so nekje porabili za celo bogastvo toaletnega papirja. Pa ob taki mentaliteti, kot jo imaš ti, to ni nič čudnega. Porabiti kolikor trenutno potrebuješ, ostalo odnesti s seboj. Če pa slučajno ni, ko rabiš. pa kritizirati vse od čistilke do direktorja, da za zadeve ne poskrbijo.
  Ja vem, tebi se zdi tvoje početje normalno (saj vsi počno to in še kaj husšega). A ravno večinsko mnenje ljudi, da je to normalno (da si prisvojiš vse kar ni “prišraufano” (včasih pa celo tisto), je to, kar dela življenje te skupnosti manj kvalitetno.

  Kar me je pa najbolj presenetilo je pa komentar gospe (ali gospodične) Rebolj:
  “Hahaha … dobra!”
  Ona, ki zna razsecirati vse naše slabosti na desetih straneh tako komentira tvoje početje. Kolikor sem imel neko spoštovanje do nje – sedaj se mi je postavila na pravo mesto. Torej je bil ta tvoj zapis za nekaj le dober 🙂

 • Odgovori chef 15. 9. 2013 at 21:34

  A se zdaj kaj bolje počutiš?

 • Odgovori donnika 16. 9. 2013 at 8:49

  “Praviloma so nekoliko premajne, večji problem pa je, da nikoli ne veš, kje je zgoraj in kje je spodaj. Sem ter tja ena enostavno nima odprtina, ali, še najhuje, sem ter tja kakšna nima dna. In spet se lahko zanohta.”

  Zdaj sem se pa po dolgem času od srca nasmejala…hahahaha…res so ene slabe kvalitete, lepo jo razpreš, daš roko not, ne sluteč, da je dno strgano, primeš pasji drek in postane kar naenkrat prijetno toplo :D…ah ja, kaj vse trpimo za naše pesjanarje 🙂

 • Odgovori dEE 16. 9. 2013 at 10:46

  Pri nas takšnih kot si ti ni. Pa ne zato, da ne bi zbirali vrečk, katere so ob pasjih wc-jih, ampak zato, ker je folk v večini primerov še vedno NE kulturen in kratkomalo pogleda stran, ko ga mrcina “dekne”.
  Vrečk pa nikoli ne zmanjka, vsaj sam opažam, da so redno tam, kjer morajo biti…

 • Odgovori MentalnaSirota 16. 9. 2013 at 15:44

  Da 🙂

 • Odgovori chef 16. 9. 2013 at 16:22

  Super. Zdaj si samo še kol potegneš iz riti in svet bo res lepši.

 • Komentiraj