O spletni strani

Politika zasebnosti

Politika zasebnosti ureja zbiranje, hrambo in obdelavo osebnih podatkov, ki jih zbira upravljavec od obiskovalcev in komentatorjev prispevkov na spletni strani http://www.matejzalar.si.

Upravljavec

Novinarske storitve, Matej Zalar s.p.
Jamova 3a
1000 Ljubljana

E-pošta: nergac@matejzalar.si

Namen obdelave osebnih podatkov

Obisk spletne strani

Nergač zbira in hrani naslednje podatke o uporabnikih: vsa uporabniška imena (nadimki), naslovi elektronske pošte in URL- naslov spletne strani,  podatke o datumu in času registracije in zadnje prijave. Omenjeni podatki se (razen naslova elektronske pošte) javno objavijo pri vseh uporabnikovih objavah. Te podatke hrani trajno, uporablja pa jih za prikazovanje uporabnikove identitete, kjerkoli na strani je to potrebno (namen javne objave). Posredovanje teh podatkov ni potrebno, če uporabnik ne želi objavljati komentarjev.

Nergač hrani podatke o uporabniku, ki jih ta objavi izven svojega profila. Te podatke hrani trajno in jih javno objavlja.

Nergač ločeno od vseh ostalih podatkov zbira naslednje podatke o prometu na strežniku: IP naslov, različica brskalnika (user agent), čas, naslov obiskane strani (URL), stran s katere je obiskovalec prišel na obiskano stran (referrer) — če je ta podatek posredovan; Te podatke hrani do šest mesecev od obiska, uporablja pa  za spremljanje dogajanja na spletni strani, identifikacijo izrednih dogodkov in ukrepanje ob njihovem pojavu (informacijska varnost);

Nergač navedene podatke zbira na podlagi izrecne privolitve, razen podatkov iz podatkov iz prejšnjega odstavka (potrebni za obvladovanje varnostnih tveganj spletne strani), ki se hranijo na podlagi zakonitega interesa.

Nergač ne uporablja sistemov za sprejemanje avtomatiziranih odločitev, vključno z oblikovanjem profilov, v smislu 22. člena Splošne Uredbe o varstvu podatkov (UREDBA (EU) 2016/679).

Komentiranje prispevkov
Če ste zapisali komentar in izpolnili vsa polja (ime in priimek oz. nadimek, elektronska pošta in URL-povezava), bo obiskovalcem spletne strani vidno vpisano ime oziroma nadimek, ob kliku na ime oziroma nadimek pa bodo preusmerjeni na vpisano spletno stran.

Le upravljavcu bosta vidna tudi IP-številka in vpisani elektronski naslov.

Piškotki

Ob obisku spletne strani www.matejzalar.si se na napravo obiskovalca naložijo piškotki. Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih na vaš računalnik ali mobilno napravo shranijo spletišča, ki jih obiskujete. Naloge piškotkov so različne: pomagajo spletišču, da si zapomni vaše nastavitve, na primer jezik, velikost črk in druge nastavitve, ki ste jih na svojem računalniku določili za ogled spletišča, tako da vam jih ob vnovičnem obisku ni treba vedno znova nastaviti. Na ta način si spletišča lahko zapomnijo vaše preference.

Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletišča, nekateri so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje (npr. shranjevanje uporabnikovih preferenc), nekateri pa se uporabljajo tudi za spremljanje obiska na spletišču, kar njegovemu upravitelju pomaga pri stalnem izboljševanju spletne strani in uporabnikove izkušnje z njo. Nekateri piškotki omogočajo sledenje uporabnikom tudi čez več spletnih mest.

Upravljanje s piškotki
Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Delovanje spletnega brskalnika lahko spremenite v nastavitvah, tako da računalnik piškotke zavrne ali da prejmete opozorilo, preden se piškotek shrani. Namestitev piškotkov lahko v brskalniku tudi popolnoma preprečite za vse obiskane spletne strani. Piškotke, ki so že shranjeni na vašem računalniku, lahko izbrišete.

Kaj se zgodi, če ne sprejmete piškotkov?
Vsebina spletne strani bo še vedno na voljo, vendar bodo morda okrnjene nekatere funkcionalnosti, na primer interakcija z družabnim omrežjem Facebook ali ogledovanje video vsebin preko Youtubea. Upravljavcu lahko onemogočite tudi spremljanje vašega obiska na strani in mu zaradi zabeleženega manjšega števila obiskov povzročite poslabšanje samopodobe.

Nujno potrebni piškotki
Piškotka sta nujna za delovanje strani. Štejemo ju za nizkointenzivna, saj ne omogočata identifikacije uporabnikov.

Oznaka piškotka

Opis

Trajanje

PHPSESSID

Omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

seja

PH_HPXY_CHECK

Uporablja ga varnostni sistem za preprečevanje brute force napadov. Ne omogoča identifikacije posameznega uporabnika.

seja

Analitični piškotki
Orodji Google Analytics in StatCounter lastnikom spletnih strani in aplikacij pomagata razumeti, kako obiskovalci sodelujejo s temi spletnimi stranmi in aplikacijami. Za zbiranje informacij uporabljata niz piškotkov in poročata o statističnih podatkih o uporabi spletnega mesta brez osebne prepoznave obiskovalcev.

Oznaka piškotka

Opis

Podjetje

Trajanje

_ga

Razlikovanje med uporabniki in sejami.

Google Analytics

2 leti

_gid

Razlikovanje med uporabniki in sejami.

Google Analytics

24 ur

_gat

Uravnavanje števila poslanih zahtevkov.

Gogle Analytics

1 minuta

_cdfuid

Varnostni piškotek sistema Cloudflare. Identificira posamezne uporabnike, ki si delijo isti IP-naslov.

StatCounter

1 leto

is_unique

Ugotavljanje analize prometa na spletni strani.

StatCounter

5 let

sc_is_visitor_unique

Uravnavanje števila poslanih zahtevkov.

StatCounter

2 leti

Piškotki tretjih spletnih mest in deljenje vsebin
Za nemoteno delovanje videoposnetkov s portala Youtube namesti Youtube na računalnik svoje piškotke. Uporabljajo se izključno na straneh, kjer se prikazujejo videoposnetki z Youtubea. Piškotki Facebooka in Twitterja omogočajo interakcijo z družabnimi omrežji.

Oznaka

Opis

Podjetje

Trajanje

PREF, YSC, VISITOR_INFO1_LIVE

Uporabniške nastavitve predvajalnika

Youtube

do 1 leto

_fbp, fr, tr

Delovanje vtičnikov Facebook

Facebook

do 3 mesece

i/jot

Delovanje vtičnika Twitter

Twitter

seja

Izjava o varstvu osebnih podatkov

1. Ali bodo vaši osebni podatki posredovani tretjim osebam?
Matej Zalar s.p. vaših osebnih podatkov, pridobljenih z obiskom spletne strani ali s komentiranjem spletnih strani ne bo posredoval tretjim osebam, razen če zakon ne določa drugače.

2. Ali in kako lahko izvem, katere moje osebne podatke obdeluje Matej Zalar s.p.?
Matej Zalar s.p. bo na vašo zahtevo v skladu z veljavno zakonodajo glede podatkov, ki se nanašajo na vas, omogočil vpogled v osebne podatke, njihovo prepisovanje ali kopiranje ter njihov izpis, posredoval vam bo seznam uporabnikov, katerim so bili posredovani osebni podatki, kdaj, na kakšni podlagi in za kakšen namen. Prav tako vam bo na vašo zahtevo v skladu z veljavno zakonodajo podal tudi druge informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki, ki jih zbira. Za pridobitev potrditve, ali se v zvezi s posameznikom obdelujejo osebni podatki in posledično še ostale informacije, lahko uporabite elektronski naslov nergac[at]matejzalar.si.

3. Varnost zbranih podatkov
Matej Zalar s.p. se zavezuje, da bo varoval zaupnost osebnih podatkov uporabnikov spletnega mesta. Zbrane podatke bo uporabil izključno za namene, za katere jih bodo posredovali uporabniki spletnega mesta.

Osebnih podatkov in kontaktnih informacij ne bodo uporabljeni v druge namene in brez izrecnega dovoljenja uporabnika spletnega mesta ne bodo razkriti tretjim strankam, razen če zakon ne določa drugače. Naša spletna stran gostuje na strežniški infrastrukturi  pogodbenega obdelovalca s sedežem v Sloveniji. Storjeno bo vse za zaščito osebnih podatkov pred kakršnimi koli kršitvami in zlorabami.

4. Zahteva za spremembo, odstranitev ali dostop do lastnih osebnih podatkov

Zahtevo za spremembo ali odstranitev lastnih osebnih podatkov je potrebno poslati upravljavcu spletne strani. V zahtevi je potrebno določno našteti podatke za katere se zahteva umik. V kolikor je podlaga za njihovo hrambo oz. objavo vaše soglasje bodo podatki odstranjeni oz. izbrisani.

5. Preklic soglasja za obdelavo osebnih podatkov

Preklic soglasja za obdelavo osebnih podatkov se izvaja z izbrisom omenjenih podatkov (glej prejšnji odstavek).

6. Prenosljivost osebnih podatkov

Vsi vaši osebni podatki in vsebine so v strojno berljivi obliki na voljo na zahtevo pri upravljavcu

7. Pristojnost za nadzor

Pritožbe v zvezi z varstvom osebnih podatkov obravnavamo resno in hitro. V kolikor ste mnenja, da pri tem nismo uspešni, lahko spletni strani Informacijskega pooblaščenca prek obrazca podate prijavo zaradi kršitev zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov.

8. Spremembe izjave o varstvu osebnih podatkov
Izjava je bila zadnjič posodobljena junija 2020.