Ofenziva na moške: Stranišča brez pisoarjev

Pred časom sem zasledil novico, da Fakulteta za družbene vede uvaja skupne sanitarije za ženske in moške. Čeprav je bilo jasno, da gre za z zdravim razumom skregane težnje po zabrisovanju razlik med spoloma oziroma spolnimi identitetami, se mi je zdela rešitev simpatična, ne z vidika enakopravnosti, ampak tudi praktičnosti.

Diskriminacija žensk – na straniščih

Med najbolj koristne prispevke za izboljšanje položaja žensk v družbi štejem kolumno Nataše Briški, v kateri je problematizirala majhno število straniščnih enot v ženskih javnih sanitarijah. Izhajala je iz dejstva, da ženske zaradi fizionomskih in anatomskih značilnosti za odvajanje vode porabijo več časa kot moški in predlagala uniseks stranišča že pred petimi leti.

Kot je opozorila, je po Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti ženskam na voljo, ne enako, ampak celo manj straniščnih enot. Poleg stranišč imajo moški namreč na voljo še pisoarje:

»Če ima prostor za strežbo do 50 sedežev, mora imeti eno stranišče za ženske ter eno stranišče in en pisoar za moške, od 51 do 120 sedežev dve stranišči za ženske ter eno stranišče za moške in dva pisoarja, več kot 120 sedežev pa mora imeti na vsakih nadaljnjih začetih 120 sedežev eno stranišče za ženske ter eno stranišče in en pisoar za moške.«

Prdenje v družbi žensk

To je seveda norost. Med seboj smo si različni, a po mojem ne toliko, da bi morali sanitarije ločiti na moški in ženski del.

Pojma nimam kaj ženske počnejo na javnih straniščih in me to niti ne zanima, a domnevam, da nič takega, česar ne bi mogle početi tudi na skupnih, uniseks sanitarijah. Razen, če tudi ženske, tako kot moški, med uriniranjem sproščeno izprdevajo pline, ki so jih v spodnjem delu prebavnega trakta zadrževale med predavanji, sestanki ali za mizo prestižne restavracije.

Ravno zaradi takšnih praks je ločevanje ženskih in moških sanitarij morda smiselno, a obenem se mi zdi normalno, da ženske v primeru gneče, če želijo, zasedajo tudi moške facilitete – in obratno, saj smo vendar enakopravni. Pravica do odvajanja in iztrebljanja je temeljna pravica vseh živih bitij, zato je legalizem na tem področju odveč. Če opazim, da na ženski strani povpraševanje po straniščih presega ponudbo, sem dame vedno vljudno povabil v moške prostore.

Transseksualci so zadovoljni, a tu so logistične, higienske in ekološke težave

Včeraj pa sem prebral, da so na Fakulteti za družbene vede, ne le ukinili ločene ženske in moške sanitarije, ampak tudi odstranili pisoarje. Odstranili pisoarje? Odstranili enega najbolj praktičnih pridobitev človeštva?

Take poteze ni mogoče razumeti z zdravo pametjo, je pa seveda logična posledica nezdrave pameti, ki je začela prevladovati na družboslovnih fakultetah pod pretvezo naprednosti in enakosti spolov oziroma spolnih identitet. Pred stoletjem so se feministke borile za pravice žensk in dosegle so velike stvari pa tudi nekaj banalnih, na primer, da je za ženske sprejemljivo nositi hlače. Leta 2019 pa so v Sloveniji dosegle, da so na semaforjih za pešce narisane ženske silhuete … ki so oblečene v kikle.

Drugi dosežek pa je očitno odstranitev pisoarjev iz skupnih stranišč, kar razumem med drugim za simbolično kastracijo moških. A odstranitev pisoarjev je, ne le nov očiten napad na moške, ki se staromodno identificirajo kot moški, ampak tudi nepraktična poteza z logističnega, higienskega in ekološkega vidika. Pisoar je imenitna rešitev, ki skrbi za hitro fluktuacijo obiskovalcev sanitarij, lažje ga je čistiti in za izpiranje porabimo manj vode.

Ogrožena intima moških?

Še posebej aboten je razlog za odstranitev, kot ga je za Siol navedla dekanja Monika Kalin Golob: »Preprosto ni bilo mogoče zagotoviti, da ne bi, ko stopite iz kabine, ogrozili intimnega prostora tistega, ki uporablja pisoar. Ni šlo drugače, želeli smo zagotoviti dobro počutje vseh, zato so zdaj tam na voljo samo kabine, prej sta bila tam še dva pisoarja.«

V moških straniščih je intimni prostor uporabnika pisoarja ogrožen tudi na moških straniščih. Tudi če so stranišča ločena, marsikdo raje izbere kabino, ker ga je, kaj vem, sram urinirati po moško. Ampak to je njegov problem, ki ga reši preprosto tako, da skupaj z ženskami počaka na prosto kabino. Tako pa so, v dobro peščice pezdetov, vzeli pisoarje kar vsem.

Če je intimni prostor res tako huda težava, pa bi bilo morda ženska in moška stranišča smiselno spet ločiti. Očitno niso vsi tako napredni in sproščeni kot tisti, ki lahko uriniramo pred občinstvom, in to ne glede na seksualne preference opazovalcev. Za pripadnike ostalih spolnih identitet, ki jih je relativno malo, pa lahko seveda uvedemo še tretji, torej uniseks oddelek, seveda brez pisoarjev.

Vključujoča družba … ampak brez pisoarjev

Na Twitterju sem sicer zabeležil kar nekaj pozivov k uporu, kot je na primer scanje pri spuščeni deski ali kar v umivalnik. Skrb moškega dela populacije me seveda ne čudi. Takšne prakse se vedno uvajajo s počasnimi, komaj opaznimi spremembami, dokler seveda ne prevladajo.

Na koncu se ne bi čudil, če bi uriniranje v stoje kar prepovedali, in to z enakimi besedami podpore kot v primeru skupnih stranišč brez pisoarjev: »Če želimo biti vključujoči in progresivni, moramo iti v pravo smer, da čim več ljudem omogočimo udobno počutje.«

Pisoar imam celo doma. To sicer ni rešilo zakona, je bilo pa, dokler je trajal, življenje znosnejše. In je še vedno.

Prejšnja objava Naslednja objava

22 komentarjev

 • Odgovori alessio80 23. 1. 2020 at 18:32

  Točno tako kot praviš. Glumijo nek napredek, potem gredo pa ukinit pisoarje, da ja ne bo kdo prizadet. Haha. Tudi mene niti malo ne motijo skupni prostori, pisoarje naj pa le pustijo. Za tiste, ki jih skupni wc moti, ali pa ogroža njihovo intimo pa naj naredijo še drugi, tretji in morda četrti wc, da bodo vsi čudaki zadovoljeni in vključeni. V Zagrebu sem recimo videl tudi tretji wc, ki je namenjen mamam z otroki.

 • Odgovori Dejan 23. 1. 2020 at 20:46

  Ne vem koga in zakaj motijo pisoarji. Če bo šel napredek v tej smeri, bodo kmalu pedofili povsem sprejemljivi !
  Včasih je bolje narediti korak nazaj, da se potem za dva premakneš naprej.
  Bog jim pomagaj, saj ne vedo kaj delajo.

 • Odgovori Danijel 23. 1. 2020 at 21:16

  Uf, na temo zagotovljenih gostinskih minimumov bi se dalo kaj povedati. Dva ali trije pisoarji? Seveda. Lahko dva ali trije normalno hkrati ščijejo vanje? Težko, pa če so bili 15 let skupaj v arestu.
  Bi si umil roke po dejanju? Komot, če te ne moti topel prš od poleg stoječega.

  Skupne sanitarije so po moje nepotreben ukrep – meni je sicer vseeno kdo sliši mojega Akrapoviča, ampak dajmo dihat tudi bolj sramežljivim. Če je obrat zelo majhen, je dovvolj unisex WC za enega in ključavnica. Kjer je masa ljudi, itak greš tja, kjer je fraj – mene še ni nobena prijavila organom, če sem “zgrešil” vrata. Samo ne preveč samozavestno opletat z janezom naokrog, pa bo.

  Na FDV je nekdo zelo bukov, če ni znal okrog pisoarjev namestiti par dil. Bo pa lepo škropilo okrog školjk – če možakarji še znajo stoje scat.

  • Odgovori Katarina 23. 1. 2020 at 22:42

   Cucavac za vse….vrata so opcijska…pa bo vse reseno…
   O FDV se pa mnenje s taksnimi idejami ne izboljsuje…

 • Odgovori Stane Debevec 24. 1. 2020 at 7:22

  Dobro jutro,

  nekdo je rekel:ˇNaj živi tista mala razlika med moškimi in ženskami!ˇ

  Osebno se bom malce nerodno počutil, če bodo stranišča skupna. Nekako se mi to ne zdi normalno.

  Lahko pa tudi da sem že prestar za novosti….

  Pozdrav Stane.

 • Odgovori Anja 24. 1. 2020 at 7:44

  Ne bom rekla, da navijam, da ni pisuarjev, so praktični. Je pa ena reč. Zastjanje urina, kadar moški urinirate stoje in to ni OK. Vsaj enkrat dnevno bi se moški morali usest in spraznit mehur. Sicer pa zakaj bi se počutil nerodno, ker iz wc-ja prihaja tudi ženska.

  • Odgovori guki 24. 1. 2020 at 23:28

   Ali lahko to bolj obrazložiš. Jaz namreč, ko sedim in vstanem še kaj ptiteče, ko stojim in opravim sem pa izpraznjen.

   • Odgovori Rado 5. 2. 2020 at 9:26

    He, he, ženska specialistka za moško uriniranje. To še pa nisem slišal. Ne rečem, da Anja še ni urinirala z udom (če ji ga je kdo kdaj prepustil), a da bi pametovala meni (nam), ki to počnemo že leta dolgo,
    kako naj se to počne? To je pa “tumač”.

 • Odgovori NZ 24. 1. 2020 at 8:10

  @ALESSIO80
  Mamam z otroki? Kaj pa očetom z otroki? Aja seveda, mi pa ne obstajamo, v klerofašistično hiperkonzervativni “lepi naši” gotovo res ne. Pa ne me narobe razumet, take “new age” nebuloze, kot se jih lahko gresta samo FDV in Filofax me spravljajo v smeh, ker me fascinira s kakšnimi bedarijami se imajo čas ukvarjati. Nima pa taka poteza nobene zveze z recimo skandinavskimi praksami, poglejte npr. Wcje v Ikei, previjalna miza na ženskem in moškem Wcju, Švedom je to samoumevno, našim arhitektom pa to najbrž niti na kraj pameti ne pade. Pri nas so taki prijemi politično in filozofsko motivirani, Švedi pa razmišljajo predvsem o praktičnosti in dejanski No bullshit enakosti.

 • Odgovori alessio80 24. 1. 2020 at 8:16

  @NZ: Na vratih je narisana ženska, ki za roke drži otroka. Torej je namenjen mamam z otroki. Verjetno bi se našla ženska, ki bi te nagnala, če bi noter prišel s svojim otrokom. Tudi jaz sem proti tem “new age” nebulozam. To je zato, ker se normalizira vse in vsakega, da ja ne bo kdo prizadet. Tako kot je rekel nekdo zgoraj. Kmalu bodo pedofili postali povsem sprejemljivi, če bo šlo tako naprej.

 • Odgovori zmago1 24. 1. 2020 at 9:28

  Naredili so medvedjo uslugo ženskam,…..moški bomo pač lulali v stranišča namesto v pisoarje higiena dil pa bo drastično padla ,….me čudi da so predvsem ženske tako ZA ?!

  • Odgovori kv_mozart 25. 1. 2020 at 20:41

   Se strinjam.

 • Odgovori Tomaž 24. 1. 2020 at 14:01

  Sam se ne strinjam z odstranitvijo pisoarjev in razlago zakaj so to naredili.
  Sicer ni pogoja, da bi se kdaj znašel na njihovih wc-jih, bi pa znal stoje urinirat pri spuščeni deski.Iz inata bi rekli tam dol…
  Drugače sem pa šel večkrat z dvignjeno glavo previt otroka na ženski wc. Prav tako sem dekletom odstopil kabino, če je bila kolona pred njihovim wc-jem.

 • Odgovori Antietatist 24. 1. 2020 at 23:15

  V razvitih državah Evrope so ločene sanitarije, vsaj v gostinskih obratih, prej izjema kot pravilo. Logično, ker je prostor preveč dragocen, da bi z njim tracknali.

  • Odgovori Tomaž 25. 1. 2020 at 20:53

   Pa imajo še vedno pisoarje?tudi razlog je logičen in praktičen za razliko od fdv

   • Odgovori Antietatist 28. 1. 2020 at 10:44

    Prej ne kot ja. Ena školjka in mini umivalniček, za več ni prostora. Konkretno ravno nazaj iz Rima in tam navadno niti deske ni. Ker serje se očitno doma, ženske pa naj pač “vozijo smuk”, je zdravo. :))

 • Odgovori zmago1 27. 1. 2020 at 10:43

  fdv ima preveč tajnic šefic in tajnic,..očitno nimajo druzga dela in bo tole njihov projekt da imajo kaj za delat za naslednji dve leti,…čez dve leti bodo naredili nov projekt nazaj uvedbe pisoarjev in bodo imeli delo še za dve leti,….pomislite, treba je izdelat projekt, izbrat projektno skupino sklicevat sestanke, pripravit razpisno dokumentacijo odstranitve, izbrat izvajalca, nadzirat dela, itd itd ni konca temu

 • Odgovori Winston Wolf 27. 1. 2020 at 19:45

  Če se bom kdaj, po kdove-kakšnem naključju znašel v stranišču kjer so zarukane babe, ob asistenci pezdetkov (tribute to Dr. Rugelj) moškega spola, na račun neke “enakosti”, dejansko demontirale prej obstoječe pisoarje, se jim poščijem tja kamor so v romanu Milana Kundere “Neznosna lahkost bivanja”, urinirali zdravniki Praške bolnice.
  Povsem nonšalantno direkt v umivalnik.
  Jebejo nej se babe prfuknene.
  .
  Matej, se opravičujem za prostaštvo, ampak v tem primeru drugače preprosto ne gre.

 • Odgovori Matej Zalar 27. 1. 2020 at 20:36

  Ostri odzivi me sploh ne čudijo, je pa res, da si tega niso izmislile ženske, ampak norci, ki mislijo, da se mora večina prilagajati manjšini vse do najneznatnejših podrobnosti. Ker ima torej neki osebek težave s svojo spolno identiteto, bomo raje zajebali vse ostale, da se slučajno ta izjema ne bi počutila užaljeno.
  .
  Sam sicer ne podpiram scanja po straniščnih deskah ali celo v umivalnik, ampak predlagam protestno uriniranje na fasado stavbe, točno pod oknom dekanata, medtem ko lahko okolici kažemo golo rit in s tem izrazimo kaj si mislimo o politični korektnosti.

  @Anja: Ni ga junaka, ki ne lula, ko kaka. Kakamo pa sede.

 • Odgovori Boki 29. 1. 2020 at 12:13

  Sem preprican, da bodo imele na koncu ravno zenske s tem najvecji problem. Vecina decov se bo na to zelo kmalu pozvizgala, sla na wc, se brez sramu orjasko podelala, sem pa tja mogoce uporabila metlico, puscala sledove scalnice po dilah itd. Zenske pa….vso sreco!

 • Odgovori Jasna 4. 2. 2020 at 22:25

  Zakaj pa ženskega wc-ja niso spremenili oz. zgolj opremili z eno dodatno sliko – silhueto moškega ali črko M? Manj stroškov, popolnoma enak rezultat? Samo wc-ji s kabinami? Ali v čem je zdaj bistvo teh wc-jev? Da gresta tisti 2 zmedeni duši, ki se v življenju za nič ne znata odločiti, lulat v kabino in je vse ok? Prej jim je pa bilo pa nerodno iti na M wc v kabino, na Ž pa prav tako?? Zdaj pa teh težav nimajo? Priznam, ne razumem 🙂

 • Odgovori Rado 5. 2. 2020 at 8:49

  Pisoarji motijo feministke (ker so na FDVju le-te pobudnice odstranjevanja pisoarjev), ker bi ob mimohodu hote ali nehote videle kako moški manupulirajo s svojim organom. Ga izvlečejo, urinirajo, ga malo pomečkajo in otresejo. Ker so feminstke po Freudu ženske z nerazrešenim Oidipovim kompleksom in moškim ta organ zavidajo, bi se tej neprijetni situaciji na vsak način rade izognile.
  To je znanstvena razlaga. Me lahko citirate.

  Za boljše razumevanje sem sestavil Mali leksikon feminizma: http://rado.blog.siol.net/2018/03/02/mali-leksikon-feminizma/ Pozor, samo za napredujoče bralce!

 • Komentiraj