Pippa je doma

V Novem Sadu sem odšteval noči. “Kolikokrat grem še spat?” V ponedeljek ob devetih sva v zanikrnem kafiču pri pijaci še pila turški kofe, ob štirih sem jo že crkljal na Godešiču.

Po videzu je precej podobna Nevi, a je precej večja – danes vaga slabih deset kilogramov.

Karakterno sta si povsem različni. Pippa me je v avtu takoj sprejela za svojega in odtlej me praktično ne spusti izpred oči. Pri Nevi smo imeli ogromne težave z navezavo, Pippa pa mi tesno sledi tudi brez povodca. Razmeroma poslušna je tudi, če so v bližini drugi psi, medtem ko je bila Neva takrat gluha. Je pa Pippa malo manj samozavestna, kar je po svoje čisto v redu. Neva bi se tudi na glavo vrgla v ogenj, Pippa pa pred prvo izkušnjo vsaj približno pomisli, ali je recimo pametno stopit v lift ali skočit na glavo trikrat večjemu psu.

Danes je stara tri mesece!

Težav praktično nimam, a vem, da je prvi teden morda še malo bolj mirna, svoje pa seveda doda tudi pasja vročina.

Prva noč se je začela s pravo malo katastrofo. V boksu je najprej obupano tulila. Potem je utihnila. Potem je zasmrdelo. Vse je posrala in poscala. Lea je spucala, dve deki sta šli takoj v stroj. Potem je spet cvilila in se obupano zaganjala v kletko, dokler je nisem nahrulil. Takrat je odnehala kot bi odrezal in … zaspala. Drugo noč težav ni bilo več in lepo se privaja tudi na boks – še vedno najraje zaspi tako, da se s tačko ali glavo dotika mojega stopala.

Čez dan večinoma spi, s petnajst- ali dvajsetminutnimi odmori za divjanje. Več ne vzdrži, tudi ne sprehoda, daljšega od deset minut. Žre ogromno in ni izbirčna. Že drugi dan sem se losal namakanja briketov, ker mirno požre tudi trde. Jih pa vedno izboljšam z nekaj jogurta, skute, s tuno iz konzerve, korenjem … na zalogi idej imam še jajca, riž, kakšen makaron …

Druga pesem je kakanje. Včeraj zvečer mi je sicer uspelo, da je opravila pred spanjem, ampak prejšnje dni ji ni šlo od riti. Lulala je, za kakanje pa sem jo v sredo prepričeval slabo uro. Prosil, bezljal, jo sprehajal, pustil pri miru … nič. Ko sem se vrnil gor, češ, poskusiva še enkrat čez pol ure … je vse posrala, še preden sem si do konca umil zobe. Ker potem taca po lastnem dreku, si lahko mislite, kakšno je bilo (uspelo ji je celo zasvinjat steno). Doživel sem srednji popizditis. Ko je v četrtek zjutraj naredila isto, je fasala prvo kazen. No, zvečer ji je šlo in sem bil najsrečnejši pasji lastnik na svetu.

Največ težav imam z razno raznimi dobrimi ljudmi. Tipičen problem: ni jim jasno, da je pes nekaj drugega kot otrok, pa še mularijo vzgajajo permisivno, kot da je vsaka kazen zlo. Pes pač ni inteligenten kot otrok in vzgoja temelji samo na dveh postavkah: pohvali (nagradi) in kazni. Kar seveda ne pomeni, da za vsako figo faše po riti. Kazen je tudi kreganje, povzdignjen glas, prekinitev igre.

Včeraj sem recimo izvedel, da je malodane trpinčenje, če psu ne daješ hrane od mize! Potem imaš še ljudi, ki se psu ne znajo prikupit drugače, kot da jim v gobce tlačijo piškote in čokoladne bonbone. Ja, to je res usluga! Malega psa se razvaja z igro in crkljanjem, vse ostalo je škodljivo. Priboljški so pri malih psih namenjeni izključno učenju. Opravi nalogo – dobi priboljšek. Potem imaš še strokovnjake, ki trdijo, da je briketirana hrana škodljiva, češ, kaj pa če bi ti vedno jedel eno in isto suho hrano? Se jim zdi pa čisto normalno, če psu vržeš masten kos svinjine ali najcenejšo konzervo iz Spara. Strokovnjaki all over the place. Po Sloveniji pa kup debelih, zafrustriranih in nevzgojenih psov, kzaradi katerih imamo težave tudi tisti, ki se potrudimo nekaj prebrat in ubogat navodila pravih strokovnjakov.

Prejšnja objava Naslednja objava

40 komentarjev

 • Odgovori wick3tgirl 15. 7. 2011 at 18:05

  cutest of pies 🙂

 • Odgovori irena 15. 7. 2011 at 18:07

  meni gre pri dobrih ljudeh na jetra že to, ko poskušajo psa pripravit do tega, da bi jim skočil na kolena, da bi ga imeli bližje za božat. psa je treba odvadit skakanja, ne pa obratno, džizs. pri hrani od mize se pa dobro vidi, kdo je že kaj imel psa in kdo ne.

  sicer pa mala plišasta lepotička izgleda totalno skurjeno, nehaj se toliko igrat z njo. 😀

 • Odgovori M. 15. 7. 2011 at 19:35

  Hura za Pippo in njen karakter; čisto moj tip psa, hehe. Krasna kužica!

  Ljudje smo različni in imamo pse iz različnih vzgibov. Sama svoje pse spodbujam, da skačejo name, ker to potrebujem pri dejavnostih, ki jih počnemo. Skratka, ni enoznačnih prav in narobe, nikakor; edino, kar šteje za vse, je, da so psi v urbanem okolju nemoteči za okolico. Vse ostalo je stvar individualnih prioritet, želja, aktivnosti. Tudi hranjenje pri mizi samo po sebi ni nič nenavadnega ali zgražanja vrednega; lovci so s svojimi lovskimi psi vselej živeli v istem prostoru in še danes se celo po kmetijah kje na Bavarskem da videti, da psi sedijo na svojem delu klopi za mizo, medtem ko gospodar je. In seveda tupatam tudi kaj dobijo. Od mize. Hranjenje od mize psa ne pokvari; seveda je pa ogromna razlika, ali pes razume pravila sedenja za mizo, neteženja in neizsiljevanja. Samokontrola je tista, ki naredi razliko med tečnim cuckom in vzgojenim psom; ne pa toliko neskakaknje ali nehranjenje pri mizi.

  Če te bo kdaj zanimalo kaj več o recimo temu sodobnih pogledih na zanimiva pasja bitja, je tule res fajn pasji blog: http://talentedanimals.com/blog/ Če se ti da, preglej vsebine in preberi tiste prispevke o socializaciji in zgodnjem delu s psom. Zares odlično branje! In v marsičem precej daleč od stanja slovenske kinologije; ki zna biti tudi dobra, povprečno gledano pa je daleč za sodobnimi kinološkimi smernicami.

 • Odgovori Manca 15. 7. 2011 at 19:58

  Že cel teden čakam na ta zapis 😀
  Cukr! Glede vzgoje maš pa čist prav, don’t let the man get you down.

 • Odgovori mile 15. 7. 2011 at 19:59

  iiiiii…

 • Odgovori Barbara 15. 7. 2011 at 20:07

  IiiiiIiii! Kako je lušna! Še postov o Pippi 🙂

 • Odgovori Na5tja 15. 7. 2011 at 20:25

  Joooj res je lepa … da bi kar napisala iiii kak je lubana! :))))) Pripelji jo kaj na Štajersko pokazat oz. obe lepotički! Pa še ime mi ma full frajersko! 🙂

 • Odgovori K. 15. 7. 2011 at 21:20

  Nevem, če lahko pes zgleda še bolj nedolžno, kot pa zgleda Pippa 🙂 Pravi mali cukrček je. Kr vzela bi ti jo 😉

 • Odgovori Simona Rebolj 15. 7. 2011 at 21:41

  “Karakterno sta si povsem različni.”

  Ja, tako se dogaja tudi pri živalih in to je najbolj zanimivo.

  Sicer pa … prisrčna je kot iz risanke.

  In valjda, da je treba kužka vzgajat, za gospodarjev in njegov blagor.

  “ni jim jasno, da je pes nekaj drugega kot otrok, pa še mularijo vzgajajo permisivno, kot da je vsaka kazen zlo. Pes pač ni inteligenten kot otrok in vzgoja temelji samo na dveh postavkah: pohvali (nagradi) in kazni.”

  No, večina otrok, vsaj najmanjših, ko se vzgoja začenja, tudi ni prav nič inteligentnih in prava katastrofa permisivne vzgoje je prav v tem, da je izgovor za opuščanje vzgoje na dveh osnovnih predpostavkah, ki si jih naštel. Otroci, ki ne poznajo teh dveh predpostavk postanejo seveda histerični, brez občutka varnosti in odraščajo v psihotične kretene. Nesposobni odrasli, ki ne bi znali vzgojit niti psa na ustrezen način, kaj šele otroka, dolgo časa navadni agresivni histeriji pravijo “razigranost” ali “razposajenost”. Ko ti razigranci postajajo večji, postanejo tudi starši žrtve njihovih “ugrizov”, ups, pač razposajenosti, ups, ne, ne, froci jih začnejo na precej radikalne načine “vzgajat”!! … haha …

 • Odgovori nevenka 15. 7. 2011 at 21:58

  O, sračka mala. Saj se bo naučila.
  Človek rabi skoraj dve leti… 😉

 • Odgovori blup 16. 7. 2011 at 0:40

  prelepa. upam, da se bosta z Nevo srecevali in razumeli…

  in ja, neverjetno koliko strokovnjakov za pse se najde. in dejansko so prav res prepricani, da je njihova varianta vzgoje in sploh vsega povezanega s psom edina prava, pa tudi ce govorijo totalne gluposti. sploh ne vem, kako se jim da toliko se vtikat in solit pamet…

  in itak – enkrat bokser, zmeraj bokser. uzivajta!

 • Odgovori Anja 16. 7. 2011 at 10:01

  Pes je definitivno inteligentnejši kot mali froc. Svojega 3 mesečnega psa, velikega za svojo pest sem lulanja in kakanja in tega, da pokaže, da bi rad šel lulat in kakat naučila v 3 dneh. Prijatelja trenutno svojega 3 letnega mulca že več mesecev odvajata od plenic, pa temu frocu še vedno ni jasno kje lahko opravlja potrebo ter serje in ščije povsod, ko se mu sprdne.

  Pippa je pa lepotička 🙂

 • Odgovori Nino Ramma 16. 7. 2011 at 10:54

  Ljušten cucek. 🙂

  Drugače pa ja, prav v depresijo te spravlja, ko vidiš, koliko počasneje se človeški otroci razvijajo v primerjavi z živalmi. Naša tamala pri osmih mesecih zna sedet in se iz ležečega položaja dvignit v sedečega. Waaaa, sedi, in to pri osmih mesecih. Waaaa, kako napredno. 😛 Ampak tako pač očitno mora bit. Ljudje se imamo toliko več za naučit, pa zato potem toliko dlje traja…

 • Odgovori Urška 16. 7. 2011 at 12:40

  super zapis, želim ti veliko užitkov s Pippo, veliko doolgih sprehodov, naučenih trikov, carklanja, veselja ob snidenju..

  In ja, ne prenesem ljudi, ki ne razumejo, da človeška hrana pač ni za pse. In da ni dobro, da jim ne delaš usluge, če jim daš pecivo od mize, al pa meso.. Nevem, žalostno je,da si ne dajo dopovedat in da se samo nasmihajo in rečejo, kako si strog..
  Ah ja. U glavnem, imejta se noro! 🙂
  Lp, Urška

 • Odgovori Nataša 16. 7. 2011 at 13:29

  Krasna pesovija! 🙂

 • Odgovori eka1 16. 7. 2011 at 14:11

  …lepša je od “angleške” Pippe 😉

  Glede vzgoje pa moje skromno mnenje – pred otrokom bi si moral vsak par nabaviti psa – saj se s psom naučiš doslednosti, ki je pri vzgoji otrok najbolj potrebna oz. je največkrat nimamo

 • Odgovori filmoljub 16. 7. 2011 at 17:03

  A ha ha, simpatična kužka. Ampak je pa kar velika za to starost, se mi zdi. (Ali pa se samo zdi ob tebi, ampak tako pritlikav pa spet nisi, ali pač? ;))

 • Odgovori anja 17. 7. 2011 at 10:33

  Joj, kako je lepa. Če bi imela več časa kot ga imam, bi imela ravno takšno samičko. Nora sem na boksarje.

  Eni ljudje so res posebneži in obravnavajo pse kot da so mali otroci. Ah, bo že 🙂

 • Odgovori Špelca 17. 7. 2011 at 20:08

  Joj, kake učke na prvi večji sliki. Kar imela bi jo. Kar strog bodi z njo, tak da te ne bo vrtela okrog prsta 😉

 • Odgovori chef 18. 7. 2011 at 9:44

  @M: Jasno. Nimam nič proti, če ljudje svoje pse hranijo pri mizi, čeprav mi gre občasno na jetra, ko težijo zraven mene. Ampak če lastnik reče, da ne dovoli hranjenja z razno raznimi piškoti, je to treba pač spoštovat. Ne pa da fašem očitke, da sem “nesramen do psa” in “nič mu ne privoščiš” – kot da ne dobi najboljše pasje hrane, s sem ter tja kuhanim priboljškom.

  Folk je danes bolan – 75 % lastnikov psov (ali staršev) sploh ni sposobnih imeti psa (ali otroka).

  @Simona: Jasno, že po psu se verjetno vidi, koliko je nekdo sposoben vzgojit otroka. Tako imamo po letnih vrtovih oštarij na eni strani psa, ki mirno leži pod mizo in ga večina gostov opazi šele, ko vstane, na drugi strani pa razposajenega otroka, ki bi mu bilo najbolje prepovedat vstop.

  V naši družini nam mulcem na misel ni prišlo, da bi letali po gostilni kot zmešani in se drli, pa se nič ne spomnim, da bi takrat trpel zaradi tre vzgoje. No, danes sem pa (žal) med redkimi, ki znajo uporabljat pribor.

  @eka1: Tako je.

  @filmoljub: Res je velika, to vsi pravijo. Požre pol več kot naj bi (je pa res, da danes ni niti povohala zajtrka) in od torka do včeraj je zrasla za 1 kg!

 • Odgovori Ajda 18. 7. 2011 at 15:21

  Zanima me, ker si ljubitelj in tudi poznavalec pasme boksar ali je sploh še dovoljeno kupiranje ušes pri tej pasmi. Pred dnevi sem videla mladega boksarja, ki je imel, očitno neposrečena kupirana ušeska, imel je žice, da bi se mu postavili po konci. Imelo me je, da bi stegnila jezik, pa sem se raje ugriznila. Če se ne motim, se ušeska ne kupirajo pri nobeni pasmi, ali pač? Drugače pa, Pippa je zelo zala punca:).

 • Odgovori ajda 18. 7. 2011 at 15:49

  škratonja: boksar=bokser, da me kdo ne navije ušes:)).

 • Odgovori chef 18. 7. 2011 at 17:03

  @ajda: V EU je prepovedano kupiranje, na Hrvaškem mislim, da še ne. Menda pa določeni zahojeni sodniki še vedno bolje ocenijo psa s kupiranimi ušesi – kar se mi zdi naravnost smešno. Psi, rojeni po določenem letniku, po mojem sploh ne bi smeli biti v konkurenci!

 • Odgovori sadie007 18. 7. 2011 at 19:47

  zelo lepa psička :)))

 • Odgovori Dusank 18. 7. 2011 at 21:06

  Čestitke za Pippo! Kjut ! In… khm,khm… Leo. 😛

 • Odgovori donnika 19. 7. 2011 at 12:00

  “…še vedno najraje zaspi tako, da se s tačko ali glavo dotika mojega stopala.”

  Naj ti te trenutki trajajo večno! Jaz sem to oboževala, zdaj ko je stara 8 mesecev, če se zvečer hočem stisnit k njej na kavču, samo jezno zavzdihne in skoči s kavča na svojo blazino na tleh…vsakič bi se zjokala 🙁
  Ker to je najlepši občutek 🙂 Moja je še najraje zaspala meni ali fantu kar na glavi :), samo da je bila čim bližje..ampak nič več 🙁
  Je pa Pippa ena lepotička, je zelo podobna moji, le na vratu ima manj beline…ni lepših od rumenkotov z belinam :))
  Pa čestitke za vztrajnost in doslednost..brez tega ni nič..ker bokserji še posebej to rabijo, ker hitro izkoristijo vsako priložnost za pizdarije :))
  In vztrajanje pri boksu je odlično :), moja ga ima od prvega dneva za svoj “dom” :), čeprav je bil neštetokrat poscan 😀

 • Odgovori chef 19. 7. 2011 at 12:35

  @donnika: Moja boksa ne sprejme. Vsakič znova jo kar nesem not. In če niso vrata zaprta, takoj spizdi ven. Jo bom počasi začel zapirati tudi čez dan, ko sem doma. Ampak ko je enkrat not, se ne razburja, tudi, če sem v drugem prostoru.

 • Odgovori donnika 19. 7. 2011 at 12:42

  Ga bo sprejela brez skrbi, ker zdaj preizkuša, če boš popustil :). Jaz sem mojo na začetku tudi nosila zvečer v boks, ker sama ni hotela (zdaj samo rečem pejmo in gre), čeprav je čez dan šla tudi kdaj sama ležat not pri odprtih vratih, ampak ko je bila enkrat not ni bilo protesta :)…razen poscane blazine :P…
  Čez dan sem jo tudi počasi navajala na boks, zapirala sem jo za 10-15min potem pa vedno dlje..zdaj zdrži tudi 4 ure not brez problema (in še več bi, če ne bi jaz bila predobra 🙂 )..res da naredi včasih tak raztur not, da veš a bi se smejal al jokal, ampak to so pač bokserji 😛

 • Odgovori chef 19. 7. 2011 at 13:13

  Meni je enkrat polno posodo vode prekucnila za 360 stopinj v eni potezi. To so tisti bokser momenti, ko bi jo najraje ubil (in jaz sem kolerik!), pa se vseeno zadržiš. Pri boksu bom seveda vztrajal – večina lastnikov psov mi sicer pametuje, da je to neumnost, ampak je res, da nikoli niso imeli bokserja.

 • Odgovori donnika 19. 7. 2011 at 13:27

  Jaz ne poslušam več druge, ko mi rečejo, da mučim psa, ko ga zapiram v boks…že z boksom mi je uspela naredit dovolj škode – uničit eno luč v dnevni, pregriznit kabel od sesalca, pojest neomejeno količino zemlje od rož, nekaj rož, raztrgat par kartonskih škatel…višek je pa bil ko sem jo zadnjič pustila 15 min izven boksa (sem jo mislila navajat tudi da počaka izven boksa, da ne rabim jo za vsakih 10 min zapirat, ko kaj ven skočim) in sem se prekleto uštela…in so šle moje očale za vid na prafaktorje (poleg taščinih in tastovih, ki jih je že prej uničila)…da ne govorim, ko je še pri 8ih mesecih lih zadnjič, hodila po stanovanju in lulala, ko je hodila (to jo nekaj prime in kar počepne in lula)!!! Res da popizditis fašeš!
  Boks je zakon!! 🙂 Kar naj poščije in uniči svojo hišo :P, moje ne bo 😛

 • Odgovori chef 19. 7. 2011 at 14:39

  Hehe, ravno prej je prvič zalegla v boksu. Sicer samo za pet minut, verjetno, ker sem ji šel na živce med brkljanjem okoli štedilnika.

 • Odgovori ajda 19. 7. 2011 at 15:28

  Meni se zdi še kako dobro in prav, da je pes v boksu, da je tam kdaj pa kdaj tudi takrat ko je gospodar prisoten, da ve, da to ni kazen. Iz lastnih izkušenj vem, da je bokser, ki ga pustiš samega v stanovanju, ker težko prenaša samoto, sposoben demolirati pol ali pa vse, kar mu pride pod gobec:) in tace. Je pač pes, ki ima dobo odraščanja malo dlje kot drugi psi, tudi glede čistoče so posebna kasta:.

 • Odgovori donnika 19. 7. 2011 at 15:29

  Tudi 5 min je super napredek :). Za začetek je super, da ji puščaš odprta vrata od boksa, če si doma, da se navadi da se da iz boksa tudi prosto iti not in ven..da ji boks ne bo predstavljal kakšnega bavbav-a in ji povzročal strah :(..Moja zdaj, ko se ji slučajno priprejo vrata (ne zna jih pa sama odpret), začne žalostno okoli boksa hodit in me gleda kot tisto zakaj ne morem v svojo hišico :)…potem moram nujno it vrata odpret, da gre gospodična lahko spat 🙂

 • Odgovori donnika 19. 7. 2011 at 15:35

  @ajda: ja lahko pritrdim, da so res posebna kasta glede čistoče! No vsaj moja je…zdaj ima 8 mesecev in včasih prav obupujem! Je začela zelo hitro hodit do vrat in nakazat, da jo tišči, ampak če nisem bila dovolj hitra je bila luža takoj pri vratih…da ne govorim kolikorat je poscala svojo blazino v boksu (pa vsi pravijo da psi ne lulajo tam kjer spijo)…en teden nazaj sva bile na sprehodu, ni minilo pol ure od sprehoda, se je v roku pol ure 3krat polula v stanovanju, prej na sprehodu pa normalno lulala…in ne zaleže nobeno vpitje, kazen ali kaj podobnega! In to ima vsake toliko en preblisk in kar počepne sredi stanovanja in se polula…drugače ji pa ni problem zdržat tudi 6 ur…

 • Odgovori Foxy lady 20. 7. 2011 at 10:58

  Lušna psička! 🙂 Da bi le zrastla v lepo socializirano, vodljivo psičko. Pa veliko cartanja želim! 🙂

 • Odgovori кандела » Arhiv Bloga » Pipa je končno našla naš dom – 3. del 21. 7. 2011 at 16:51

  […] jo je do vhoda pripeljala hitra pošta. Bila sva je približno tako vesela, kot je bil svoje Pippe vesel Chef. In moj mož jo je mojstrsko zmontiral […]

 • Odgovori kalbo 25. 7. 2011 at 8:58

  Tudi pri vzgoji otrok ti raznorazni pametni očitajo, da si tiran, da matretiraš otroka, če ga kaznuješ, zaradi varnosti ne dovoliš hranjenja v teku in podobno. V isti sapi ti pa pohvalijo, kok so tvoji otroci pridni. So, vem, sam to ni padlo z neba, to je treba dosečt in vzdrževat. V gostilni recimo so sposobni dat čisti mir, sam ko vidim, da se je začel je treba pogasit norenje še preden sploh vzplamti. Permisivna vzgoja je rak rana današnje družbe, pa naj gre za otroka, ali za psa.

 • Odgovori Nergač » Postal sem eden tistih, ki nosijo trenirko 27. 7. 2011 at 18:14

  […] In potem sem dobil Pippo. […]

 • Odgovori Riba 10. 8. 2011 at 0:22

  Iiii, žabica :o) Kakor je fajn imet doma mladička, je tudi strašno naporno vse to učenje in brisanje lulanja. Mi k sreči s kakanjem nismo imeli težav notri. Je bil pa bokser tudi v mojem naboru pasem, pa smo se na koncu odločili za beagla :o)

 • Odgovori Nergač » Prva obletnica 12. 7. 2012 at 18:00

  […] chef 12.07.2012 ob 18:00 ob 18:00 pod Pippa, miks Včeraj je mnilo eno leto, odkar sem domov pripeljal Pippo, za katero je zdaj že kristalno jasno, da je najboljši pes na svetu. Taka je bila prve dni, ko je […]

 • Komentiraj